Najvažnije je da se stvari poredaju na svoje mjesto

Post Reply
Fair Life

#1 Najvažnije je da se stvari poredaju na svoje mjesto

Post by Fair Life »

Iz rubrike "Pisma citalaca" wrote:Dan državnosti BiH

Danas je 25. novembar, Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Onima koji slave sretan praznik. Ovu genijalnu rečenicu čuo sam na zaboravljenom Radio Fernu nekada davno. Svaka čast.

Tada mi je Sale pokrenuo razmišljanja u nekom drugom pravcu i pokušavajući da shvatim zašto tako govori vremenom sam sklopio mozaik i stvari konačno stavio na svoje mjesto.

Naime, ono što nas muči cijelo vrijeme nije i ne treba da bude ko je prvi počeo, već kako je sve počelo. Evo, dakle, postavke dešavanja, a počet ćemo od ove genijalne rečenice sa Radio Ferna: onima koji slave... Ako je princip zavnobiha i, i, i, a ni, ni, ni (BiH je država i Srba, i Hrvata, i Muslimana, a ni Srba, ni Hrvata, ni Muslimana), onda je proglašenje nezavisnosti Bosne i Hercegovine kršenje zavnobihovog principa jer su Srbi bili protiv, a Muslimani i Hrvati za (referendum i plebiscit).

Pa onda se može i govoriti o diskriminaciji na nacionalnoj, vjerskoj i dr. osnovi, ali genijalnost zavnobihovog dokumenta ne treba posebno obrazlagati. Umjesto što su krenuli tenkovima praviti fašističku SAO, Srbi su se mogli žaliti Ustavnom sudu i Domu za ljudska prava u Briselu.

"Ali međunarodna zajednica je priznala BiH kao nezavisnu državu, sav slobodan svijet…" Čuo sam da kad čovjek ostane bez argumenata fata se papira. Jeli to ista međunarodna zajednica koja je prije priznanja proglasila embargo na uvoz oružja. Napoleonova krilatica je 'Podijeli pa vladaj".

Četiri godine torture, 17 rezolucija Ujedinjenih naroda, dvije provedene u djelo - embargo na uvoz oružja i aerodrom u Sarajevu. Sve u cilju uništenja industrije koja je odnosila međunarodne tendere i pravila najbolji tenk na svijetu, te garantovala zavidna socijalna prava svojim građanima.

One enklave za koje su se UN obavezale da će štititi, a najpoznatija je Srebrenica, možda najbolje mogu posvjedočiti o dobrim namjerama međunarodne zajednice. "Nisu mogli spriječiti rat u Bosni", reći će branioci međunarodnih principa na Balkanu.

Ako se ne varam, Amerikanci nisu nikoga pitali kada su '93. poslali 20.000 svojih vojnika u Makedoniju i spriječili rat. Pa nisu li NATO snage završile posao u Bosni za 48 sati nakon što su odlučile da ludilo mora stati. "Nije bilo konsenzusa između Evrope i Amerike, Klinton je pomogao, a Buš nije htio", branit će se međunarodna zajednica.

Nije li Slobodan Milošević bio bankar u Njujorku '83. Vašingtnon je tada imao plan po kojem će u Jugoslaviji biti krvi do koljena da bi se destabilizovala Evropa i spriječilo stvaranje supersile na Starom kontinentu, te prišlo Rusima još malo bliže.

Instalirati svog čovjeka koji će u datom trenutku izabrati silu kao rješenje političke krize i započeti rat, pa onda se pojaviti kao mirotvorac i umarširati sa svojim trupama na Balkan bez izgubljenog vojnika.

CIA radi po principu "kreiram ti problem, pa se pojavim kao neko ko će da ga riješi. Sebi obezbijedim posao i teritorij u narednom periodu.

Ako želim da kontrolišem narod, najbolje je da se infiltriram u njegove nacionalističke redove, recimo među četnike u Čikagu. Ili još bolje da finansiram osnivanje nacionalističkih i vjerskih pokreta kao što je onaj vehabijski u Saudijskoj Arabiji pa da onda kontrolišem i taj dio svijeta".

Isto tako Gojko Šušak ponikao u međunarodnoj kuhinji svinja rata dođe kao zapovjednik partizanovcu Franji. Nijemci su nagovorili Tuđmana da žrtvuje Vukovar da bi imali izgovor za priznanje Hrvatske kao nezavisne države ne zato što ovi vole Hrvate, već da bi "Simens" preuzeo tržište jugoslovenskih firmi. "Simensov" generator će zamijeniti "Končarev" u hidroelektrani Rama kod Prozora, i to bi trebao biti hrvatski nacionalni interes.

"Dajmler Krajsler" uvozi aluminij isključivo kao sirovinu, a fabriku gotovih proizvoda ne misli pokretati. Nego će se osigurati preko svog čovjeka Čovića da "Soko" i svaka druga firma koja je priozvodila gotov proizvod od aluminija, propadne. I na kraju stvaranje muslimanske države na Balkanu (vidi islamsku deklaraciju).

