Najprije su odveli pušače

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Šandor

Post by Šandor »

Možda je zabrana pušenja u ugostiteljskim objektima pretjerano restriktivna. Ali zabranu pušenja u svim drugim javnim objektima bi sigurno trebalo uvesti jer pušači nas terorišu i nemaju razumjevanja. Rijetki su izuzeci. :-)

Valjda će i kod nas jednog lijepog dana doći na red handrenje pušača i sužavanje njihovih prava. Kao i povećanje PDV-a na duhanske proizvode. Tako da one najjeftinije koštaju 5 KM. :P:D

Ključni problem je što se kod nas zakoni ne provode. Sve nam propada i nikoga nije briga. Već imaju neki zakoni prema kojima je zabranjeno pušenje u nekim javnim ustanovama ali se to provodi samo u rijetkim slučajevima kada direktor ustanove uzme stvar u svoje ruke i zamjeri se kome god stigne. :D

Welcome to Bosnia! :oops: :-)
Kurt_Kombajn

Post by Kurt_Kombajn »

Šandor wrote:Možda je zabrana pušenja u ugostiteljskim objektima pretjerano restriktivna. Ali zabranu pušenja u svim drugim javnim objektima bi sigurno trebalo uvesti jer pušači nas terorišu i nemaju razumjevanja. Rijetki su izuzeci. :-)

Valjda će i kod nas jednog lijepog dana doći na red handrenje pušača i sužavanje njihovih prava. Kao i povećanje PDV-a na duhanske proizvode. Tako da one najjeftinije koštaju 5 KM. :P:D

Ključni problem je što se kod nas zakoni ne provode. Sve nam propada i nikoga nije briga. Već imaju neki zakoni prema kojima je zabranjeno pušenje u nekim javnim ustanovama ali se to provodi samo u rijetkim slučajevima kada direktor ustanove uzme stvar u svoje ruke i zamjeri se kome god stigne. :D

Welcome to Bosnia! :oops: :-)
podrzavam ovo u potpunosti. iako sam pusac, smatram da bi trebalo poostriti zakone, te zabraniti pusenje u svim javnim ustanovama, cak i na ulici.

kafane se, medjutim, ne mogu svrstati u ovu kategoriju - zato sto su cejf, a ne obaveza. tamo ne moramo ulaziti. prema tome, za ugostiteljske objekte treba vidjeti neki kompromis da se nadje.
debela

Post by debela »

joj jes meni drago sto ova tema iskrsne svako malo. kontas o ne opet, dosadno ponavljanje svega sto smo vec culi kad vidi kakvih se sve noviteta tu moze saznati. negdje gore neko napisa sjajan izraz. ako sam dobro upamtila, mrzi me sad roviti, anti nikotinski fasisti. kul :thumbup:
danas

Post by danas »

mi anti-fasisti se borimo za prava onih koji bacaju smece sa 17-og sprata na ulicu, povracaju, pisaju i seru po haustorima i coskovima, bacaju koristene kurtone i krvave tampone po liftovima, ostavljaju govna svojih kucnih ljubimaca po trotoaru i usrane pelene svoga nakota po klupama u parku... oni su zbilja ugrozena grupa, kojima gestapo kuca na vrata! (a kad se izborimo za ova prava, onda cemo preci na kampanju za prava pijanih vozaca i pedofila, kojima je takodje ugrozena sloboda cejfovanja a to zaista jeste pravi fasizam). jer normatvna situacija treba da je peksinluk, jer peksinluk je pola zdravlja a i oku je ugodan. ako vam se ovo ne svidja, nemojte nikuda ni prolaziti -- jer zna se sta je normalno i cemu se treba prilagoditi!

majko, kad porastem hocu da sam fasista! :oops:
Last edited by danas on 07/08/2007 14:48, edited 1 time in total.
debela

Post by debela »

ti si se vec deklarisala. sta hoces vise :D
danas

Post by danas »

ma samo da ponovim, da ne bude zabune :D :kravata:

a sad odoh onima na susjednoj temi sto pokusavaju da prestanu pusiti reci da im je bolje da prestaju koliko danas, inace ce biti (zna se) -- arbeit macht frei :oops: :-)
Vingo

Post by Vingo »

Prema novoj objavljenoj studiji, prosječan Amerikanac misli da je sasvim normalno imati "šlauf" ili dva na struku te da je prekomjerna debljina socijalno prihvatljiva. Medicinski gledajući, ovo saznanje gotovo tragično jer pretilost donosi zdravstvene probleme, dok sa stajališta psihologije prihvatanje debljine i nije tako loše.

