Najpozitivnije vrijeme Bosne

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Najbolje doba Bosne i bosnjaka je bilo za vrijeme...

Osmanskog Carstva
11
24%
Austro-Ugarske
14
31%
Jugoslavije
20
44%

Total votes: 45

love

Post by love »

Pogledaj malo bolje stvari pa ces vidjeti da je imala dvoje djece koji su danas zakopani negdje u nekoj dzamiji u Makedoniji ili Turskoj
zlata

Post by zlata »

Pa je'l' Gazi HusrevBeg nije bio njezin unuk? Al'su joj i brata, cini mi se, zarobili Turci.
buhtelj

Post by buhtelj »

Thanatos wrote:Npr. zašto danas Slovenija & Hrvatska imaju 10 odn. 5 puta veći standard od BiH & SCG?
Stvar je u mentalitetu narodu....ljudi koji zivi za job (SLO) na jednoj strani....ali pa ljudi koji imaju svaki dan Gucu (SRBIJA, BIH)
Settler

Post by Settler »

Bosanac_HR wrote:Bosna je bila najciviliziranija do dolaska Turaka. Nakon njihovog dolaska Bosna je postala jedna od najprimitivnijih zemalja u Evropi, a i dan danas je. Doduše, pravno gledano, Bosna ne postoji od 1463.

Image
Gdje si ti studirao pravo? U Krivaji Zavidovići? :D
buhtelj

Post by buhtelj »

Bosanac_HR

Fakat ....kamo ti ides u knjiznicu i koje povjestne knjige citas.... ....dali je to povjest kroz stoljeca...copyright by BALAKAN STOCRI AND FRANJO TUDJMAN
:lol: :lol:
love

Post by love »

zlata wrote:Pa je'l' Gazi HusrevBeg nije bio njezin unuk? Al'su joj i brata, cini mi se, zarobili Turci.
Jeste Gazi Husref Beg je njen unuk a brat joj je bio janicar u Istanbulu,tako sam citao
veritas atis

#82 Re: Najpozitivnije vrijeme Bosne

Post by veritas atis »

love wrote:Koje vrijeme je po vama bilo najbolje za Bosnu i Bosnjake?
pitanje je maksimalno laicko.
>I sovinisticko.
Dakle, idiotsko.

Zlatno doba Bosne je bilo u doba dinastije Kotromanic (od Stjepana II koji je ukinuo dvovlasce u Bosni).

Dakle, zlatno doba Bosne je bilo prije prodora Osmanlija i turske okupacije nase drzave.
Dakle, prije prodora islama, a to je nekih 600-650 godina prije Bosnjaka tj. bosanskih muslimana tzv Bosnjaka, a koji je sada svojataju bas kao Srbi, Hrvati i ostali pretendenti na njenu teritoriju i kulturnu bastinu.
savjest

Post by savjest »

Pitanje je da li se ti periodi mogu uopste i porediti? Cisto sumnjam. Druga vremena, drugi uslovi, nacin razmisljanja uvjeti itd...

Uglavnom sve je to iza nas i nadam se da se nece povratiti.

Od 1991 smo konacno krenuli u izgradnju nezavisne i slobodne RBIH i samo se za to vrijedi boriti. Odbranili smo se od oruzane agresije i opstali sto je najbitnije. Preostaje nam da se rijesimo vanjskih i domacih uljeza. To ce zasigurno jos potrajati ali nema sumnje u krajnji ishod. Prezivjela je Bosna sve okupatore pa ce i ove.

Vi se ovdje prakticki prepirete oko toga koji je okupator bio bolji, besmisleno. Nisu nama potrebni nikakvi, Carigradi, Briseli,Beogradi, Zagrebi i ostali "donosioci razvitka", mozemo mi i bez njih. Domacin u svoj kuci je jedino rijesenje, dosta je bilo ropstva. Dosta nam je onoga;

Bosna radi Carigrad se gradi
Bosna radi Bec se gradi
Bosna radi Beograd se gradi

Nikad vise.

A pogotovo ne da ne znamo ni za svoje ime ni prezime i da se tudem gospodaru zaklinjemo i pod njegovom zastavom ginemo.
Toozla

Post by Toozla »

...ne mogu vjerovati da jos niko nije napisao da nam jos uvijek nije bilo dobro.........
.....realno gledajuci, mi nismo nikad gazdovali nasom zemljom....

ps- ovo ja u ime Bosanaca........nikako Bosnjaka.....
hananah

Post by hananah »

savjest: Bosna radi Carigrad se gradi
Bosna radi Bec se gradi
Bosna radi Beograd se gradi

Nikad vise.

