Iz BiH recimo SA do Graz-a ?M e m o wrote:ja ti kažem da lično znam ljude
dvije porodice odu s jednim autom
nije to "sedmična" podmjera...nakupuje se svašta, kolko može stat u auto, ali su uglavnom kućne potrepštine
i isplate i put zbog razlika u cijeni
Najveća plata u Sloveniji,najmanja u Makedoniji, BiH pri dnu
Moderator: anex
- Zviz
- Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam
#26 Re: Najveća plata u Sloveniji,najmanja u Makedoniji, BiH pri
-
prog321
#27 Re: Najveća plata u Sloveniji,najmanja u Makedoniji, BiH pri
Glupost.M e m o wrote:ja ti kažem da lično znam ljude
nije to "sedmična" podmjera...nakupuje se svašta, kolko može stat u auto, ali su uglavnom kućne potrepštine
i isplate i put zbog razlika u cijeni
- Danguba
#28 Re: Najveća plata u Sloveniji,najmanja u Makedoniji, BiH pri

Kada bi se i BiH zaduzila kao ove gore zemlje, pare bi morale negdje izbiti.
Znam sigurno da je stanje u SL katastrofalno, u Hrvatskoj isto tako a o Srbiji i ostalima da ne pricam(a jos zaduzeni).
Nama da je samo da drzavu uredimo kako ''Bog zapovjeda'' sve bi bilo drugacije. Ovi gore(SL,HR i RS) su propustili sansu da stvari okrenu u svoju korist. Ostaje im robovanje.
- M e m o
#29 Re: Najveća plata u Sloveniji,najmanja u Makedoniji, BiH pri
pogrešno ljudi percipiraju stvari
nije problem ako si ti i zadužen sa visokom cifrom a ako imaš platežnu moć vraćanja
sve možemo svesti i na lične primjere
da li je u boljoj poziciji čovjek koji ima 100.000 KM kredita i platu od 2 milje, a rata kredita mu milja
ili onaj koji ima kredit od 20.000 ali platu od 500 KM, a rata kredita mu 250 KM
mislim da je sve jasno
nije problem ako si ti i zadužen sa visokom cifrom a ako imaš platežnu moć vraćanja
sve možemo svesti i na lične primjere
da li je u boljoj poziciji čovjek koji ima 100.000 KM kredita i platu od 2 milje, a rata kredita mu milja
ili onaj koji ima kredit od 20.000 ali platu od 500 KM, a rata kredita mu 250 KM
mislim da je sve jasno
- M e m o
#30 Re: Najveća plata u Sloveniji,najmanja u Makedoniji, BiH pri
Zviz wrote:Iz BiH recimo SA do Graz-a ?M e m o wrote:ja ti kažem da lično znam ljude
i isplate i put zbog razlika u cijeniOnda su hbeno velike razlike u cijenama a jos kupe brdo, nije bas ni put jeftin, te A vinjeta, SLO vinjeta, HR cestraine...
dođe mi da napišem broj mobilnog telefona od tog tipa, pa ga sami pitajteprog321 wrote: Glupost.
-
prog321
#31 Re: Najveća plata u Sloveniji,najmanja u Makedoniji, BiH pri
Pisi sta hoces, ali tvoja tvrdnja nema smisla.
Pouzdano znam da vecina stanovnika u Sloveniji radi za platu od 500 do 600 eura mjesecno. I to rade bez pauza i po 10 sati dnevno.
Pouzdano znam da vecina stanovnika u Sloveniji radi za platu od 500 do 600 eura mjesecno. I to rade bez pauza i po 10 sati dnevno.
- Zviz
#32 Re: Najveća plata u Sloveniji,najmanja u Makedoniji, BiH pri
Na ovo mogu i ja potpisati... vecina zena ni ne zavrsi fakultete a i muskarca isto, nego oduzivaju do u nedogled sa diplomom zbog studenstkog posla, jer bolje nego nista... ako je trenutno sjajno u Sloveniji onda kud oviliki navalili u Dansku, u zadnjih par mjeseci sta sam ih imao na razgovoru brdoooooo... vecina se opet vrati, a pokoji uspjedne s poslom...prog321 wrote:Pisi sta hoces, ali tvoja tvrdnja nema smisla.
