najveća plata u bih
Moderator: anex
-
švicarska
#1 najveća plata u bih
U Dnevnom Avazu je nedavno objavljena informacija da je najveća mjesečna plata u RS oko 220.000,00 KM a u FBIH 181.000,00 KM.Prvu plaću je primio neki zaposlenik MKO a ovu drugu također neko iz bankarskog sektora.Zar je situacija u našoj zemlji takva da se u finansijskom sektoru stvarno mogu dijeliti takve plaće ? Šta vi mislite o tome?
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#2 Re: najveća plata u bih
bankari to i zaslužuju 
a kad krene kriza
onda ih država spašava državnim novcem
plodove ubiru sami a probleme dijelimo svi
a kad krene kriza
onda ih država spašava državnim novcem
plodove ubiru sami a probleme dijelimo svi
- karanana
#3 Re: najveća plata u bih
jeste li sigurni da je ovo mjesecna cifra?
bas puno izgleda i ne znam kako neki bankar ili mko osoba moze ovo dobiti. mozda provizije ali puno i da se opravda provizijom.
bas puno izgleda i ne znam kako neki bankar ili mko osoba moze ovo dobiti. mozda provizije ali puno i da se opravda provizijom.
- nellington
#4 Re: najveća plata u bih
Evo i tekst iz novina, da vidimo top listu ljudi koji domovinu finansiraju porezom na dohodak 
Najveća mjesečna plata u RS
Autor: Večernje Novosti
Objavljeno: 07.07.2011 u 02:00
Najveća mjesečna plata u Republici Srpskoj iznosi 220.249 maraka! Ovu platu svakog mjeseca dobija stanovnik Srpske zaposlen u jednoj mikrokreditnoj organizaciji, kažu podaci Poreske uprave RS.
Prema ovim podacima druga najveća mjesečna plata u RS iznosi 97.689 maraka i dobija je osoba zaposlena u bankarskom sektoru. I treća po "težini" mjesečna plata dolazi iz bankarskog sektora i iznosi 88.821 marku!
Na listi deset najvećih mesečnih primanja u RS slijedi plata od 61.556 maraka, isplaćena za djelatnost koja se vodi kao "Ostalo finansijsko posredovanje". Zatim plate po 49.816 i 47.600 maraka koje se takođe isplaćuju mjesečno u bankarskom sektoru. Plata u mjesečnom iznosu od 45.190 KM dobija se i za medicinsku praksu u RS. A među deset najvećih plata je i iznos od 40.486 za konsalting i menadžment, kao i plata od 39.520 za pružanje savejta i izradu kompjuterskih programa.
Ako se uzme u obzir da je prosječna plata u RS 803 marke, onda je lako doći do podatka da pojedinci u Srpskoj mjesečno zarade po 200 i više prosječnih plata, ili da ima onih koji prolaze "samo" sa 50 prosječnih plata za jedan mjesec. Ukoliko bi se cifre najvećih mjesečnih plata poredile sa prosječnom penzijom u RS, slika bi bila još strašnija - neko u Srpskoj za jedan mjesec zaradi više od 700 prosječnih penzija.
Ovakvi podaci nisu ostavili ravnodušnom predsjednicu Saveza sindikata RS Ranku Mišić koja kaže da su ovi podaci dokaz potupne liberalizacije privatnog sektora.
Ove cifre su rezultat uređenja privatnog sektora u RS gde oni sami donose odluke kolike plate mogu da isplaćuju - ističe Mišićeva.
Ona dalje navodi da ovakvi iznosi plata na mjesečnom nivou potežu pitanje šta su oni koji dobijaju toliko velike plate uradili.
Običnim smrtnicima su ovakve cifre fantazija i neko radi godinama da bi zaradio ovoliki novac. Pitanje je i ko u RS plaća ovolike plate i iz kojih izvora - navodi predsednica Saveza Sindikata.
Ona zaključuje da ovi podaci samo mogu da izazovu muku i tugu običnih ljudi i radnika koji su u stvarnosti oni koji plaćaju ovako velike plate.
Ivan Šijaković, sociolog kaže da ovolike plate na mjesečnom nivou, koje se isplaćuju u RS, nisu ništa drugo do ismijavanje cijelog sistema, pogotovo građana.
