Naknada sa biroa, pomoć?!
Moderator: anex
-
harunromero
#1 Naknada sa biroa, pomoć?!
Pozdrav. Imam oko 25 godina staža, proglašen sam kao tehnološki višak i dobio otkaz, primao sam sam BIROa novčanu naknadu 12 mjeseci. Poslije toga prijavio sam privatni biznis. Interesuje me, ukoliko bih poslije ponovnog prijavljivanja na BIRO imao ikakvo primanje jer trenutno nisam na BIROu a privatni biznis je otkazan zbog bolesti. Molio bih sve koji su upućeni i mogu pomoći da se jave, unaprijed hvala.
-
akcija007
#2 Re: Naknada sa biroa, pomoć?!
moja mama ima 31 godinu radnog staza i 18 mj naknadu s biroa, kad si napustio biro i radio ponovo i opet ostao tehnoloski visak, priznali samo staz od odlaksa prvi put s biroa do ponovnog povratka i pitanje je bili ikako dobio vise naknadu s biroa jer ide po godinama radnog staza.
"Novčana naknada isplaćuje se nezaposlenoj osobi 3,6, 9,12,15,18, ili 24 mjeseca, u zavisnosti od vremena provedenog na radu.
Da bi nezaposlena osoba, koja je u cjelosti iskoristila novčanu naknadu, ponovo dobila ovo pravo u vrijeme provedeno na radu uračunava se samo vrijeme provedeno na radu poslije isteka posljednjeg utvrđenog prava na ovu naknadu. "
"Novčana naknada isplaćuje se nezaposlenoj osobi 3,6, 9,12,15,18, ili 24 mjeseca, u zavisnosti od vremena provedenog na radu.
Da bi nezaposlena osoba, koja je u cjelosti iskoristila novčanu naknadu, ponovo dobila ovo pravo u vrijeme provedeno na radu uračunava se samo vrijeme provedeno na radu poslije isteka posljednjeg utvrđenog prava na ovu naknadu. "
-
harunromero
#3 Re: Naknada sa biroa, pomoć?!
Trenutno nisam prijavljen na BIRo, mene samo zanima da li bi poslije svega gore navedenog odnosno ponovnog prijavljivanja na BIRo imao ikakvu naknadu, uopće da li imam pravo na tu naknadu jer sam prije primao, pa bio odjavljen i sada se planiram ponovo prijaviti sa namjerom da dobijem pravo na isplatu.akcija007 wrote:moja mama ima 31 godinu radnog staza i 18 mj naknadu s biroa, kad si napustio biro i radio ponovo i opet ostao tehnoloski visak, priznali samo staz od odlaksa prvi put s biroa do ponovnog povratka i pitanje je bili ikako dobio vise naknadu s biroa jer ide po godinama radnog staza.
-
udrch
#4 Re: Naknada sa biroa, pomoć?!
kada si nakon što si ostao bez posla dobio rješenje, na njemu ti je pisalo koliko imaš pravo primati naknadu..mislim da se kod tebe radio o 18 mjeseci, valjda se sjećaš..
ako si se u međuvremenu zaposlio nakon što si primio samo 12 naknada, pa dolaziš ponovo da se prijaviš, biće ti priznato pravo na preostalih 6 naknada, a biće uzeto u obzir i novi staž ako si ga stekao nakon što si se odjavio..
ovo je u slučaju da te sljeduje 18 naknada, ali ti bi to trebao znati..
ako si slučajno primio sve naknade koje su te po rješenju sledovale, onda kada se vratiš ponovo na biro tebi se više ne računa 25 godina staža, jer si za njih dobio sljedovanu naknadu, već ti se u staž računa samo ono što si stekao ponovo, znači samo novi staž..
poenta je da ne možeš dva puta primati naknadu po osnovu istog staža..
ali naravno nemaš potrebe to pitati ovdje na forumu, svakako moraš na biro, pa će ti oni reći tvoja prava..
ako si se u međuvremenu zaposlio nakon što si primio samo 12 naknada, pa dolaziš ponovo da se prijaviš, biće ti priznato pravo na preostalih 6 naknada, a biće uzeto u obzir i novi staž ako si ga stekao nakon što si se odjavio..
