Najpozitivnije vrijeme Bosne

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Najbolje doba Bosne i bosnjaka je bilo za vrijeme...

Osmanskog Carstva
11
24%
Austro-Ugarske
14
31%
Jugoslavije
20
44%

Total votes: 45

Vodenjak

Post by Vodenjak »

kike wrote:Moj glas je otišao za Austrougarsku.

Interesantno je da yugonostalgičari ne daju nikakav argument samo tako, meni je bilo dobro, dok se položaj jedne zemlje ne može gledati sa tako uskog stanovišta, čak i ako je nekome lično bilo jako dobro.

U svakom slučaju treba pitati osuđenike golog otoka, političke zatvorenike, liberalnu inteligenciju, ljude4 kojima je izvršena ekspropijacija umjesto dječijih uzvika, meni je bilo fino, nosio sam kapicu i maramicu i sve je bilo super, dok je BIH bila samo i jedino kolonija iz koje se izvlačila ruda, a njena sudbina se je rješavala u Beogradu
A da nam malo ispricas kako je to sve bilo za vrijeme Austrougarske?
Bas me zanima!

To vrijeme "dok je BIH bila samo i jedino kolonija iz koje se izvlačila ruda, a njena sudbina se je rješavala u Beogradu" poznajem i sam..

Za razliku od tebe, naravno!

A znam isto tako kako je danas kad tu istu Bosnu iskoristavaju domaci idioti, u skute nacije sakriveni kriminalci, toboznjom vjerom u Boga umotani hohstapleri!

Ali dobro, ovo danas je i tako i tako van konkurencije jer Bosna kao drzava u stvari ni ne postoji!

Zbog gore navedenih - treba li i to reci?
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Duh bez sjekire wrote:
kike wrote:Moj glas je otišao za Austrougarsku.

Interesantno je da yugonostalgičari ne daju nikakav argument samo tako, meni je bilo dobro, dok se položaj jedne zemlje ne može gledati sa tako uskog stanovišta, čak i ako je nekome lično bilo jako dobro.

U svakom slučaju treba pitati osuđenike golog otoka, političke zatvorenike, liberalnu inteligenciju, ljude4 kojima je izvršena ekspropijacija umjesto dječijih uzvika, meni je bilo fino, nosio sam kapicu i maramicu i sve je bilo super, dok je BIH bila samo i jedino kolonija iz koje se izvlačila ruda, a njena sudbina se je rješavala u Beogradu
Potpisujem
A posto sam i ja glasao za Austrougarsku,evo malog pojasnjenja.Turska je bila prekretnica za stvaranje i radzanje nacije ali u kasnijem periodu za vrijeme stagnacije turske moci,pocela nas je vuci,nazad u nerazvijenost i nazadak.
Jugoslavija,kraljevina je bila katastrofa,Bosnjaci su sistematski bili proganjani,zatirani i ubijani,prvi put u historiji je prekinut kontiunitet kakve takve bosanske drzavnosti,druga Titina Jugoslavija je morala biti bolja od prve,jer gora nije mogla biti,imala je dobrih strana,kao kakvu -takvu izgradnju i modernizaciju,pridobijanje ogranicenih prava za Bosnjake i uspostavu Bosne kao drzave ali treba zapamtiti da sve to sto je steceno u Jugoslaviji,nije dobijeno,nego izboreno u borbi bosnjackih i pro-bosanski orijentisanih politicara sa hrvatskim,srpskim i jugoslavenskim nacionalistima.A to je ujedno i najveci nedostatak,drzava je bila na silu drzana i kad se jednom nije uspio postici dogovor,raspad u krvi je bio neminovan.Treba dodati i komunizam,kao necivilizacijsku tvorevinu,koji je ispocetka bio jako rigidan,da bi vremenom smeksao u ljudskiju formu.
Austruugarska je bio preokret iz srednjeg vijeka u 20-ti,direktno,modernizacija i razvoj zemlje koji je rijetko gdje vidzen.
Podatak je da je za vrijeme Austrugarske bilo vise zeljeznickih pruga nego sto ih ima danas.Citavo Sarajevo je izgradzeno u tom periodu,pokrenuta je skoro sva industrija koju danas imamo.
U politickom smislu je takodze bilo zadovoljavajuce,imali smo 'status separantum'.Sto znaci da smo imali;svoje granice, svoj parlament,svoju vojsku,svoju policiju,svoju postu.
I najveca tragedija Bosne od samog stvaranja je;da mada njena vojska nije izgubila nijednu bitku ipak bila na porazenoj strani u prvom svjetskom ratu.Sto nas je kostalo ukljucivanja u zajednicku drzavu sa Srbijom i gubitka svake buducnosti.Da je Austrougarska opstala u bilo kojem obliku,mi bi danas bili zapadna Evropa.
A sto ne opsta, tako dobra i fina kakvom je opisa, zivota ti? :D :roll:

