Najveći protivnici ujedinjene BIH su Turkofili i četnici

L u c i f e r

#51 Re: Najveći protivnici ujedinjene BIH su Turkofili i četnici

Post by L u c i f e r »

tr_ba wrote:
L u c i f e r wrote:Turci su nas dobro naguzili kroz istoriju, okupatori koji su nas prodali za siću, sjebali nam srednjovjekovnu državu i identitet, zavadili sa okruženjem, kad je bila agresija kurcem nisu mrdali itd.

Al eto, ko ih voli, nek izvoli.
beri pamet...
Dao si tako kvalitetne argumente koji pobijaju moju tvrdnju, kao bivšeg borca armije bih, da sam totalno impresioniran.
L u c i f e r

#52 Re: Najveći protivnici ujedinjene BIH su Turkofili i četnici

Post by L u c i f e r »

GeeTnT wrote:
L u c i f e r wrote:Turci su nas dobro naguzili kroz istoriju, okupatori koji su nas prodali za siću, sjebali nam srednjovjekovnu državu i identitet, zavadili sa okruženjem, kad je bila agresija kurcem nisu mrdali itd.

To sto ti propagiras je matrica po kojoj su napravljeni mnogi zlocini nad Bosnjacima i ponavljanjem iste (naravno nisi jedini) se samo priprema teren za buduce sukobe.
A šta ja to propagiram?

Da sam Bosanac, a ne Turčin?

Ako šta slagah, obrazloži, ako imaš čim.
GeeTnT

#53 Re: Najveći protivnici ujedinjene BIH su Turkofili i četnici

Post by GeeTnT »

Nije BiH jedina bila pod turskom okupacijom, i nije bila samo pod osmanlijama. Bila je tu i AU, ali nije to ni bitno koliko je opasan pokusaj iskljucivo Turke optuzivat...a onda slijedi prica o turkofilima koja se adresira iskljucivo Bosnjacima. S durge strane Hrvatska i Srbija svakodnevno iznose netrpeljivost i svjedoci smo i danas paljenja zastava, crnokosuljasa, cetnickih manifestacija itd...jesu li i za to Turci krivi?
bach

#54 Re: Najveći protivnici ujedinjene BIH su Turkofili i četnici

Post by bach »

GeeTnT wrote:Nije BiH jedina bila pod turskom okupacijom, i nije bila samo pod osmanlijama. Bila je tu i AU, ali nije to ni bitno koliko je opasan pokusaj iskljucivo Turke optuzivat...a onda slijedi prica o turkofilima koja se adresira iskljucivo Bosnjacima. S durge strane Hrvatska i Srbija svakodnevno iznose netrpeljivost i svjedoci smo i danas paljenja zastava, crnokosuljasa, cetnickih manifestacija itd...jesu li i za to Turci krivi?
Jesu krivi su. Jer su Karavlahe iz pizdematerine doveli ovdje kao svoje kmetove, pa nam se potomci tih kmetova svete zbog "dahija", danka u krvi, ćelekule i nabijanja na kolac.
L u c i f e r

#55 Re: Najveći protivnici ujedinjene BIH su Turkofili i četnici

Post by L u c i f e r »

GeeTnT wrote:Nije BiH jedina bila pod turskom okupacijom, i nije bila samo pod osmanlijama. Bila je tu i AU, ali nije to ni bitno koliko je opasan pokusaj iskljucivo Turke optuzivat...a onda slijedi prica o turkofilima koja se adresira iskljucivo Bosnjacima. S durge strane Hrvatska i Srbija svakodnevno iznose netrpeljivost i svjedoci smo i danas paljenja zastava, crnokosuljasa, cetnickih manifestacija itd...jesu li i za to Turci krivi?
Nigdje ja njih nisam isključivo optužio za bilo šta.

Četnička gamad je priča za sebe.

Al da nam ga Turci nisu zabiberili kroz istoriju, jesu brate.
Haman

#56 Re: Najveći protivnici ujedinjene BIH su Turkofili i četnici

Post by Haman »

Da prvo odgovorim na postavljeni naslov. Najveci protivnici ujedinjena BiH su Srbi i Hrvati. Tos u dva naroda koji se ne mogu sloziti ni oko jednog problema izuzev oko podjele BiH.

