Bosanac_HR wrote:Djelomično bih se složio s Ivom Mirom Jovićem, ali to se ne bi trebalo odnositi na samo zadnji rat.
Godine 1463. (do dolaska Turaka) Hrvati/Slaveni/Katolici činili su 90% stanovništva BiH. Danas potomci tih ljudi čine 10% stanovništva u BiH. Ni na jednim narodom u Evropi nije počinjen takav genocid kao nad Hrvatima u Bosni kroz zadnjih 550 godina. Mislim da se zato može reći i da je ova država nastala na zločinu nad Hrvatima. Jer da nije nastala na zločinu, danas bi Hrvati u njoj činili 90% stanovništva, a ne 10%.
Da ponovim sa jedne druge teme:
Kod vecine Hrvata (uvijek naglasavam cast izuzecima), sto na forumima, sto na medijima, konstantno se provlaci rasisticki aspekt u pogledu na ljude oko njih. Mislim, ni jedan narod nije vise istraumiran Turcima, isfrustriran navodnim mucenistvom, i ugrozenoscu do Hrvati. De mi objasni, jel to kod vas nastane u domu kao dio kucnog odgoja, ili u poznijem dobu? Nije valjda da za ruckom pricate o tzv. Turskom zulumu? Haloooo, ovo je 21. vijek! Haj kad bi barem poznavali cinjenice, ali mitologija i ugrozenost izgledaju pateticno.
A prica tipa Hrvati/Slaveni/Katolici

je za malu djecu. Hrvati se u Bosni spominjeu tek nakon 1850. godine dolaskom brace Radic po nalogu hrvatske vlade da asimilira bosanske katolike u Hrvate. O tome je S. Radic napisao citavu knjigu u kojoj izlaze svoju strategiju pridobijanja bosanskog stanovnistva.
Zar te nije sramota, Ugrozeni?