naknada za nematerijalnu stetu
Moderator: _BataZiv_0809
-
pravabubica
#1 naknada za nematerijalnu stetu
U saobracajnoj nesreci sam povrijedjen kao pjesak. Zanima me ostvarivanje prava na naknadu nematerijalne stete, s obzirom da sam student. Vozac i njegovo vozilo su osigurani kod Grawe osiguranja i savjetovan sam da se njima obratim za naplatu stete.Da li imam pravo i na naknadu stete kod Sarajevo osiguranja kod kojeg sam osiguran kao student. Hvala na odgovoru
- holowey
#3 Re: naknada za nematerijalnu stetu
ako dobijes nadoknadu od strane jednog osiguranja, potpisaces ugovor o odstetnom zahtjevu prema kojem ces biti obavezan da ako naplatis osiguranje po istom osnovu od druge osig. kuce, da ces da im vratis uplaceno... znaci ako naplatis od jednog po xy osnovu, po tom osnovu ne mozes naplatiti od drugog... ali mozes po xz osnovu...
znaci imas listu povreda po kojoj naplatis od jednog osiguranja... ako se desi da se nakon toga ustanove neke druge povrede ili posljedice povreda koje nisu pokrivene tim odstetnim zahtjevom, mozes prijaviti tom drugom osiguranju... ali nikako ne mozes duplo naplatiti povrede
znaci imas listu povreda po kojoj naplatis od jednog osiguranja... ako se desi da se nakon toga ustanove neke druge povrede ili posljedice povreda koje nisu pokrivene tim odstetnim zahtjevom, mozes prijaviti tom drugom osiguranju... ali nikako ne mozes duplo naplatiti povrede
-
pravabubica
#4 Re: naknada za nematerijalnu stetu
Hvala na odgovoru, jos me zanima mogucnost zalbe na iznos koji mi odobre.
-
nlt
#5 Re: naknada za nematerijalnu stetu
uvijek se može žaliti na iznos, ali to ide na sud, tamo-vamo puhhhhhhhhpravabubica wrote:Hvala na odgovoru, jos me zanima mogucnost zalbe na iznos koji mi odobre.
- hrle1976
#6 Re: naknada za nematerijalnu stetu
pravabubica wrote:U saobracajnoj nesreci sam povrijedjen kao pjesak. Zanima me ostvarivanje prava na naknadu nematerijalne stete, s obzirom da sam student. Vozac i njegovo vozilo su osigurani kod Grawe osiguranja i savjetovan sam da se njima obratim za naplatu stete.Da li imam pravo i na naknadu stete kod Sarajevo osiguranja kod kojeg sam osiguran kao student. Hvala na odgovoru
Ti naplatis kod svog osiguranja. Zato ga i imas. Dostavis im dokaz o svemu itd. Tvoje osiguranje ce da naplati isplacenu premiju od njegovog osiguranja. To bilo to.
Znaci tebi tvoje osiguranje a njegovo osiguranje tvom osiguranju.
- dildi
#7 Re: naknada za nematerijalnu stetu
Cao Zviz/Hrle.hrle1976 wrote:pravabubica wrote:U saobracajnoj nesreci sam povrijedjen kao pjesak. Zanima me ostvarivanje prava na naknadu nematerijalne stete, s obzirom da sam student. Vozac i njegovo vozilo su osigurani kod Grawe osiguranja i savjetovan sam da se njima obratim za naplatu stete.Da li imam pravo i na naknadu stete kod Sarajevo osiguranja kod kojeg sam osiguran kao student. Hvala na odgovoru
Ti naplatis kod svog osiguranja. Zato ga i imas. Dostavis im dokaz o svemu itd. Tvoje osiguranje ce da naplati isplacenu premiju od njegovog osiguranja. To bilo to.
zar je moguce da imas skoro 60 godina zivota, 40 godina nisu u BIH, a dajes odgovore na pravna pitanja, stim da pojma nemas o pravu.
Pa imas li ti ikoga u zivotu svoga da snjim provodis vrijeme, ostavio si oko 8.000 postova u 2 godine ?
