NAJNOVIJI PDV

atko

#76 Re: NAJNOVIJI PDV

Post by atko »

Hemel wrote:
E pa narode, sretni vam nameti.

namet za umet :D
Hemel

#77 Re: NAJNOVIJI PDV

Post by Hemel »

atko wrote:
Hemel wrote:

ummete moj :D

ako bi ovaj zakon prosao mirno bez protesta penzionera, nezaposlenih, invalida...onda stvarno ne znam a za sta bi izasli da se pobune...

a da, samo da rata ne bude. :oops:
atko

#78 Re: NAJNOVIJI PDV

Post by atko »

Hemel wrote:
atko wrote:
Hemel wrote:

ummete moj :D

ako bi ovaj zakon prosao mirno bez protesta penzionera, nezaposlenih, invalida...onda stvarno ne znam a za sta bi izasli da se pobune...

a da, samo da rata ne bude. :oops:
zar nije JKP RAD duzan da to uradi :lol:

umet na umetke :D
kamen spoticanja

#79 Re: NAJNOVIJI PDV

Post by kamen spoticanja »

koliko je budjet u banani majko moja...u zenici talas inspektorskih nadzora s federalnog nivoa...mislim da su protrkeljali sve sto ima naziv poslovnog subjekta u zenici...dosli ih je jedno cca 50 komada :D
samo su mi zanimljivi...spavaju u najskupljem hotelu u gradu,autici koje voze su masine od 10 hiljada markica i vise,zapisnike vise ne pisu rukom nego hodaju full IT-izovani,laptopima i mobilnim printerima...i pune budjet :-) :D
O'zone
Globalni moderator

#80 Re: NAJNOVIJI PDV

Post by O'zone »

Svjetska banka nas priprema za dizanje PDV-a a sve umotano tobožnjom brigom za socijalu a u stvari žele obezbjediti urednovračanje kredita koje su nam dali.

http://www.sarajevo-x.com/biznis/news/s ... /120228079
'Preniska cijena električne energije'
Svjetska banka: Problem nefer penzije i niska stopa PDV-a
Prioritet za BiH je i dalje cjelokupna i temeljita reforma javnih rashoda institucija koja će uključivati reforme i prihoda i rashoda, smanjenje javnog sektora te nadograđenu i jasno definiranu fiskalnu politiku, navedeno je u Izvještaju "BiH: Pregled javnih rashoda i institucija (PEIR)" koji je uradio vodeći ekonomist Svjetske banke za zapadni Balkan Ron Hood.

Izvještaj koji je danas predstavljen medijima u Sarajevu, jučer je predstavljen i ministrima finansija u BiH, a otkrio je, pored već dobro poznatih činjenica, niz manjkavosti cjelokupnog sistema javnih rashoda institucija u BiH.

Nakon sveobuhvatne analize, Izvještaj je pokazao da postoji mnogo prostora za unapređenje fiskalnog upravljanja u oblasti penzija i socijalnih transfera, plaća, zdravstva, obrazovanja, šumarstva i energetike.

Hood je istakao da su jedan od osnovnih problema u procesu efektivnog planiranja i izvršavanja javnih rashoda politički problemi u zemlji.

"Značajno je dupliranje i paralelizam u strukturi institucija javnog sektora, a primjetne su i ozbiljne slabosti u koordinaciji donošenja odluka o alokaciji javnih resursa", rekao je Hood.

Drugim riječima, novac koji se, recimo, odvaja za socijalnu kategoriju često ne završava u džepovima onih kojima je namijenjen. Hood tvrdi da su izdvajanja za socijalnu kategoriju poprilična, ali da krajnji korisnici nemaju koristi od toga.

Jedan od problema je i veliki broj prijevremenih penzija kao i "skupe i nefer povlaštene penzije" koje, tvrdi Hood, iznosima moraju biti približene normalnim penzijama.

Hood predlaže uvođenje strogih ograničenja za prijevremenu penziju, ukidanje sistema koeficijenata kao i korištenje naknada iz nekoliko fondova.

