ako neko zeli da shvati stanje u bosni u 18 i 19 vijeku mora da se razumije kontekst . i nas uzi (srpska revolucija, ilirski pokret)), i siri , romantizam , slovenski nacionalni preporodi, stvaranje njemacke i italije. bosnu je sve to zaobislo i mi smo po svemu bili najsitomasnija slovenska zemlja. evropski istoricari, etnolozi, lingvisti koji su se bavili bosnom, smatrali su je srpskom etnicki i jezicki bez da se puno bave njome. mora da se zna da osim nekoliko franjevaca koji su bili pismeni i biljezili zitije samostana po sluzbenoj duznosti, niko drugi nije bio pismen pa nije bilo ni uslova za neki nacionalni rad.vidim da on njih ovde citira, a oni nisu dobar izvor za ovako krupne teme.
Najznačajnija knjiga u historiji Bošnjaka
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
vukovic
#1 Re: Najznačajnija knjiga u historiji Bošnjaka
procitao sam par strana. pocinje sa "srpskim i hrvatskim ideologijama" ,pa poistovjecuje slovenstvo i ilirstvo iako su to dva potpuno razlicita sloja kulture, pa malo citira druga marxa, pa da su "srbi i hrvati nastali sa stvaranjem drzava"
ovo su stvari toliko notorno netacne da sam odustao, a tek sam dosao do trece strane.
ako neko zeli da shvati stanje u bosni u 18 i 19 vijeku mora da se razumije kontekst . i nas uzi (srpska revolucija, ilirski pokret)), i siri , romantizam , slovenski nacionalni preporodi, stvaranje njemacke i italije. bosnu je sve to zaobislo i mi smo po svemu bili najsitomasnija slovenska zemlja. evropski istoricari, etnolozi, lingvisti koji su se bavili bosnom, smatrali su je srpskom etnicki i jezicki bez da se puno bave njome. mora da se zna da osim nekoliko franjevaca koji su bili pismeni i biljezili zitije samostana po sluzbenoj duznosti, niko drugi nije bio pismen pa nije bilo ni uslova za neki nacionalni rad.vidim da on njih ovde citira, a oni nisu dobar izvor za ovako krupne teme.
- bokakotorska
#2 Re: Najznačajnija knjiga u historiji Bošnjaka
AmandmanDino_car wrote:pa naravno da svaka istina koja razbija ustaljeni "srpski šablon" ili hrvatski historije ne odgovara srbima i hrvatima, istina koja razbija srpsku propagandu građenu od Ilije Garašanina i "Načertanija" koji je i on sam u Bosni 1844.g. vidio samo i jedino Bošnjake sa tri vjere ćitaj kao i Letopis matice srpske 1825.godine čitaj ili Ljudevit Gaj 1835.g. čitaj ili Dositej Obradović 1783.g. čitaj ili čak i sam Vuk Karadžić 1832.g. čitaj
a što se tiče tvoga omalovažavanja Dr Hadžijahića trebaš se toga stiditi, jer njega za stručno mišljenje navodi u svojoj važnoj knjizi i najznačajniji srpski (zamisli) istoričar Relja Novaković pogledaj i stidi se !
Strucno misljenje o knizi Relje Novakovica dali su
Mirjana Ljubinkovic i
Muhamed Hadzijahic
Vidi u pitanju je istorijsako geografsko razmatranje.
Ne vidim godinu izdanja ali sve su to likovi iz Titinog dina.
Konkretno drugaricu Mirjanu je drug Relja ubacio da zena ima posla i neku zaradu. Usput ona je supruga Dr Sretena Ljubinkovica koji je drzao katedru za Kartografiju Geografskog fakulteta. Drug Relja je ucinio uslugu drugu Sretenu. Svakako je i drugarica Mirjana, inace Geograf, znala sasvim dovoljno da uradi taj posao korektno.
Siguran sam da je i drug Muhamed uradio posao valjano. I sigurno da su drugovi Relja i Muhamed imali neku ljudsku, dobru, relaciju.
Nego nije Mirjana - Jovanka Orleanka srpske nauke zbog toga - niti drugu Muhamedu taj posao moze i treba da bude najvaznija referenca u zivotu.
A i mi sa razlicitom mesavinom halo grupa i jednim maternjim jezikom treba da budemo neki korektni drugovi.
Uzdravlje
- bokakotorska
#3 Re: Najznačajnija knjiga u historiji Bošnjaka
Zasto bih ih ja omalovazavao, svakoga od njih, pa i nas ovde, sopstvena rec moze promovisati ili omalovaziti to sto pisemo.Dino_car wrote: a što se tiče tvoga omalovažavanja Dr Hadžijahića trebaš se toga stiditi, jer njega za stručno mišljenje navodi u svojoj važnoj knjizi i najznačajniji srpski (zamisli) istoričar Relja Novaković pogledaj i stidi se !
Ucinilo mi se da je ovo citirano gore, nepotrebno napisana teska rec.
To je sve.
Po mom ukusu bi bili Andrej Mitrovic i Bogdan Krizman recimo, no sve je to stvar ukusa.
Prijatno vece.