Najprecjenjeniji svjetski albumi

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

rikardoreis

#1 Najprecjenjeniji svjetski albumi

Post by rikardoreis »

Britanski dnevnik Guardian pozvao je nedavno nekoliko poznatih glazbenika da izdvoje najprecjenjenije albume u povijesti, a "na piku" su se našli neki koji često dolaze na vrhove top lista. Tako je producent Mark Ronson izdvojio Tupac Shakurov 'All Eyez On Me', najpoznatiji album ovog repera za kojeg Ronson kaže da «nije rekao ništa pametno». Ne valja mu ni Dr. Dreova produkcija. Wayne Coyne iz Flaming Lips nominirao je Nirvanin 'Nevermind' za koji kaže da nikad nije mislio da taj album ima dobru produkciju ili pjesme, misli da zapravo nikad ne možeš čuti taj album, naslovnica mu je jeftina («da su to Alice In Chains napravili, mislili bismo da se šale») i za kraj ih uspoređuje s Nickelback i naziva drogerašima.

Luke Pritchard iz the Kooks imenovao je 'Pet Sounds' The Beach Boys za kojeg kaže da mu je bio razočaranje od prvog preslušavanja te da ovaj album najmanje zaslužuje da ga se naziva «klasičnim» od svih albuma koji imaju tu etiketu. Eddie Argos iz Art Brut nominirao je 'The Stone Roses' istoimenog benda. Kaže za Stone Roses da su «grozan, grozan bend. Bili su nekarizmatični, tekstovi besmisleni i glazba jednolična».

Ian Williams iz Battles kaže da je 'Is This It', prvi album The Strokes trenutak kad su se spojili Gucci i pobunjeništvo, te smatra da su ovi Njujorčani vrlo konzervativna, staromodna ideja rocka za 21. stoljeće, novi Duran Duran, «nova dekadencija za novi milenij». Alex Kapranos iz Franz Ferdinand izabrao je 'Marquee Moon' Television i opisao ih je kao Grateful Dead punka, dok se Billy Childish okomio na 'Sgt Pepper's Lonely Hearts Club Band' The Beatles za kojeg smatra da je naznačio kraj rock'n'rolla jer albumu nedostaje vitalnosti i energije, te da je to srednjestrujaški rock za vodoinstalatere i korporativne hipije koji su uništili rock. Green Gartside iz Scritti Politti kaže za 'The Neon Bible' Arcade Fire da su «gomila manirizama, klišea i uređaja». Nastavlja da je «neprivlačan, tekstualno ružan, malo harmoničan i melodijski dosadan, bombastičan i melodramatičan... monoton».

Tjinder Singh iz Cornershop kaže za 'Dark Side of the Moon' Pink Floyd da je «laboratorijski eksperiment kojeg su sastavili akademski ljudi što vole nositi šalove... To je napuhani konceptualni album koji je punk učinio nužnim». The Doors 'LA Woman' je na listu stavio Craig Finn iz Hold Steady za čijeg pjevača Morrisona kaže da je «više bio pijani šupak nego inteligentni pjesnik» a za «There's a killer on the road/ His brain is squirming like a toad» iz 'Riders On The Storm' kaže da je najgori stih u povijesti rock'n'rolla. Književnik Ian Rankin nominirao je Velvet Underground and Nico za koje kaže da su Andy Warholov proizvod, loše produciran s neslušljivim pjesmama.

Bez dlake na jeziku, nema šta... zanimljivo je pitanje kakve bi komentare imali prozvani glazbenici na uratke svojih kolega koji su ih "oprali" u ovom osvrtu. Vjerojatno još gore. A nagrada? Obraz debel k'o đon - po vlastitom odabiru.

V/A / Media info - RiRock.com, srpanj 2007.

a, dobrih izvala :D
ovaj iz Ferdinanda, sto pljuje na "Marqee Moon" nece u zivotu nesto ni blizu dobro napraviti, a ovaj sto iz Cornershopa napada "Dark side..." nece dalje ni odmaci od pucanja na gol iz kornera :D
a ko su gospoda muzicar Craig Finn i knjizevnik Ian Rankin, koji rigaju na Doorse i Velvet Underground :?
ovo je u stilu "hajmo napadat institucije da bi i mi bili neko i nesto"...
danas

Post by danas »

sve su u pravu :D :D :D
rikardoreis

Post by rikardoreis »

aha, de smanjii te floyde tamo, cuju se dovde :P :D
rikardoreis

Post by rikardoreis »

ako moje nizocanstvo smije primjetiti dva albuma koja mu djeluju precijenjeni:

The Who - ma oni su inace precijenjeni :D , a posebno album "My Generation", svaka cast dvjema pjesmama: naslovnoj i "Supstitute"

Curved Air - "Fantasmagoria", pretenciozan album, mada opet mi nekako drag :) , izdvajam stvarku "Melinda".
Faust

Post by Faust »

Jašta nego upravu, znaju ljudi... :lol: :lol: :lol:
danas

Post by danas »

