Najvaznije o Banja Luci

Vijesti i zbivanja u Banjoj Luci, Mrkonjić Gradu, Prijedoru, Bos. Gradišci, Prnjavoru, Tesliću, Derventi, Bos. Brodu...

Moderator: banjaluka078

Panasonic

#1 Najvaznije o Banja Luci

Post by Panasonic »

Ja, kao Banjalucanin, imam moralnu obavezu da postavim neke vaznije informacije o ovom gradu. :)

BANJA LUKA

Osnovno o gradu:
Banja Luka je privredni,politički i kulturni centar Republike Srpske i drugi grad po veličini u Bosni i Hercegovini.

Položaj:
Leži na obje strane rijeke Vrbasa, u istoimenoj kotlini.Grad se prostire na 150 km2 sa prosječnom nadmorskom visinom od 164 m.

Historija grada:
Ime grada Banja Luke se po prvi spominje 1494. godine u dokumentima ugarskog kralja Vladislava II.Ime je sastavljeno od imenice luka – ravnica uz vodu i pridjeva ban.Ovim imenom se nazivala čitava aluvijalna ravan oko Vrbasa sjeverno od srednjovjekovnok grada u gornjem Šeheru.

Turska i Austro-Ugarska okupacija grada:

Na izgled Banja Luke osobito snažan uticaj ostavio je period turske vladavine.Ovaj grad Turci su pokorili 1528. godine.Najstarije tursko naselje nalazilo se u gornjem Šeheru i razvijalo se uglavnom na desnoj strani Vrbasa.Snažan razvoj grada na lijevoj obali osobito je značajan u doba Ferhat-paše koji je 1573. godine prenio sjedište bosanskog pašaluka iz Travnika u Banja Luku.Ferhat-paša je 1573. godine u donjem Šeheru sagradio džamiju Ferhadiju.Ova džamija,do njenog rušenja tokom rata, spadala je među najljepše spomenike orijentalne kulture u Bosni i Hercegovini.Za vladavine Ferhat-paše sagrađeno je i niz drugih objekata: most na Vrbasu, sahat-kula, vodovod...
U Banja Luci danas živi oko 250.000-300.000 stanovnika.

Slike:

http://www.fecoweb.org/images/City-of-Banja-Luka.jpg
http://www.personal.psu.edu/users/a/u/a ... jaluka.jpg
http://hem.passagen.se/senad/bilder/domkul.gif
http://www.soulofeurope.org/images/gene ... adija1.gif

Cheers
violentjack

Post by violentjack »

Sta je Banjalucan?

Onaj koji je sa opancima dosao u Banja Luku 1969..zivjeo par godina tamo ..protjerao Bosnjake poslije ..mozda je on bre pravi gradanin
Za njega je i Gospodska premalena

ili onaj ko je roden tamo..de mi definisi ko je Banjalucan
Panasonic

Post by Panasonic »

Sta cu ti ja objasnjavati :D Zar ne znas sam :roll:

To ti je valjda onaj sto je rodjen tamo, ili? :D
violentjack

Post by violentjack »

Dobro onda sam i ja Banjalucanin

Preferiram ipak da mi kazes da sam Kozarcan..ali eto

Jeb. ga.. :lol: :lol: :-) :-)
Jeff

#5 Re: Najvaznije o Banja Luci

Post by Jeff »

Panasonic wrote: Ja, kao Banjalucanin, imam moralnu obavezu da postavim neke vaznije informacije o ovom gradu. :)

BANJA LUKA

Historija grada:
Ime grada Banja Luke se po prvi spominje 1494. godine u dokumentima ugarskog kralja Vladislava II.Ime je sastavljeno od imenice luka – ravnica uz vodu i pridjeva ban.Ovim imenom se nazivala čitava aluvijalna ravan oko Vrbasa sjeverno od srednjovjekovnok grada u gornjem Šeheru.
Sto znaci po tvom bi bilo BAN LUKA? Luka je ravnica uz vodu?

Ime je sastavljeno od imenice luka – ravnica uz vodu i pridjeva ban??????

Znaci po tebi Banja Luka je dobila ime iz pridjeva ban? Sta si ti novi "banjalucanin" pa ne znas da dio BANJA Luke Gornji Seher moze izvoziti termalnu vodu koliko je ima i da su u njemu postojale banje i da je u stvari iz toga dodano Luci ono Banja? Sto bi rekli u nadrealistima, ti nisi ni prvi ni drugi ni treci nego si ... :?

Panasonic wrote: Turska i Austro-Ugarska okupacija grada:

Na izgled Banja Luke osobito snažan uticaj ostavio je period turske vladavine.Ovaj grad Turci su pokorili 1528. godine.Najstarije tursko naselje nalazilo se u gornjem Šeheru i razvijalo se uglavnom na desnoj strani Vrbasa.Snažan razvoj grada na lijevoj obali osobito je značajan u doba Ferhat-paše koji je 1573. godine prenio sjedište bosanskog pašaluka iz Travnika u Banja Luku.Ferhat-paša je 1573. godine u donjem Šeheru sagradio džamiju Ferhadiju.Ova džamija,do njenog rušenja tokom rata, spadala je među najljepše spomenike orijentalne kulture u Bosni i Hercegovini.Za vladavine Ferhat-paše sagrađeno je i niz drugih objekata: most na Vrbasu, sahat-kula, vodovod...
U Banja Luci danas živi oko 250.000-300.000 stanovnika.
Na izgled Bluke Turci su imali presudan utjecaj posto je Bluka do dolaska Turaka bila tvrdjava. Sto znaci nisam siguran da se Bluka mogla nazvati ni selom do dolaska Turaka. Uglavnom skroz do 1969 Bosnjaci su bili vecina i nakon konstantnog posrbljavanja tog starog bosnjackog grada od 1969 Srbi postaju vecina.