Bosnjaci se nikad nisu nacionalno odredjivali kao Turci. To su price nasih istocnih i zapadnih susjeda , price kojim pravdaju svoje agresivne namjere prema BiH i zlocine koje cine u cilju ostvarenja te namjere. Uostalom i sam Ratko Mladic je to kazao prilikom ulaska u Srebrencu. Psiholoskim rjecnikom receno, klasican primjer pogresno usdmjerene agresije.

Smijesno mi je slusati one koji ne znaju upotrebu glasa "H" u bosanskom pa ako hocete i u srpskohrvatskom jeziku kao npr. kad kazu, " meraba, Feradija, uvo, muva, ajde mala umjesto mahala" itd.

Pripisivati Bosnjacima upotrebu orjentalnih, persijskih i turskih rijeci u govoru smjesna je stava. U govoru: Bosnjaka, Hrvata i Srba ima preko 25.000 rijeci orjentalnog, persijskog i turskog porijekla kojima jos i danas nismo nasli zamjenu kao npr.

"
admiral, ajvar, aksamluk, alat, algebra, alhemija, arsenal, bakar, basta, behar, besika, boja, bor, bubreg, burek, cifra, carapa, carsaf, cekic, cesma, celik, cerga, cizma, coban, corba, cevap, cilim, corav, cufta, dernek, ducan, duhan, durbin, dustaban, dzep, djon, ekser, ergela, guba, gurabija, halva, hapsiti, hasis, hosaf, jastuk, jorgan jorgovan, jufka, juris, kafa, kafaz, kajak, kajgana, kajmak kajsija, kalaj, kalemiti, kalup, kapija, karaula, karavan, kasika, kat, katanac, kicma, komsija, krec, kula, kundak, kutija, lakrdija, les, limun, makaze, majmun, majstor, mama, mangup, mastuluk, marama, matirati, memla, miraz, odja, ortak, pamuk, papuca, parce, pekmez, peskir, pirinac, pita, rakija, rusvaj, saksija, veresija, zanat, zavrzlama, zenit, itd, itd.

Mnogi bi bili spremni tvrditi da to nije tako, ali oni koji se bave jezikom to dobro znaju. Skoro je izasla jedna knjiga, naslov sam zaboravio, autor je Prof. Dr. Ismet Smajlovic, koji govori o ovoj problematici, a mogla se do skora kupiti preko Inetrliber.com.

U ovom rjecniku istumaceno je danjasnjim turskim jezikom oko 25. 000 bosanskih rijeci i izraza. U rjecnik su usle samo one najfrekventnije rijeci koje su po svome znacenju poznate svim gradjanima Bosne i Hercegovine, bez obzira na nacionalnost i vjeroispovijest, a nisu prevodjene mnoge rijeci i izrazi koje spadaju samo u leksiku muslimanskog religijskog zivota, npr.: abdest, ahiret, dzehennem, ezan, degenek, cakmak, dunjaluk itd. Drugim rijecima, u ovaj rjecnik su usle samo najfrekventnije rijeci i koje u svome govoru jednako upotrebljava i bosnjacko i hrvatsko stanovnistvo Bosne i Hercegovine.
Dakle, problem ujedinjenja i napretka BiH u svakom pogledu ne zavisi od Bosnjaka nego od nasih susjeda Srba i Hrvata, koji nikako ne mogu da prihvate BiH kao svoju domovinu i u tom cilju izmisljaju razne price koje su daleko, daleko od istine, vukuci poteze koji nisu u interesu BiH kao drzave i dobrih medjunacionalnih odnosa kao npr." Republika Srbska je starija od BiH, bosanski jezik nikad nije postojao, Bosnjaci su od jucer, stalno traze svoje ime a nikako da ga nadju, zaboravljajuci da su bas oni bili ti koji su nas svrstavali u muhamedance, muslimane, dakle vjersku skupinu, neopredijeljene-bezlicnu masu koja nigdje ne postoji, Muslimane sa velikim "M" koje opet nigdje ne postoji kao nacinalno odredjene nekog naroda, ali postoju u glavama nasih komsija Srba i Hrvata. Zasto? Pa to je znano svakome ko misli svojim glavom a ne glavom istocnih i zapadnih susjeda.
kolobok

#57 Re: Najveći protivnici ujedinjene BIH su Turkofili i četnici

Post by kolobok »

Da nije bilo turske invazije na Balkan, BiH bi danas vjerojatno bila prosječna nacionalno i vjerski homogena država koja bi u potpunosti pripadala europskom civilizacijskom krugu, a mnoga povijesna klanja i samoreproducirajuće nepravde se ne bi dogodile. Ne bi bilo ni dahija, ni nabijanja na kolac, ni Mladića, ni Republike Srpske...

