Margita81 wrote:zensko: Hanah(inace ime jeste jevrejsko a sve ostale varijante su samo izvedene iz ovog imena pa tako imamo: Hana, Ana, Hanan itd)
musko: Isak mi nije lose
Jevrejima jevrejsko,muslimanima muslimansko
dosta prepiranja
Moderator: anex
Margita81 wrote:zensko: Hanah(inace ime jeste jevrejsko a sve ostale varijante su samo izvedene iz ovog imena pa tako imamo: Hana, Ana, Hanan itd)
Đe si.theTruePath wrote:Margita81 wrote:zensko: Hanah(inace ime jeste jevrejsko a sve ostale varijante su samo izvedene iz ovog imena pa tako imamo: Hana, Ana, Hanan itd)
Jevrejima jevrejsko,muslimanima muslimansko
dosta prepiranja
ČikaJosip wrote:Sinu ću dati ime Džeko, a nadimak će mu biti Dijamant!![]()
![]()
Evo statistike najpopularnijih hrvatskih imena (u Hrvatskoj ali gotovo ista je situacija i u BH)
http://imehrvatsko.net/apex/f?p=108:1:3384529810336471
Od 1900 na ovamo.
Među Hrvatima ne dominiraju Slavenska imena ima nekoliko stoljeća. Ne mogu se sada točno sjetiti ali jednom je Papa dao nekakvu naputnicu da se po Europi djeci daju bibliska imena. Hravti su to najdosljednije prihvatili.
Od tuda ova iemna tipa Josip, Ivan, ...
Tako izgleda:ja mislim da su Srbi najvise sacuvali ta imena...vjerovatno jer je pravoslavna crkva prihvatila ih kao svoja
Ova boldirana nisu slavenskog podrijetla, mislim.BiH-x wrote:Tako izgleda:ja mislim da su Srbi najvise sacuvali ta imena...vjerovatno jer je pravoslavna crkva prihvatila ih kao svoja
10 najcescih muskih imena u Srbiji:
1. Dragan
2. Milan
3. Zoran
4. Aleksandar
5. Nikola
6. Milos
7. Marko
8. Goran
9. Dejan
10. Dusan
i zenskih:
1. Jelena
2. Marija
3. Milica
4. Mirjana
5. Ljiljana
6. Dragana
7. Snezana
8. Gordana
9. Ivana
10. Vesna
ČikaJosip wrote:Ova boldirana nisu slavenskog podrijetla, mislim.BiH-x wrote:Tako izgleda:ja mislim da su Srbi najvise sacuvali ta imena...vjerovatno jer je pravoslavna crkva prihvatila ih kao svoja
10 najcescih muskih imena u Srbiji:
1. Dragan
2. Milan
3. Zoran
4. Aleksandar
5. Nikola
6. Milos
7. Marko
8. Goran
9. Dejan
10. Dusan
i zenskih:
1. Jelena
2. Marija
3. Milica
4. Mirjana
5. Ljiljana
6. Dragana
7. Snezana
8. Gordana
9. Ivana
10. Vesna
Od 1900-1950 Ibrahim, od 1950-2000 Emir...rekao bih....A zensko Emina u oba "doba"theTruePath wrote:a zanimljivo bi bilo znati koja su bosnjacka najdominantnija imena kroz istoriju
za zensko sam prilicno siguran da je to Fatima i Emina
a za muskarce ne znam
BiH-x wrote:Od 1900-1950 Ibrahim, od 1950-2000 Emir...rekao bih....A zensko Emina u oba "doba"theTruePath wrote:a zanimljivo bi bilo znati koja su bosnjacka najdominantnija imena kroz istoriju
za zensko sam prilicno siguran da je to Fatima i Emina
a za muskarce ne znam
pa da vesna je slavenskokomi wrote:a koja su to slavenska imena
Vesna?
Pa zar nije Alija "nasa verzija" tog imena?theTruePath wrote:jedino me cudi da medju bosnjama ime Ali nikad nije bilo cesto
BiH-x wrote:Pa zar nije Alija "nasa verzija" tog imena?theTruePath wrote:jedino me cudi da medju bosnjama ime Ali nikad nije bilo cesto
Upravo to je uvjek mene i nasmijavalo kad cujem kako ga djeca zovu i kako ce biti kad odraste heh.Frooteky wrote:Static-X wrote:a Derimu komsinog sina inace sandzaklije
sega ba djeca ga zvala Derimeee
Zamisli kad ga kakva ženska zovne![]()
![]()
Muška: Fahrudin, Sulejman, Bakir, Zlatko, Milorad, Dragan
Ženska: Borjana, Dušanka, Arzija i tako to