U Bluci danas zivi oko 100 000 do 150 000 odmetlih Srba iz Hrvatske nakon vojne vjezbe u Hrvata nazvanoj Oluja i doseljenika iz ostalih dijelova BiH, Srbije i Kosova. Ocigledno nepoznavajuci istoriju Bluke da si i ti jedan od tih najnovijih "BANlucana". Banjaluka se i dalje posrbljuje kao sto se to radi od 1918 godine nakon srpske okupacije.

Ovo je jos vaznije o BANU Luci.
violentjack

Post by violentjack »

Naravno ali objasni to nekima

:roll:
winetou

Post by winetou »

Pravo ime BL je Castra, ako ćemo pošteno :D

Ipak ono Banja od Ban je nenadjebivo :lol:
Last edited by winetou on 04/02/2005 17:34, edited 1 time in total.
Panasonic

Post by Panasonic »

Ti Jeff nemas pojma o cemu pricas.
violentjack

Post by violentjack »

A ti imas

Panasonic

Post by Panasonic »

A ja imam
violentjack

Post by violentjack »

Sta imas i sta znas

Jeff

Post by Jeff »

Panasonic wrote:A ja imam
Kao sto sam konstatovao ranije. Ti si novi BANlucanin garant porijeklom iz Gline ili Obrovca ili da nisi slucajno bio pripadnik jet set-a Knina do 1995? Uglavnom o istoriji Bluke veze nemas i nemoj se provaljivati.

Banja Luka sa rijecju ban ima isto kao i Beograd sa rijecju tuta puna govana.
Last edited by Jeff on 04/02/2005 17:44, edited 1 time in total.
violentjack

Post by violentjack »

:lol: :lol: On mi lici da je iz Obrovca :lol: :lol:
Jeff

Post by Jeff »

winetou wrote:Pravo ime BL je Castra, ako ćemo pošteno :D

Castra je bio rimski naziv za Kastel (rimska tvrdjava u Bluci), ne Banja Luku.
winetou

Post by winetou »

Jeff wrote:
winetou wrote:Pravo ime BL je Castra, ako ćemo pošteno :D

Castra je bio rimski naziv za Kastel (rimska tvrdjava u Bluci), ne Banja Luku.
ipak mali edit :D

Negdje se može naći i naziv za grad Vrbaški grad...
Last edited by winetou on 04/02/2005 18:13, edited 2 times in total.
Panasonic

Post by Panasonic »

A u cemu je problem kod violentjacka iz kozarca i Jeff-a ?

Ako ste dosli ovdje zachatavati i za*eba*ati onda mozete slobodno ici sa ove teme.

I jos nesto, ima vise teorija o tome kako je BL dobila ime, te iste teorije mozete naci u bilo kojoj knjizi koja se striktno odnosi na Banja Luku kao grad. Ja sam stavio samo jednu, Jeff je drugu a i ima jos dosta.

Ipak, vi ne mozete tvrditi da je ona teorija sto sam je ja stavio (koju nisam izmislio) netacna. :zzzz:
violentjack

Post by violentjack »

:lol: :lol: :lol:
sirah

Post by sirah »

ja sam za ovu teoriju sa termalnim izvorima.... ipak Banj Luka nije Jajce
Arrival

Post by Arrival »

Jeff

Post by Jeff »

Panasonic wrote:

Ipak, vi ne mozete tvrditi da je ona teorija sto sam je ja stavio (koju nisam izmislio) netacna. :zzzz:
Ja nikad nisam tvrdio da je to teorija nego glupost i bas naprotiv to je demonstracija gluposti i idiotizma, a ne teorija. Uglavnom autorsko pravo i patent na taj kretenizam zvani pridjev ban drzis ti. Ipak drzi se ti istorije slavne Tomislavovog grada Knina, a the real BANJAlucanima prepusti Bluku i njenu istoriju.
banjaluka

Post by banjaluka »

u banjaluci danas zivi oko 150 000 srba protjeranih iz hrvatske, neko ovdje napisa... a, ja evo vec 15 minuta drhtim od smijeha.

bravo majstore. ajd jos jedan vic.
manijak1

Post by manijak1 »

Molim , kakvo je pravo stanje , gospodine Banjaluka :? :? :D :D
Panasonic

Post by Panasonic »

Jeff wrote:
Panasonic wrote:

Ja nikad nisam tvrdio da je to teorija nego glupost i bas naprotiv to je demonstracija gluposti i idiotizma, a ne teorija. Uglavnom autorsko pravo i patent na taj kretenizam zvani pridjev ban drzis ti. Ipak drzi se ti istorije slavne Tomislavovog grada Knina, a the real BANJAlucanima prepusti Bluku i njenu istoriju.
Jedini kreten i idiot ovdje si ti Jeff. Nazalost.
Cuj autorsko pravo i patent ja drzim, sta je tebi. Imas puno knjiga o Banja Luci pa ti savjetujem da bar jednu procitas, pa bi znao o cemu je rijec. Ovako nista ne shvatas, prema tome nacitaj se, jadniče, malo.
neko iz mase

Post by neko iz mase »

nije ni cudo sto nas srbi protjerase iz bl
ni na forumu se nemozemo ujediniti
:sad:
Post Reply