Naknada sa biroa za nezaposlene

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
PoluPatlidzan

#1 Naknada sa biroa za nezaposlene

Post by PoluPatlidzan »

Zdravo forumaši,

Sa poslodavcem trebam zaključiti sporazum o raskidu ugovora o radi. Zanima me da li imam pravo na naknadu od biroa za rad? Stičem li to pravo prilikom sporazumnog raskida ugovora ili to važi samo za otkaze? Koji je iznos naknade?

LP
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#2 Re: Naknada sa biroa za nezaposlene

Post by gentoo »

PoluPatlidzan wrote: 03/07/2024 20:51 sporazum o raskidu ugovora o radi. Zanima me da li imam pravo na naknadu od biroa za rad?
Ne.

Sporazumno je samoobjasnjivo . Trazi od poslodavca da dio sporazuma bude da ti isplati onoliko koliko bi i biro. I Murinjo kad ode iz Rome sporazumno znaci da Roma nema nikakvih obaveza prema njemu ali sporazum podrazumjeva da je isplaceno X Evrica

Moras dobiti otkaz kao tehnoloski visak ili nesto slicno tome da bi imao naknadu sa biroa
PoluPatlidzan

#3 Re: Naknada sa biroa za nezaposlene

Post by PoluPatlidzan »

gentoo wrote: 03/07/2024 21:49 Ne.

Sporazumno je samoobjasnjivo . Trazi od poslodavca da dio sporazuma bude da ti isplati onoliko koliko bi i biro. I Murinjo kad ode iz Rome sporazumno znaci da Roma nema nikakvih obaveza prema njemu ali sporazum podrazumjeva da je isplaceno X Evrica

Moras dobiti otkaz kao tehnoloski visak ili nesto slicno tome da bi imao naknadu sa biroa
Koliki iznos se dobija sa biroa mjesečno?
I da li se mogu vratiti na biro kao nezaposlena osoba radi zdravstvenog osiguranja dok ne nađem novi posao?
anex
Nindža revizor
Grijem se na: čumur
Vozim: Scott i Kuga
Horoskop: imam

#4 Re: Naknada sa biroa za nezaposlene

Post by anex »

PoluPatlidzan wrote: 03/07/2024 20:51 Zdravo forumaši,

Sa poslodavcem trebam zaključiti sporazum o raskidu ugovora o radi. Zanima me da li imam pravo na naknadu od biroa za rad? Stičem li to pravo prilikom sporazumnog raskida ugovora ili to važi samo za otkaze? Koji je iznos naknade?

LP
Ako je sporazumno, traži od poslodavca da ti isplati otpremninu.
Otpremnina je pola prosjecne plate FBiH za svaku godinu rada u toj firmi.

Ili neka ti napiše da si tehnološki višak, tada imaš pravo s biroa otprilike 500 KM mjesecno neko vrijeme.

I imas pravo na biro se prijaviti u oba slucaja.
Satori

#5 Re: Naknada sa biroa za nezaposlene

Post by Satori »

anex wrote: 04/07/2024 07:56

LP

Ili neka ti napiše da si tehnološki višak, tada imaš pravo s biroa otprilike 500 KM mjesecno neko vrijeme.

Ako ga otpusti jer je tehnoloski visak, ne moze u narednih 12 mjeseci nikog zaposliti na to radno mjesto dok prvo ne ponudi posao njemu. Koji bi poslodavac sebi na taj nacin komplikovao zivot.

Otpremnina zavisi od pravilnika o radu i ostalih akata (npr. kolektivni, ne znam gdje covjek radi). U mojoj firmi pravo na otpremninu imaju ljudi koji idu u penziju, a oni koji npr. daju otkaz da bi otisli u Njemacku ne.

Iznos naknade ti ovisi o kantonu u kojem zivis ako ostvaris pravo na naknadu.
PoluPatlidzan

#6 Re: Naknada sa biroa za nezaposlene

Post by PoluPatlidzan »

Hvala svima na informacijama!
anex
Nindža revizor
Grijem se na: čumur
Vozim: Scott i Kuga
Horoskop: imam

#7 Re: Naknada sa biroa za nezaposlene

Post by anex »

Spoiler
Show
Satori wrote: 04/07/2024 08:28
anex wrote: 04/07/2024 07:56

LP

Ako ga otpusti jer je tehnoloski visak, ne moze u narednih 12 mjeseci nikog zaposliti na to radno mjesto dok prvo ne ponudi posao njemu. Koji bi poslodavac sebi na taj nacin komplikovao zivot.

Otpremnina zavisi od pravilnika o radu i ostalih akata (npr. kolektivni, ne znam gdje covjek radi). U mojoj firmi pravo na otpremninu imaju ljudi koji idu u penziju, a oni koji npr. daju otkaz da bi otisli u Njemacku ne.

Iznos naknade ti ovisi o kantonu u kojem zivis ako ostvaris pravo na naknadu.
Otpremninu ima svako pravo ako poslodavac daje otkaz iz razloga viška ili nešto slično. U ovom slucaju nemaš pravo na naknadu s biroa. Ili možeš uzeti naknadu s biroa a nemaš onda pravo na otpremninu.
sole2mio

#8 Re: Naknada sa biroa za nezaposlene

Post by sole2mio »

AKo neko zna bio bih zahvalan.