A pogotovo ne da ne znamo ni za svoje ime ni prezime i da se tudem gospodaru zaklinjemo i pod njegovom zastavom ginemo.
U pravu si skroz niakd vise da ne znamo ime i prezime tudjem gospodaru. Ovako imamo svoje gospodare kojima dajemo sakom i bradom, nama su dobri i kontejneri, vazno je da znamo imena tih za koje se borimo :D
savjest

Post by savjest »

hananah wrote:
U pravu si skroz niakd vise da ne znamo ime i prezime tudjem gospodaru. Ovako imamo svoje gospodare kojima dajemo sakom i bradom, nama su dobri i kontejneri, vazno je da znamo imena tih za koje se borimo :D
Ne budali i uozbilji se malo. Vrijeme je.
hananah

Post by hananah »

Savjest ja sam mrtva ozbiljna, i cvrsto sa nogama na zemlji, ti si taj koji je neozbiljan i nerealan
Harrys

Post by Harrys »

Toozla wrote:...ne mogu vjerovati da jos niko nije napisao da nam jos uvijek nije bilo dobro.........

Toozla,meni je naslov teme jasan,potrudio sam se da odgovorim,ne ulazeci u diskusiju ,sta bi bilo da nije bilo.
savjest

Post by savjest »

hananah wrote:Savjest ja sam mrtva ozbiljna, i cvrsto sa nogama na zemlji, ti si taj koji je neozbiljan i nerealan
Ma itekako. Nisam ja kriv sto ti ne shvatas sustinu onoga sto sam rekao.
No ostajem pri onome sto napisah u prethodnoj poruci. Uozbilji se malo nisi vise dijte. Toliko si godina sprcala u guzicu i prosto nije pristojno tolika kolicina neozbiljnisti.

Nemoj se naci uvredena. Mozda zvuci direktno ali nikad nista ne uvijam u oblande. Samo pisem ono sto mislim.
Toozla

Post by Toozla »

Harrys wrote:
Toozla wrote:...ne mogu vjerovati da jos niko nije napisao da nam jos uvijek nije bilo dobro.........

Toozla,meni je naslov teme jasan,potrudio sam se da odgovorim,ne ulazeci u diskusiju ,sta bi bilo da nije bilo.
Definitivno najveci nivo BiH je imala do 1990 god i treba ce veoma dugo da ga ponovo dostigne.
....samo da kazem da se slazem sa tobom i da ce nam trebati godina......... da stignemo kojeficijent kompatibilnosti sa progresivnim svijetom koji smo imali '90. .......
hananah

Post by hananah »

savjest wrote:
hananah wrote:Savjest ja sam mrtva ozbiljna, i cvrsto sa nogama na zemlji, ti si taj koji je neozbiljan i nerealan
Ma itekako. Nisam ja kriv sto ti ne shvatas sustinu onoga sto sam rekao.
No ostajem pri onome sto napisah u prethodnoj poruci. Uozbilji se malo nisi vise dijte. Toliko si godina sprcala u guzicu i prosto nije pristojno tolika kolicina neozbiljnisti.

Nemoj se naci uvredena. Mozda zvuci direktno ali nikad nista ne uvijam u oblande. Samo pisem ono sto mislim.
Shvatam ja sustinu, ali shvatam i to da ti ono sto ja smatram ozbiljnim i stvarnoscu u Bosni ti smatras nepristojnom neozbiljnoscu.
Znaci za tebe je neozbiljnost sto ljudi rove po kontejneru dok ih predsjednistvo laze i potkrada.
I reci mi nesto ali iskreno - Da li si ti iz Bosne, citam tvoje postove i malo mi ima mjesavine ekavice i ijekavice, pa se pitam da li si iz Bosne ili iz Sandzaka.
Sad se ti ne nadji uvrjedjen - samo pitam, ne uvijam ni ja nista u oblatne :)
buhtelj

Post by buhtelj »

Bio sam u Sarajevu, tam je tuga
Nema vise Alije, ni jednog Sarajlije...same Sandzaklije
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-)
rajvosa

Post by rajvosa »

Duh bez sjekire wrote:
love wrote:
Bosanac_HR wrote:Bosna je bila najciviliziranija do dolaska Turaka. Nakon njihovog dolaska Bosna je postala jedna od najprimitivnijih zemalja u Evropi, a i dan danas je. Doduše, pravno gledano, Bosna ne postoji od 1463.

Image
Proslost je proslost,djeca te gospodze su bili muslimani.. njeni potomci su takodjer muslimani. :-D
Gospodza,nazalost nije imala djece,da je zivjela sa muslimanima,bilo bi garant.

Kraljica Ketarina je imala sina i kcerku...
Kcerka je umrla negdje na putu za Tursku, a sin joj je bio glavni Sultanov pratilac.................
Qler

Post by Qler »

evo procitao sam sve komentare, i po njima moze se zakljuciti da ni jedno doba nije bilo dobro za BiH!

