NAJNOVIJI PDV

lelan

#1 NAJNOVIJI PDV

Post by lelan »

Jeste li u toku o razmatranju za uvodzenje novih vrijednosti PDV-a .
convict

#2 Re: NAJNOVIJI PDV

Post by convict »

Ne. Imaš li ti kakvu kvalitetnu informaciju?

Ja sam baš prije par dana na jednoj temi komentarisao da bi povećanje PDV-a bio dobar potez pod uslovom da se višak para pametno iskoristi, odnosno da se izbjegnu nova zaduženja kod MMF-a i da se ne povećavaju porezi na dohodak. A ako će sve otići na povećanje administracije i njihovih beneficija kao prvi put, onda ga j....i.

Bilo šta oko PDV-a bi se moglo dosta brzo dogovoriti jer su i FBiH i RS u debelom minusu pa sumnjam da bi bilo političkih kočenja.
žuti

#3 Re: NAJNOVIJI PDV

Post by žuti »

kako sam cuo pdv se povecava, odnosno uvodi se diferencirana stopa od 17 - 25 %. :-) :roll:
Janjicar

#4 Re: NAJNOVIJI PDV

Post by Janjicar »

Volio bih da uvedu PDV samo ako ce se poslije toga Raja dignuti i da se zapale sve vlade i sva predsjednistva :x
'ebem im mater us*anu ljudi nemaju sta jest
Sitijevac2011

#5 Re: NAJNOVIJI PDV

Post by Sitijevac2011 »

convict wrote:Ne. Imaš li ti kakvu kvalitetnu informaciju?

Ja sam baš prije par dana na jednoj temi komentarisao da bi povećanje PDV-a bio dobar potez pod uslovom da se višak para pametno iskoristi, odnosno da se izbjegnu nova zaduženja kod MMF-a i da se ne povećavaju porezi na dohodak. A ako će sve otići na povećanje administracije i njihovih beneficija kao prvi put, onda ga j....i.

Bilo šta oko PDV-a bi se moglo dosta brzo dogovoriti jer su i FBiH i RS u debelom minusu pa sumnjam da bi bilo političkih kočenja.
Ovo je Bosna i Hercegovina, ne postoji pametno raspoređivanje novca. Svako povećanje PDVa dodatno bi zatrpalo privrednike u provaliji (jerbo davno su oni gurnuti dole). Mala i srednja preduzeća (kojih je najviše i koji de facto i de jure prehranjuju ovu državu) su u toliko lošoj poziciji da bi suludo povećanje poreza dodalo bar 150/200k nezaposlenih na onih navodnih pola miliona.
karanana

#6 Re: NAJNOVIJI PDV

Post by karanana »

jucer je bio neki "simpozijum" o tome. navodno bi povecanje PDV-a trebalo da prati i smanjenje obaveza poslodavca za doprinose pa u tom slucaju cijene ne bi rasle jer bi navodno doprinosi bili 35-40% umjesto sadasnjih 69-70%. mada meni to nema logike u nasoj zemlji jer samo presipas iz jednog lonca u drugi i ne znam kako bi onda namirili ovu razliku od cak 30% za smanjenje doprinosa a pdv povecavas na 21-25%.
u normalnijim i razvijenijim ekonomijama bi ovo imalo smisla jer bi smanjenje doprinosa podstaklo nova radna mjesta sto bi onda donijelo i vise uplata za doprinose a i vecu kupovnu moc pa bi se onda skupilo i vise pdv-a, medjutim to ja ne vidim kod nas nego vidim da ce povecati pdv kako bi zakrpili njihove rupe u socijalnim stavkama budzeta.
Dozer

#7 Re: NAJNOVIJI PDV

Post by Dozer »

Povecanje PDV-a ce posluziti samo za pokrivanje dodatnih "bataljona" novozaposlenih u administraciji i drzavnim firmama, i to je to.