:zzzz:
gavrilo

Post by gavrilo »

austrougarska? da, da... bilo je fino ginuti za franceka u galiciji... :zzzz:

kada se stvarala sfrj znali smo protiv koga se borimo... za vrijeme franceka smo sluzili kao frisko meso za saveznicku artiljeriju ... ma bilo nam milina :zzzz:
danas

Post by danas »

Vodenjak wrote: A sto ne opsta, tako dobra i fina kakvom je opisa, zivota ti? :D :roll:

ne mere to tako vodenjak...
ovo je argument koji se smije koristiti samo kad se prica o titinoj SFRJ... znas ono... "da je valjala, ne bi nestala"... i tako to... :-)
Vodenjak

Post by Vodenjak »

danas wrote:
Vodenjak wrote: A sto ne opsta, tako dobra i fina kakvom je opisa, zivota ti? :D :roll:

ne mere to tako vodenjak...
ovo je argument koji se smije koristiti samo kad se prica o titinoj SFRJ... znas ono... "da je valjala, ne bi nestala"... i tako to... :-)
Pa sta mi je veceras?
Samo lapsuse pravim! :D :D

;-)
Harrys

Post by Harrys »

Kad se zeli odgovoriti na ovakvo pitanje,onda iskljucivo treba gledati na nivo njene ekonomske razvijenosti,zatim nivo obrazovanja, kulture kao i sve ostalo sto prati ekonomsku razvijenost.

Definitivno najveci nivo BiH je imala do 1990 god i treba ce veoma dugo da ga ponovo dostigne. :)
zlata

Post by zlata »

Harrys wrote:Kad se zeli odgovoriti na ovakvo pitanje,onda iskljucivo treba gledati na nivo njene ekonomske razvijenosti,zatim nivo obrazovanja, kulture kao i sve ostalo sto prati ekonomsku razvijenost.

Definitivno najveci nivo BiH je imala do 1990 god i treba ce veoma dugo da ga ponovo dostigne. :)
Evo moj potpis. :)
danas

Post by danas »

Harrys wrote:Kad se zeli odgovoriti na ovakvo pitanje,onda iskljucivo treba gledati na nivo njene ekonomske razvijenosti,zatim nivo obrazovanja, kulture kao i sve ostalo sto prati ekonomsku razvijenost.

slazem se...
nismo morali zivjeti 1500-e niti 1900-e... jer ne govori se o licnoj sreci i uspjehu pojedinaca...

postoje i dalje istorijski podataci koji pokazuju objektivno stanje u drzavi, u smislu ekonomskog i drustvenog razvoja... i harry-ev post smatram da stoji kao tacan.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

zlata wrote:

Potpisujem.
Odrek´o bih te se preko novina (a i foruma):D zemljakinjo da nisi to potpisala! :D
I ne bi dobila ni komad kvrgushe! :-) :-)

:)
FX1

Post by FX1 »

1990-tih se stajalo u radu za benzin, koliko se sjecam...

