Najveci problemi grada Sarajeva - kako ih konacno rijesiti?
-
ocammog
#1 Najveci problemi grada Sarajeva - kako ih konacno rijesiti?
Predpostavljam da je bilo slicnih tema ali ovu bih ja za razliku od drugih kolega forumasa koji su je obradjivali fokusirao na ono sto su po meni najveci problemi grada Sarajeva, nakon nedavnih ponovljenih losih iskustava:
1. Psi lutalice (ne samo njihovi napadi nego i bolesti koje ova jadna stvorenja mogu prenijeti jer niko ne cisti niti njih niti ostatke hrane ili njihove organske otpatke).
2. Redukcija vode.
2. Lose usluge javnih zdravstvenih ustanova (pogotovo nedostatak usluznosti....prica mi sestra da u njenom naselju, kosevsko brdo u ambulanti znaju satima da se ne javljaju na telefon, a kad se jave navodno nema slobodnih termina danima a nekad i vise od sedmicu...a ni ovoj mojoj ambulanti nije mane).
3. Nerejsavanje ili sporo ili djelimicno rjesavanje problema gradjana od strane javnih sluzbi (ukljucujuci i rad policije....jedan komsija nakanio tuci tudje djete jer mu je u igri loptom udario u prozor....hajd sto je primitivno da jaci nasrce fizicki na slabijeg (u ovom slucaju djecu iz komsiluka od svojih 9 godina ili sl.) nego je i kukavicki i neljudski. Ne daj boze da slucajno zapadnes za oko nekom kabadahiji, gangsteru ili rauberu.....mogo bi deset puta biti ukopan sto bi te iko ovdje zastitio.
4. Vozila koja ispustaju crni dim (ne treba objasnjavati taj crni dim).
5. Nedostatak igralista za djecu i parkova i zelenila.
6. Nedostatak parkinga.
7. Protekcija i nepotizam.
Naravno ima jos problema u Sarajevu ali ja sam pomenuo samo one sa kojima se ja najcesce susrecem....
1. Psi lutalice (ne samo njihovi napadi nego i bolesti koje ova jadna stvorenja mogu prenijeti jer niko ne cisti niti njih niti ostatke hrane ili njihove organske otpatke).
2. Redukcija vode.
2. Lose usluge javnih zdravstvenih ustanova (pogotovo nedostatak usluznosti....prica mi sestra da u njenom naselju, kosevsko brdo u ambulanti znaju satima da se ne javljaju na telefon, a kad se jave navodno nema slobodnih termina danima a nekad i vise od sedmicu...a ni ovoj mojoj ambulanti nije mane).
3. Nerejsavanje ili sporo ili djelimicno rjesavanje problema gradjana od strane javnih sluzbi (ukljucujuci i rad policije....jedan komsija nakanio tuci tudje djete jer mu je u igri loptom udario u prozor....hajd sto je primitivno da jaci nasrce fizicki na slabijeg (u ovom slucaju djecu iz komsiluka od svojih 9 godina ili sl.) nego je i kukavicki i neljudski. Ne daj boze da slucajno zapadnes za oko nekom kabadahiji, gangsteru ili rauberu.....mogo bi deset puta biti ukopan sto bi te iko ovdje zastitio.
4. Vozila koja ispustaju crni dim (ne treba objasnjavati taj crni dim).
5. Nedostatak igralista za djecu i parkova i zelenila.
6. Nedostatak parkinga.
7. Protekcija i nepotizam.
Naravno ima jos problema u Sarajevu ali ja sam pomenuo samo one sa kojima se ja najcesce susrecem....
Last edited by ocammog on 13/06/2016 17:05, edited 1 time in total.
- Matzan
-
nargila.ba
#3 Re: Najveci problemi grada Sarajeva - kako ih konacno rijesiti?
-
Last edited by nargila.ba on 21/08/2016 22:54, edited 1 time in total.
- KB9
#4 Re: Najveci problemi grada Sarajeva - kako ih konacno rijesiti?
po cemu je to samo problem sarajeva?
- Haris.ba
#5 Re: Najveci problemi grada Sarajeva - kako ih konacno rijesiti?
Nadležnost - općinaocammog wrote:1. Psi lutalice (ne samo njihovi naladi nego i bolesti koje ova jadna stvkrenja mogu prenijeti jer niko ne cisti niti njih niti ostatke hrane ili njihove organske otpatke).
