Najnoviji primjer korupcije na visokom nivou!

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
ins

#1 Najnoviji primjer korupcije na visokom nivou!

Post by ins »

Danasnji Dnevni avaz:
Zgrada od 42 miliona KM kupuje se bez tendera?!
Cijeli posao provodi se kroz dokument "Rebalans plana poslovanja" - Zvanične izjave jučer nije bilo moguće dobiti...
25.10.2007. 09:32
U sjeni rasprave treba li ili ne treba privatizirati najprofitabilniju bh. kompaniju, uprava "BH Telecoma" prošle sedmice je donijela odluku o kupovini zgrade za svoje potrebe, za šta se namjerava uložiti čak 42 miliona KM do kraja naredne godine!

Procedura izbora
Ovaj (ne)očekivani potez, ako se izuzme potreba da se sačeka konačan stav Parlamenta FBiH prema pitanju privatizacije, upitan je jer državni "BH Telecom" uopće nije proveo proceduru izbora objekta koji košta 42 miliona KM.

- Uprava je donijela zaključak da se poduzmu aktivnosti za kupovinu poslovnog objekta u ulici Franca Lehara u Sarajevu, koje je vlasništvo firme OKI. Cilj je rješavanje problema nedostatka i dislociranosti postojećih poslovnih prostora - navodi se u šturom obrazloženju ovog poteza, koji bi trebala narednog mjeseca potvrditi i Skupština dioničara "BH Telecoma".

Cijeli posao podveden je pod dokument "Rebalans plana poslovanja". Kada se zna da i mnogo manje nabavke moraju proći javne oglase i precizne zakonske procedure te ako se uzme u obzir da posao košta 42 miliona KM, otvoreno je pitanje kako je moguće kupiti objekt mimo konkursa.

Kvalitetne usluge
Interesantno je i da, uprkos sve većem pritisku dva druga telekom operatera, "BH Telecom" istovremeno nije planirao veće investicije za pružanje kvalitetnijih usluga, već su one ostale na nivou prije privatizacije "Telekoma Srpske". Naravno, novac nije problem, jer će biti uzet iz tekućeg priliva. Zvanične komentare o ovom potezu jučer nije bilo moguće dobiti.

Šećkanović podržao ovakav model
Kupovinu zgrade nije osporio resorni ministar prometa i komunikacija Nail Šećkanović. On je dao pisanu saglasnost za taj potez, kroz odobravanje rebalansa plana investicija, uz tvrdnju da je plan pažljivo izanaliziran i bez obzira na to što nije proveden tender i što je ekonomski upitno da li je ta investicija najvažnija za sudbinu najprofitabilnije bh. firme.

Dijeli se "sakrivenih" 58,8 miliona KM
Vlada je uspjela u nakani da s niza računa "BH Telecoma" preuzme novac koji je godinama neiskorišten ležao na bankovnim računima, o čemu je pisao naš list. Nakon što je pozitivno mišljenje o preuzimanju ovog novca dao i ekstreni revizor, firma "Deloitte", te pozitivnog stava Odbora za reviziju, odlučeno je da dioničarima ukupno bude podijeljeno 58,8 miliona KM.

U budžet FBiH tako bi se, nakon što odluku potvrdi Skupština dioničara, uplatilo skoro 53 miliona KM, dok bi mali dioničari podijelili 5,88 miliona KM. Vlada FBiH najavila je da će taj novac upotrijebiti za gradnju novih magistralnih cesta, i to od Sarajeva ka Tuzli i od Mostara ka Neumu.

Autor: A. Hadžiarapović
ins

Post by ins »

Dakle, BHT je 2005. raspisao tender za zemljiste, sa svojim uslovima, za novu zgradu Direkcije cije je korisna povrsina trebala biti 9000 m2.
Od toga se ocito odustalo, da bi danas osvanula informacija da kupuju zgradu od OKI-ja, onu na Marijin Dvoru kraj buduce I transverzale, koju OKI pokusava izdati ili prodati vec 15 mjeseci.
Ko da gledam, pored 42 miliona, garant ce biti potroseno jos 10-ak na "prilagodjavanje" zgrade za potrebe BHT. I onda jos opremanje.

Ako su 2005 namjeravali praviti zgradu, sto i treba da urade jer im zaista treba nova direkcija, kako to da su odustali od plana?
Zasto nisu kupili neku drugu od onih koja se nudila? Avaz Business centar recimo?
Zasto OKI? Zasto ne Importane? Ili Unioninvest? Ili svi znamo zasto bas OKI?! :x
chuchumbamayumbe

Post by chuchumbamayumbe »

Farsa sa netransparentnoscu i zakulisnim igrama u BH Telecomu se nastavlja!
Pranje novca i preljevanje miliona u tudje dzepove se izvodi toliko bezobrazno i drsko da to granici sa naucnom fantastikom!
Jedva cekam da se pocnu javljati branioci tekovina ovog i ovakvog BH Telecoma, sa raznoraznim opravdanjima tipa "za sve su krivi cetnici" i "ne treba nas privatizovati".
Treba ih rasprodati u dijelicima, pa makar sve propalo i ja ostao bez telefona!
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

ins wrote: Ili svi znamo zasto bas OKI?! :x
iskreno
ja ne znam

ali su me naučili na drugom topiku

da je Telkom firma od državnog interesa :oops:

stoga sve je ovo za tvoje i moje dobro :?
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

chuchumbamayumbe wrote:Treba ih rasprodati u dijelicima, pa makar sve propalo i ja ostao bez telefona!
:lol: ma nemoj tako
izruguješ se borcima iz telekoma koji su sebe založili da bismo mi imali telefone

:oops:
chuchumbamayumbe

Post by chuchumbamayumbe »

komi wrote:
chuchumbamayumbe wrote:Treba ih rasprodati u dijelicima, pa makar sve propalo i ja ostao bez telefona!
:lol: ma nemoj tako
izruguješ se borcima iz telekoma koji su sebe založili da bismo mi imali telefone

:oops:
Joj jarane, pun mi Q shuplje!
Sta nam ovo rade, moj Nedime....?!
klixober

Post by klixober »

Dijeli se "sakrivenih" 58,8 miliona KM
Vlada je uspjela u nakani da s niza računa "BH Telecoma" preuzme novac koji je godinama neiskorišten ležao na bankovnim računima, o čemu je pisao naš list. Nakon što je pozitivno mišljenje o preuzimanju ovog novca dao i ekstreni revizor, firma "Deloitte", te pozitivnog stava Odbora za reviziju, odlučeno je da dioničarima ukupno bude podijeljeno 58,8 miliona KM.
U budžet FBiH tako bi se, nakon što odluku potvrdi Skupština dioničara, uplatilo skoro 53 miliona KM, dok bi mali dioničari podijelili 5,88 miliona KM. Vlada FBiH najavila je da će taj novac upotrijebiti za gradnju novih magistralnih cesta, i to od Sarajeva ka Tuzli i od Mostara ka Neumu.
Sta ovo znaci? Ja imam nesto dionica bht.U kojem smislu ce se podijeliti novac?[/code]
illuminated

Post by illuminated »

OKI - cudo bosnjackog neimarstva :x [/quote]
zlatan01

Post by zlatan01 »

Cuj korupcija...valjda briga za nacionalne interese...
Post Reply