Mislim, nisam Bošnjak, ali i da jesam ovo bi bilo dovoljno da dobro preispitam svoj stav o tobožnjoj pozitivnoj ulozi Turske u povijesti BiH. :oops:
Mohamad Sissoko

#58 Re: Najveći protivnici ujedinjene BIH su Turkofili i četnici

Post by Mohamad Sissoko »

Zao ti sto nije krscanska NDH verzija i slicno.
tr_ba

#59 Re: Najveći protivnici ujedinjene BIH su Turkofili i četnici

Post by tr_ba »

L u c i f e r wrote:
tr_ba wrote:

beri pamet...
Dao si tako kvalitetne argumente koji pobijaju moju tvrdnju, kao bivšeg borca armije bih, da sam totalno impresioniran.
tamo gdje su mogli pomoc,pomogli su...
u mom gradu su vise puta donosili pomoc,i to kakvu,i u kakvim kolicinama...
al posto mirisem da si partizan,izvinjavam se na smetnji i zelim ti lahku noc...
kolobok

#60 Re: Najveći protivnici ujedinjene BIH su Turkofili i četnici

Post by kolobok »

Mohamad Sissoko wrote:Zao ti sto nije krscanska NDH verzija i slicno.
Ne, prema NDH ne gajim neke simpatije samo navodim činjenice. Da nije bilo turskog prodora, BiH (ako bi postojala) bi bila biti normalna država, a ne prokleta avlija u kojoj se ljudi svako 50 godina kolju i svete za zločine pradjedova.
Mohamad Sissoko

#61 Re: Najveći protivnici ujedinjene BIH su Turkofili i četnici

Sto li Hrvati napravise Jasenovac i Srbi slicno, te se rokase po Bosni? Zbog Osmanlija? :zzzz:
prog321

#62 Re: Najveći protivnici ujedinjene BIH su Turkofili i četnici

Post by prog321 »

I Hitler je bio zbog Osmanlija. :lol:
Mohamad Sissoko

#63 Re: Najveći protivnici ujedinjene BIH su Turkofili i četnici

Zavadi Sulejman cetnike i ustase...
Cassius Longinus

#64 Re: Najveći protivnici ujedinjene BIH su Turkofili i četnici

Post by Cassius Longinus »

Jesu li onda Srbi i Hrvati izjednaceni u vasim ocima u tretmanu BiH?Pod tim mislim na politicke entitete Hrvatsku i Srbiju
connected

#65 Re: Najveći protivnici ujedinjene BIH su Turkofili i četnici

Post by connected »

Haman wrote:Koliko ja znam Bosnjaci su odvajkada upotrebljavali izraz babo. U socijalistickom drustvu poceli smo upotrebljavati izraz tata. Polako smo prihvatli srpski jezik, srpske obicaje a zaboravljali svoje. Mozda ce sad kod nekoga zaigrati damar.

Ako neki Bosnjak ode u Beograd i tamo provede 3 mjeseca, on odmah opocinje govoriti ekavski. Ali ako ucitelj, nastavnik, profesor dodje iz Srbije u BiH on ce do svoje smrti govoriti ekavski.

Ako Bosnjak ozeni Srpskinju ili Hrvatsicu ili obrnuto djeca ce nositi srpksa, odnosno hrvatsko imena. Da li znate nekog Srbina ili Hrvata iz mjesovitog a posebno nacionalno cistog braka da je svom sinu dao ime Mehmed, Sulejman, Nedzad, Amir itd. Obicno su to imena kao: Damir, Alen itd. Eto napr. Sknedner Kulenovic je dao ime svome sinu Vuk, jedan od Dizdarevica poiliticara svome sinu dade ime Srdjan. Ne znam Srbina ili Hrvata koji svome djeteu dade ime Sulejman, Omer ili Edin npr.