Ako se već u bankarskom sektoru isplaćuju ovolike plate, onda se postavlja pitanje zašto kamate nisu niže i zašto nije lakše doći do kredita. Mislim da u ovim podacima ima posla i za pravosuđe, da se ispita ko to dobija i kako toliki novac, jer sumnjam da budžet RS ima velike koristi od toga - ističe Šijaković.
Prema njegovim riječima, mjesečne cifre od 50, 80 i 200 hiljada maraka su ozbiljna para i za razvijene zapadno-evropske zemlje, a kamo li da ne bude za RS.
Prema riječima Ranke Mišić, nije čudo da se u bankarskom sektoru i mikrokreditnim organizacijama isplaćuje ovoliki novac, ako se uzme u obzir da im je dopušteno da se prema građanima ponašaju kao zelenaši.
Mi smo u Srpskoj prinuđeni da uzimamo skupi novac na bankarskom tržištu i punimo džepove bankarima. Naravno što veća kamata i profit stimulativno deluje na zaposlene i njihove plate rastu - objašnjava Mišićeva.
-
enx
#5 Re: najveća plata u bih
Ovo je novinarska glupost! Zar neko može povjerovati u to.
- karanana
#6 Re: najveća plata u bih
ako je ovo istina, mozete misliti koliko jedna ovakva plata napuse prosjek mjesecne plate u entitetu.
- nellington
#7 Re: najveća plata u bih
Možemo - za 90pfkaranana wrote:ako je ovo istina, mozete misliti koliko jedna ovakva plata napuse prosjek mjesecne plate u entitetu.
- madner
#8 Re: najveća plata u bih
Eki nedopustivo, eki bolesno
Sta ima komunjare, slobodno trziste i tako dalje.
Sta ima komunjare, slobodno trziste i tako dalje.
- Truba
#9 Re: najveća plata u bih
a kad banke cvile za pomoć tad nije slobodno tržište 
-
elia
#10 Re: najveća plata u bih
Bilo je vrijeme da se pocnu ovakve informacije objavljivati.
Ne znam koliko su cifre tacne, ali sigurna sam da mogu i da ce biti jos vece. Dok se mi prepucavamo cija je njiva i spadamo na serviranje graha svaki drugi dan za rucak, ima pametnih koji koriste priliku. Nikakve nepravde ovdje nema, osim one da sami sebi nepravdu gluposcu cinimo. Bosna je takva drzava, da svi mi mozemo jako dobro zivjeti. Ali dok se ne naucimo, nista.
Ne znam koliko su cifre tacne, ali sigurna sam da mogu i da ce biti jos vece. Dok se mi prepucavamo cija je njiva i spadamo na serviranje graha svaki drugi dan za rucak, ima pametnih koji koriste priliku. Nikakve nepravde ovdje nema, osim one da sami sebi nepravdu gluposcu cinimo. Bosna je takva drzava, da svi mi mozemo jako dobro zivjeti. Ali dok se ne naucimo, nista.
- madner
#11 Re: najveća plata u bih
Ko tjera drzavu da pomogne bilo kome?Black swan wrote:a kad banke cvile za pomoć tad nije slobodno tržište
To sto je nekad u interesu iste da ogranici stetu jeste slobodno trziste.
- Truba
#12 Re: najveća plata u bih
treba čitavom svijetu jedan novi gubec matija
- madner
#13 Re: najveća plata u bih
Zavist je jako ruzna osobina. Ko umije treba da ima vise od nekoga ko ne umije.
-
palamuda
#14 Re: najveća plata u bih
Fino piše zaposlenik mikrokreditne organizacije. Inače mikrokreditna organizacija je legalna varijanta reketa i pozajmnica iz Crnih hronika.
- zovemsecrveni
#15 Re: najveća plata u bih
Last edited by zovemsecrveni on 09/11/2011 23:07, edited 1 time in total.