Nemojte biti naivni, jer vec ima masa primjera ovoga. Aerodrom Sarajevo je u samo zadnjih par mjeseci "stekao" preko 40 novih uposlenika, za koje nije bilo ni konkursa, a sistematizacija je odradjena ispod stola i u ekspresnom roku. Naravno, sve se desava od momenta dolaska novog direktora (SDP), koji, btw, ima VŠS, a ne VSS, pa je cak i Statut aerodroma ekspresno promijenjen i uneseno pravilo da direktor moze biti i sa VŠS. Podrazumijevano, u prethodnom Statutu to nije moglo. Da ne pricamo o tome da novi direktor uopste nema licencu za vodjenje aerodroma, pa ce biti poprilican haos ako se pojavi neka EU komisija...
Drugi primjer je ovaj sa Lipovacom, u Krajini. Smijenjen je u stranci, navodno radi nepovoljne raspodjele mjesta sa SDA, a na stetu SDP-a, dok on tvrdi da je to radi toga sto nije htio otpustiti postojece ljude i zaposliti nove rodjake, sestrice, tetice i slicne podobnike.

Ovdje da neko zaista hoce da pravi promjene i da zaista stvara povoljno okruzenje za ekonomiju, ali i sve socijalne elemente, onda bi trebao uraditi bar nesto od sljedecih stvari:
- Potpune promjene u zdravstvu. Za pocetak, kreirati sistem po kojem bi se sredstva koja se odbijaju zaposlenima, a koja iznose nesto preko 20% LD-a, manjim dijelom odvajala za rad i naknade drzavnih klinika (recimo max. 30%), a vecim ostajala na podracunima osiguranika (70%). Pojednostavljeni primjer: ako je mjesecna neto plata 1.000KM, godisnja je 12.000, zakonska odbijanja za zdravstveno osiguranje su tada oko 2.400 godisnje. Po trenutnom sistemu, osiguranik nema ama bas nista s tim iznosom, nigdje mu se ne akumulira i nije moguce da bilo sta od toga iskoristi u slucaju neke teze bolesti ili povrede, nego uvijek mora "participirati" sa dodatnim iznosom koji zavisi od tretmana. Drugim rijecima, trenutno niko od nas nije zaista zdravstveno i potpuno osiguran. Tu se onda postavlja i pitanje - gdje su sredstva koja se odbijaju svim zaposlenima po ovom osnovu, a koji nisu otisli doktoru nikako zadnjih 10 ili vise godina? Recimo, ja sam primjer toga, a odbija mi se poprilicno vise nego je u primjeru. Sta ako se sutra razbolim ili se negdje skrsim i treba mi lijecenje negdje vani? Kojim parama da to platim, a vodim se kao osiguran? Drzava nece u tome ucestvovati, kao sto nikome i nije, to svi znamo, a od mojih desetina hiljada KM koje su mi uzimali u prethodnim godinama - nema nista. Pravo pitanje je - zasto se ne kopira Francuski ili Engleski model zdravstva? Ali, neka nam Dzapo ima obezbijedjene i cukun-unuke...

- Druga stvar su ekonomske mjere. Ovdje se stalno o njima prica, ali niko ih ne vidi, a jos manje osjeti. A niti ce ih vidjeti, a jos manje osjetiti jer sve ekonomske mjere se prvo podvode pod lupu odrzivosti administrativno-vladajuceg aparata, a za stvarnu privredu - sta ostane. To je najcesce ili nista ili toliko sitno da je nemoguce bilo sta pomjeriti s mjesta. Dakle, pod hitno treba smanjiti administrativni aparat drzavne, kantonalnih i entitetskih valada, i to za bar 30%. Nama se prezentiraju ustede u vidu odlazaka na sjednice autobusom (usput, napucanim autobusom), jer je to, kao, jeftinije. Da li je? 17 ministara je moglo putovati u Tuzlu zajedno u 6 vozila. Kako su sve dizeli, potrosnja na 100km im je ispod 10l. Ali, neka bude 10. To je za 200km 50KM po vozilu x 6 = 300KM. A onaj autobus kosta 700KM za 1 dan ;)