Zasto je to tako. To je zbog kompleksa manje vrijednosti koji nam je nabijen tokom skolovanja a da toga nismo ni svjesni, jer to nije bilo lomljenje necije licnosti na grub nacin, nego onako polako i neprimjetno. Eto ja kazem polako iako se prije govorilo polahko.

Uzmimo napr. upotrebu glasa " H". Vise ne govorimo uho, muha, hajmo sahat ali kazemo sahat kula itd, nego uvo,muva, ajmo , sat itd. U jednoj raspravi vezano za upotrebu glasa "H" u srpskohrvatskom jeziku Alija Nametak navede ovaj prmjer.Kad kazemo Maglajlica mala, mi ne znamo da li je rijec o djevojcici ili mahali.Tom prilikom im je naveo i drugi primjer, uzevsi citat iz jedne srpske pjesme gdje pise " prnu ptica sgrane. Sad ja vas pitam, da li je ptica prhnula i odjetila ili je prnula. Ako je prnula kako je to pjesnim mogao cuti". Naravno poslije toga nastao je smijeh.

Dakle, Bosnjaci su polako posrbljavani nakog gubitka svog nacionalnog odredjenja, prvo kroz jezik, knjizevnost, povjest itd. Svoje smo zaboravili, tudje prihvatili kao svoje, i sad se cudimo kad neko kaze uho, muha, hoces da idemo na veceru itd.

Ti si tipicni primjer polupismenog poluobrazovanog a mozda i visoko obrazovanog Bosnjaka koji misli da je dovoljno pametan da bude autoritet drugim Bosnjacima a za 2 minute navalja toliko gluposti da komotno moze konkurisati za "shit of the day"...

dakle ako ti smatras da je "tata" izraz srpskog jezika onda ti je i "dobar dan" ili "dobro vece" isto tako nebosanski odnosno srpski jezik...pa onda je i sve sto si napisao gore srpski jezik...jos veca glupost je pitanje "zasto Srbi i Hrvati nisu djeci davali arapska ili turska imena...to nije vrijedno ni diskusije...a ovo za "H" prvi put cujem da ga Bosnjaci izbacuju iz izgovora...ili su u mom okruzenju neki "normalni" Bosnjaci za razliku od tvog okruzenja...
L u c i f e r

#66 Re: Najveći protivnici ujedinjene BIH su Turkofili i četnici

Post by L u c i f e r »

tr_ba wrote:
tamo gdje su mogli pomoc,pomogli su...
u mom gradu su vise puta donosili pomoc,i to kakvu,i u kakvim kolicinama...
al posto mirisem da si partizan,izvinjavam se na smetnji i zelim ti lahku noc...
E jaka pomoc u pm :roll:
kolobok

#67 Re: Najveći protivnici ujedinjene BIH su Turkofili i četnici

Post by kolobok »

Mohamad Sissoko wrote:Sto li Hrvati napravise Jasenovac i Srbi slicno, te se rokase po Bosni? Zbog Osmanlija? :zzzz:
Čista logika. Da nije bilo Osmanlija na ovim prostorima i granice i razmještaj stanovništva bi bili drugačiji (homogeniji), ne bi bilo potrebe za Vojnom Krajinom i puno manje Srba bi živjelo zapadno od Drine tako da vjerojatno ne bi bilo tolikog sukoba između Srba i Hrvata, ni Jasenovca ni četnika. Ne kažem ja da su Turci 'krivi' za sve to, ali da su glavni povijesni uzrok, to je činjenica. I zato mi je smiješno gledati njihovu ulogu kao pozitivnu samo zato ššto su izgradili par mostova i džamija, a pritom zanemariti nered koji su stvorili i koji se neće raščistiti stoljećima. :P
prog321

#68 Re: Najveći protivnici ujedinjene BIH su Turkofili i četnici

Post by prog321 »

Pa bio bi neko drugi da te tlači.
Mađari, Italijani, Nijemci, Rusi.
Biraj. :-D
Haman