- Truba
#16 Re: najveća plata u bih
da živi 900 godina zavidio bih mu ovako...
al činjenica je da jebem mater sistemu u kojemu neko umire od gladi a drugi ima tolku platu
mada sumnjam u ovaj iznos garant se dijeli na desetak osoba
...al opet je puno
al činjenica je da jebem mater sistemu u kojemu neko umire od gladi a drugi ima tolku platu
mada sumnjam u ovaj iznos garant se dijeli na desetak osoba
-
Eborg
#17 Re: najveća plata u bih
Privatni sektor, vama ni u džep ni iz džepa.
Ljutnja, zavist ili šta već je isto kao da vam je krivo što recimo vlasnik FIS Viteza ima milione i milione.
Niđe veze, gore je imati 7000 KM preko naših leđa u politici.
Ljutnja, zavist ili šta već je isto kao da vam je krivo što recimo vlasnik FIS Viteza ima milione i milione.
- Cholina_Lokica
#18 Re: najveća plata u bih
Ko zna, zna, ko ne zna, jbg, mozda nauci 
@Eborg
@Eborg
-
hocunecu
#19 Re: najveća plata u bih
Eborg wrote:Privatni sektor, vama ni u džep ni iz džepa.
ocigledno je i prijavljena pa se doprinosi i porezi placaju na ovaj iznos
mene bole ovi "preko nasih ledja",pa jos kojekave povlastice.......i to sve za podobnost a sposobnost...
-
jefferson
#20 Re: najveća plata u bih
Mislim da dosta vas treba uzeti casove ekonomije gdje se potencira trzisna ekonomija a ne planska.
Tos to je neko zaradio 221,00km ili 180,000km u privatnom sektoru treba jedino da brine drzavu da li je oporezovano, i to je to.
Kao sto neko rece, problem je sto neko zaradjuje 7,000km u drzavnom sektoru, u privatnom, to je problem te kompanije, banke i sl.
Tos to je neko zaradio 221,00km ili 180,000km u privatnom sektoru treba jedino da brine drzavu da li je oporezovano, i to je to.
Kao sto neko rece, problem je sto neko zaradjuje 7,000km u drzavnom sektoru, u privatnom, to je problem te kompanije, banke i sl.
-
dek
#21 Re: najveća plata u bih
Ma dajte ljudi, znate li vi koliko je 220 000 KM
i to mjesečno... Ima ovdje neka kvaka, pa ni u MMF-u nemaju ni približno toliko... 
- alphonse kauders
#22 Re: najveća plata u bih
Kvaka je u tome da se radi vjerovatno o bonusu koji je jednokratno isplaćen za učinak iz prošlog perioda. Ne vjerujem da je ovo mjesečna plata, ali ovi iz naše porezne vjerovatno ne mogu kroz sistem vidjeti je li se radi o plati ili bonusu, jer se oboje prijavljuje na isti način, tj. kroz isti obrazac.dek wrote:Ma dajte ljudi, znate li vi koliko je 220 000 KMi to mjesečno... Ima ovdje neka kvaka, pa ni u MMF-u nemaju ni približno toliko...
valjda je tako..
-
dibidus
#23 Re: najveća plata u bih
Koliko se ziranata na mikrokreditnim kreditima vec ubilo ?!
Da bi tamo neki cova sto je do toga doveo imao 200 000 placu !
Da sam ja zirant nekome ko je rekao da dize 10 000 a cova u mikrokreditnoj banci mu dodao nulu...pa on sad ima 200.000 placu....a ja moram vratiti 50.000 tudjih para...vjerovatno bih isto razmisljao o samoubistvu.
Ali bih malo promjenio redosljed pa bi mi ovaj bankar bio pred-djelo.
Da sam ja zirant nekome ko je rekao da dize 10 000 a cova u mikrokreditnoj banci mu dodao nulu...pa on sad ima 200.000 placu....a ja moram vratiti 50.000 tudjih para...vjerovatno bih isto razmisljao o samoubistvu.
-
jefferson
#24 Re: najveća plata u bih
hhmmmm, nije bankar digao kredit? Zar ne?dibidus wrote:Koliko se ziranata na mikrokreditnim kreditima vec ubilo ?!
- said89
#25 Re: najveća plata u bih
Nije ali ga je odobrio.jefferson wrote:hhmmmm, nije bankar digao kredit? Zar ne?dibidus wrote:Koliko se ziranata na mikrokreditnim kreditima vec ubilo ?!