Jedan od načina da se ovo postigne je da se muslimani prikažu kao žrtve u očima javnosti i time opravda stvaranje muslimanske države u Evropi. Kada je Juka Prazina deblokirao Sarajevo na Ilidži u maju '92. naređeno je povlačenje. Caco je izašao na Trebević pa je naređeno povlačenje uz totalni nedostatak koordinacije.

Juka zanemaruje naređenja i rješava da sam deblokira Sarajevo, pa ga Vehbija Karić zasipa granatama sa Igmana na Otesu. Juka povede sve svoje borce preko piste na Igman, polomi Vehbiji obje noge, uzme bijelog konja i riješi da deblokira grad izvana sam.

Ali kad vidi da prvo mora sravniti Butmir sa zemljom da bi uopšte došao u poziciju da se bori na Ilidži, shvati da su SDS i SDA u talu oko blokade Sarajeva jer 40 maraka je kila šećera, Muslimani su žrtve, zamjena za istočnu Bosnu je odavno dogovorena i sve ide po planu.

Juka k'o Juka naivan i glup ode u Mostar, prijavi se u HVO i prozove Josip Prazina Tito. Međutim, brzo shvati da je i dolje isti đavo pa diže ruke od svega i bježi vani.

Safet Zajko jednom prilikom na naređenje povlačenja odgovara sa: "Dođi ti pa naredi povlačenje, ja ne smijem." Poslije te uspješne akcije Safeta stiže snajperski metak. "Izvirio", kažu stručnjaci. Ni činjenica da je MUP tražio autopsiju nije spriječila da reis Cerić zabrani istu.

Tih dana mu je peti put u ratu obijena kasa. Po knjizi doktora Kerima u Sarajevu je '93. godine bilo 30.000 policajaca i 70.000 boraca Armije BiH. Bili su naoružani sa 70.000 cijevi (uglavnom kalašnjikovi, nešto papovki i tandžare-M48 u većini s optikom), fabrikom municije, bombi, tromblona, zolja toliko da se može grad braniti pet godina od tenkova oko Sarajeva.

Srpska vojska oko grada je brojala ne više od 30.000 boraca i bili su razvučeni na 38 km (podatak sa suđenja u Hagu srpskom generalu koji je odgovoran za blokadu Sarajeva). Armija je bila na Igmanu i Žuči s artiljerijom.

Najvažnije je da se stvari poredaju na svoje mjesto. Onda je sve lakše.

Robert Rener, Sarajevo
bice kaznjeni

Post by bice kaznjeni »

Mudro i mnogo istine!!!!!!
Ali to ne treba biti razlog za vracanje u neku novu Jugoslaviju i prastanje zlocincima!!!!
Duh sa sjekirom

Post by Duh sa sjekirom »

ne znam sta bi reko :roll: previse je tu stvari da bi se stavile na svoje mjesto jer nisu tacne, mada nekim ma mjesta ....
Fair Life

Post by Fair Life »

bice kaznjeni wrote:Mudro i mnogo istine!!!!!!
Ali to ne treba biti razlog za vracanje u neku novu Jugoslaviju i prastanje zlocincima!!!!
Jasno...

Nije u tekstu ni bilo price o "novoj Jugoslaviji" ni o prastanju zlocina. Pronadjoh na netu. Bio mi je interesantan sadrzaj... pa da podijelim s vama.

Sarajlije bi mogle i nesto vise znati... ali i napisati.
car-x

Post by car-x »

Fair Life wrote:
bice kaznjeni wrote:Mudro i mnogo istine!!!!!!
Jasno...

Nije u tekstu ni bilo price o "novoj Jugoslaviji" ni o prastanju zlocina. Pronadjoh na netu. Bio mi je interesantan sadrzaj... pa da podijelim s vama.

Sarajlije bi mogle i nesto vise znati... ali i napisati.
svakim danom sve vise vjerujem u postojanje kojekakvih konspirativnih igara i igrica.. da smo svi dio necijeg tala i interesa.. previse je toga nelogicnog i sumnjivog..
Fair Life

Post by Fair Life »

car-x wrote:svakim danom sve vise vjerujem u postojanje kojekakvih konspirativnih igara i igrica.. da smo svi dio necijeg tala i interesa.. previse je toga nelogicnog i sumnjivog..
Igrica... na svim nivoima. Veliki se kockaju krupnim zetonima, siromasniji sa sitnijim, a onaj ko nije imao ni u jednoj ni u drugoj se kockao ljudskim glavama... kao nasa fukara.
car-x

Post by car-x »

Fair Life wrote:
car-x wrote:svakim danom sve vise vjerujem u postojanje kojekakvih konspirativnih igara i igrica.. da smo svi dio necijeg tala i interesa.. previse je toga nelogicnog i sumnjivog..
Igrica... na svim nivoima. Veliki se kockaju krupnim zetonima, siromasniji sa sitnijim, a onaj ko nije imao ni u jednoj ni u drugoj se kockao ljudskim glavama... kao nasa fukara.