#69 Re: Najveći protivnici ujedinjene BIH su Turkofili i četnici

Post by Haman »

connected
Ti si tipicni primjer polupismenog poluobrazovanog a mozda i visoko obrazovanog Bosnjaka koji misli da je dovoljno pametan da bude autoritet drugim Bosnjacima a za 2 minute navalja toliko gluposti da komotno moze konkurisati za "shit of the day"...

dakle ako ti smatras da je "tata" izraz srpskog jezika onda ti je i "dobar dan" ili "dobro vece" isto tako nebosanski odnosno srpski jezik...pa onda je i sve sto si napisao gore srpski jezik...jos veca glupost je pitanje "zasto Srbi i Hrvati nisu djeci davali arapska ili turska imena...to nije vrijedno ni diskusije...a ovo za "H" prvi put cujem da ga Bosnjaci izbacuju iz izgovora...ili su u mom okruzenju neki "normalni" Bosnjaci za razliku od tvog okruzenja...
Moj komentar je argumentiran, a tvoj uvredljiv, sto govori da nemas argumenta za svoje tvrdnje.Rijec tata i dobar dan nemaju nikave veze. Tata je rijec za ime oca, a dobar dan i dobro vece oznacavaju pozdrav, koje se koristi zavisno od doba dana.

Ja razumijem tvoje razmisljanje, to jest da je svaki Bosnjak glup i tup ako drizi do svoje tradicije. Zasto bi neki Bosnhjak davao svojoj djeci srpska imena kad postoje imena u skladu sa bosnjackom tradicijom.

Zastio sam bio muhamedanac, musliman-vjerska skupina, kad sam odvajkada imao svoje nacionalno odredjenje Bosnjak.

Zasto sam bio jedna bezlicna masa neopredijeljen? Mozda mislis da je to bila moja zelja i zelja drugih Bosnjaka.Ne prijatelju, to je bila srpskohrvatska zelja a ne zelja Bosnjaka.

Zasto sam bio Musliman sa velikim "M" kad vjersko i nacionalno odredjenje nigdje nije isto, nego samo u glavama Srba i Hrvata kad su u pitanju Bosnjaci.
Zasto je to sve cinjeno, zasto su Bosnjaci tako tretirani, zasto je Bosnjacima uskracivano pravo na nacionalno odredjenje. Zasto su svrstavni u vjersku skupinu? Zato sto vjerske skupine nemaju ista prava kao naorodi itd. To su bile pripreme za podjelu BiH, stvartanje banovina, Plan Cvetkovic-Macek itd.

Da Bosnjaci nisu od juce govore ti ugledni Srbi i Crnogorci koji nesto znaju o nacionalnom odredjenju, za razliku od teb koji si neuk po tom pitanju, ali spreman da druge vrijedjas, misleci da si pametnjakovic. Istina je jedno a propagandne price su drugo.

Da smo imali svije nacionalno odredjenje pokazuje ti Letopis Matice Srpske iz 1825.godine kao i tekstovui uglednih Srba i Crnogoraca.
Dakle procitaj ovo.

Image

Da li vidis sta pise pod brojem 3. Izvedi zakljucak ko je od juce u BiH a onda procitaj i ovo, pa da nastavimo sutra ako to zelis.

Vasilije Petrović , Istorija o Crnoj Gori, 1754, Petrović i – Pisci, Duhovnici,
Vladari, Tom I, DOB, Podgorica 1997, 256

“Zatim, 1732. godine, Topal Osman-paša, koga je sultan (Mehmed) peti postavio za beglerbega činit-devera, to jest za generalnog inspektora Makedonije, Albanije i Bosne, po dolasku u Albaniju pokuša da oproba sreću protiv naroda crnogorskih i posla priličan broj Makedonjana (Makedonaca), Albaneza (Albanaca) i Bošnjaka na Pipersku provinciju, …….”

Petar II Petrović Njegoš, Gorski vijenac, stihovi 1640-1645

Pa poslijed poče đetinjiti;
zapita me za naše susjede,
za Bošnjake i za Arbanase:
"Kad uhvate – kaže- Crnogorca,
bilo živa al´ mrtva, u ruke,
hoće li ga izjest, što li rade?"