Nadležnost - kantonocammog wrote:2. Redukcija vode.
Nadležnost - kantonocammog wrote:2. Lose usluge javnih zdravstvenih ustanova (pogotovo nedostatak usluznosti....prica mi sestra da u njenom naselju, kosevsko brdo u ambulanti znaju satima da se ne javljaju na telefon, a kad se jave navodno nema slobodnih termina danima a nekad i vise od sedmicu...a ni ovoj mojoj ambulanti nije mane).
Nadležnost - kantonocammog wrote:
Podijeljena nadležnost, uglavnom Federacija (mogu i kantoni dosta) i malo BiHocammog wrote:4. Vozila koja ispustaju crni dim (ne treba objasnjavati taj crni dim).
Nadležnost - općinaocammog wrote:5. Nedostatak igralista za djecu i parkova i zelenila.
Nadležnost - općina (ima i grad i kanton donekle uticaj)ocammog wrote:6 Nedostatak parkinga.
Nadležnost - ljudi, mijenjaj ljudeocammog wrote:7. Protekcija i nepotizam.
P.S.
Idu lokalni izbori, eto ko je zadovoljan ovim tačkama gdje općina ima uticaja - nek glasa za iste - jer rade dobar posao. Ako nije, nek glasa za druge da i oni probaju. Ako nema za koga da glasa, nek se lično kandiduje. Ako mu je mrsko jer ima posla, ženu, djecu - nek šuti i trpi, ili nek emigrira.
- AmADin_gospo
#6 Re: Najveci problemi grada Sarajeva - kako ih konacno rijesiti?
ti vjerovatno nisi rođen u SAocammog wrote: 3. Nerejsavanje ili sporo ili djelimicno rjesavanje problema gradjana od strane javnih sluzbi (ukljucujuci i rad policije....jedan komsija nakanio tuci tudje djete jer mu je u igri loptom udario u prozor....hajd sto je primitivno da jaci nasrce fizicki na slabijeg (u ovom slucaju djecu iz komsiluka od svojih 9 godina ili sl.) nego je i kukavicki i neljudski. Ne daj boze da slucajno zapadnes za oko nekom kabadahiji, gangsteru ili rauberu.....mogo bi deset puta biti ukopan sto bi te iko ovdje zastitio.
e vidiš, ovo je normalna stvar bila u moje vrijeme, i jako poželjna. koliko sam samo batina fasovao od komšija zarad kojekakvih marifetluka i nije mi palo na pamet da svojima kažem, jer tek bi onda vidio šta je degenek. osim roditelja, edukacijom i odgojem se bavio i komšiluk, svako za svačije djete, tako da je dovoljno bilo na igralištu da patrolira jedan od roditelja 30oro djece, da bude mir.
što se tiče parkinga, parking uopšte nije problem, problem su auta. nije ba žvaka za seljaka. u cjelom svjetu je normalno prvo da ispuniš obaveze pa tražiš prava. znači, da si prvo obezbjediš parking, a onda kupiš auto.
da se ja pitam, kazne bi bile 10 puta skuplje + oduzimanje vozila mjesec dana.
- Haris.ba
#7 Re: Najveci problemi grada Sarajeva - kako ih konacno rijesiti?
I da napomenem, javni parking ne znači da se na njega može parkirati besplatno. Ono što je javno ne znači i da je džaba.
Općina (a i grad i kanton) može odlučiti zarad javnog interesa da negdje napravi besplatne parkinge. Može odlučiti kanton i da javni parkinzi svi budu besplatni u gradu. Stvar je izbora. Samo treba objasniti od čega se trebaju praviti novi parkinzi i je li to javni interes?
P.S.
Tema parkinga je teška. Hem narod neće da zna šta znači javno parking mjesto, hem ima svakakvih talova, hem i poslije 20 godina kapitalizma naviklo se na džabane.
Općina (a i grad i kanton) može odlučiti zarad javnog interesa da negdje napravi besplatne parkinge. Može odlučiti kanton i da javni parkinzi svi budu besplatni u gradu. Stvar je izbora. Samo treba objasniti od čega se trebaju praviti novi parkinzi i je li to javni interes?
P.S.
Tema parkinga je teška. Hem narod neće da zna šta znači javno parking mjesto, hem ima svakakvih talova, hem i poslije 20 godina kapitalizma naviklo se na džabane.