- Poljoprivreda. Uvozni lobiji su u zestokim talovima sa politicarima, pa zato i imamo stanje da je uvozno nekad i duplo jeftinije nego domace. Politicarima nije u cilju da jacaju domacu proizvodnju jer tako gube licne "prihode". BiH ima toliko neiskoristenog zemljista da bi bila u stanju hraniti pola EU, ali - o tome se i ne razmislja jer bi politicari ispali iz uvoznih talova. Npr. Popovo polje kod Trebinja je savrseno mjesto za uzgoj svega i svacega, a klimatski je pogodno za vise od jedne zetve godisnje. Navodnjavanje prirodno jer rijeka tece cijelom njegovom duzinom, a duzina je oko 30km... Da li je iko ikada to spomenuo, cak i kao neki plan u neko dogledno vrijeme? Naravno da nije.

I dok se nama u oci baca pijesak u vidu kojekakvih administrativnih usteda koje to nikada nisu, vrijeme prolazi, dugovi se gomilaju, pa se odna pokusavaju sanirati novim zaduzenjima, a od ulaganja u bilo sta nema nista.
I novi PDV, bez obzira na stopu ili stope, jednostavno ne moze promijeniti nista jer se i ne uvodi da bi sustinski bilo sta i mijenjao. Uvodi se samo kako bi se neobrazovanom narodu zamazale oci i pokazalo kako se radi za njegovu dobrobit, dok ce se iza toga odvijati uduplana pljacka tog istog naroda.
Last edited by Dozer on 08/11/2018 12:05, edited 1 time in total.
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#8 Re: NAJNOVIJI PDV

Post by sabina1 »

S obzirom da smo jedna od rijetkih evropskih zemalja sa unificiranom stopom PDV-a , njegova diferencijacija bi bila poželjna - na dole. Vi tvrdite da će se uvesti nova-veća stopa. Katastrofa , jer privrednici će potpuno nestati , rasterećenje u vidu doprinosa ne vodi nekom boljitku iz razloga što enormno veliki broj ljudi radi na - crno !
Uvoznicima treba produžiti rok plaćanja na minimalno 15 dana , a voljela bi znati kolika je nelikvidnost kod nas , sigurno je veća od hrvatskih 42000000000 kuna ?
U svakom slučaju administracija treba novce. Slažem se ! Ali - nema ih...
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#9 Re: NAJNOVIJI PDV

Post by KatarinaKosaca »

tvsabina wrote:S obzirom da smo jedna od rijetkih evropskih zemalja sa unificiranom stopom PDV-a , njegova diferencijacija bi bila poželjna - na dole. Vi tvrdite da će se uvesti nova-veća stopa. Katastrofa , jer privrednici će potpuno nestati , rasterećenje u vidu doprinosa ne vodi nekom boljitku iz razloga što enormno veliki broj ljudi radi na - crno !
Uvoznicima treba produžiti rok plaćanja na minimalno 15 dana , a voljela bi znati kolika je nelikvidnost kod nas , sigurno je veća od hrvatskih 42000000000 kuna ?
U svakom slučaju administracija treba novce. Slažem se ! Ali - nema ih...
Imaš jako smislene postove, ali me avatar uvijek baci u smijeh, pa obično dva puta pročitam :D U principu se slažem sa napisanim. Administracija je nagomilana dijelom radi dejtonskog kompliciranog uređenje, kasnije radi veselog uhljebljivanja bliskih i podobnih, a nitko se ne usuđuje da napravi prvi rez. Što se tiče diferencirane stope PDV koliko nisam bila za pri samom uvođenju sada jesam. Ali, za nultu stopu za knjige (sramotno je kako su nam knjige skupe što dugoročno vodi paupaerizaciji u prosvjećivanju i obrazovanju) ortopedska pomagala i još par artikala. Jednako, jesam za na primjer 25% PDV na neke artikle iz kojih bi se moglo nadomiriti hronični nedostatak likvidnosti, ali kako god da bude dugoročna strategija, a nikako ad hoc punjenje rupa..
nosara

#10 Re: NAJNOVIJI PDV

Post by nosara »

Dozer wrote:Povecanje PDV-a ce posluziti samo za pokrivanje dodatnih "bataljona" novozaposlenih u administraciji i drzavnim firmama, i to je to.