Kad pocne prica o drustvenoj prihvatljivosti debljine, a pocela je....sve ide tamo gdje ga je Boris i poslao. A dok tamo stigne, valjda ce i ostatak publike shvatiti o cemu covjek prica.
I opet...zbog onog dijela o Brusu Vilisu... :thumbup:
danas

Post by danas »

a jos da vajna publika napokon shvati razliku izmedju debele osobe koja je debela sebi ali time ne ubija osobu do njega na zeljeznickoj stanici... te razliku izmedju drustvene prihvatljivosti i second-hand dima koji ubija... mozda bi i bilo nade... ovako, sa rakom ezofagusa u svijetlu buducnost... :D :D :D
Vingo

Post by Vingo »

Taj dio su shvatili davno....mislim publika...brine me, medjutim,sto i ovi sto rade istrazivanja i koriste termine poput - drustveno prihvacene debljine, to izgleda ne shvataju i sire dijapazon nepozeljnih i neprihvatljivih kategorija, otvarajuci vrata Huxleyu ili Bruceu...kakogod. Mislim da BD o tome govori.
Pocelo s pusacima (i neka je...tu nemam nedoumica), nastavlja s debelim, pederima.....i ko zna od cega ce se sve svijet ocistiti.

a neki ce i dalje umirati...od gladi, neki od noža, a neki od raketa koje im Bruce ili neko osmi lansira...
Sogan

Post by Sogan »

Evo ja sprzim 20-30 komada dnevno a i sto se tice sporadicnog druzenja sa ostalim toxidnim ili lajf-stajl porocima, ubjedjen sam da imam veci spektar licnih iskustava od Borisa, medjutim, njegov tekst, jeftina ironija i reference, nimalo me ne dojme niti vidim smisla u njima :D

Sasvim je logicno i eticki ispravno da u javnim prostorima drzava namece zabranu pusenja jer se u suprotnom nepusacima uskracuje sloboda i mogucnost izbora da ne budu izlozeni nikotinu... i sve dok se ta restrikcija ne prosiri na privatnu sferu individue duhandzije, npr. u njenom domu ili birtijama gdje gazda dozvoljava pusenje, bezveze je devalvirati pojam fasizma u ovome kontekstu :roll:
Ja kao radikalni liberal :D protivim se naravno da drzava zabranjuje duhan ili da radi njegove stetnosti namece maxuz poreze, ali isto tako se protivim da drustvo snosi maxuz troskove zdravstvenih problema koje mi pusaci sebi prouzrokujemo nikotinom. Sam pao, sam popusio :D
debela

Post by debela »

ja na rende kora u pm :roll:
danas

Post by danas »

Vingo wrote:Taj dio su shvatili davno....mislim publika...brine me, medjutim,sto i ovi sto rade istrazivanja i koriste termine poput - drustveno prihvacene debljine, to izgleda ne shvataju i sire dijapazon nepozeljnih i neprihvatljivih kategorija, otvarajuci vrata Huxleyu ili Bruceu...kakogod. Mislim da BD o tome govori.
Pocelo s pusacima (i neka je...tu nemam nedoumica), nastavlja s debelim, pederima.....i ko zna od cega ce se sve svijet ocistiti.

a neki ce i dalje umirati...od gladi, neki od noža, a neki od raketa koje im Bruce ili neko osmi lansira...

kao sto imadosmo priliku vidjeti na ovoj temi, oni sto proganjaju pusenje na javnim mjestima NE proganjaju pedere (jer su shvatili da pederstvo nije zarazno :D ) dok oni sto zdusno brane pusenje na javnim mjestima bi tamanili pedere... prema tome... mirno spavaj... :D rata nece biti... :D

a svijet se vec cistio... od mnogih 'nepodobnih'... a to nisu bili pusaci niti je sa njima pocelo... pa kao sto vec rekoh ranije, srozavati neciju istinsku tragediju sa 'patnjom' pusaca (ili ovisnice o talijanskim cipelama, nebitno :D ) je malo ono... cheap...

@debela:
a ko te Cera SCeri da ulazis u ovu kafanu :D kad vec znas da se ovdje pusi :oops: :D
debela

Post by debela »

je li to ti meni nesto izmedju redova?
danas

Post by danas »

debela wrote:je li to ti meni nesto izmedju redova?
:?

ja samo ponavljam sarafcinin savjet... :oops: :D
Vingo

Post by Vingo »

danas wrote:
Vingo wrote:Taj dio su shvatili davno....mislim publika...brine me, medjutim,sto i ovi sto rade istrazivanja i koriste termine poput - drustveno prihvacene debljine, to izgleda ne shvataju i sire dijapazon nepozeljnih i neprihvatljivih kategorija, otvarajuci vrata Huxleyu ili Bruceu...kakogod. Mislim da BD o tome govori.

kao sto imadosmo priliku vidjeti na ovoj temi, oni sto proganjaju pusenje na javnim mjestima NE proganjaju pedere (jer su shvatili da pederstvo nije zarazno :D ) dok oni sto zdusno brane pusenje na javnim mjestima bi tamanili pedere... prema tome... mirno spavaj... :D rata nece biti... :D

a svijet se vec cistio... od mnogih 'nepodobnih'... a to nisu bili pusaci niti je sa njima pocelo... pa kao sto vec rekoh ranije, srozavati neciju istinsku tragediju sa 'patnjom' pusaca (ili ovisnice o talijanskim cipelama, nebitno :D ) je malo ono... cheap...