Petar II Petrović Njegoš, Svobodijada, Pjesma treća, stihovi 235-240

Ali Bošnjak,
Hercegovac-Srb
je turske vjere zbiljski:
nekće s mjesta i megdana
šenuti se, uzmaknuti
bez velika mesa, krvi

Dositej Obradović, Pismo Haralampiju iz 1783. godine na Vaskrs, Dela
Dositeja Obradovića, Peto državno izdanje izdano o stogodišnjici smrti
D.O., Beograd, 1911, str. 5

Govoreći za narode, koji u ovim kraljevstvam i provincijam živu, razumevam koliko grčke crkve, toliko i latinske sledovatelje, ne isključujući ni samo Turke Bošnjake i Ercegovce, budući da zakon i vera može se promeniti, a rod i jezik nikada. Bošnjak i Ercegovac Turčin on se Turčin po zakonu zove, a po rodu i po jeziku, kako su god bili njegovi čukundedovi, tako će biti i njegovi poslednji unucu: Bošnjaci i Ercegovci, dogod Bog svet drži. Oni se zovu Turci, dok Turci tom zemljom vladaju, a kako se pravi Turci vrate u svoj vilajet, otkuda su proizišli, Bošnjaci će ostati Bošnjaci, i biće što su nji’ovi stari bili. Za sav dakle srpski rod ja ću provoditi slavni i premudri ljudi misle i sovjete, želeć i da se svi polzuju.

Dositij Obradovic samo u jednom grijesi. Bosnjaci se nikad nisu odredjivali kao Turci. Mislim da to nije bilo regulirano ni zakonima kako on navodi. Ali Dositej ne bi bio Srbin kad ne bi tako tvrdio. Pa i general Ratko Mladic je prilikom ulaska u Srebrenicu kazao, navod po sjecanju “ da je doslo vrijeme osvete Turcima”. Tipican primjer pogresno usmjerene agresije iz koje je i proizasao genocid, genocvid koga Srbi jos uvijek poricu.

Bosnjacki katolik Fra. Ivan Frano Jukic (1818-1857), koji je koristio pseudonim Slavoljub Bosnjak, u svom proglasu iz 1848. godine zapisa: 
"Mi Bosnjaci njekad slavni narod sad jedva da smo zivi nas samo kao ocenutu glavu od stabla slavjanskog gledaju .... Vrime je da se i probudimo od dugovicne nemarnosti; dajte pehar, te crpite iz studenca pomnje mudrost, i nauk; nastojte da najpred nasa serca ocistimo od predsudah, fatajmo za knjige i casopise, vidimo sto su drugi uradili, te i mi ista sredstva poprimimo, da nas narod prosti iz tminah neznanstva na svitlost isitne izvedmo." 

Ilija Garašanin, Načertanije, 1844. godine (O politiki u smotreniju
Bosne, Ercegovine, Crne Gore i Sjeverne Albanije)

“Ako Bošnjaci ne bi ovo primili, to bi otuda kao sigurno sledovalo raskomadanje Srba na provincijalna mala knjaževstva pod osobitim vladajućim familijama ………”

Jovan Erdeljanović , Postanak plemena Pipera, Etnološka rasprava,
Srpski etnografski zbornik, knj. XII, Beograd, 1911 (istraživanja vršio
1906. godine); Jovan Erdeljanović , Kuči, Bratonožići, Piperi, Podgorica
1997 (reprint izdanje), str. 523

“Pod Lukovim Ždrijelom nahiji. su "zgrade" (baštine) Brajkovine,
a niže njih do međe prema predelu Stijeni Bošnjanin-brijeg sa seocem istog
imena. Bošnjanjin – brijeg je nazvat po tome, što je na njemu poginuo
jedan Bošnjak, turski barjaktar,…….”

Božović G. 1990: Neizmišljeni likovi, Jedinstvo, Priština.
U priči “Arnautin” (iz 1906. godine), koja je u ovoj zbirci) na strani 60
stoji: “Ti si Bošnjak Šemsi-paša Biševac. Junak. Bošnjaci su junaci…”

Prof. Dr. Darko Tanaskovic, najpriznatiji jugoslovenski orijentalist, o bosnjastvu kao nazivu kojim se oznacava etnopoliticka koncepcija, kaze da je "sustina u stavu da u staroj istorijskoj zemlji Bosni, starijoj i od Srbije i od Hrvatske, kao njeno autohtono stanovnistvo, s neprekinutim etnickim, kulturnim, psihickim, pa i drzavotvornim kontinuitetom od ranog srednjeg vijeka do danas, zive Bosnjaci i da je to jedino njima odgovarajuce narodno i nacionalno ime." (Polje, br. 36).