...a plata se dobivala djelomicno u UPI bonovima (cega se sjetih!), nesto prije su aktuelni bili cekovi i ilegalna kupoproadaja deviza na svakom cosku.

nisu to bas pokazatelji uspjesen ekonomije...

svakako, tesko je sagledati sve faktore.
zlata

Post by zlata »

Vodenjak

Davi se ti kvrgushom...a mi cemo sudzukom, visalicom i pastrmom...sa vrucom-pecenom pogacom, tursijom, kiselim kupusom, rasolom.
hananah

Post by hananah »

...a plata se dobivala djelomicno u UPI bonovima (cega se sjetih!), nesto prije su aktuelni bili cekovi i ilegalna kupoproadaja deviza na svakom cosku.

za razliku od danasnjeg doba kad se plata ne dobija nikakva ili uglavnom jadna

Potpisujem Harijev post :)
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Hocu samo da istaknem da je uz Harrysov post, bio jos jedan slicne sadrzine:
valterbranisarajevo wrote:Jozina Jugoslavija !

zato sto je u njezino vrijeme BiH od zaostale agrarno stocarske teritorije postala prava ekonomska i industrijska velesila i u tih 40-tak godina dozivila takav stepen razvoja kakav vise na zalost vjerovatno nikada u buducnosti nece doziviti. :(
Thanatos

Post by Thanatos »

gavrilo wrote:austrougarska? da, da... bilo je fino ginuti za franceka u galiciji... :zzzz:

kada se stvarala sfrj znali smo protiv koga se borimo... za vrijeme franceka smo sluzili kao frisko meso za saveznicku artiljeriju ... ma bilo nam milina :zzzz:
Čuj, kako kome...
Npr. zašto danas Slovenija & Hrvatska imaju 10 odn. 5 puta veći standard od BiH & SCG?
Pa zato što su bili 500 godina u Habsburškoj Monarhiji / Austro-Ugarskoj dakle ZAPAD a ove druge 2 zemlje su za to vrijeme bile 500 godina u Turskoj (ISTOK).
Srbi ugl. gledaju na Austriju kao nešto negativno, Bošnjaci ugl. pozitivno, a Hrvati&Slovenci izrazito pozitivno (danas recimo Austrija, Njemačka, Mađarska, Češka itd.-dakle zemlje bivše Habsburške krune- gotovo bezuvjetno zagovaraju ulazak Hrvatske u Uniju,bez obzira na Gotovinu, suprostavljajući se na taj način Britaniji, koja nije naklonjena Hrvatskoj jer zna u kojem će taboru biti kod glasovanja za EU pitanja, kada uđe u EU. Ista stvar je bila i s ratovima devedesetih-sjećamo se ko je koga potajno podržavao. "Ruka ruku mije"..."Svoji smo"...reklo bi se...)
zlata

Post by zlata »

Ljudi i ovo stoji. Da smo svi bili pod Austrougarskom...bolje bi nam danas bilo. Gazda bi bio u Becu...i mi bi svi huju istresali na Austrijancima umjesto jedni na drugima. Decki bi ganjali Madjarice i Cehinje (al'su dzometne, mashallah). Nebi morali placati Moldavkama i Ukrajinkama.

Kod nas...u mom kraju...za ono kratko vrijeme koje su bili...samo su gradili i modernizirali.
gavrilo

Post by gavrilo »

Thanatos wrote:Npr. zašto danas Slovenija & Hrvatska imaju 10 odn. 5 puta veći standard od BiH & SCG?
zato sto su se glavne bitke uvjek vodile na podrucju bosne i srbije. primjera radi je beograd samo u drugom svjetskom ratu dva puta bio rusen.

da li si ikada o tome razmislio?
Pa zato što su bili 500 godina u Habsburškoj Monarhiji / Austro-Ugarskoj dakle ZAPAD a ove druge 2 zemlje su za to vrijeme bile 500 godina u Turskoj (ISTOK).
lux ex orient
Srbi ugl. gledaju na Austriju kao nešto negativno
nebi se slozio... jedina zemlja koja je ostala neutralna tokom nato bombardovanja srbije
a Hrvati&Slovenci izrazito pozitivno
i za slovence nebi bio siguran... vidi kärnten

a kod hrvata je jasno ... :)

danas recimo Austrija, Njemačka, Mađarska, Češka itd.-dakle zemlje bivše Habsburške krune- gotovo bezuvjetno zagovaraju ulazak Hrvatske u Uniju
njemacka? i to ovisi od vlasti u njemackoj... hrvatska nije bas toliki miljenik crveno-zelen koalicije, dok cdu/csu otvoreno podrzava hdz...
bez obzira na Gotovinu
i to je nesto pozitivno?

