Najpozitivnije vrijeme Bosne
-
Settler
Gdje si ti studirao pravo? U Krivaji Zavidovići?Bosanac_HR wrote:Bosna je bila najciviliziranija do dolaska Turaka. Nakon njihovog dolaska Bosna je postala jedna od najprimitivnijih zemalja u Evropi, a i dan danas je. Doduše, pravno gledano, Bosna ne postoji od 1463.
-
veritas atis
#82 Re: Najpozitivnije vrijeme Bosne
pitanje je maksimalno laicko.love wrote:Koje vrijeme je po vama bilo najbolje za Bosnu i Bosnjake?
>I sovinisticko.
Dakle, idiotsko.
Zlatno doba Bosne je bilo u doba dinastije Kotromanic (od Stjepana II koji je ukinuo dvovlasce u Bosni).
Dakle, zlatno doba Bosne je bilo prije prodora Osmanlija i turske okupacije nase drzave.
Dakle, prije prodora islama, a to je nekih 600-650 godina prije Bosnjaka tj. bosanskih muslimana tzv Bosnjaka, a koji je sada svojataju bas kao Srbi, Hrvati i ostali pretendenti na njenu teritoriju i kulturnu bastinu.
-
savjest
Pitanje je da li se ti periodi mogu uopste i porediti? Cisto sumnjam. Druga vremena, drugi uslovi, nacin razmisljanja uvjeti itd...
Uglavnom sve je to iza nas i nadam se da se nece povratiti.
Od 1991 smo konacno krenuli u izgradnju nezavisne i slobodne RBIH i samo se za to vrijedi boriti. Odbranili smo se od oruzane agresije i opstali sto je najbitnije. Preostaje nam da se rijesimo vanjskih i domacih uljeza. To ce zasigurno jos potrajati ali nema sumnje u krajnji ishod. Prezivjela je Bosna sve okupatore pa ce i ove.
Vi se ovdje prakticki prepirete oko toga koji je okupator bio bolji, besmisleno. Nisu nama potrebni nikakvi, Carigradi, Briseli,Beogradi, Zagrebi i ostali "donosioci razvitka", mozemo mi i bez njih. Domacin u svoj kuci je jedino rijesenje, dosta je bilo ropstva. Dosta nam je onoga;
Bosna radi Carigrad se gradi
Bosna radi Bec se gradi
Bosna radi Beograd se gradi
Nikad vise.
A pogotovo ne da ne znamo ni za svoje ime ni prezime i da se tudem gospodaru zaklinjemo i pod njegovom zastavom ginemo.
Uglavnom sve je to iza nas i nadam se da se nece povratiti.
Od 1991 smo konacno krenuli u izgradnju nezavisne i slobodne RBIH i samo se za to vrijedi boriti. Odbranili smo se od oruzane agresije i opstali sto je najbitnije. Preostaje nam da se rijesimo vanjskih i domacih uljeza. To ce zasigurno jos potrajati ali nema sumnje u krajnji ishod. Prezivjela je Bosna sve okupatore pa ce i ove.
Vi se ovdje prakticki prepirete oko toga koji je okupator bio bolji, besmisleno. Nisu nama potrebni nikakvi, Carigradi, Briseli,Beogradi, Zagrebi i ostali "donosioci razvitka", mozemo mi i bez njih. Domacin u svoj kuci je jedino rijesenje, dosta je bilo ropstva. Dosta nam je onoga;
Bosna radi Carigrad se gradi
Bosna radi Bec se gradi
Nikad vise.
A pogotovo ne da ne znamo ni za svoje ime ni prezime i da se tudem gospodaru zaklinjemo i pod njegovom zastavom ginemo.
-
hananah
U pravu si skroz niakd vise da ne znamo ime i prezime tudjem gospodaru. Ovako imamo svoje gospodare kojima dajemo sakom i bradom, nama su dobri i kontejneri, vazno je da znamo imena tih za koje se borimosavjest: Bosna radi Carigrad se gradi
Bosna radi Bec se gradi
Nikad vise.