-
Emx
#8 Re: Najveci problemi grada Sarajeva - kako ih konacno rijesiti?
preveliki broj šahtova
-
ocammog
#9 Re: Najveci problemi grada Sarajeva - kako ih konacno rijesiti?
@Nargila.ba,
slažem se 100% da je veliki broj ljudi neodgovoran ali ima i drugdje manje savjsenih građana, nego u onim malo funkcionalnijim društvima ti se dovode u red "odozgo"....ne može se društvo graditi tako što se pprepusti savjesti građana nego valjda vlasti uvode rede sistemo kazne (za one nesavjesne) i nagrade ( za one savjesne, da služe kao primjer)..
Ne bih se baš složio sa ovim "Svi"...za početak, ja prvi ( i svi oni koji i pokreću ove teme) ih pokrećemo jer tražimo istomišljenike i jer nismo kao nevedeni "svi" ( tj. jedan dio stanovništva)....
@AmADin_gospo
Ja sam rođen u Sa i ovdje proveo većinu svog života (do rane mladosti) , onda izašao vani poslije rata, malo vidio svijeta pa se vratio kući...
Ja sam rođen i odrastao u Starom gradu....nikad me niko od komšija nija istukao i nikad nisam vidio da je iko od komšija ikad istuko koje dijete, ( ali ga jeste naružio ili razgovarao sa njegovim roditeljima), osim što je jedan malo stariji komšija koji je bio otišao malo na živcima pokušavao to par puta ali su mu oni harlapupani uvijek uspjeli umaći ili bi izletile komšije da mu objasne da ne izigrava junaka nad slabijima od sebe ( mada takva vrsta "junaštva" na žalost i nije baš neuobičajena u našem vrlom društvu, tu se slažem s tobom, pogotovo po nekim selima)....
Uostalom, sve i da je "noramlno" da jači liječi svoje komplekse nad slabijima ( u ovom slučaju nad djecom) pa zar ne bi bio red da i mi kao "šeher" zakoračimo bar malo u civilizaciju i skontamo da je samo hajvanu normalno da izađe i izmlati dijete (i to još tuđe) samo zato što je u igri slučajno lopta udarila u prozor ili auto... normalan svijet ode porazgovara sa roditeljima djeteta ili naruži dijete ( bez omalovažavanja i vrijeđanja)
(al pošto je kod nas kontriranje i mudrovanje nacionalni sport predpostavljam da ću za neke ja ispasti nakaradan ovim što sam rekao)
@Haris.ba
Sve ja to moj Hare znam, ali mi te mehanizme imamo još odmah poslije rata pa ništa....
Zato mi je onako simpatično kad na televiziji vidim neki likove koji nam govore kaok mi živimo u zemlji blagodati u odnosi na neke druge ( znači po njima bi nam trebala biti utjeha što nismo kao oni što sto u sto puta goroj situaciji od nas)...
Po meni lično rješenje je opet da se malo organizuju sami građani i da malo više traže svoja prava od navedenih ustanova, i individualno i kroz udruženja...a što se tiče izbora, tu sam malo skeptičan....neko jednom u šali reče: "da izbori mogu šta promijeniti ( na bolje za običnog Čovjeka), ukinuli bi ih"
slažem se 100% da je veliki broj ljudi neodgovoran ali ima i drugdje manje savjsenih građana, nego u onim malo funkcionalnijim društvima ti se dovode u red "odozgo"....ne može se društvo graditi tako što se pprepusti savjesti građana nego valjda vlasti uvode rede sistemo kazne (za one nesavjesne) i nagrade ( za one savjesne, da služe kao primjer)..
Ne bih se baš složio sa ovim "Svi"...za početak, ja prvi ( i svi oni koji i pokreću ove teme) ih pokrećemo jer tražimo istomišljenike i jer nismo kao nevedeni "svi" ( tj. jedan dio stanovništva)....
@AmADin_gospo
Ja sam rođen u Sa i ovdje proveo većinu svog života (do rane mladosti) , onda izašao vani poslije rata, malo vidio svijeta pa se vratio kući...