umjesto da bude uslov da se svi prognani na vrate na svoja ognjista....
suprostavljajući se na taj način Britaniji, koja nije naklonjena Hrvatskoj jer zna u kojem će taboru biti kod glasovanja za EU pitanja, kada uđe u EU.

posle svedske zavjere protiv bosne dobismo britansku protiv hrvatske :shock:
Ista stvar je bila i s ratovima devedesetih-sjećamo se ko je koga potajno podržavao. "Ruka ruku mije"..."Svoji smo"...reklo bi se...)
reci odma tako... 8-)
danas

Post by danas »

zlata wrote:Ljudi i ovo stoji. Da smo svi bili pod Austrougarskom...bolje bi nam danas bilo. Gazda bi bio u Becu...i mi bi svi huju istresali na Austrijancima umjesto jedni na drugima. Decki bi ganjali Madjarice i Cehinje (al'su dzometne, mashallah). Nebi morali placati Moldavkama i Ukrajinkama.

Kod nas...u mom kraju...za ono kratko vrijeme koje su bili...samo su gradili i modernizirali.
ja mislim da ovo vazi za mozda zadnjih 100 godina turske i KundK monarhije... do tada je turska bila bolja -- gradila dzade i hamame... uspon KundK je uspon industrijalizacije, koju otomanska imperija nije zajahala na vrijeme... jedna imperija se modernizovala, druga nije -- jedna malo zajaha, a druga propade... ni jedno ni drugo nema puno veze sa "nama"...

a inace... ako cemo vec kukat'... najbolje bi nam bilo da sad placemo sto nas nisu englezi osvojili. vis' kako su "civilizovali" indijce; doveli im voz i sine, sagradili par zgradica...
bilo bi garant nesto i od nas... :-) :-) :-)
zlata

Post by zlata »

Pa bo'me ima puno veze sa nama u Krajini. "Nama" je do Austrije...ista daljina k'o do Trsta i do Saraj'va. Nista se posebno nisu zalagali komunisti za nas kraj...k'o sto se ni ova drzava ne zalaze. Sad valjamo k'o "strazari Islama"...a valjda nas trebaju Svabe i pecalba hraniti...jos i buducih 100 godina. Nama bi ravnopranviji odnos (sa ostalim krajevima BiH) dobro dos'o.
mostarac

Post by mostarac »

Je li ono Austrougarska ukinula svaku autonomnost bosne aneksijom, a bogami i bosanski jezik -JESTE?
Je li dolaskom osmanlija Bosna prestala biti drzavom - JESTE?
Je li nastankom SFRJ Bosna obnovila svoju drzavnost i zapochela proces nacionalnog preporoda (ne samo muslimanskog zivlja) - JESTE?

Da li uopste onda treba vise diskutovati, a ako jos uz to i dodamo da se BiH izgradila u privrednom, obrazovnom, kulturnom i svakom drugom smislu 50 puta vise za vrijeme SFRJ nego za vrijeme austrougarske, a obje su trajale skoro isto, a da ne govorimo o Turcima, onda je odgovor na ovo pitanje jasan i svaka diskusija se moze zavrshiti.
danas

Post by danas »

zlata wrote:Pa bo'me ima puno veze sa nama u Krajini. "Nama" je do Austrije...ista daljina k'o do Trsta i do Saraj'va. Nista se posebno nisu zalagali komunisti za nas kraj...k'o sto se ni ova drzava ne zalaze. Sad valjamo k'o "strazari Islama"...a valjda nas trebaju Svabe i pecalba hraniti...jos i buducih 100 godina. Nama bi ravnopranviji odnos (sa ostalim krajevima BiH) dobro dos'o.
pa zar ti nije draze kad te tvoja drzava *ebe i zapostavljaja? :D
List

Post by List »

Period SFRJ bio je samo prelazni period od genocida do genocida.

A niti jedan od navedenih perioda nije bio dobar.