Nemojte biti naivni, jer vec ima masa primjera ovoga. Aerodrom Sarajevo je u samo zadnjih par mjeseci "stekao" preko 40 novih uposlenika, za koje nije bilo ni konkursa, a sistematizacija je odradjena ispod stola i u ekspresnom roku. Naravno, sve se desava od momenta dolaska novog direktora (SDP), koji, btw, ima VŠS, a ne VSS, pa je cak i Statut aerodroma ekspresno promijenjen i uneseno pravilo da direktor moze biti i sa VŠS. Podrazumijevano, u prethodnom Statutu to nije moglo. Da ne pricamo o tome da novi direktor uopste nema licencu za vodjenje aerodroma, pa ce biti poprilican haos ako se pojavi neka EU komisija...
Drugi primjer je ovaj sa Lipovacom, u Krajini. Smijenjen je u stranci, navodno radi nepovoljne raspodjele mjesta sa SDA, a na stetu SDP-a, dok on tvrdi da je to radi toga sto nije htjeo otpustiti postojece ljude i zaposliti nove rodjake, sestrice, tetice i slicne podobnike.

Ovdje da neko zaista hoce da pravi promjene i da zaista stvara povoljno okruzenje za ekonomiju, ali i sve socijalne elemente, onda bi trebao uraditi bar nesto od sljedecih stvari:
- Potpune promjene u zdravstvu. Za pocetak, kreirati sistem po kojem bi se sredstva koja se odbijaju zaposlenima, a koja iznose nesto preko 20% LD-a, manjim dijelom odvajala za rad i naknade drzavnih klinika (recimo max. 30%), a vecim ostajala na podracunima osiguranika (70%). Pojednostavljeni primjer: ako je mjesecna neto plata 1.000KM, godisnja je 12.000, zakonska odbijanja za zdravstveno osiguranje su tada oko 2.400 godisnje. Po trenutnom sistemu, osiguranik nema ama bas nista s tim iznosom, nigdje mu se ne akumulira i nije moguce da bilo sta od toga iskoristi u slucaju neke teze bolesti ili povrede, nego uvijek mora "participirati" sa dodatnim iznosom koji zavisi od tretmana. Drugim rijecima, trenutno niko od nas nije zaista zdravstveno i potpuno osiguran. Tu se onda postavlja i pitanje - gdje su sredstva koja se odbijaju svim zaposlenima po ovom osnovu, a koji nisu otisli doktoru nikako zadnjih 10 ili vise godina? Recimo, ja sam primjer toga, a odbija mi se poprilicno vise nego je u primjeru. Sta ako se sutra razbolim ili se negdje skrsim i treba mi lijecenje negdje vani? Kojim parama da to platim, a vodim se kao osiguran? Drzava nece u tome ucestvovati, kao sto nikome i nije, to svi znamo, a od mojih desetina hiljada KM koje su mi uzimali u prethodnim godinama - nema nista. Pravo pitanje je - zasto se ne kopira Francuski ili Engleski model zdravstva? Ali, neka nam Dzapo ima obezbijedjene i cukun-unuke...

- Druga stvar su ekonomske mjere. Ovdje se stalno o njima prica, ali niko ih ne vidi, a jos manje osjeti. A niti ce ih vidjeti, a jos manje osjetiti jer sve ekonomske mjere se prvo podvode pod lupu odrzivosti administrativno-vladajuceg aparata, a za stvarnu privredu - sta ostane. To je najcesce ili nista ili toliko sitno da je nemoguce bilo sta pomjeriti s mjesta. Dakle, pod hitno treba smanjiti administrativni aparat drzavne, kantonalnih i entitetskih valada, i to za bar 30%. Nama se prezentiraju ustede u vidu odlazaka na sjednice autobusom (usput, napucanim autobusom), jer je to, kao, jeftinije. Da li je? 17 ministara je moglo putovati u Tuzlu zajedno u 6 vozila. Kako su sve dizeli, potrosnja na 100km im je ispod 10l. Ali, neka bude 10. To je za 200km 50KM po vozilu x 6 = 300KM. A onaj autobus kosta 700KM za 1 dan ;)