Ja sam rođen i odrastao u Starom gradu....nikad me niko od komšija nija istukao i nikad nisam vidio da je iko od komšija ikad istuko koje dijete, ( ali ga jeste naružio ili razgovarao sa njegovim roditeljima), osim što je jedan malo stariji komšija koji je bio otišao malo na živcima pokušavao to par puta ali su mu oni harlapupani uvijek uspjeli umaći ili bi izletile komšije da mu objasne da ne izigrava junaka nad slabijima od sebe ( mada takva vrsta "junaštva" na žalost i nije baš neuobičajena u našem vrlom društvu, tu se slažem s tobom, pogotovo po nekim selima)....
Uostalom, sve i da je "noramlno" da jači liječi svoje komplekse nad slabijima ( u ovom slučaju nad djecom) pa zar ne bi bio red da i mi kao "šeher" zakoračimo bar malo u civilizaciju i skontamo da je samo hajvanu normalno da izađe i izmlati dijete (i to još tuđe) samo zato što je u igri slučajno lopta udarila u prozor ili auto... normalan svijet ode porazgovara sa roditeljima djeteta ili naruži dijete ( bez omalovažavanja i vrijeđanja)
(al pošto je kod nas kontriranje i mudrovanje nacionalni sport predpostavljam da ću za neke ja ispasti nakaradan ovim što sam rekao)
@Haris.ba
Sve ja to moj Hare znam, ali mi te mehanizme imamo još odmah poslije rata pa ništa....
Zato mi je onako simpatično kad na televiziji vidim neki likove koji nam govore kaok mi živimo u zemlji blagodati u odnosi na neke druge ( znači po njima bi nam trebala biti utjeha što nismo kao oni što sto u sto puta goroj situaciji od nas)...
Po meni lično rješenje je opet da se malo organizuju sami građani i da malo više traže svoja prava od navedenih ustanova, i individualno i kroz udruženja...a što se tiče izbora, tu sam malo skeptičan....neko jednom u šali reče: "da izbori mogu šta promijeniti ( na bolje za običnog Čovjeka), ukinuli bi ih"
Last edited by ocammog on 13/06/2016 09:58, edited 1 time in total.
- O'zone
- Globalni moderator
#10 Re: Najveci problemi grada Sarajeva - kako ih konacno rijesiti?
Tema je više za podforuma Sarajevo pa ćemo je shodno tome prebaciti tamo.
-
ocammog
#11 Re: Najveci problemi grada Sarajeva - kako ih konacno rijesiti?
@ O'zone
Kako hocete, mada ja i dalje mislim da mozda ipak zavredjuje "poseban tretman"
Kako hocete, mada ja i dalje mislim da mozda ipak zavredjuje "poseban tretman"
-
ocammog
#12 Re: Najveci problemi grada Sarajeva - kako ih konacno rijesiti?
@HAris. ba
Slažem si i oko parkinga da je složena tema...
s jedne strane narod fakat parkira gdje stigne, a s' druge strane, treba biti fer i priznati da postoje mnoga naselja gdje sam grad nij ljudima obezbijedio nikakvo mjesto za parkiranje ispred zgrada ( tj. uopšte ne postoje parking mjesta ipsred nekih zgrada) pa ljudi onda parkiraju po trotoarima, policiji valjda vlasti rekle "ma dobro, pustite ih da ne s...u", a ima i onih koji imaju parkinge unutra u svojim zgradam lai im je mrsko prakirat pa parkiraju vani po trotoarima...
Ipak, kao što rekoh ranije, koliko sam bar ja primijetio živeći po nekim zemljama kod kojih neke stvari ferceraju nešto malo bolje nego kod nas, tamo te stvari ferceraju jer red nije prepušten savjesti građana nego ga same vlasti sprovode ( npr. kad vide da narod koristi neku kraticu preko neke zelene površine, oni tu stazicu popločaju lijepim pločicama i pretvore je u zvaničnu stazu tako da onda šira masa ne mora stvarat nove "stazice" preko zelenih površina...kad vide da negdje treba postaviti semafor, zebru ili narvožnjak, oni ga postave....kad vide da negdje nedostaje policijska patrola zbog bazbjednosnih razloga, oni je postave.....kad vide da je neki stambeno objekat oronuo, oni ga čitavog renoviraju a ne prepuštaju to samo onim stanrima koji imaju da plate da se renovira samo fasada na njihovom spratu.....isto tako, kad vide da negdje nedostaje parking mjesto ispred zgrade, oni ga naprave....itd. itd...)