U državi BiH 13 posto BDP-a odlazi na plaće, a što je, kazao je Hood, neodrživo.

"Potrebno je uvesti odgovarajuće kontrole određivanja plaća te smanjiti troškove raznih dodataka na plaću, odnosno, ukinuti diskrecione naknade, univerzalno pravo na naknade i ograničiti kriterije za pravo na naknade", pojasnio je Hood.

Nadalje, Izvještaj je evidentirao i ubrzani rast troškova zdravstva. Stope doprinosa su visoke, a 50 posto obuhvaćenih zdravstvenim osiguranjem ne plaćaju doprinos.

Kada je pitanju obrazovanje, Hood ističe da sveukupna potrošnja nije prekomjerna, ali da bi ispravna alokacija potrošnje unutar ovog sektora doprinijela kvaliteti. Predlaže, između ostalog, finansiranje škola po učeniku umjesto postojećeg sistema finansiranja zasnovanog na imputima.

Izvještaj se pozabavio i šumskim resursima za koje je ustanovio da su veći nego što se mislilo te bi mogli biti bolje iskorišteni u svrhu unapređenja ekonomije.

Ono što se već znalo, a što Svjetska banka "zamjera" BiH su, kako tvrde, preniska cijena električne energije, visoki nivo vladinog vlasništva te niska stopa PDV-a.
zahvalan

#81 Re: NAJNOVIJI PDV

Post by zahvalan »

gdje ste naculi da ce se PDV povecati ?

treba prvo uvezati ove Fiskalne kase pa onda razmisljati o povecanju. Ali o povecanju poreza na Luksuz a smanjivanja na hranu
njahr

#82 Re: NAJNOVIJI PDV

Post by njahr »

Treba politicarima smanjit plate na max 1.500 KM a ostalo prebacit penzionerima
hoćeli_ko_rasol

#83 Re: NAJNOVIJI PDV

Post by hoćeli_ko_rasol »

ja bih, da se pitam, povećao PDV, ali na sl.način...ostavio bih 17% PDV na osnovne stvari (poput, namirnica, lijekova, opreme za bebe i sl.) a povecao bih PDV na 23% ili 25% za sve ostalo stvari (posebno luksuzne, poput cigareta, alkohola, droge, naročito nekretnina, auta i sl.)...tako da nebi osjetila sirotinja povećanje, a oderao bih ove raspikuce ;)
quasar

#84 Re: NAJNOVIJI PDV

Post by quasar »

Ja bi na drogu stavio PDV 30% :lol: :lol:
Hemel

#85 Re: NAJNOVIJI PDV

Post by Hemel »

quasar wrote:Ja bi na drogu stavio PDV 30% :lol: :lol:
da ti pravo kazem, ja bih drogu skroz zabranio... :D

a PDV smanjio na osnovne zivotne namirnice (hrana, higijena, skolski pribor...) i opet od onoga sto se ubere vratio socijalno ugrozenim kategorijama. valjda je to i svrha PDV-a da se od svih uzima a na neki nacin vraca onima koji su ugrozeni.
mayab

#86 Re: NAJNOVIJI PDV

Post by mayab »

Sto se tice PDV-a, sto vec neko rece, neka drzava bolje "ganja" ovu fiskalizaciju, a samim tim povecava naplatu PDV-a i eto love, a ne da ide linijom manjeg otpora i jednostavno dize PDV, bojim se da ce prevara biti onda jos vise!
Ja mogu nabrojati barem desetak mjesta gdje nikada nisam vidio fiskalni racun, samo da pomenem buregdzinice, cevabdzinice i pekare i dosta je!
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#87 Re: NAJNOVIJI PDV

Post by PipiDugaDevetka »

Bh. poljoprivredu spasiti uvođenjem carina u visini koliki su podsticaji tih zemalja izvoznica bez obzira na sve evropske regule!
Maestro_Splinter

#88 Re: NAJNOVIJI PDV

Post by Maestro_Splinter »

hoćeli_ko_rasol wrote:ja bih, da se pitam, povećao PDV, ali na sl.način...ostavio bih 17% PDV na osnovne stvari (poput, namirnica, lijekova, opreme za bebe i sl.) a povecao bih PDV na 23% ili 25% za sve ostalo stvari (posebno luksuzne, poput cigareta, alkohola, droge, naročito nekretnina, auta i sl.)...tako da nebi osjetila sirotinja povećanje, a oderao bih ove raspikuce ;)

Odkad je nekretnina luksuz ? Sad zivis u kuci i ti uzivas u luksuzu, heh, svasta.