Ekonomska situacija u opstom rasulu... neki diretkori polu uspjesnih firmica nemaju 1.500 na ruke a prosjecna 1.000€ mozda je bila 2006 godine, danas ako je prosjeca u Sloveniji 800€ nategnite me koliko vam je volja... u BiH nepunih 500 mambi? To jel prosjek javno uposlenih ili sta?
Ma moras biti absolutni dudk da vjerusje tim brojkama oko plate u Sloveniji.
Last edited by Zviz on 27/09/2014 10:56, edited 2 times in total.
-
rekla-kazala
#33 Re: Najveća plata u Sloveniji,najmanja u Makedoniji, BiH pri
Može se napraviti značajna ušteda ako se ode u vrijeme sniženja odjeće i obuće. Npr. kupio sam dva para ECCO cipela jedne su bile 120 eura snižene na 50 eura, druge su bile 100 eura snižene na 50 eura. Šampona Loreal i Schwarzkopf bude u Mulleru za 2,19 do 2,49 eura a takvi šaponi su kod nas 6 do 7 maraka i nema ih nikad na sniženju. E sad da bi se pokrio put koji košta 600 do 700 maraka trebalo bi pazariti bar 3 do 4 hiljade maraka. Uglavnom se ode da guzica vidi puta a sebe slaže da je sav trošak pokriven razlikom u cijeni. 
Sin od mog prijatelja radi u Sloveniji kao zanatlija za 580 eura, i jedva preživljava.
Ali ima i ljudi koji imaju lovu.
Jednom prilikom čekam ženu u Merkatoru u Kranju i slušam kase,... zvone kako što nikad nisu zvonile u BH. Čini mi se nabrojah 12 kasa, sve zauzete i štancaju lovu.
Sin od mog prijatelja radi u Sloveniji kao zanatlija za 580 eura, i jedva preživljava.
Ali ima i ljudi koji imaju lovu.
Jednom prilikom čekam ženu u Merkatoru u Kranju i slušam kase,... zvone kako što nikad nisu zvonile u BH. Čini mi se nabrojah 12 kasa, sve zauzete i štancaju lovu.
- M e m o
#34 Re: Najveća plata u Sloveniji,najmanja u Makedoniji, BiH pri
eto ispadosmo mi bolji od SlovenijeZviz wrote: ... u BiH nepunih 500 mambi? To jel prosjek javno uposlenih ili sta?
podaci za Federaciju BH
- Zviz
#35 Re: Najveća plata u Sloveniji,najmanja u Makedoniji, BiH pri
Mislio sma 500€ ne mambi moja greska... Jarane u BiH moze samo biti prosjecna plata uposlenih, ma da cak i to tesko vjerujem da drzai, ali ako uzmes u obzir borj ne zaposlenih... bolje i da ne pricam.M e m o wrote:eto ispadosmo mi bolji od SlovenijeZviz wrote: ... u BiH nepunih 500 mambi? To jel prosjek javno uposlenih ili sta?
