Najveća pljačka na balkanu-afera Hypo

Post Reply
nadžak

#1 Najveća pljačka na balkanu-afera Hypo

Post by nadžak »

Pozdrav.

Ne vidim da se pisalo o ovoj temi ovdje. Nedavno sam naletio na Ytube na niz emisija novinara iz Zagreba Domagoja Margetića, koji je detaljno istražio aferu Hypo grupe. Ta afera je okaraktersana kao najveća pljačka Jugoslavije i najveća balkanska tajna, jer je prema zvaničnim dokumentima, iz bivše Juge izvučeno preko 150 milijardi eura a od kojih su poslije nastali mnogi tajkuni. Ta afera je dobro protresla Austriju a sam autor je, pored rada sa istražnim organima Austrije i drugih zemlja, svjedočio o aferi i pred evropskim parlamentom, što daje dodatnu težinu cijelom slučaju.
Bitno je svo vrjeme imati u vidu da autor i ljudi oko njega za svaku svoju tvrdnju imaju dokaze sa kojima su dosta puta i bili na sudu gdje niko te dokaze nije ni osporio. Upravo od tog novca su nastali najveći tajkuni ovih prostora i odatle "prvi milion" mnogih velikih gazda koji su ih kasnije samo obrtali i uvećavali.

Ono što mene najviše zanima u cijeloj ovoj priči je da se probamo malo prisjetit "karika koje nedostaju" a koje su sigurno bile i na bošnjačkoj strani odnosno učesnika iz same BiH. Iz tog perioda se dobro sječam priča i maltene javne tajne za ogromne pare Hasana Čengića, zatim raznih muljavina Muhameda Šačirbegovića i drugih tipova tog doba. Gdje su oni sad i šta rade i to je pitanje. Ne mogu a da ne spomenem Fahrudina Radončića i novopečene bogataše koji su kao poštenim radom stekli svoje milione. Uvijek je pitanje odakle ti prvi milion? To niko ne objašnjava.

Kao uvod predlažem obavezno pogledati barem dvije emisije navedenog autora u kojima lijepo objašnjava gore navedenu priču.

drugi dio...

Post Reply