Slažem si i oko parkinga da je složena tema...
s jedne strane narod fakat parkira gdje stigne, a s' druge strane, treba biti fer i priznati da postoje mnoga naselja gdje sam grad nij ljudima obezbijedio nikakvo mjesto za parkiranje ispred zgrada ( tj. uopšte ne postoje parking mjesta ipsred nekih zgrada) pa ljudi onda parkiraju po trotoarima, policiji valjda vlasti rekle "ma dobro, pustite ih da ne s...u", a ima i onih koji imaju parkinge unutra u svojim zgradam lai im je mrsko prakirat pa parkiraju vani po trotoarima...
Ipak, kao što rekoh ranije, koliko sam bar ja primijetio živeći po nekim zemljama kod kojih neke stvari ferceraju nešto malo bolje nego kod nas, tamo te stvari ferceraju jer red nije prepušten savjesti građana nego ga same vlasti sprovode ( npr. kad vide da narod koristi neku kraticu preko neke zelene površine, oni tu stazicu popločaju lijepim pločicama i pretvore je u zvaničnu stazu tako da onda šira masa ne mora stvarat nove "stazice" preko zelenih površina...kad vide da negdje treba postaviti semafor, zebru ili narvožnjak, oni ga postave....kad vide da negdje nedostaje policijska patrola zbog bazbjednosnih razloga, oni je postave.....kad vide da je neki stambeno objekat oronuo, oni ga čitavog renoviraju a ne prepuštaju to samo onim stanrima koji imaju da plate da se renovira samo fasada na njihovom spratu.....isto tako, kad vide da negdje nedostaje parking mjesto ispred zgrade, oni ga naprave....itd. itd...)
-
__Phoenix__
#13 Re: Najveci problemi grada Sarajeva - kako ih konacno rijesiti?
Ne fali parkinga već je viška automobila, građani i vlast trebaju mijenjati filozofiju, više misliti na moderan gradski prevoz i vozila koja ne zagađuju okolinu.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#14 Re: Najveci problemi grada Sarajeva - kako ih konacno rijesiti?
U cetvrtak jaguar na Skenderiji, crn dim ko iz visoke peci zeljezare__Phoenix__ wrote:Ne fali parkinga već je viška automobila, građani i vlast trebaju mijenjati filozofiju, više misliti na moderan gradski prevoz i vozila koja ne zagađuju okolinu.
-
Naslovnica
#15 Re: Najveci problemi grada Sarajeva - kako ih konacno rijesiti?
Prijatelj mi je pričao da u Osaki (Japan) ne možeš posjedovati (registrovati) automobil dok nemaš obezbijeđeno vlastito parking mjesto. Znači, nemaš parking, nemaš auto.
Doduše, tamo ti i ne treba automobil jer je gradski prevoz doveden do savršenstva.
Doduše, tamo ti i ne treba automobil jer je gradski prevoz doveden do savršenstva.
-
calculator
#16 Re: Najveci problemi grada Sarajeva - kako ih konacno rijesiti?
Harise, podsjeti se Zakona o principima lokalne samouprave i nadležnosti lokalne samouprave.... U Sarajevu, Kanton je uzurpirao većinu ovlasti lokalne samouprave, i sada imamo sukob interesa i stvarne nadležnosti. Najveći broj "problema Sarajeva" stravno treba biti u nadležnosti lokalne samouprave, mjesnih zajednica, općina i Grada Sarajeva, ali nije, nažalost. Sve dok je ovakvo stanje, nećemo moći postići trajno rješenje. Kantonu treba izbiti mnoga ovlaštenja i vratiti ih općinama...
-
nargila.ba
#17 Re: Najveci problemi grada Sarajeva - kako ih konacno rijesiti?
-
Last edited by nargila.ba on 21/08/2016 22:54, edited 1 time in total.
-
nargila.ba
#18 Re: Najveci problemi grada Sarajeva - kako ih konacno rijesiti?
-
Last edited by nargila.ba on 21/08/2016 23:00, edited 1 time in total.
- zavezata-vreca
#19 Re: Najveci problemi grada Sarajeva - kako ih konacno rijesiti?
koda nas da je javni prevoz kao u tokiju, obet bi narod auta vozio i nervirao se u guzvama ujutro i popodne ... dovoljno je vidjeti ujutro kad se na posao ide ... od 30000 auta u 28000 je po jedno unutra ... nikakve solidarnosti, dogovora ... 80% auta na kredit, i gorivo se na kredit uzima ... jedino je bitno da drugi vide da se ima vlastito auto.