- hrle1976
#8 Re: naknada za nematerijalnu stetu
Cao Munimovicudildi wrote:Cao Zviz/Hrle.hrle1976 wrote:pravabubica wrote:U saobracajnoj nesreci sam povrijedjen kao pjesak. Zanima me ostvarivanje prava na naknadu nematerijalne stete, s obzirom da sam student. Vozac i njegovo vozilo su osigurani kod Grawe osiguranja i savjetovan sam da se njima obratim za naplatu stete.Da li imam pravo i na naknadu stete kod Sarajevo osiguranja kod kojeg sam osiguran kao student. Hvala na odgovoru
zar je moguce da imas skoro 60 godina zivota, 40 godina nisu u BIH, a dajes odgovore na pravna pitanja, stim da pojma nemas o pravu.
Pa imas li ti ikoga u zivotu svoga da snjim provodis vrijeme, ostavio si oko 8.000 postova u 2 godine ?
Napustio sam prije cetri decenije tj. 31 godinu su ctri decenije - zaokruzujemo kuzis.
- dildi
#9 Re: naknada za nematerijalnu stetu
Ja imam samo 1 account, i to je ovaj.hrle1976 wrote: Napustio sam prije cetri decenije tj. 31 godinu su ctri decenije - zaokruzujemo kuzis.Cetri decenije zvuci mocnije isto kao pola milijona a ne 500.000 hiljada. Milion je nekako mocnij od hiljade tako i cetri decenije od 31 godinu. A cudime da nisi u toku, jer inace dicis se da si. Da ti razjasnim, napustio sam kao klinac - kopcas? I do samog pocetka rata sam redovno dolazio u posjetu - havizas? Sto se tice broja postova. Stvarno bi morao upitati Zviza koliko je on pisao - pokusaj mu naci profil pa procitaj brojku. Sto se moje manjine tice ispod avatara imas sve infomacije od kad sam na forumu i koliko postova sam napisao. Ides na ignor listu pa u buduce ako hoces da te citam bices prinudjedjen na kretivnost.
Nisam ja mislio nista lose, nego je moje pitanje jako jednostavno - kako ti nije mrsko nakon 31 godine zivota u inostranstvu, provodit vrijeme na BH forumima ?
Samo to nista drugo, a pored toga dajas pravne odgovore a o pravu ne znas nista ?
pogotovo ako je tako kako tvrdis da putujes stalno po svijetu i slicno, a vidim non stop si ovdje, cak i evo subotom i nedjeljom (a kazes tada ides iz Njemacke u Cesku?)
Pozdravi
-
mg
#10 Re: naknada za nematerijalnu stetu
Novĉana naknada
Ĉlan 200
(1) Za pretrpljene fiziĉke bolove, za pretrpljene duševne bolove zbog umanjenja životne
aktivnosti, naruženosti, povrede ugleda, ĉasti, slobode ili prava liĉnosti, smrti bliskog lica
kao i za strah sud će, ako naĊe da okolnosti sluĉaja, a naroĉito jaĉina bolova i straha i
njihovo trajanje to opravdava, dosuditi praviĉnu novĉanu naknadu, nezavisno od
naknade materijalne štete kao i u njenom odsustvu.
(2) Prilikom odluĉivanja o zahtevu za naknadu nematerijalne štete, kao i o visini njene
naknade, sud će voditi raĉuna o znaĉaju povreĊenog dobra i cilju kome služi ta naknada,
ali i o tome da se njome ne pogoduje težnjama koje nisu spojive sa njenom prirodom i
društvenom svrhom.
Lica koja imaju pravo na novĉanu naknadu u sluĉaju smrti ili teškog invaliditeta
Ĉlan 200
(1) Za pretrpljene fiziĉke bolove, za pretrpljene duševne bolove zbog umanjenja životne
aktivnosti, naruženosti, povrede ugleda, ĉasti, slobode ili prava liĉnosti, smrti bliskog lica
kao i za strah sud će, ako naĊe da okolnosti sluĉaja, a naroĉito jaĉina bolova i straha i
njihovo trajanje to opravdava, dosuditi praviĉnu novĉanu naknadu, nezavisno od
naknade materijalne štete kao i u njenom odsustvu.
(2) Prilikom odluĉivanja o zahtevu za naknadu nematerijalne štete, kao i o visini njene
naknade, sud će voditi raĉuna o znaĉaju povreĊenog dobra i cilju kome služi ta naknada,
ali i o tome da se njome ne pogoduje težnjama koje nisu spojive sa njenom prirodom i
društvenom svrhom.
Lica koja imaju pravo na novĉanu naknadu u sluĉaju smrti ili teškog invaliditeta