![]()
![]()
![]()
podaci za Federaciju BH
A sto se tice Slovenije, pa cak i ostalih republiak smjesno. Kao prvo meni licno je BiH, CG, Srbija i MK u 5 deka gore dole po pitanju zaposlenosti i plata. HR ko malo odudara ali opet sve zavisi gdje, cak bi rekao da je Slavonija medju ovim navedenim bivsim SFRJ republikama. Slovenija je iznad svih BILA, danas je na nivou Istre - gotovo nikakve razlike. U omladinskom sektoru preko 30% ne zaposlenih u odraslom ide brojka gore, svako godinu i po im padne vlada, u zadnje 2012 god. imali samo jednog stranog investitora. Narasta broj stanovnista koji se hrani preko Crvenog Kriza i javnog kazana. Djeca u prosjeku zive do 32 god. sa starcima itd. Drzava zaduzena ko i HR tj. do vrata mada HR ima duplo vise stanovnika tako da na osobu je SLO znatno vise zaduzena. Poslovi na crno haraju drzavom, u jednim novinama tj. Austriskim procita, da samo u njihovom susjedkom orkuzenju posla na crno je navise bilo u Madzarskoj pa onda u Sloveniji citavih 61% Koliko iz BiH radi na divlje i rizikuje neke zabrane ulaza u Schengen zonu zbog tog. Pa zna se da je Slovenija najvsie zabrana izada za BiH radjane, tako i Srbije itd. nego jedna Danska. A gdje su jos stedise - ko eto treba im isplatiti - pitam se od cega? Nemaju da isplacuju penzije svojima a kamol stedisama... Pordejene tih ex-YU drzavica je kao neki flaster na ranu, jer u realitetu sve i jedna je 50 god. udaljena od Italije a da ne pricam o nekoj Njemackoj, Danskoj, Norveskoj...
- M e m o
#36 Re: Najveća plata u Sloveniji,najmanja u Makedoniji, BiH pri
pa lijepo kaže prosječna plata zaposlenih....nezaposleni nemaju plate, čovječeZviz wrote:
. Jarane u BiH moze samo biti prosjecna plata uposlenih, ma da cak i to tesko vjerujem da drzai, ali ako uzmes u obzir borj ne zaposlenih... bolje i da ne pricam.
...
dakle podrazumjeva prosječna plata ZAPOSLENIH
mislim...
- Zviz
#37 Re: Najveća plata u Sloveniji,najmanja u Makedoniji, BiH pri
Mislio sam uposlenih u javnom sektoru... a ne privatnom.M e m o wrote:pa lijepo kaže prosječna plata zaposlenih....nezaposleni nemaju plate, čovječeZviz wrote:
. Jarane u BiH moze samo biti prosjecna plata uposlenih, ma da cak i to tesko vjerujem da drzai, ali ako uzmes u obzir borj ne zaposlenih... bolje i da ne pricam.
...
mislim...
- Šveđanin
#38 Re: Najveća plata u Sloveniji,najmanja u Makedoniji, BiH pri
Slovenija je meni oduvijek bila simpatična državica, i kad bi išao sa porodicom u Bosnu sjećam se da sam uvijek tu redovno stajao, zadnji miris Evrope je bio upravo tu.
Danas sudeći po mnogim ljudima koje znam Slovenci uopšte ne žive tako dobro, ali i dalje su, kao i u doba SFRJ, poprilično iznad po standardu života od svake ex yu države. Nisam u Sloveniji primjetio ekstremno siromaštvo, ali ako neko zna bolje neka kaže. Za HR ne znam, dok u Bosni i Srbiji toga dosta ima.
Kad kažem ekstremno siromaštvo mislim na ljude bez struje, vode, koji nemaju šta da jedu i sl.
Danas sudeći po mnogim ljudima koje znam Slovenci uopšte ne žive tako dobro, ali i dalje su, kao i u doba SFRJ, poprilično iznad po standardu života od svake ex yu države. Nisam u Sloveniji primjetio ekstremno siromaštvo, ali ako neko zna bolje neka kaže. Za HR ne znam, dok u Bosni i Srbiji toga dosta ima.
Kad kažem ekstremno siromaštvo mislim na ljude bez struje, vode, koji nemaju šta da jedu i sl.
- M e m o
#39 Re: Najveća plata u Sloveniji,najmanja u Makedoniji, BiH pri
nema se šta mislit ili ne mislitZviz wrote:Mislio sam uposlenih u javnom sektoru... a ne privatnom.M e m o wrote:pa lijepo kaže prosječna plata zaposlenih....nezaposleni nemaju plate, čovječeZviz wrote:
...
mislim...
lijepo sam ti dao pregled svih prosječnih plata po sektorima, konkrento u javnoj upravi je 1.168 KM, u elektro sektoru 1.500, u prerađivačkoj industriji 580 KM itd.......prosjek za sve je 830 KM, podatak za 2012.g.