@debela:
a ko te Cera SCeri da ulazis u ovu kafanu :D kad vec znas da se ovdje pusi :oops: :D
Mrsko mi je bilo citati cijelu temu, ostala sam na prvoj stranici...
Jeste predimenzionirao stvar i neukusno je poredjenje.. ali sa svrhom. Ipak je on pisac. Ali ja ovaj tekst uopste ne vidim kao podilazenje i zaljenje pusaca (Boro ga je davno popusio kad su cigare u pitanju...), mislim da cijelu tu situaciju s njima koristi kako bi pricao o licemjerju...a vidim istestirao je i licemjerje samih pusaca...

Da rezimiram....Ja od njega i neukusno konzumiram s apetitom...Do mene je!
seljak_cojek

Post by seljak_cojek »

Samo da ponovim.

Zabrana pušenja u javnim objektima - potpuno legitimno i opravdano.
Zabrana pušenja u ugostiteljskim objektima - neutemeljeno, uz napomenu da se mora na ulazu u objekat istaknuti neki znak tipa "za pušače" ili "za nepušače" (karikiram)
Zabrana pušenja na otvorenom - čisto licemjerje
danas

Post by danas »

seljak_cojek wrote:Samo da ponovim.

Zabrana pušenja u ugostiteljskim objektima - neutemeljeno, uz napomenu da se mora na ulazu u objekat istaknuti neki znak tipa "za pušače" ili "za nepušače" (karikiram)
i mislim da nije zgorega uvesti kao obavezne preciscivace zraka u 'pusackim' ugostiteljskim objektima... i to je otprilike to... ostalo je sve stvar licnog izbora...
seljak_cojek

Post by seljak_cojek »

danas wrote:

i mislim da nije zgorega uvesti kao obavezne preciscivace zraka u 'pusackim' ugostiteljskim objektima... i to je otprilike to... ostalo je sve stvar licnog izbora...
Evo dokaza da se duhandžije i oni koji to nisu mogu složiti. :D
I da, amandman se usvaja. Iako spržim 30-tak cigara dnevno, ni meni ne "godi" da sjedim tamo gdje se dim može nožem rezat'.
spongebob

Post by spongebob »

Neelix wrote:pobit pusace i rijesen problem :D
sudeci po nekim komentarima, you get the point :D
danas

Post by danas »

spongebob wrote:
pa jesmo li nacisti ili nismo :D :P
spongebob

Post by spongebob »

danas wrote:
spongebob wrote:
pa jesmo li nacisti ili nismo :D :P
uff..osjecam se ugrozen :-)
Sarafcina

Post by Sarafcina »

danas wrote:
debela wrote:je li to ti meni nesto izmedju redova?
:?

ja samo ponavljam sarafcinin savjet... :oops: :D

i dalje mijesas sex i duhan na javnom mjestu.. cccc
doduse, nije ni cudo sto se ne mozes drzati teme ... ;) :P ali rekoh ja tebi ;)
otvori temu pa opleti po sarafcini :), nema smisla ovdje ..
i ako stvarno jos nisi skontala da Boris ne pise o Jevrejima i ne poredi njihovu patnju sa pusacima.... onda si me razocarala... ;) :P ... fakat trebas ponovo procitati kolumnu.. jer je dobra ;) i steta je da ne skontas.

@seljak....
tako su pusaci i na zapadu... bili racionalni... i pricali o kafanama i radnim mjestima..... danas ne mogu zapaliti ni na otvorenoj zeljeznickoj stanici...
van Basten

Post by van Basten »

seljak_cojek wrote:
danas wrote:

Evo dokaza da se duhandžije i oni koji to nisu mogu složiti. :D
I da, amandman se usvaja. Iako spržim 30-tak cigara dnevno, ni meni ne "godi" da sjedim tamo gdje se dim može nožem rezat'.
ovo bi bio sjajan temelj za dalje dograđivanje propisa... međutim danas (ne nik danas nego danas= ovih dana :D ) je moderan antipušački ekstremizam koji počesto se vrati kao bumerang iz suprotnog tabora pa se onda svega nadrobi u par rečenica i sl...
Post Reply