Da li osoba koja ima dodatnu djelatnost uz svoj stalni posao, a dobije otkaz u firmi koja joj uplacuje doprinose pio i ostale stvari,
moze ici na Biro ?
Ili mora zatvoriti tu dodatnu djelatnost ?
Malisa11

#9 Re: Naknada sa biroa za nezaposlene

Post by Malisa11 »

Za naknadu ne znam, za dodatnu djelatnost znam da mora zatvoriti. Iz toga sto mora zatvoriti, logicno je onda da ima pravo na naknadu.
sole2mio

#10 Re: Naknada sa biroa za nezaposlene

Post by sole2mio »

Malisa11 wrote: 30/01/2025 12:46 Za naknadu ne znam, za dodatnu djelatnost znam da mora zatvoriti. Iz toga sto mora zatvoriti, logicno je onda da ima pravo na naknadu.
U Bosni i Hercegovini, osoba koja ima dodatnu djelatnost (poput samozapošljavanja ili obavljanja druge vrste posla uz redovni posao) i dobije otkaz na svom redovnom radnom mjestu, može se prijaviti na biro za zapošljavanje, ali postoje određeni uvjeti koji se moraju ispuniti.

Konkretno, osoba koja ima dodatnu djelatnost mora ispunjavati uvjet da ta djelatnost ne predstavlja osnovni izvor prihoda ili da prihod od te djelatnosti nije veći od prihoda od prethodnog radnog mjesta, jer bi u tom slučaju mogla biti smatrana samozaposlenom osobom, a ne nezaposlenom. Takođe, potrebno je prijaviti se u roku od 30 dana nakon gubitka posla i ispuniti sve druge uvjete predviđene zakonom, kao što su aktivno traženje posla i ostali uvjeti koji važe za nezaposlene osobe.

Iako bi mogla imati pravo na naknadu s biroa, visina naknade i pravo na nju zavise od više faktora, uključujući zaradu, dužinu staža i druge uvjete.
Dimu1927

#11 Re: Naknada sa biroa za nezaposlene

Post by Dimu1927 »

LP
Oko 560 KM

3 mjeseca je primas ako si bio u radnom odnosu 6mjeseci do 5 godina

Preko 5 god je 6 mjeseci naknade..

Pravo na naknadu nemas samo u slucaju da si dobio otkaz iz nekih povreda radnog odnosa i zakonao o radu tj da ti je to navedeno u rjesenju o prestanku radnog odnosa

Ako je sporazumno imas pravo na naknadu
Proposition Joe

#12 Re: Naknada sa biroa za nezaposlene

Post by Proposition Joe »

Dimu1927 wrote: 30/01/2025 15:00

LP
Oko 560 KM

3 mjeseca je primas ako si bio u radnom odnosu 6mjeseci do 5 godina

Preko 5 god je 6 mjeseci naknade..

Pravo na naknadu nemas samo u slucaju da si dobio otkaz iz nekih povreda radnog odnosa i zakonao o radu tj da ti je to navedeno u rjesenju o prestanku radnog odnosa

Ako je sporazumno imas pravo na naknadu
Nemaš ako je radni odnos sporazumno prestao.
Ci-Nick

#13 Re: Naknada sa biroa za nezaposlene

Post by Ci-Nick »

sole2mio wrote: 30/01/2025 12:11 AKo neko zna bio bih zahvalan.

Da li osoba koja ima dodatnu djelatnost uz svoj stalni posao, a dobije otkaz u firmi koja joj uplacuje doprinose pio i ostale stvari,
moze ici na Biro ?
Nisam siguran ali mislim da nije problem ako prihod od dodatne djelatnosti ne prelazi 25% prosječne plate FBiH.
Ako prelazi tih cca 370 KM onda ne možeš na biro.
Smiješan iznos al eto tako je.

Evo našao,

"Osobe iz tačaka a) i f) smatrat će se nezaposlenom ukoliko njihov prihod ne prelazi mjesečno 25% prosječne plaće u toku prethodne godine prema podacima Federalnog zavoda za statistiku."
sole2mio

#14 Re: Naknada sa biroa za nezaposlene

Post by sole2mio »

Ci-Nick wrote: 30/01/2025 17:08
sole2mio wrote: 30/01/2025 12:11 AKo neko zna bio bih zahvalan.

moze ici na Biro ?
Nisam siguran ali mislim da nije problem ako prihod od dodatne djelatnosti ne prelazi 25% prosječne plate FBiH.
Ako prelazi tih cca 370 KM onda ne možeš na biro.
Smiješan iznos al eto tako je.

Evo našao,

"Osobe iz tačaka a) i f) smatrat će se nezaposlenom ukoliko njihov prihod ne prelazi mjesečno 25% prosječne plaće u toku prethodne godine prema podacima Federalnog zavoda za statistiku."

Hvala ti puno

Prije par mjeseci je ta dodatna djelatnost osnovana i nema nekih vecih prihoda, a zbog ovog zakona o minimalcu u ovoj drugoj firmi imamo viska radnika.

svakao cu u ovih par dana do biroa da se raspitam.
Post Reply