-
Fact
#40 Re: Najveća plata u Sloveniji,najmanja u Makedoniji, BiH pri
Ovo je,nažalost,starija slika.Danguba wrote:
BiH je danas više nego duplo zadužena.
Vanjski dug BiH je 11 milijardi dolara(2013),a ne 3.9 milijardi eura(4.9 milijardi dolara) kao što ovdje piše.
CIA Factbook
- M e m o
#41 Re: Najveća plata u Sloveniji,najmanja u Makedoniji, BiH pri
netačno, pusti se CIA-e fulali su bezbroj puta, pogledat samo broj stanovnika...niđe vezeFact wrote: Ovo je,nažalost,starija slika.
BiH je danas više nego duplo zadužena.
Vanjski dug BiH je 11 milijardi dolara(2013),a ne 3.9 milijardi eura(4.9 milijardi dolara) kao što ovdje piše.
CIA Factbook
dakle, cifra od 3,9 je apsolutno TAČNA
izvor centralna banka BH
http://www.cbbh.ba/index.php?id=31&lang=hr
možda si pobrko sa ukupnim javnim dugom
- Zviz
#42 Re: Najveća plata u Sloveniji,najmanja u Makedoniji, BiH pri
Ako ko razumije!
- M e m o
#43 Re: Najveća plata u Sloveniji,najmanja u Makedoniji, BiH pri
zna li neko ovakve podatke o prosječnim platama i ostale podatke za članice EU
naročito me interesuje prosječna plata za Njemačku ili Švicu
- Zviz
#44 Re: Najveća plata u Sloveniji,najmanja u Makedoniji, BiH pri
M e m o wrote:zna li neko ovakve podatke o prosječnim platama i ostale podatke za članice EU
U bruto iznosima ti mogu reci za neke drzave... jer imam dostup bazi podatada koje EU clanice izmedju sebe izmjenjuju... sad koliko drzi vode ali ovo su oficielni brojevi koje imam pred ekranom tj. u bazi podataka Danskog opstinskog servisa - koje se koriste za evt. dodatno oporezivanje danaca koj su inostranstvu - mada nepije vode, jer ako donesu potvrdu da su tamo placali porez moze se Danska slikati.
Za brojke iz ljeta tj. 6 mjeseca 2014
Su sljedece:
Njemacka 3.297€ brutto
Austrija 2.911€ brutto
Danska 29.882dkr (cca. 4.031€) (100% dzaba zdravstveni sektor i skolovanje inkl. doktorat)
Svedska 31.500sek (cca. 3.420€) (najveci porez na primanja u Europi)
Nizozemska 3.082€
Luxembourg 4.029€ (pretezno zbog visokih bankarskih plata)
Van EU ali su brojek iz januara 2014
Norveska 44.226nok (cca. 5.415€)
Svicarska 5.852chf (cca. 4.848€) (niski porezi ali zato treba sve sam platiti od vrtica do zdravstva)
Island 510.000isk (cca. 3.351€) (u porastu, inace nekada najjaci standard u Europi iznad i Norveske - 2004 je oko 5.800€)
Od minijaturnih drzavica kraj 2013
Lihtenstajn 5.310€ (petezno zbog visokih bankarski plata)
Monako 4.478€ (pretezno zbog visoko placenih u javnom sektoru)
San Marino 2.790€
Andora 2.503€
Unutar EU Danska i Luksamburg su najjaci. Inace u Europi je Norveska najjaca.
