najveća plata u bih

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

jefferson

#26 Re: najveća plata u bih

Post by jefferson »

said89 wrote:
jefferson wrote:
dibidus wrote:Koliko se ziranata na mikrokreditnim kreditima vec ubilo ?!

Da bi tamo neki cova sto je do toga doveo imao 200 000 placu !

Da sam ja zirant nekome ko je rekao da dize 10 000 a cova u mikrokreditnoj banci mu dodao nulu...pa on sad ima 200.000 placu....a ja moram vratiti 50.000 tudjih para...vjerovatno bih isto razmisljao o samoubistvu.

Ali bih malo promjenio redosljed pa bi mi ovaj bankar bio pred-djelo.
hhmmmm, nije bankar digao kredit? Zar ne?
Nije ali ga je odobrio. :thumbup:
Njegovo je da odobri. I ja bi odobrio, nije banka socijalna ustanova!
dibidus

#27 Re: najveća plata u bih

Post by dibidus »

jefferson wrote:

Da sam ja zirant nekome ko je rekao da dize 10 000 a cova u mikrokreditnoj banci mu dodao nulu...pa on sad ima 200.000 placu....a ja moram vratiti 50.000 tudjih para...vjerovatno bih isto razmisljao o samoubistvu.

Ne, bankari ne dizu kredite, oni dizu plate.

Ali taj bankar je razradio sistem koji se bazirao na varanju ziranta i njegovom pretvaranje u zrtvu.
Zato sad banke niti zovu, niti ganjaju nosioce kredita vec njihove zirante.
jefferson

#28 Re: najveća plata u bih

Post by jefferson »

dibidus wrote:
jefferson wrote:

Ne, bankari ne dizu kredite, oni dizu plate.

Ali taj bankar je razradio sistem koji se bazirao na varanju ziranta i njegovom pretvaranje u zrtvu.
Zato sad banke niti zovu, niti ganjaju nosioce kredita vec njihove zirante.
Banke djeluju u zakonskom okviru! Ako je zakon to dopustio ovi ce iskoristiti. Problem je sto u nasoj drzavi je vaznije ko koliko nacionalnih krvnih zrnaca ima a ne kako funkcionise trzisna ekonomija.
To ej sve posljedica nacionalnih stranaka. Stoga, ne vidim tu krivicu bankara, ali glasaca da!
Ricken

#29 Re: najveća plata u bih

Post by Ricken »

Nije ti on kriv, niti je itko kriv žirantu na pogrešnoj procjeni onoga kome je žirant. Ove plaće su menadžerske plaće u finansijskim institucijama, kreću se otprilike od 50.000-120.000 + auto+stan + godišnji bonus i ostale naknade.
Ali šta je to ako menadžer donese 60.miliona KM ili eura dobiti. Ovakve osobe pune naš budžet, za razliku od onih kvazi biznismena i velikih privrednika koji prijavljuju primanja od 1.500 KM mjesečno.

Treba praviti razliku između plačanja u budžet i iz budžeta (parlamentarci koji zađu oko 8.000 KM mjesečno).
Ricken

#30 Re: najveća plata u bih

Post by Ricken »

alphonse kauders wrote:
dek wrote:Ma dajte ljudi, znate li vi koliko je 220 000 KM :shock: i to mjesečno... Ima ovdje neka kvaka, pa ni u MMF-u nemaju ni približno toliko... :-D
Kvaka je u tome da se radi vjerovatno o bonusu koji je jednokratno isplaćen za učinak iz prošlog perioda. Ne vjerujem da je ovo mjesečna plata, ali ovi iz naše porezne vjerovatno ne mogu kroz sistem vidjeti je li se radi o plati ili bonusu, jer se oboje prijavljuje na isti način, tj. kroz isti obrazac.

valjda je tako.. :-)

Jeste, ali ako je isplačen 12 puta zaredom onda je plaća. Bonus se isplati jednom godišnjem. Nije tajna da uprava nekih lizing kuća (koje bi mogle i bolje da posluju) ima mjesečna primanja do 60.000 KM. Jedini problem je što porezna uprava ne bi smjela objavljivati ovakve podatke. Jer plaća je tajna i zakonski zaštićena kategorija (zakonom o radu FBiH).
Hodidid

#31 Re: najveća plata u bih

Post by Hodidid »

Kad drugi put dobijete zamolbu da budete zirant nekome samo lijepo kazete ok tebi trebaju pare a nemas kreditnu sposobnost da ga sam podignes. E ovako cemo ja dignem kredit i dadnem ti lovu a ti se potpises kao zirant.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#32 Re: najveća plata u bih

Post by KatarinaKosaca »

Hodidid wrote:Kad drugi put dobijete zamolbu da budete zirant nekome samo lijepo kazete ok tebi trebaju pare a nemas kreditnu sposobnost da ga sam podignes. E ovako cemo ja dignem kredit i dadnem ti lovu a ti se potpises kao zirant.
Ovo oko žiranata (diskusija) postaje patetično. Od ankete na ulicama jeftinih tv-a "da li biste bili žirant", pa do priča, tv debata itd. Nitko te nije tjerao da budeš žirant. Onog momenta kad si potpisao preuzeo si rizik. Rizik nekad povuče loše, nekad dobro. Imam nekoliko (par) ljudi koje znam cijeli život. Bila sam im žirant i oni meni. Nitko nikog nije prevario. Ostali me nisu ni pitali, niti je meni na um padalo da pitam ljude koje jedva poznajem. Opet bi bila žirant svojim prijateljima i ako bi me prevarili , smatram (bez pretjerivanja) da bih izgubila više od uloženog novca.
udrch

#33 Re: najveća plata u bih

Post by udrch »

S obzirom da je većina glavnih ljudi u bankama koje nas pelješe stranci i da su i banke u stranom vlasništvu, nije ni čudo što su plate ovolike..mislim da među ovim dobro plaćenim zanimanjima nema nijedan naš čovjek, a za ove bankare sa Zapada ovo i nije neka lova..normalna plata, plus dodatak što će raditi u ovakovoj zemlji vrlo brzo dođeš do te cifre..
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#34 Re: najveća plata u bih

Post by KatarinaKosaca »

Kao prvo, naravno da ima i naših, stranaca ima par u prvoj liniji menadžmenta, ostalo su naši.
Kao drugo 50-60 hiljada eura nije "normalna plata" na zapadu :D
Post Reply