- Poljoprivreda. Uvozni lobiji su u zestokim talovima sa politicarima, pa zato i imamo stanje da je uvozno nekad i duplo jeftinije nego domace. Politicarima nije u cilju da jacaju domacu proizvodnju jer tako gube licne "prihode". BiH ima toliko neiskoristenog zemljista da bi bila u stanju hraniti pola EU, ali - o tome se i ne razmislja jer bi politicari ispali iz uvoznih talova. Npr. Popovo polje kod Trebinja je savrseno mjesto za uzgoj svega i svacega, a klimatski je pogodno za vise od jedne zetve godisnje. Navodnjavanje prirodno jer rijeka tece cijelom njegovom duzinom, a duzina je oko 30km... Da li je iko ikada to spomenuo, cak i kao neki plan u neko dogledno vrijeme? Naravno da nije.

I dok se nama u oci baca pijesak u vidu kojekakvih administrativnih usteda koje to nikada nisu, vrijeme prolazi, dugovi se gomilaju, pa se odna pokusavaju sanirati novim zaduzenjima, a od ulaganja u bilo sta nema nista.
I novi PDV, bez obzira na stopu ili stope, jednostavno ne moze promijeniti nista jer se i ne uvodi da bi sustinski bilo sta i mijenjao. Uvodi se samo kako bi se neobrazovanom narodu zamazale oci i pokazalo kako se radi za njegovu dobrobit, dok ce se iza toga odvijati uduplana pljacka tog istog naroda.
U cijeloj regiji je isto, negdje je i gore, zaduzenje je vece... Ali, nije da narod nije zasluzio...
Platformas

#11 Re: NAJNOVIJI PDV

Post by Platformas »

Ako povecaju PDV nece doc vise na vlast(SDP) bar do 2025. godine.
Prosli put im alzirci 10 godina ukradose :)
p206

#12 Re: NAJNOVIJI PDV

Post by p206 »

Veći PDV će dovesti samo do većeg broja onih koji će namjerno pogrešno prikazivati svoje poslovanje, da bi plaćali manje državi. Budimo realni, većina preduzeća ne prikazuje realno svoje poslovanje. Tako da skačemo sami sebi u usta.
Druga je stvar što će taj dodatni porez biti prevaljen na krajnjeg kupca, umjesto da se uvede nulta stopa PDV-a za osnovne namirnice i sve što je vezano za bebe, jer nam je natalitet svima kompletno u totalnoj dubiozi. A društvo bez djece nema budućnost, neće penzineri stvarati kap` tal da mogu manipulisat.
quasar

#13 Re: NAJNOVIJI PDV

Post by quasar »

Kako je bolje povecati PDV umjesto poreza na dohodak?
PDV kaci sve slojeve drustva pa i najcrnju sirotinju. Porez na dohodak je ipak selektivniji.
O'zone
Globalni moderator

#14 Re: NAJNOVIJI PDV

Post by O'zone »

Mirno spavajte PDV se mjenjat neće! :mrgreen:
nosara

#15 Re: NAJNOVIJI PDV

Post by nosara »

quasar wrote:

PDV kaci sve slojeve drustva pa i najcrnju sirotinju. Porez na dohodak je ipak selektivniji.
Sa stanovista vladajuce bagre, pdv je bolji, zguli vise koze... A to je vladajuca doktrina...
Dozer

#16 Re: NAJNOVIJI PDV

Post by Dozer »

Opet kazem, nije poenta stvarno rasterecenja bilo koga, nego samo svaranje privida rasterecenja.
Ista je stvar uradjena i sa porezom na dohodak, kada je poslodavcima sa 10% smanjeno na 5%, sto se, kao, trebalo prevaliti uposlenicima. Ali, uposlenicima se nije prevalilo tih 5%, nego je uvedeno 10%, pa je tako sa prethodnih ukupnih 10% koje su imali poslodavci (sto je, kao, bilo rasterecenje) doslo do ukupnog povecanja na 15% (poslodavci 5 + uposleni 10, za razliku od prethodnih 10% koje su imali samo poslodavci).