- M e m o
#45 Re: Najveća plata u Sloveniji,najmanja u Makedoniji, BiH pri
zahvaljujem, nadam se da su ti podaci tačni
kolko je posto otprilike neto plata od bruto u Njemačkoj ??
bar neki prosjek, vjerovatno nije isto za svakog...ali ima neka sredina
- Zviz
#46 Re: Najveća plata u Sloveniji,najmanja u Makedoniji, BiH pri
Zavisi kojoj porez klasi (grupi) pripadas, kod nekih drzava je tesko pricati o neto placi kao npr. njemacka, svicaraska jer principjelno nije povezano sa zaradom nego vise kojoj klasi (u primjeru njemacke) ili sta sve zelis imati (primjer svicarske)... Ali u Njemackoj naj visi % je postavljen na 45%.M e m o wrote:zahvaljujem, nadam se da su ti podaci tačni
-
prog321
#47 Re: Najveća plata u Sloveniji,najmanja u Makedoniji, BiH pri
Ako imas 2000 Eura u Njemackoj, onda si bolji od prosjeka.
3200 Eura Neto u Njemackoj spada u visoko bogatu klasu. i tako si oporezovan.
3200 Eura Neto u Njemackoj spada u visoko bogatu klasu. i tako si oporezovan.
-
rekla-kazala
#48 Re: Najveća plata u Sloveniji,najmanja u Makedoniji, BiH pri
Bruto 3300,00 eura - klasa 1 neto 2014,00 eura, klasa 3 neto 2300,00 klasa 5 neto 1600,00.
- Stoner
#49 Re: Najveća plata u Sloveniji,najmanja u Makedoniji, BiH pri
Danguba wrote: Kada bi se i BiH zaduzila kao ove gore zemlje, pare bi morale negdje izbiti.
Znam sigurno da je stanje u SL katastrofalno, u Hrvatskoj isto tako a o Srbiji i ostalima da ne pricam(a jos zaduzeni).
Nama da je samo da drzavu uredimo kako ''Bog zapovjeda'' sve bi bilo drugacije. Ovi gore(SL,HR i RS) su propustili sansu da stvari okrenu u svoju korist. Ostaje im robovanje.
-
swanfilter
#50 Re: Najveća plata u Sloveniji,najmanja u Makedoniji, BiH pri
Kao prvo, statistika i PROSJECI varaju. Kod ovih prosjecnih plata, jer govorimo o stanadardu, mene prije svega zanima ona radnicka. Sto se tice same Slovenije, ona je 760-850 eura.
Standard zivota je takav, da nas covjek u svom restoranu dijeli besplatne obroke koji idu kao halva. I to vec neko vrijeme ... Da ne postoje Lidl i Hofer, vjerujte, ovdje bi se ljudi vec odavno dignuli ...
Zbog siroke ponude i velike konkurencije prodavaca, u Slo se moze prolaziti nista skuplje nego u BiH. Naravno, ko ima vremena kopati po katalozima i traziti akcije.
Cijene Mercator: Bageta 0,38 euro, kruh 1,20-3,70 (zavisno sta zelite), mlijeko Alpsko 1,12 euro, Mercator mlijeko 0,74, jaja 10 komada 1,32-2,09 euro, secer 1-2,50 euro, ulje 1,60-3,34 euro, pivo Union 1,15 euro, pivo mercator 0,67, Zlatopramen 0,99-1,09, Nuttela srednja 2,79 euro, Milka 0,74.1,50, Radenska 1,5L 0,59 euro, banane 1,15, krompir 0,55+ euro, pileci file (svjez) 1kg 6,50 euro, jetrice telece 24 euro, goveđe jetrice 2,59 euro, teletina 20+ euro, govedina/junetina 12-18 euro, bataci 4+euro, argeta 0,90-1,60 euro ...
Spar i Mercator su tu negdje u cijenama. Onda imate vec spomenute Lidl i Hofer. Prateci cijene, sve vise mi se cini da je to jedna te ista firma. Proizvodi identicni ili nekakve kopije, cijene 1/1 iste. Djelovanje unutar prodavnica, ... Uglavnom, ovako ide kod njih ...