No, hrana, lijekovi, djecije ove peripetije trebaju da budu bez PDV-a. Prevoz za studente i djake treba da se naplacuje manje. Naravno treba istim i knjige osigurat besplatno jer ako ne ulazes u mlade i njihovo skolovanje, kroz 20 godina niko nece imati da vodi ovu zemlju, il ce postavit ovi koji su vec na vlasti svoje unuke ili sinove...vrlo vjerovanto.

PDV treba sibnut na luksuz sto je drago kamenje i plemeniti metali, alkohol i alkoholna pica te duhanski proizvodi. Kafa sva, elektronika u vidu mobilnih telefona, ovih televizora nove generacije, racunara i laptopa. Na to treba povecat pdv i to da bude 30%

Onda napraviti reviziju totalnu, provjeriti vlasnicke knjizice, pa hajde dokazi kako si to uzeo, zaradjujes godisnje 60 000 a ti vec 4 kuce imas od po 200 kvadrata, 3 auta, dijete ti studira u australiji, zena na sebi ima vikendicu i 40 duluma zemlje kod vogosce, hajmo objaaasni. Pa lagano oduzimanje, pa lagana aukcija i prodaja onom ko ponudi vise.

Te pare sto se uzmu odatle prebaciti u poljoprivredu i proizvodnju, ovoliko plodne i zdrave zemlje, a da asov u nju nikad udario nije ja u zivotu nisam vidio. Bosanska zemlja zjapi prazna dok mi kukuruz s Novog Zelanda uvozimo, zito iz Srbije, brasno kupujemo iz Hrvatske, paprike iz Spanije, mrkve iz Madjarske. Uvoza 50 milijardi, izvoza 2 miliona. Kad mi krenemo svoje nesto ubaciti na rafe Hrvatske i Srbije onda mi ne ispunjavamo proceduru, zakone, zahtjeve, nasi kamioni su prljavi, a nasa ambalaza je ruzna, i nasi proizvodi se stave na kut radnje, ako se ikako i izloze.

Sve se to lako moze rijesit, mi to sve imamo ovdje, zatvori granice, posebnu poresku stopu uvesti na proizvode koji su iz uvoza, stavit pdv na njih recimo ovaj sto je sad 17%, a nase proizvode osloboditi od PDV-a.

Litar mlijeka bosanskog 1 km litar hravskog 1.17. ja mislim da ce rijetko ko krenuti za tim od 1.17. Kad bi narod vidio da vlada radi na tome da zastiti zemlju i da nam napravi bolje onda bi u nama i prodario neki patriotizam, kupovali bi se domaci proizvodi, pare bi ostajale u zemlji, pdv bi lijepo popunjavao kasu, politicari nebi krali, para bi imali svi, od proizvodjaca do prodavaca. Mi bi zivjeli u rahatu i veselju i nebi rezali jedni na druge.

Al...ovo je Bosna...a ja sam sasvim nebitan lik u svemu ovome, tak da mi mozemo palamudit o tome do beskonacnosti, ovo ce ostat ovako kako jest.
atko

#89 Re: NAJNOVIJI PDV

Post by atko »

sve dok nam je sirotinja standard a nepostovanje zakona prirodno stanje bice nam tako kako je ;)
zahvalan

#90 Re: NAJNOVIJI PDV

Post by zahvalan »

PipiDugaDevetka wrote:Bh. poljoprivredu spasiti uvođenjem carina u visini koliki su podsticaji tih zemalja izvoznica bez obzira na sve evropske regule!

