kojeime wrote:goran16V, ti dobro znas sta je covjek hti da ti kaze, ali provociras.
Znam da je u barem jednoj zemlji clanici EU (sjeverno od nas) policija radila provjere na slijedeci nacin: Vide skup automobil parkiran u kvartu u kojem zive ljudi koji ga sa svojim platama ne mogu kupiti. Ili lokalni policajac primjeti takav automobila da cesto prolazi tim kvartom, ili na neki drugi nacin policiji neki skupi automobil ispadne sumnjiv. Zapisu registraciju, dodju do imena vlasnika, dobiju nalog da provjere racune te osobe, i ako se ispostavi da covjek ima primanja kojima moze sebi kupiti takav auto, nikom nista. Ako se ispostavi vlasnik automobila svojim primanjima ne moze voziti takav automobila, onda idu daljnje porovjere, pa gdje ih to odvede.
Moze se i dobiti na ljutriji pa imati lose placen posao a kupiti skup automobil. Iako je je to malo vjerovatno, ali moguce je.
Tako da, gorane16v, provjerava se ko vozi skupe automobile. Mozda se ne radi upadanjem u kuce sa specijalcima da svi vide, ali provjerava se. I na tom trulom zapadu, gdje su skupi automobili svakodnevna pojava, provjerava se. Zasto ne bi kod nas? Kao sto znas, najveci grijeh na zapadu je ne platiti porez. Pa se provjerava kada neko ima skupe stvari da li je gresnik religije kapitalizma ili pravovjeran.
kakva notorna glupost. obisao sam pola europe ako ne i vise, imam prijatelje po cijelom svijetu. od onih koji zive na socijali do onih cija su djeca il oni sami studirali na najjacim univerzitetima po europi i nikad ovako nesto nisam cuo. prvo policije "gore" u vecini slucajeva i nema po cesti. gradjani su najveci policijaci jer su savjesni za razliku od nas. prema tome drot nikad al nikad nece provjerit sam od sebe nesto ako ne postoji indicija il indikacija da nesto nije ok. u svici tj u njemackom kantonu gdje cesto budem poslom a i privatno najskuplja auta vozaju uglavnom siptari koji drze diskoteke, pekara, kafice il male restorane. ljudi zive u slabijim kvartovima al vozaju skupa auta. prema osnovi njihovog posla i mjestu gdje zive, trebali bi biti hapseni i provjeravani svaki dan. medjutim njih 10 zivi u stanu od 80 kvadrata al zato M6 stoji ispred kuce koje voza neko od njih. auto se placa, porez se placa, servisi i tehnicki se placaju. sta drota zaboli kurac sto oni jedu paradajz koji im raste u saksiji na balkonu? il sto m6 stoji u kvartu gdje je najskuplje auto G4?
daj ba ne pricajte gluposti i napamet.
ja kad bi tog isto siptara vidio u svilenoj ljubicastoj moncler jakni i Yosi yamamoto tenama navecer kad izadje, rekao bi diler mrtvi. al to sto on ustane u 4.10 i mjesa tijesto do pola 7 da bi svabe mogle jest vruce kifle kad krenuo na posao, eh ja u to nemam uvida.