Hofer: Bageta 2X 0,64 euro, kruh 0,70-2,70 euro, jaja 10 komada 1,24 euro, mlijeko 1L 0,63 euro, jogurt 150 ml 0,19 euro, Nutoka
1,45 euro, mineralna voda 0,39 euro, cokolade 0,35-2,50 euro, brasno 1kg 0,47 euro, secer 0,74 euro, ...
Hofer i Lidl nemaju svjeze meso, samo pakirano. Cijena piletine je oko 2,50-3,70 euro. Isto tako ne prodaju proizvode koje inace mozete naci u drugim lancima - Milka, vecinu Argeta asortimana nemaju ... Mlijecne i mesne proizvode za njih radi jedna jedina firma. Slovenska, ali totalno nepoznata ...
U Sloveniji deru samo izlazci, i to bas deru ... Kahva 1,20-2,50 euro, pivo Union/Lasko 0,5L 2-3,50 euro (negdje i 0,33 platite kao veliko, ostala piva su i skuplja), Coca Cola 1,20-1,70 euro, Jack D 2,70, Jameson 3 euro, Vijamovka 3,30 .... Burek 2-2,50 euro, Kebab 3-3,50 euro, pizza 1,20-2 euro, Hot Horse 6,50, .... Sisanje men 8-15 euro
...
Standard zivota je takav, da nas covjek u svom restoranu dijeli besplatne obroke koji idu kao halva. I to vec neko vrijeme ... Da ne postoje Lidl i Hofer, vjerujte, ovdje bi se ljudi vec odavno dignuli ...
Zbog siroke ponude i velike konkurencije prodavaca, u Slo se moze prolaziti nista skuplje nego u BiH. Naravno, ko ima vremena kopati po katalozima i traziti akcije.
Cijene Mercator: Bageta 0,38 euro, kruh 1,20-3,70 (zavisno sta zelite), mlijeko Alpsko 1,12 euro, Mercator mlijeko 0,74, jaja 10 komada 1,32-2,09 euro, secer 1-2,50 euro, ulje 1,60-3,34 euro, pivo Union 1,15 euro, pivo mercator 0,67, Zlatopramen 0,99-1,09, Nuttela srednja 2,79 euro, Milka 0,74.1,50, Radenska 1,5L 0,59 euro, banane 1,15, krompir 0,55+ euro, pileci file (svjez) 1kg 6,50 euro, jetrice telece 24 euro, goveđe jetrice 2,59 euro, teletina 20+ euro, govedina/junetina 12-18 euro, bataci 4+euro, argeta 0,90-1,60 euro ...
Spar i Mercator su tu negdje u cijenama. Onda imate vec spomenute Lidl i Hofer. Prateci cijene, sve vise mi se cini da je to jedna te ista firma. Proizvodi identicni ili nekakve kopije, cijene 1/1 iste. Djelovanje unutar prodavnica, ... Uglavnom, ovako ide kod njih ...
Hofer: Bageta 2X 0,64 euro, kruh 0,70-2,70 euro, jaja 10 komada 1,24 euro, mlijeko 1L 0,63 euro, jogurt 150 ml 0,19 euro, Nutoka
Hofer i Lidl nemaju svjeze meso, samo pakirano. Cijena piletine je oko 2,50-3,70 euro. Isto tako ne prodaju proizvode koje inace mozete naci u drugim lancima - Milka, vecinu Argeta asortimana nemaju ... Mlijecne i mesne proizvode za njih radi jedna jedina firma. Slovenska, ali totalno nepoznata ...
U Sloveniji deru samo izlazci, i to bas deru ... Kahva 1,20-2,50 euro, pivo Union/Lasko 0,5L 2-3,50 euro (negdje i 0,33 platite kao veliko, ostala piva su i skuplja), Coca Cola 1,20-1,70 euro, Jack D 2,70, Jameson 3 euro, Vijamovka 3,30 .... Burek 2-2,50 euro, Kebab 3-3,50 euro, pizza 1,20-2 euro, Hot Horse 6,50, .... Sisanje men 8-15 euro