Tako je Pipi kad vidim da uvozimo jaja iz Slovenije (i haman sve uvozimo iz Slovenije) zamanta mi se u glavi

Imamo i problem stranih kompanija oni plasiraju proizvode iz svoje drzave :-) A bosnjo ko bosnjo vise voli tudje G*vno jer mu bolje mirise

Treba inspekcija da preceslja ko sve ne izdaje fiskalni racun pocevsi od Radoncica i onog restorana na 35 spratu

ha ja
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#91 Re: NAJNOVIJI PDV

Post by PipiDugaDevetka »

Tražio sam, ali ne mogu da nađem bh. mrkvu. Ne proizvodimo više mrkvu?!
Haettenschweiler

#92 Re: NAJNOVIJI PDV

Post by Haettenschweiler »

PipiDugaDevetka wrote:Tražio sam, ali ne mogu da nađem bh. mrkvu. Ne proizvodimo više mrkvu?!
Zar te to čudi? Pogledaj kako izgledaju nasadi mrkve u Španiji:
Image
A onda zamisli nekog našeg gariba koji je zasadio pola duluma mrkve. Zamisli kako se mrcvari u starom Kadetu putujući preko kozjih staza do zelene pijace gdje ga čekaju naši vrli nakupci. To su ljudi koji poznaju sve marifetluke pod milim Bogom i u stanju su seljaku "ubiti" cijenu na nivo koji ne pokriva ni troškove prozvodnje. Ali hebi ga, naš garib ne može šofirati mrkvu tamo vamo svaki dan pa je mora prodati buzašto jer bi je inače mogao samo stoci baciti.
jefferson

#93 Re: NAJNOVIJI PDV

Post by jefferson »

Maestro_Splinter wrote:
hoćeli_ko_rasol wrote:ja bih, da se pitam, povećao PDV, ali na sl.način...ostavio bih 17% PDV na osnovne stvari (poput, namirnica, lijekova, opreme za bebe i sl.) a povecao bih PDV na 23% ili 25% za sve ostalo stvari (posebno luksuzne, poput cigareta, alkohola, droge, naročito nekretnina, auta i sl.)...tako da nebi osjetila sirotinja povećanje, a oderao bih ove raspikuce ;)

Odkad je nekretnina luksuz ? Sad zivis u kuci i ti uzivas u luksuzu, heh, svasta.

No, hrana, lijekovi, djecije ove peripetije trebaju da budu bez PDV-a. Prevoz za studente i djake treba da se naplacuje manje. Naravno treba istim i knjige osigurat besplatno jer ako ne ulazes u mlade i njihovo skolovanje, kroz 20 godina niko nece imati da vodi ovu zemlju, il ce postavit ovi koji su vec na vlasti svoje unuke ili sinove...vrlo vjerovanto.

PDV treba sibnut na luksuz sto je drago kamenje i plemeniti metali, alkohol i alkoholna pica te duhanski proizvodi. Kafa sva, elektronika u vidu mobilnih telefona, ovih televizora nove generacije, racunara i laptopa. Na to treba povecat pdv i to da bude 30%

Onda napraviti reviziju totalnu, provjeriti vlasnicke knjizice, pa hajde dokazi kako si to uzeo, zaradjujes godisnje 60 000 a ti vec 4 kuce imas od po 200 kvadrata, 3 auta, dijete ti studira u australiji, zena na sebi ima vikendicu i 40 duluma zemlje kod vogosce, hajmo objaaasni. Pa lagano oduzimanje, pa lagana aukcija i prodaja onom ko ponudi vise.

Te pare sto se uzmu odatle prebaciti u poljoprivredu i proizvodnju, ovoliko plodne i zdrave zemlje, a da asov u nju nikad udario nije ja u zivotu nisam vidio. Bosanska zemlja zjapi prazna dok mi kukuruz s Novog Zelanda uvozimo, zito iz Srbije, brasno kupujemo iz Hrvatske, paprike iz Spanije, mrkve iz Madjarske. Uvoza 50 milijardi, izvoza 2 miliona. Kad mi krenemo svoje nesto ubaciti na rafe Hrvatske i Srbije onda mi ne ispunjavamo proceduru, zakone, zahtjeve, nasi kamioni su prljavi, a nasa ambalaza je ruzna, i nasi proizvodi se stave na kut radnje, ako se ikako i izloze.

