najjeftiniji auto
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- amrica
#1 najjeftiniji auto
Indija predstavila najjeftiniji auto
Vozilo, nazvano Tata Nano, prodavat će se po cijeni od 100.000 rupija ili 2.500 dolara i omogućit će stanovnicima zemalja u razvoju da putuju na četiri točka, javio je BBC.
Automobil s četvero vrata, koji će se pojaviti u prodaji ove godine, imat će 33 konjske snage, 42 kubika i motor na zadnjem dijelu.
On nema klimatizaciju, prozore na automatsko otvaranje i upravljanje strujom, ali će dva deluxe modela biti u ponudi.
Predstavljanje vozila došlo je u vrijeme kada se prognozira da će indijsko tržište automobila buknuti u narednim godinama zahvaljujući brzom rastu indijske ekonomije i povećanoj potrošačkoj moći stanovništva.
Predviđa se da će se indijska prodaja automobila učetverostručiti na 145 milijardi dolara do 2016.
Predsjedavajući kompanije Ratan Tata izjavio je da je lansiranje Nanoa prekretnica u istoriji saobraćaja.
On je izjavio da je automobil "siguran, dostupan svakome i prilagodljiv svim vremenskim uslovima - narodni automobil dizajniran da udovolji svim sigurnosnim standardima i zakonima o emisiji gasova koji je pristupačan svakome".
Autic ispadne oko 3.350 KM, lutka za granapa, za posla, za zujanje po gradu
Vozilo, nazvano Tata Nano, prodavat će se po cijeni od 100.000 rupija ili 2.500 dolara i omogućit će stanovnicima zemalja u razvoju da putuju na četiri točka, javio je BBC.
Automobil s četvero vrata, koji će se pojaviti u prodaji ove godine, imat će 33 konjske snage, 42 kubika i motor na zadnjem dijelu.
On nema klimatizaciju, prozore na automatsko otvaranje i upravljanje strujom, ali će dva deluxe modela biti u ponudi.
Predstavljanje vozila došlo je u vrijeme kada se prognozira da će indijsko tržište automobila buknuti u narednim godinama zahvaljujući brzom rastu indijske ekonomije i povećanoj potrošačkoj moći stanovništva.
Predviđa se da će se indijska prodaja automobila učetverostručiti na 145 milijardi dolara do 2016.
Predsjedavajući kompanije Ratan Tata izjavio je da je lansiranje Nanoa prekretnica u istoriji saobraćaja.
On je izjavio da je automobil "siguran, dostupan svakome i prilagodljiv svim vremenskim uslovima - narodni automobil dizajniran da udovolji svim sigurnosnim standardima i zakonima o emisiji gasova koji je pristupačan svakome".
Autic ispadne oko 3.350 KM, lutka za granapa, za posla, za zujanje po gradu
-
zlatan01
#2 Re: najjeftiniji auto
Da bilo je na vijestima. Zvuci dobro, ali treba sacekati da se pojavi u prodaji, pa da se definitivno vidi vrijedi li sta. Prvo sto pomislim je ipak mozda upitna sigurnost u tako jeftinom autu. Podsjetimo se samo katastrofalnih rezultat crush-testova kineskih auta. Medjutim, sto Amrica rece, moze biti zanimljiv kao drugo auto u familiji.
-
Samid
Ovo i jeste nesto kao fico ali ja mislim cak da je fico bio i bolji.Ova Tata Nano ima motor sa 2 cilindra i trosi oko 5 l i nema nikakvih opcija,jedino moderniji dizajn i naravno ekstra cijenu 1700 € baza.Treba sacekati kras test i ostale rezultate pa cemo vidjeti jeli ovo auto ili je tomos dobio kabinu.
- chuchumbamayumbe
Pa sta ocekujete od auta koji kosta $2500?Samid wrote:Ovo i jeste nesto kao fico ali ja mislim cak da je fico bio i bolji.Ova Tata Nano ima motor sa 2 cilindra i trosi oko 5 l i nema nikakvih opcija,jedino moderniji dizajn i naravno ekstra cijenu 1700 € baza.Treba sacekati kras test i ostale rezultate pa cemo vidjeti jeli ovo auto ili je tomos dobio kabinu.
5 zvjezdica, klimu, ESP, ABS, twin-turbo motor...?
Doduse, moci ce se ugraditi i klima, uz doplatu.
Prije svega je napravljen za mnogoljudno siromasna trziste Indije i zemalja u razvoju, da predju od tacke A do tacke B i to je to.
Odlicna stvar za one koji sebi ne mogu priustiti novo auto (ili bilo kakvo auto).
Ocekujem da ce ga prodati u mnogo miliona primjeraka!
A, btw, i ne izgleda loshe na prvi pogled.