otprilike.. samo mi je totalno tesko prihvatiti da je lova motivacija za sve.. da je blokada ovog ili onog grada bila samo paravan da bi se napunilo 10ak dzepova onih najmocnijih..

zamislite situaciju u kojoj armija bih ode do cetnika i plati im u parama da oni zaspu granatama hvo polozaje oko mostara.. ili npr. dobiju cetnici negdje u tuzlanskom kantonu sleper soli, a zauzvrat posalju sleper cigara.. stravicno da ne moze biti stravicnije..
Fair Life

Post by Fair Life »

Moze, moze i stravicnije...

Na primjer razmjena zarobljenika "mrtvi za mrtve". Ako nedostaje mrtvih... lako ih je od zivih napraviti.

Glave su najjeftinije... a opet na njima se dobro zaradjuje.
LED

Post by LED »

Ima smisla
ali tek kad se posjetimo sta se desilo prije Sarajeva, vecina ovoga gubi na tezini. Prije svega se desio pokolj Bosnjaka u Bijeljini, Brckom, Zvorniku pa se sjetmo pokolja i progona Bosnjaka iz Bratunca i okolnih sela...I sta sve ne prije svega ovoga sto se desavalo u Sarajevu.

Kad je sve poredano na svoje mjesto onda se neko sjetio da od rata moze i zaraditi.
Fair Life

Post by Fair Life »

Zaboravio si poredati Ravno, ... Focu...

Naprotiv, tek s tim faktima dobija kritika... na tezini.
LED wrote:(...)
Kad je sve poredano na svoje mjesto onda se neko sjetio da od rata moze i zaraditi.
SUBAŠIĆ (predsjednik Udruženja majki enklava Srebrenica i Žepa) : Ma veliki dio Bosne i Hercegovine živi od Srebrenice. Kada nam je nedavno premijer Holandije otvoreno rekao da su samo oni milione i milione eura, više od milijarde, poslali za Srebrenicu, ja sam mu rekla da to nije istina. Kasnije nam je preko ambasade poslao dokumenta iz kojih se jasno vidi ko je sve dobijao novac, da je recimo "Viva žene" iz Tuzle dobila više od 587.000 eura za psihosocijalnu podršku majkama i za te pare nisu nijednoj zaustavili deložaciju, nisu nijednoj obezbijedili stan, našle mrtvog ili pomogle da se vrati kući ili nađe posao. A takvih projekata je na hiljade i sve na osnovu srebreničkih majki i djece. Zbog toga smo mi i deset godina nakon zločina žrtve.

http://www.nezavisne.com/revija/tekst3-050710.php
LED

Post by LED »

Poslijeratne donacije su prica za sebe, i to je vec ratom prekaljena i uhodana masinerija koja i danas dan grabi od sirotinje. Zar je iko ikad pomislio da ce prestati.
Zna li iko ikoga da mu se nije isplatilo ratno i inace profiterstvo u ovoj drzavi. Ne vjerujem.
Srebrenica je samo primjer u nizu....

P.S. nisam zaboravio ni Focu ni Ravno niti ijedno mjesto u BiH koje je pretrpilo zlocine i proganjanja, niti sam ih ja poredao. Fair, nemoj se ljutiti na ovom P.S. ali mi tvoj prethodni post izmedju redova djeluje kao provokacija. :)
bice kaznjeni

Post by bice kaznjeni »

Sve je to fino sto pricate, ali svi mi trebamo biti svjesni da iz dijaspore necemo nista promijeniti!!!!!!!
SDA sa svojim lopinama treba da nestane i da se zamijeni sa pravom patriotskom strankom koja ce istinski voditi Bosnjacki narod!!!!!
neutralac

Post by neutralac »

Slazem se da stvari treba kronoloski postaviti, jer ce tako biti jednostavnije za analizu.
To znaci mi moramo prvo poredati jos ono iz II svjetskog rata , jer se vidi da svi razlicito vidimo, a to nam je i glavni cilj. Nismo mi na Balkanu zato da stvari dovodimo u red nego u nered, a drugi ce pokusati domine posloziti.
Ovo iz zadnjeg rata je previse svjeze tj. vatra nije ni priblizno ugasena i zbog toga sto vise pusemo to je vise razgaramo. Sreca ne stanuje tu i pitanje je hoce li je biti. Ako je i bude to ce biti nesreca za nekoga drugoga, pa tako opet kruzno.
manic_depression

Post by manic_depression »

Domine složi brate slobodno, ali ukoliko prva ode, ode sve u pm...pa slaži, a druge neka ruše.

Sve nestabilne kulture su robustne i više, nego ugrožene nestankom, prestankom. Polako i Indijanci su uzmrli, a mi čemo ako ovako nastavimo u ovom smjeru i ovim kursom.
Post Reply