Tjinder Singh iz Cornershop kaže za 'Dark Side of the Moon' Pink Floyd da je «laboratorijski eksperiment kojeg su sastavili akademski ljudi što vole nositi šalove...
al' sto po salovima :? :? :lol:
rikardoreis

Post by rikardoreis »

danas wrote:
Tjinder Singh iz Cornershop kaže za 'Dark Side of the Moon' Pink Floyd da je «laboratorijski eksperiment kojeg su sastavili akademski ljudi što vole nositi šalove...
pa ne znam, valjda vidio u engleskim filmovima one njihove akademike sa salovima :-) a zavisti, mati mila :D :D
danas

Post by danas »

ja nikad cula za cornershop... sta je to... :? :D
rikardoreis

Post by rikardoreis »

prodavnica neka :D :D :D
black

Post by black »

joj sto lupaju gluposti...
artzy

Post by artzy »

rikardoreis wrote:ako moje nizocanstvo smije primjetiti dva albuma koja mu djeluju precijenjeni:

The Who - ma oni su inace precijenjeni :D , a posebno album "My Generation", svaka cast dvjema pjesmama: naslovnoj i "Supstitute"

Curved Air - "Fantasmagoria", pretenciozan album, mada opet mi nekako drag :) , izdvajam stvarku "Melinda".
Curved Air???
artzy

#12 Re: Najprecjenjeniji svjetski albumi

Post by artzy »

ovaj iz Ferdinanda, sto pljuje na "Marqee Moon" nece u zivotu nesto ni blizu dobro napraviti, a ovaj sto iz Cornershopa napada "Dark side..." nece dalje ni odmaci od pucanja na gol iz kornera :D
a ko su gospoda muzicar Craig Finn i knjizevnik Ian Rankin, koji rigaju na Doorse i Velvet Underground :?
U pravu si prilicna gomila losera... iliti karinasi sto bi rekla moja raja (kad smo bili tinejdzeri...) ... :lol:
danas

#13 Re: Najprecjenjeniji svjetski albumi

Post by danas »

artzy wrote:
U pravu si prilicna gomila losera... iliti karinasi sto bi rekla moja raja (kad smo bili tinejdzeri...) ... :lol:
sa goruse? :D :D
Bea_Trix
Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'

Post by Bea_Trix »

kao nekadasnja obozavateljica The Doorsa, ovo zaista, sa zaloscu potpisujem :roll: jedva je pjevao na tom albumu, a i sama pjesma je precijenjena.
The Doors 'LA Woman' je na listu stavio Craig Finn iz Hold Steady za čijeg pjevača Morrisona kaže da je više bio pijani šupak nego inteligentni pjesnik
O Beatlesima i Pepperu da ne govorim :roll:

a ovo kazem kao fan rocka :D

sa ostalim se ne slazem, uglavnom, pogotovo za Floyde, a za Tupaca me boli djon, nek mi oprosti ako je pokojnik (ne sjecam se ko je koga upucao od tih repera :D) , bas me ne zanima :roll:
rikardoreis

Post by rikardoreis »

dawn_upon_dawn wrote:kao nekadasnja obozavateljica The Doorsa, ovo zaista, sa zaloscu potpisujem :roll: jedva je pjevao na tom albumu, a i sama pjesma je precijenjena.
The Doors 'LA Woman' je na listu stavio Craig Finn iz Hold Steady za čijeg pjevača Morrisona kaže da je više bio pijani šupak nego inteligentni pjesnik

sa ostalim se ne slazem, uglavnom, pogotovo za Floyde
jel to govoris sto si nekadasjni fan doorsa? :D :D ok, taj album im i nije najbolji, ali govorit ono o jimu je nebuloza...

o pepperu se, mozda, moze pricati, to je vec stvar ukusa...i godina koje su ga pojele :D

zaboravih reci da se ne slazem s onim i u vezi neverminda (lik ga pljuje zbog produkcije, jebla ga produkcija, imam jedan album flaming lipsa- ko da roboti sviraju i pjevaju, sve ispeglano i ispolirano) i
the stone roses-a
Bea_Trix
Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'

Post by Bea_Trix »

rikardoreis wrote:
dawn_upon_dawn wrote:kao nekadasnja obozavateljica The Doorsa, ovo zaista, sa zaloscu potpisujem :roll: jedva je pjevao na tom albumu, a i sama pjesma je precijenjena.

sa ostalim se ne slazem, uglavnom, pogotovo za Floyde
jel to govoris sto si nekadasjni fan doorsa? :D :D ok, taj album im i nije najbolji, ali govorit ono o jimu je nebuloza...