Sve se to lako moze rijesit, mi to sve imamo ovdje, zatvori granice, posebnu poresku stopu uvesti na proizvode koji su iz uvoza, stavit pdv na njih recimo ovaj sto je sad 17%, a nase proizvode osloboditi od PDV-a.

Litar mlijeka bosanskog 1 km litar hravskog 1.17. ja mislim da ce rijetko ko krenuti za tim od 1.17. Kad bi narod vidio da vlada radi na tome da zastiti zemlju i da nam napravi bolje onda bi u nama i prodario neki patriotizam, kupovali bi se domaci proizvodi, pare bi ostajale u zemlji, pdv bi lijepo popunjavao kasu, politicari nebi krali, para bi imali svi, od proizvodjaca do prodavaca. Mi bi zivjeli u rahatu i veselju i nebi rezali jedni na druge.

Al...ovo je Bosna...a ja sam sasvim nebitan lik u svemu ovome, tak da mi mozemo palamudit o tome do beskonacnosti, ovo ce ostat ovako kako jest.
Otkad je TV a pogotovo racunar ili laptop luksuz???
Kaligrafija

#94 Re: NAJNOVIJI PDV

Post by Kaligrafija »

Dok se mi bavimo izborima, CIKom, ko je pokrao izbore i ko ce s kim u koaliciju, jel ljevica ili desnica, akcizama, poskupljenjem goriva i zivotnih namirnica, usljed poskupljenja akciza na gorivo, oni vec sad nam spremaju novi suk, sa novom stopom PDVa od 19%, a nesto ne vidim da se buni bilo ko!? Nije bitno kojoj opciji da stranka pripada...pa jel ovo vise normalno, na ove plate, jad i cemer, mizeriju, jos roknuti PDV 19% !?! Mrs stoko...!
Dozer

#95 Re: NAJNOVIJI PDV

Post by Dozer »

Reset. Na nulu. To je potrebno u ovoj drzavi.
Vratiti se na Ustav RBiH, ukinuti entitete, kantone i sve pripadajuce adminstracije, lovu od toga odmah preusmjeriti na otvaranje fabrika i novih radnih mjesta (a ovim otpustenim dati prioritet pri zaposljavanju tu, pa ko hoce - hoce, ko nece- ne mora), i onda lagano filtrirati hiljade postojecih zakona i podzakona dok se ne svedu na funkcionalnu i kolicinu, i sadrzaj.

Novi rat? Jbt mu mater, neka bude i to, ako ce se nakon njega konacno normalno zivjeti.
Haris.ba

#96 Re: NAJNOVIJI PDV

Post by Haris.ba »

Nije 19%. Već 21%.
Dozer

#97 Re: NAJNOVIJI PDV

Post by Dozer »

Cool :lol:
Juliuscezar

#98 Re: NAJNOVIJI PDV

Post by Juliuscezar »

Kaligrafija wrote:Dok se mi bavimo izborima, CIKom, ko je pokrao izbore i ko ce s kim u koaliciju, jel ljevica ili desnica, akcizama, poskupljenjem goriva i zivotnih namirnica, usljed poskupljenja akciza na gorivo, oni vec sad nam spremaju novi suk, sa novom stopom PDVa od 19%, a nesto ne vidim da se buni bilo ko!? Nije bitno kojoj opciji da stranka pripada...pa jel ovo vise normalno, na ove plate, jad i cemer, mizeriju, jos roknuti PDV 19% !?! Mrs stoko...!
Zašto se buniti, narod je glasao za te političke opcije prije mjesec dana. Bilo je jasno koja je njihova agenda. Zasuzujemo da jedemo travu
Post Reply