Milovan Djilas,Taj naziv je tradicionalan vec od srednjeg vijeka: muslimani koje sam ja poznavo u Bijelom Polju i družio se sa njima uvijek su govorili da su Bošnjaci. U mojoj porodici je bio sluga musliman, Bešir Zulević iz okoline Rožaja. Bio je nepismen – ja sam ga naucio pismenosti – što nije bilo teško, jer je bio veoma bistar...uvijek je govorio da je Bošnjak. A i Vuk Karadžic je upotrebljavao taj termin – Bošnjaci. (Milovan Ðilaš i Nadežda Gaco: Bošnjak Adil Zulfikarpašic; isto vidi: Polje, br. 36)

Dakle, sad vidis da Bosnjaci nisu od juce, da smo imali svoje nacionalno odredjenje, svoj jezik, svoju kulturu itd. Ko nam to uze i zasto. Oni koji nas nazivaju Turcima iako nista nemamo zajednicko sa Turcima izuzev vjere, ali Srbi ne bi bili Srbi kad i tu ne bi pisali propagandne price kao npr. " turska vera". Turska vjera ne postoji, postoji samo islam kao vjera, ali u glavama Srba svaki "musliman je turske vere" itd.

Turci su okupirali Bugare, Grke, Srbe, Crnogorce, Rumune, Madjare, Hrvate itd. Da li ovi narodi govore turskim jezikom i da li su postali muslimani. Spanci su okupirali J. Ameriku i danas svi narodi govore spanski izuzev Brazila i svi su redom katolici, i sto je jos cudno svi vole zemlju svojih okupatora. Francuzi i Enfglezi su okupirali citavu Afriku i dobar dio Azije. Tamo gdje su dosli nametnuli su svoju vjeru i svoj jezik ,pa je danas u mnogim zemljama i dalje francuski ili engleski sluzbeni jezik. Da li vidis razliku medju okupatorima.
kolobok

#70 Re: Najveći protivnici ujedinjene BIH su Turkofili i četnici

Post by kolobok »

prog321 wrote:Pa bio bi neko drugi da te tlači.
Naravno, ali tko god bio, sumnjam da bi dugoročno gledano bio toliko destruktivan kao turska vlast. Pogledaj danas europske narode koji su bili pod čizmom gore navedenih i pogledaj narode koji su bili pod Turcima pa usporedi tko je više oštećen.
sinuhe

#71 Re: Najveći protivnici ujedinjene BIH su Turkofili i četnici

Post by sinuhe »

Madjarska se davno oporavila a i Bugarska, Srbija, Grcka su imale dobar start u 19 vijeku. Besmislena vam je prica. Vi u Hrvatskoj ste se sjetili Turaka 93.
prog321

#72 Re: Najveći protivnici ujedinjene BIH su Turkofili i četnici

Post by prog321 »

kolobok wrote:
Naravno, ali tko god bio, sumnjam da bi dugoročno gledano bio toliko destruktivan kao turska vlast. Pogledaj danas europske narode koji su bili pod čizmom gore navedenih i pogledaj narode koji su bili pod Turcima pa usporedi tko je više oštećen.
Italijani su držali Etiopiju i Eritreju. Vidi gdje su oni danas? Uživaju :lol:
Rusi su držali Ukrajinu, Moldaviju i pola Kavkaza. Vidi kako oni danas uživaju :lol:
Mađari su u kiti sličnoj našoj. 500 Eura prosječna plata.