o pepperu se, mozda, moze pricati, to je vec stvar ukusa...i godina koje su ga pojele :D

zaboravih reci da se ne slazem s onim i u vezi neverminda (lik ga pljuje zbog produkcije, jebla ga produkcija, imam jedan album flaming lipsa- ko da roboti sviraju i pjevaju, sve ispeglano i ispolirano) i
the stone roses-a
pa govorim iz perspektive da tesko da sam iciji fan osim FLoyda i par dijamanata poput njih kojih je malo :D i da, reci za Jima da je kao pjevac na albumu pijani shupak moze samo neko ko je hem zavidan, hem nije bas rjecit kriticar, zar ne? :D ali da zvuci kao neko ko je toliko pjan da jedva pjeva... ali jedva i da je sve na tom albumu moralo da se krpi i lijepi zbog toga... to bi bilo blize istini :D

Beatlemania me nikada nije opalila, ne znam zasto.

stone roses... ma malo je lame, mora se priznati :D nevermind, hm kad bih birala negativen osobine, ne bi ni jedna bila iz kategorije produkcije :D mada moras uzeti u obzir da, kao sto kazes dda je Peppera pojelo vrijeme, tako je danas vrijeme pojelo snagu svih ostalih argumenata pa svi samo vicu : produkcija, produkcija :oops: :D
rikardoreis

Post by rikardoreis »

ma jasta, sad je cool vaditi se na produkciju i napadati neke albume, kao nevermind npr.
imam i ja (sad :D ) zamjerki, ne pamtim ni kad sam zadnji put slusao, ali ipak to nije precijenjen album i ima svoju vaznu ulogu u istoriji muzike...da sad ne naklapam kako i zasto...znamo vec :)

a stone roses su ko kad se spustas niz neki manchesterski sokak :D , lagani, nevini, meni fini nekako...dobri za opustanje s onim svojim baladicama :)
doduse, dosade nakon sat vremena :D
Comrad

Post by Comrad »

A kakva će bit produkcija Neverminda, trebalo je savladati Cobaina. Ima dokumentarac o snimanju spomenutog albuma, i producent ili neko priča da je Cobain pjesmu "Something in the Way" odsvirao ležeći na kauču, no ipak su za mene beton 8-)
rikardoreis

Post by rikardoreis »

artzy wrote:
rikardoreis wrote:ako moje nizocanstvo smije primjetiti dva albuma koja mu djeluju precijenjeni:

Curved Air???
dobro, mozda nisu bas poznati, ali taj album, iz negdje sredine 70-tih, bio je ambiciozan, puno nesto ulozeno u njega, najavljivan je kao nesto sto ce izmijeniti svjetsku muzicku scenu i tako to...smijesali svasta nesto, gudace, opake rifove, melodican glas one pjevacice (ne mogu se sad sjetit kako se zove) i nije bas uspjelo, uprkos silnoj reklami...pa ga zato spomenuh...
Final Cut

Post by Final Cut »

rikardoreis wrote:
danas wrote:
pa ne znam, valjda vidio u engleskim filmovima one njihove akademike sa salovima :-) a zavisti, mati mila :D :D

Ja neznam sta ti ljudi kritiziraju,ali tirazi tih ploca govore dovoljno!!!!!
Mozda im nije cilj sama muzika izvodjaca ,nego ,govorim za Floyde i Nirvanu(a mozda bi se moglo reci i za Stone Rose),vise pokret koji ti bandovi predstavljaju.
Da je rekao za The Wall ovo sto misli za Dark side of the moon,mogao bih nekako progutati .
Ovako kad spomenu te salove i sta oni simboliziraju ,onaj koji je to napisao vjerovatno ima citavu kolekciju!
foucault

Post by foucault »

ja bas mislim da su Stone Roses potcijenjeni. taj prvi album je tako dobar i zvuci tako prokleto slusljivo da mi nije jasno da nije komercijalniji od Queena :-D

Offtopic: kako nasim mladim narastajima nije mrsko provest deset hiljada dana slusajuci Tool, docim je 3 i pol minuta uzivanja u pop briljantnosti stone rosesa zahmetli ?
dinash

Post by dinash »

englezi govore o engleskoj (i americkoj) muzici na nacin na koji mi nikad ne mozemo.

a sto se doorsa tice - oni stvarno jesu najdosadniji "veliki" bend ikad.
hatorio_hanzo

Post by hatorio_hanzo »

nekad davno sam negdje procitao da su najprecjenjeniji album never mind the bollocks od sex pistolsa nevermind od nirvane i dookie od green day

to su predobri albumi
Final Cut

Post by Final Cut »

The Wall od Floyda iako je napravio citavu revoluciju objektivno je precijenjen,
Cak i sam Waters osim prvih stihova pjesme The Wall generalno nije zadovoljan njime.
Normalno kada kazem Pink Floyd mislim na Floyde do 1982.
Ono poslije bez Watersa nisu Floydi
Sezam

Post by Sezam »

Tjinder Singh iz Cornershopa je inache moj komshija ;)...i u vupra je, Tamna strana mjeseca je toliko pretenciozan da je neslushljiv...ali pljuvati po remek - djelima kao shto su Velvet Underground & Nico, te Marquee Moon je bezze...

Ja lichno nominujem RHCP "Blood, sugar, sex, magic" (ma sve od njih je macho preseravanje)...
Post Reply