Sta se postiglo? Nista. Poslodavci nisu radnicima povecali plate za tih 5% koji su im skinuti, a radnici su odjednom morali odvojiti 10% za porez. Istovremeno, mjesec-dva prije uvodjenja ovakvog zakona, vlastodrsci su svoje plate povecali u dva navrata, i to prvi put za 10%, a malo zatim opet za 10%, da bi onda i nakon reakcija to, kao, smanjili za 10%, pri cemu su ispod stola ostavili naknade koje su samo drugacije nazvali. Ukratko, oni su sebi i tada, planirano, unaprijed podigli plate za iznos oporezivanja koji su malo kasnije uveli, tako da su im plate ostale iste. Naravno, nedugo zatim su ih ipak opet povecali za 5%.
Ista stvar ce se desiti i sada, sa PDV-om. Oporezovace se dodatno ponesto, ali ce to uticati opet na domace privrednike, dok ce uvoznici, prakticno, ostati netaknuti. Ono na sta se PDV i smanji (a nece), opet ce poskupiti da bi se namirile razlike na onome na cemu PDV jeste povecan.
I, gdje smo dosli?
Prpa.ba

#17 Re: NAJNOVIJI PDV

Post by Prpa.ba »

Marka placenog poreza je marka protiv boljitka BiH. :D
Dozer

#18 Re: NAJNOVIJI PDV

Post by Dozer »

Mozda Lijanovicima... :D, velikim magovima za isparavanje love (tipa miliona sa racuna CZ) :)

Zajebanciju na stranu, porez je potreban, naravno, jer svaka drzava funkcionise na osnovu poreza. Medjutim, vrste poreza, visine poreza i njihova raspodjela i upotreba su ono sto drzavu cini ili ne cini efikasnom.
Kod nas je vise nego ocito da poreza imamo i na izvoz, i prikupljanje cak ide prilicno dobro, medjutim raspodjela i koristenje su zadnji odron.
Prpa.ba

#19 Re: NAJNOVIJI PDV

Post by Prpa.ba »

Dozer wrote:Mozda Lijanovicima... :D, velikim magovima za isparavanje love (tipa miliona sa racuna CZ) :)

Zajebanciju na stranu, porez je potreban, naravno, jer svaka drzava funkcionise na osnovu poreza. Medjutim, vrste poreza, visine poreza i njihova raspodjela i upotreba su ono sto drzavu cini ili ne cini efikasnom.
Kod nas je vise nego ocito da poreza imamo i na izvoz, i prikupljanje cak ide prilicno dobro, medjutim raspodjela i koristenje su zadnji odron.
Slazem se sa tvojim komentarima, a moj komentar je onako, globalna konstatacija. :D

Naime, bez narodne svijesti da smo mi ti koji punimo budzet, da smo mi svi poreski obveznici i da castimo guzovacom armiju dzabojeda, svaki porez je ustvari finansiranje javasluka i odlaganje propasti ovog sistema. Ovo o cemu govorim ogleda se u cinjenici da ce svako reci "sto Vlada ne izdvoji novac", "a imaju za skopcjene automobile" i slicno. Ispada da se lova stvara iz have, i eto oni raspolazu time na los nacin. Jok, svi ih mi castimo, samo vecina toga nije svjesna. Nikad nisam vidio analizu tipa "svaki gradjanin BiH ove godine je u prosjeku izdvojio 120 maraka za gorivo automobila duznosnika na nivou kantona, 300 maraka za tople obroke, 600 maraka za place, 5 maraka za razvojne projekte". Kad to skontamo, halal PDV i 25% ako ce ici na prave stvari i da nam bude bolje. Ovako, marka poreza je marka protiv napretka BiH. :D
Dozer