-
savjest
Ne budali i uozbilji se malo. Vrijeme je.hananah wrote:
U pravu si skroz niakd vise da ne znamo ime i prezime tudjem gospodaru. Ovako imamo svoje gospodare kojima dajemo sakom i bradom, nama su dobri i kontejneri, vazno je da znamo imena tih za koje se borimo
-
Harrys
Toozla,meni je naslov teme jasan,potrudio sam se da odgovorim,ne ulazeci u diskusiju ,sta bi bilo da nije bilo.Toozla wrote:...ne mogu vjerovati da jos niko nije napisao da nam jos uvijek nije bilo dobro.........
.....realno gledajuci, mi nismo nikad gazdovali nasom zemljom....
ps- ovo ja u ime Bosanaca........nikako Bosnjaka.....
-
savjest
Ma itekako. Nisam ja kriv sto ti ne shvatas sustinu onoga sto sam rekao.hananah wrote:Savjest ja sam mrtva ozbiljna, i cvrsto sa nogama na zemlji, ti si taj koji je neozbiljan i nerealan
No ostajem pri onome sto napisah u prethodnoj poruci. Uozbilji se malo nisi vise dijte. Toliko si godina sprcala u guzicu i prosto nije pristojno tolika kolicina neozbiljnisti.
Nemoj se naci uvredena. Mozda zvuci direktno ali nikad nista ne uvijam u oblande. Samo pisem ono sto mislim.
-
Toozla
Harrys wrote:Toozla,meni je naslov teme jasan,potrudio sam se da odgovorim,ne ulazeci u diskusiju ,sta bi bilo da nije bilo.Toozla wrote:...ne mogu vjerovati da jos niko nije napisao da nam jos uvijek nije bilo dobro.........
.....realno gledajuci, mi nismo nikad gazdovali nasom zemljom....
ps- ovo ja u ime Bosanaca........nikako Bosnjaka.....
....samo da kazem da se slazem sa tobom i da ce nam trebati godina......... da stignemo kojeficijent kompatibilnosti sa progresivnim svijetom koji smo imali '90. .......Definitivno najveci nivo BiH je imala do 1990 god i treba ce veoma dugo da ga ponovo dostigne.
-
hananah
Shvatam ja sustinu, ali shvatam i to da ti ono sto ja smatram ozbiljnim i stvarnoscu u Bosni ti smatras nepristojnom neozbiljnoscu.savjest wrote:Ma itekako. Nisam ja kriv sto ti ne shvatas sustinu onoga sto sam rekao.hananah wrote:Savjest ja sam mrtva ozbiljna, i cvrsto sa nogama na zemlji, ti si taj koji je neozbiljan i nerealan
No ostajem pri onome sto napisah u prethodnoj poruci. Uozbilji se malo nisi vise dijte. Toliko si godina sprcala u guzicu i prosto nije pristojno tolika kolicina neozbiljnisti.
Nemoj se naci uvredena. Mozda zvuci direktno ali nikad nista ne uvijam u oblande. Samo pisem ono sto mislim.
Znaci za tebe je neozbiljnost sto ljudi rove po kontejneru dok ih predsjednistvo laze i potkrada.
I reci mi nesto ali iskreno - Da li si ti iz Bosne, citam tvoje postove i malo mi ima mjesavine ekavice i ijekavice, pa se pitam da li si iz Bosne ili iz Sandzaka.
Sad se ti ne nadji uvrjedjen - samo pitam, ne uvijam ni ja nista u oblatne
-
rajvosa
Duh bez sjekire wrote:Gospodza,nazalost nije imala djece,da je zivjela sa muslimanima,bilo bi garant.love wrote:Proslost je proslost,djeca te gospodze su bili muslimani.. njeni potomci su takodjer muslimani.Bosanac_HR wrote:Bosna je bila najciviliziranija do dolaska Turaka. Nakon njihovog dolaska Bosna je postala jedna od najprimitivnijih zemalja u Evropi, a i dan danas je. Doduše, pravno gledano, Bosna ne postoji od 1463.
Kraljica Ketarina je imala sina i kcerku...
Kcerka je umrla negdje na putu za Tursku, a sin joj je bio glavni Sultanov pratilac.................