-
nargila.ba
#20 Re: Najveci problemi grada Sarajeva - kako ih konacno rijesiti?
-
Last edited by nargila.ba on 21/08/2016 23:00, edited 1 time in total.
-
mario001
#21 Re: Najveci problemi grada Sarajeva - kako ih konacno rijesiti?
Po cemu to???ocammog wrote:
1. Psi lutalice (ne samo njihovi naladi nego i bolesti koje ova jadna stvkrenja mogu prenijeti jer niko ne cisti niti njih niti ostatke hrane ili njihove organske otpatke).
Nadležnost - općina
Opcine uopste nemaju registrovanu tu djelatnost...ovo je Kanton, samo kanton
- Haris.ba
#22 Re: Najveci problemi grada Sarajeva - kako ih konacno rijesiti?
Pa razlog što se desila eksplozija neregistriranih pasa i jeste između ostalog problem nadležnosti. Tj. što općine nisu htjele da preuzmu tu nadležnost, a kanton ju je izgubio (ukidanje famoznog šinteraja). Ili, tačnije nisu htjele da finansiraju. Pa imamo danas Lokome, spicane stotine hiljada u Ustipraču i razne ustiprače.
Tuži kad te ujede cuko, pa ćeš vidjeti iz kojeg budžeta ćeš se naplatiti.
-
mario001
#23 Re: Najveci problemi grada Sarajeva - kako ih konacno rijesiti?
Tuze ljudi opcinu-grad tipa Zenica i dobiju, ne znam jel u Sarajevu neko dobio opcinu???Haris.ba wrote:Pa razlog što se desila eksplozija neregistriranih pasa i jeste između ostalog problem nadležnosti. Tj. što općine nisu htjele da preuzmu tu nadležnost, a kanton ju je izgubio (ukidanje famoznog šinteraja). Ili, tačnije nisu htjele da finansiraju. Pa imamo danas Lokome, spicane stotine hiljada u Ustipraču i razne ustiprače.
Psi lutalice su problem komunalne prirode
- Haris.ba
#24 Re: Najveci problemi grada Sarajeva - kako ih konacno rijesiti?
Ma to jeste problem kad se naši stručnjaci prihvate problema. Ali, ne može biti problem ako je općinski načelnik i ministar čovjek koji želi raditi svoj posao. A u većini slučajeva dolaze iz iste stranke. Tako da je ta priča o nadležnostima glupa. U Kantonu i općinama nema Dodika ni Čovića. Znači, sve se može - samo je pitanje da li se želi. 4 gradske općine imaju dodatni problem nivoa grada, ali dobro. To je cijena što su gradske općine.calculator wrote:Harise, podsjeti se Zakona o principima lokalne samouprave i nadležnosti lokalne samouprave.... U Sarajevu, Kanton je uzurpirao većinu ovlasti lokalne samouprave, i sada imamo sukob interesa i stvarne nadležnosti. Najveći broj "problema Sarajeva" stravno treba biti u nadležnosti lokalne samouprave, mjesnih zajednica, općina i Grada Sarajeva, ali nije, nažalost. Sve dok je ovakvo stanje, nećemo moći postići trajno rješenje. Kantonu treba izbiti mnoga ovlaštenja i vratiti ih općinama...
- zavezata-vreca
#25 Re: Najveci problemi grada Sarajeva - kako ih konacno rijesiti?
Nisam pomenuo foliranje. Rekao sam da kod nas niko nece nista da ima ni skim. Ljudi hoce slobodu .. Kakav gradski prevoz. 5 ljudi koji idu u istom pravcu svaki dan idu sa 5 auta. To je smijessno.nargila.ba wrote:Nije baš tačno.zavezata-vreca wrote:koda nas da je javni prevoz kao u tokiju, obet bi narod auta vozio i nervirao se u guzvama ujutro i popodne ... dovoljno je vidjeti ujutro kad se na posao ide ... od 30000 auta u 28000 je po jedno unutra ... nikakve solidarnosti, dogovora ... 80% auta na kredit, i gorivo se na kredit uzima ... jedino je bitno da drugi vide da se ima vlastito auto.
Ko se želi folirati i ko želi da ga vide sigurno se ne vozi u 8:00 i 16:00