Turci su otišli prije 150 godina. Prošla su dva svjetska rata i režima koliko hoćeš. Mislim da je vrijeme prestati krivite Turke za vlastite promašaje. Koji god kolonizator da je bio bilo bi nam manje više isto. Eto Hrvatska nije bila većim dijelom pod Osmanlijama. Što ne odskaču toliko od nas?
zarko.filip

#73 Re: Najveći protivnici ujedinjene BIH su Turkofili i četnici

Post by zarko.filip »

prog321 wrote:
kolobok wrote:
Italijani su držali Etiopiju i Eritreju. Vidi gdje su oni danas? Uživaju :lol:
Rusi su držali Ukrajinu, Moldaviju i pola Kavkaza. Vidi kako oni danas uživaju :lol:
Mađari su u kiti sličnoj našoj. 500 Eura prosječna plata.

Turci su otišli prije 150 godina. Prošla su dva svjetska rata i režima koliko hoćeš. Mislim da je vrijeme prestati krivite Turke za vlastite promašaje. Koji god kolonizator da je bio bilo bi nam manje više isto. Eto Hrvatska nije bila većim dijelom pod Osmanlijama. Što ne odskaču toliko od nas?
Sluzim vojsku 1989 u Vrhnici,dvadesetak kiometra od Ljubljane.Ljubljana lep grad,miran,u gradskom prevozu i na ulici se prica tiho,cistcistiji nego nase apoteke.Odvede me jedan Crnogorac koji je sluzio kad i ja(inace zivi i radi u Ljubljani) u neki deo grada(mislim da je u pitanju hotel "Slon")gde su glavni juznjaci(Srbijanci,Bosnjaci,Crnogorci) i Divlji zapad 24 sata.Pametnom dosta.
Obidji graove po Hrvatskoj i Sloveniji pa upordi ponasanje ljudi na ulici u tim gradovima sa gradovima po Srbiji,BiH,Crnoj Gori.Da li ces u hrvatskoj i Sloveniji videti i u kojoj meri da idu ulicom jedu burek i cevape(ajd to)ali ces retko videti da papir posle toga bace preko glave.
kako bese u dnevniku TV sarajeva pred rat.Voditelj Sead doveo gosta koji objasnjava da u nasoj drzavi zive dve vrste ljudi.Hrakavci i papani.prvi su oni koji idu ulicom i hracu(pljuju) a drugi su svi ostali.Na Senadovo pitanje sto on odgovara "gde ste videli kod normalnih ljudi da poznanik poznaniku ide u susret i kaze dje si jebo ti ja mater".
Sve je to itekako nama ostalo jos od turske okupacije.Nismo mogli birati okupatore.Da sam mogao uvek bi pre izabrao AU nego Tursku i Osmanlije.
prog321

#74 Re: Najveći protivnici ujedinjene BIH su Turkofili i četnici

Post by prog321 »

Ma naravno. Bečka škola. Podriguju se i prde za večerom dok jedu :lol:

To za čiste ulice stoji da ih Hrvati i Slovenci pokušavaju kopirati ali to je skup sport. Kao ono vidjela žaba da se konj potkiva :-D Recimo jedan Zagreb izuzetno lijep i čist ali zato Zagrebcani spadaju medju najviše zaduženim po glavi stanovnika u Evropi.

Recimo Sarajevo nije ništa prljavije od bilo kojeg grada u USA. Jedan Manhattan ima razbacano smeće po ulici i hrakavce na svakom čošku.
Zapadna Evropa je iznimka a ne pravilo.
Haman

#75 Re: Najveći protivnici ujedinjene BIH su Turkofili i četnici

Post by Haman »

Dakle, po misljenju neki sve sto je lose naslijedjeno je od Turaka. Eto jedan nam gospodin tvrdi " da ne bi bilo ratova medju narodima KSHS a kasnije YU da nije bilo osmanskog osvajanja Bosne". Razumijem progresnu usmjerenu agresiju, to jest zasto Srbi toliko ubijaju Bosnjake, jer tvrde da su Bosnjaci Turci, ali ne razumijen zasto se medjusobno ubijaju Srbi i Hrvati, jer su i jedni i drugi hriscani-kricani a Bosnjaci su muslimani. Ne razumijem zasto su Srbi tvrdili " da ce Hrvatska biti onolika koliko se moze vidjeti sa Sljemena". "NIsam siguran" ali sve mi se cini da je u pitanju Velika Srbija i Velika Hrvatska, a interesi jednih i drugih nekako se sudaraju na prostorima BIH .
Post Reply