#20 Re: NAJNOVIJI PDV

Post by Dozer »

Naravno. I - nazalost.
karanana

#21 Re: NAJNOVIJI PDV

Post by karanana »

imam svijest da moj porez ide u njihove plate, sluzbene automobile, dnevnice......to se znalo i kad su uvodili pdv i digli porez sa 10 na 17% i obecavali nam ulaganja u drzavu, razvojne projekte i sl. i sa novim dizanjem se nece nista pozitivno desiti ni promijeniti. svjestan sam toga nije da nisam.
i sta ja mogu tu da uradim?
headbanger

#22 Re: NAJNOVIJI PDV

Post by headbanger »

Da Bog da bio 60% na hranu
Dozer

#23 Re: NAJNOVIJI PDV

Post by Dozer »

E, upravo u tome je nas najveci problem - to famozno pitanje "STA JA MOGU TU DA URADIM?"

Ti, kao pojedinac, ili ja, ili bilo ko pojedinacno - ne mozemo uraditi nista. Kada sjednes da rucas npr. rizu, od jednog zrna neces dobiti nista - nit' ces se najesti, nit' ces kasnije imati cime da nahranis gladnu WC solju. Ali, kada je u tanjiru par hiljada zrna, sto je jedna dobra porcija, onda ces se najesti i ti, a kasnije i solja :).

Za razliku od nas, riza ocito ima svijest pa se grupise kako bi nama pomogla. Mi, ili velika vecina nas koji smo, opet ocito, bez rizine svijesti, nismo u stanju da se grupisemo kako bismo pomogli sami sebi.

Prvi korak jacanja te pojedinacne svijesti jeste da ljudi shvate da od etno-nacionalizma i vjerske segregacije na "nase" i "njihove" - nema nista dobro. E, kada se to shvati, onda se dolazi na izbore, a na izborima se bira onaj (pa makar to bio najmanji i najnepoznatiji moguci), koji, za pocetak, ne uzdize etno-nacional-vjerske kategorije na pijedestal najbitnijih, nego nudi stvarne ekonomsko-socijalne promjene koje je sposoban i obrazloziti i prezentovati na pismen nacin. Ali (opet to @ebeno "ali"), takav ne moze postici nista dok pojedinci koji glasaju ne kontaju o cemu im taj prica, a pogotovo dok nemaju dovoljno jakog mentalnog sklopa da u njemu sami sebi sloze neku buducu fiktivnu sliku. A nakon toga, da skontaju i svoju ulogu ili poziciju u ili na toj slici, a ta uloga se ogleda u tome da kada si gladan, ti uzmes rizu i najedes se. Ili, ako se nisi najeo od rize, a ti promijenis pa uzmes grah. Ako se opet nisi najeo, a ti opet promijenis i uzmes grasak.... i tako redom i brzinom koja ti odgovara dok ne pronadjes ono cime se mozes najesti ;).
convict

#24 Re: NAJNOVIJI PDV

Post by convict »

quasar wrote:

Povećanjem direktnih poreza se opterećuje privreda i rad i na taj način se destimuliše otvaranje radnih mjesta. Povećanje PDV-a u principu nema naročito značajan uticaj na privredu, jer PDV plaćaju potrošači tako da se opterećuje potrošnja.

Evo brza i gruba računica. Uz sadašnju stopu od 17% prikupi se oko 5 milijardi KM godišnje. Ako bi se PDV povećao na 18% to bi bilo oko 300 miliona dodatno u budžetu. Građani bi to osjetili na način da bi račun u supermarketu umjesto 117 KM plaćali 118 KM. Mislim da je to manja žrtva nego da se oporezuje topli obrok, karta za prevoz, ukidaju poreske olakšice.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#25 Re: NAJNOVIJI PDV

Post by Truba »

u posljednje vrijeme zaista nemam riječi na situaciju u BiH
Post Reply