ovo je u slučaju da te sljeduje 18 naknada, ali ti bi to trebao znati..
ako si slučajno primio sve naknade koje su te po rješenju sledovale, onda kada se vratiš ponovo na biro tebi se više ne računa 25 godina staža, jer si za njih dobio sljedovanu naknadu, već ti se u staž računa samo ono što si stekao ponovo, znači samo novi staž..
poenta je da ne možeš dva puta primati naknadu po osnovu istog staža..
ali naravno nemaš potrebe to pitati ovdje na forumu, svakako moraš na biro, pa će ti oni reći tvoja prava..
-
mp3problem
#5 Re: Naknada sa biroa, pomoć?!
Da li osoba koja je 10 mjeseci bila zaposlena i u tih 10 mjeseci poslodavac nije isplaćivao platu (niti doprinose) radnicima i koja je otpuštena jer firma loše posluje ima pravo na ikakvu naknadu sa biroa?
Znači momak je bio na birou godinu dana, onda se zaposlio na 10 mjeseci, sad se opet vraća na biro.
Hvala!
Znači momak je bio na birou godinu dana, onda se zaposlio na 10 mjeseci, sad se opet vraća na biro.
Hvala!
- mullersmichael
#6 Re: Naknada sa biroa, pomoć?!
Ako mu poslodavac nije uplacivao doprinose nema pravo na naknadu, znam da je apsurd ali je tako.
-
mp3problem
#7 Re: Naknada sa biroa, pomoć?!
Užasno.mullersmichael wrote:Ako mu poslodavac nije uplacivao doprinose nema pravo na naknadu, znam da je apsurd ali je tako.
A je li ga mogu iz firme odjaviti ako mu nisu doprinosi plaćeni? Još nije preuzeo radničku knjižicu i prijavio se na biro
- mullersmichael
#8 Re: Naknada sa biroa, pomoć?!
Ja sam bio u slicnoj situaciji samo su mi rekli da "trazim poslodavca da izmiri obaveze", sto svakog pojedinca tjera da trazi direktora i da mu prijeti
srecom uspio sam sve rijesiti, tako da ne znam kakva je procedura ako se poslodavac napravi lud.
-
mp3problem
#9 Re: Naknada sa biroa, pomoć?!
Ne mogu da vjerujem. Ma ovdje su rodbinski odnosi u pitanju, tako da prijetnje ne dolaze u obzir, poslodavac bi to uplatio, ali stvarno nema, stanje u firmi je užas, doslovno čovjek nema marke, ne negira on svoje obaveze, samo nema odakle da ih plati...mullersmichael wrote:Ja sam bio u slicnoj situaciji samo su mi rekli da "trazim poslodavca da izmiri obaveze", sto svakog pojedinca tjera da trazi direktora i da mu prijetisrecom uspio sam sve rijesiti, tako da ne znam kakva je procedura ako se poslodavac napravi lud.
-
harunromero
#10 Re: Naknada sa biroa, pomoć?!
Došlo je do promjene teme ali koliko vidim.
- seoBIH
#11 Re: Naknada sa biroa, pomoć?!
Jedno pitanje 
Osoba je radila 25 godina u drzavnom preduzecu, ali zbog pogorsanja uslova, jednostavno je dao otkaz, iako je mogao otici sa otpremninom, te naknadom sa biroa kao svi "normalni"
Nako 10 godina, osoba se opet zaposlila, ali ce dobiti otkaz, vjerovatno. Ono sto me interesuje je to da li osoba moze ostvariti pravo na naknadu sa biroa racunajuci prethodnih 25 godina, te ovih 12 mjeseci?
Osoba je radila 25 godina u drzavnom preduzecu, ali zbog pogorsanja uslova, jednostavno je dao otkaz, iako je mogao otici sa otpremninom, te naknadom sa biroa kao svi "normalni"
Nako 10 godina, osoba se opet zaposlila, ali ce dobiti otkaz, vjerovatno. Ono sto me interesuje je to da li osoba moze ostvariti pravo na naknadu sa biroa racunajuci prethodnih 25 godina, te ovih 12 mjeseci?