- amrica
a kakav ce to test praviti na auto od 33 ks? Ide 40 na sat i udari u nesto? Pa to je malo brze od dobrog trkaca. Nije navedena maximalana brzina koju postize, ali ja govorim, teoretski o auticu za Sarajevo, gdje je prosjecna brzina izmedju 10 i 15 na sat, a plafon je 50-60. I bas zato se ne desavaju katastrofalni sudari, samo kuckanja i ogrebotine. A pri ovim uslovima svaki auto trosi 8-10 l/100.Samid wrote:Ovo i jeste nesto kao fico ali ja mislim cak da je fico bio i bolji.Ova Tata Nano ima motor sa 2 cilindra i trosi oko 5 l i nema nikakvih opcija,jedino moderniji dizajn i naravno ekstra cijenu 1700 € baza.Treba sacekati kras test i ostale rezultate pa cemo vidjeti jeli ovo auto ili je tomos dobio kabinu.
Ja sam temu postavila zato sto mi se svidio auto, mali i sladak i jeftin, jako jeftin i bio bi odlican auto br 2 u svakoj porodici (mali tata nana do shopping centara, djecu skolu itd. a Ferari u garazi kad ti zatreba auto)
-
shadow
Koliko para toliko muzike. Za tu cifru me ne mogu iznenaditi rezultati crash testa, mozda samo u pozitivnom smislu-ako se slucajno pokaze iznad ocekivanja. Idealan auto za njih a Boga mi i za nase prilike, samo kad bi se nasem narodu moglo dokazati da vozi nesto sto ne moze ici brzo i sto ne nosi amblem nekih poznatijih auto-proizvodjaca. Smanjio bi se broj udesa to je sigurno, potrosnja i stepen zagadjenosti bi bili manji manji, lakse bi se bilo kretati i parkirati jer su to znatno manji auti od limuzina i "tenkova" kojih je sve vise, i na kraju svi bi vozili nov auto sto bi bio veliki korak naprijed u odnosu na sadasnju prosjecnu starost auta na nasim cestama koja je negdje oko 20 godina cini mi se. Ima i svojih mana naravno, ne moze se s njim ni do vikendice dobaciti a da ne govorim do mora ali zato bi nam zeljeznice dozivjele procvat, treba na sve misliti. Uh sto se nasrah.. 
- chuchumbamayumbe
Ja bih ga sutra kupio da ima kod nas da se kupi, da imam na pos'o i sa posla, i po gebire da odem, zasto da ne.
-
Samid
Cijena ovog auta je napravljena samo za Indijsko trziste kao i prikazani model.Model za Evropu je u planu ali cijena nece biti ni slicna jer da bi ispunio osnovne evropske norme mora mnogo toga izmjeniti tj.dodati potrebnu opremu kao ABS,zracni jastuci itd.Inace max.brzina mu je 100 km/h
- arman1
- Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
- Vozim: šta klepim
- Horoskop: BOG
Meni i ovakav odgovara.Samid wrote:Cijena ovog auta je napravljena samo za Indijsko trziste kao i prikazani model.Model za Evropu je u planu ali cijena nece biti ni slicna jer da bi ispunio osnovne evropske norme mora mnogo toga izmjeniti tj.dodati potrebnu opremu kao ABS,zracni jastuci itd.Inace max.brzina mu je 100 km/h
Kad naletiš na kretena u terencu od 2T ni u Volvu nemaš puno šanse.
-
Gray
arman1 wrote:Meni i ovakav odgovara.Samid wrote:Cijena ovog auta je napravljena samo za Indijsko trziste kao i prikazani model.Model za Evropu je u planu ali cijena nece biti ni slicna jer da bi ispunio osnovne evropske norme mora mnogo toga izmjeniti tj.dodati potrebnu opremu kao ABS,zracni jastuci itd.Inace max.brzina mu je 100 km/h
Kad naletiš na kretena u terencu od 2T ni u Volvu nemaš puno šanse.
http://www.youtube.com/watch?v=GEBC9PbjPv4
- beco
JA fakat moram pohvaliti Amricu, svaka cast. Ti mi obaras predrasude o zenama, jer napokon znam jednu zenu sa kojom mogu razgovarati o necemu sta ja zelim i sto mi je strast tj. o kolima. Dosta je vise supljih prica. Ukratko fino je da se vidi da ima i cura koje su CAR FREAK! Samo naprijed! 
- beco
A sto se tice same teme. Mislim da je ovo maksimum sto se moze dobiti za ove pare. Znam da nije planiran izvoz, ali ipak se nadam da ovo nikad nece doci do nasih granica, jer kad bi svako mogao kupiti kola onda, vise nebi bilo mjesta za voznju u Sarajevu. 
-
malizeleni