"Znam ja nas, jebo nas! :x "
rajvosa

Post by rajvosa »

buhtelj wrote:Bio sam u Sarajevu, tam je tuga
Nema vise Alije, ni jednog Sarajlije...same Sandzaklije
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-)

Bio sam u tvom Leibach-u :? ma nigdje slovenaca samo juznaki :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
savjest

Post by savjest »

hananah wrote:
Shvatam ja sustinu, ali shvatam i to da ti ono sto ja smatram ozbiljnim i stvarnoscu u Bosni ti smatras nepristojnom neozbiljnoscu.
Znaci za tebe je neozbiljnost sto ljudi rove po kontejneru dok ih predsjednistvo laze i potkrada.
I reci mi nesto ali iskreno - Da li si ti iz Bosne, citam tvoje postove i malo mi ima mjesavine ekavice i ijekavice, pa se pitam da li si iz Bosne ili iz Sandzaka.
Sad se ti ne nadji uvrjedjen - samo pitam, ne uvijam ni ja nista u oblatne :)
Opet ostajem pri prethodno napisanom. Vrati se opet na moju prvu poruku i procitaj sta sam napisao u vezi proslosti,sadasnjosti i buducnosti. Ako ne mozes da shvatis onda ti ja iskreno ne mogu pomoci. nemam namjeru da se ponavljam 100 puta.

Sto se tice toga iz kojeg sam mjesta to je ovdje potpuno irelevantno i ne vidim zasto bi se neko nasao uvrijeden zbog svog mjesta rodenja, proijekla itd??? Ja sam iz Bosne kao i mojih 6 generacija unazad. To znam jer imamo porodicno mezarje i tu je sahranjeno 6 generacija moje familije.. Medutim to je trenutno u genocidnoj tvorevini i to je druga prica.

Sto se tice neke ekeavice ili cega vec. cesto pisem lezeci, da lijen sam, kao i sada, cesto jednom rukom i nikad ne procitam prije slanja ono sto sam napisao. Mislim da je to potpuno nebitno jer je ovo obicni internet forum gdje se 99% pisanja zaboravi u roku od 3sata i pravopis je tu manje vise nebitan.
nebi

Post by nebi »

Bosna prije Turaka:glad,bijeda,ratovi,nameti.....u to doba(zlatno,jel) su Zlatonosovici skidali kozu sa ledja mojim precima u istocnoj Bosni i ginuli u cestim razmiricama medju vlastelom.
Tursko doba:da,bilo je zlatno...za begove,age i spahije.Sta je sa ostalima?I prije svega,sta je sa "kjafirima"?Ili je Bosna=Bosnjaci?
Austrougarska:da,bilo je bolje jer gore nije moglo postati.Da su nam uzimali prirodna bogatstva a davali mrvice i to stoji.Nisu oni previli pruge zbog nas...vec zbog ruda i drvne industrije.
Yu:nekad dobro,nekad lose.Objektivno,najbolje je bilo u kratkom periodu 1970-1985.E sad,ako se tih 15-tak godina mogu zvati zlatno doba....
veritas atis

Post by veritas atis »

nebi wrote:Bosna prije Turaka:glad,bijeda,ratovi,nameti.....u to doba(zlatno,jel) su Zlatonosovici skidali kozu sa ledja mojim precima u istocnoj Bosni i ginuli u cestim razmiricama medju vlastelom.
Tursko doba:da,bilo je zlatno...za begove,age i spahije.Sta je sa ostalima?I prije svega,sta je sa "kjafirima"?Ili je Bosna=Bosnjaci?
Austrougarska:da,bilo je bolje jer gore nije moglo postati.Da su nam uzimali prirodna bogatstva a davali mrvice i to stoji.Nisu oni previli pruge zbog nas...vec zbog ruda i drvne industrije.
Yu:nekad dobro,nekad lose.Objektivno,najbolje je bilo u kratkom periodu 1970-1985.E sad,ako se tih 15-tak godina mogu zvati zlatno doba....
Znas li ti majstore onu NJegosevu o orlu i krmku?
nebi

Post by nebi »

veritas atis wrote:
nebi wrote:Bosna prije Turaka:glad,bijeda,ratovi,nameti.....u to doba(zlatno,jel) su Zlatonosovici skidali kozu sa ledja mojim precima u istocnoj Bosni i ginuli u cestim razmiricama medju vlastelom.
Znas li ti majstore onu NJegosevu o orlu i krmku?
ne znam,ne citam nacionalnu epiku.znas li ti onu o hasi i muji?
buhtelj

Post by buhtelj »

rajvosa wrote: Bio sam u tvom Leibach-u :? ma nigdje slovenaca samo juznaki :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
samo sto ti juznaki sa ponosom kazu da su Slovenci.....nekako se jim ne svidja previse kada jim kazes juznak :lol: :lol: :lol:
Post Reply