-
savjest
Opet ostajem pri prethodno napisanom. Vrati se opet na moju prvu poruku i procitaj sta sam napisao u vezi proslosti,sadasnjosti i buducnosti. Ako ne mozes da shvatis onda ti ja iskreno ne mogu pomoci. nemam namjeru da se ponavljam 100 puta.hananah wrote:
Shvatam ja sustinu, ali shvatam i to da ti ono sto ja smatram ozbiljnim i stvarnoscu u Bosni ti smatras nepristojnom neozbiljnoscu.
Znaci za tebe je neozbiljnost sto ljudi rove po kontejneru dok ih predsjednistvo laze i potkrada.
I reci mi nesto ali iskreno - Da li si ti iz Bosne, citam tvoje postove i malo mi ima mjesavine ekavice i ijekavice, pa se pitam da li si iz Bosne ili iz Sandzaka.
Sad se ti ne nadji uvrjedjen - samo pitam, ne uvijam ni ja nista u oblatne
Sto se tice toga iz kojeg sam mjesta to je ovdje potpuno irelevantno i ne vidim zasto bi se neko nasao uvrijeden zbog svog mjesta rodenja, proijekla itd??? Ja sam iz Bosne kao i mojih 6 generacija unazad. To znam jer imamo porodicno mezarje i tu je sahranjeno 6 generacija moje familije.. Medutim to je trenutno u genocidnoj tvorevini i to je druga prica.
Sto se tice neke ekeavice ili cega vec. cesto pisem lezeci, da lijen sam, kao i sada, cesto jednom rukom i nikad ne procitam prije slanja ono sto sam napisao. Mislim da je to potpuno nebitno jer je ovo obicni internet forum gdje se 99% pisanja zaboravi u roku od 3sata i pravopis je tu manje vise nebitan.
-
nebi
Bosna prije Turaka:glad,bijeda,ratovi,nameti.....u to doba(zlatno,jel) su Zlatonosovici skidali kozu sa ledja mojim precima u istocnoj Bosni i ginuli u cestim razmiricama medju vlastelom.
Tursko doba:da,bilo je zlatno...za begove,age i spahije.Sta je sa ostalima?I prije svega,sta je sa "kjafirima"?Ili je Bosna=Bosnjaci?
Austrougarska:da,bilo je bolje jer gore nije moglo postati.Da su nam uzimali prirodna bogatstva a davali mrvice i to stoji.Nisu oni previli pruge zbog nas...vec zbog ruda i drvne industrije.
Yu:nekad dobro,nekad lose.Objektivno,najbolje je bilo u kratkom periodu 1970-1985.E sad,ako se tih 15-tak godina mogu zvati zlatno doba....
Tursko doba:da,bilo je zlatno...za begove,age i spahije.Sta je sa ostalima?I prije svega,sta je sa "kjafirima"?Ili je Bosna=Bosnjaci?
Austrougarska:da,bilo je bolje jer gore nije moglo postati.Da su nam uzimali prirodna bogatstva a davali mrvice i to stoji.Nisu oni previli pruge zbog nas...vec zbog ruda i drvne industrije.
Yu:nekad dobro,nekad lose.Objektivno,najbolje je bilo u kratkom periodu 1970-1985.E sad,ako se tih 15-tak godina mogu zvati zlatno doba....
-
veritas atis
Znas li ti majstore onu NJegosevu o orlu i krmku?nebi wrote:Bosna prije Turaka:glad,bijeda,ratovi,nameti.....u to doba(zlatno,jel) su Zlatonosovici skidali kozu sa ledja mojim precima u istocnoj Bosni i ginuli u cestim razmiricama medju vlastelom.
-
nebi
ne znam,ne citam nacionalnu epiku.znas li ti onu o hasi i muji?veritas atis wrote:Znas li ti majstore onu NJegosevu o orlu i krmku?nebi wrote:Bosna prije Turaka:glad,bijeda,ratovi,nameti.....u to doba(zlatno,jel) su Zlatonosovici skidali kozu sa ledja mojim precima u istocnoj Bosni i ginuli u cestim razmiricama medju vlastelom.