Ali ako popisemo pozitivne i negativne strane svakog od navedenih perioda i stavimo to na vagu period Austro-Ugarske je ipak bio najbolji. Kamo lijepe srece da je Austro-Ugarska bila ovdje sve do 1992. A mozda i danas.

Pusti snovi.

Evo da ih samo ekonomski kompariramo. Hrvatska godisnje od turizma zaradi znatno manje od milijardu eura. Rekord SFRJ je bio 1 milijardu amerckih dolara od turizma. Turska 7 milijardi eura godisnje. A Austrija preko 20 milijardi eura godisnje (samo od turizma).
A Austrija nema mora. :D
Last edited by List on 28/08/2005 04:27, edited 2 times in total.
zlata

Post by zlata »

umro je mostar wrote:Je li ono Austrougarska ukinula svaku autonomnost bosne aneksijom, a bogami i bosanski jezik -JESTE?
Je li nastankom SFRJ Bosna obnovila svoju drzavnost i zapochela proces nacionalnog preporoda (ne samo muslimanskog zivlja) - JESTE?
Da li uopste onda treba vise diskutovati, a ako jos uz to i dodamo da se BiH izgradila u privrednom, obrazovnom, kulturnom i svakom drugom smislu 50 puta vise za vrijeme SFRJ nego za vrijeme austrougarske, a obje su trajale skoro isto, a da ne govorimo o Turcima, onda je odgovor na ovo pitanje jasan i svaka diskusija se moze zavrshiti.
Ma daj molim te. *ebo ja "drzavu" ako od nje nejma sevapa. Pa sta ti znaci nezavnisnost ako nejmas kruha, nejmas posla. Sta's jesti...grb i zastavu. Sta's raditi...moliti se Allahu za bolje sutra. Hvalis SFRJ, i ja hvalim...ali NE ZABORAVIMO...u Titinoj SFRJ su bili i korjeni nasih belaja, unistavanja, i kraja BiH; JNA...sa njezinim vodecim uber-Srbima...kojima je Jugoslavija bila sinonim Velike Srbije. Da, Bosni je "vracena drzavnost", al'sa naoruzanim Srbima kao "strazarima" jugoslavenstva.
mostarac

Post by mostarac »

zlata wrote:
umro je mostar wrote:Je li ono Austrougarska ukinula svaku autonomnost bosne aneksijom, a bogami i bosanski jezik -JESTE?
Ma daj molim te. *ebo ja "drzavu" ako od nje nejma sevapa. Pa sta ti znaci nezavnisnost ako nejmas kruha, nejmas posla. Sta's jesti...grb i zastavu. Sta's raditi...moliti se Allahu za bolje sutra. Hvalis SFRJ, i ja hvalim...ali NE ZABORAVIMO...u Titinoj SFRJ su bili i korjeni nasih belaja, unistavanja, i kraja BiH; JNA...sa njezinim vodecim uber-Srbima...kojima je Jugoslavija bila sinonim Velike Srbije. Da, Bosni je "vracena drzavnost", al'sa naoruzanim Srbima kao "strazarima" jugoslavenstva.
Korjen nasheg belaja ne lezi u SFRJ nego u otomanskoj imperiji u prvoj polovini 19. vijeka. Procitaj malo knjiga istorije pa ces viditi. A u Titinoj drzavi je svako imao hljeba, svako imao lijek, svako imao knjigu, svako imao sansu. To do tog vremena, a bogami ni posle niko na ovim prostorima nije dozivio.
zlata

Post by zlata »

umro je mostar wrote:Korjen nasheg belaja ne lezi u SFRJ nego u otomanskoj imperiji u prvoj polovini 19. vijeka. Procitaj malo knjiga istorije pa ces viditi. A u Titinoj drzavi je svako imao hljeba, svako imao lijek, svako imao knjigu, svako imao sansu. To do tog vremena, a bogami ni posle niko na ovim prostorima nije dozivio.
Ko je im'o puske?
Uh

Post by Uh »

Gledjuci iz ovih vakata najbolje doba za Bosnu je bilo BAKRENO DOBA.

Bilo bakra za djezve i findzane, :lol: nije bilo nestasica, ko dansa.

Znaci BAKRENO DOBA
Post Reply