Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Najjadnije mjesto u BiH

Skender Vakuf
36
5%
Vareš
187
27%
Ilijaš
31
4%
Donji Vakuf
20
3%
Kladanj
33
5%
Olovo
50
7%
Bos. Gradiška
21
3%
Bos Grahovo
167
24%
Novi Travnik
24
3%
Zenica
133
19%

Total votes: 702

Arteta

#526 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by Arteta »

Koje je mjesto ova druga i treca slika?
Cherry-Cherry

#527 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by Cherry-Cherry »

Što se Zenice tiče, možda nije najjadnija, ali jest najružnija u BiH. Znam da to nije tema, al eto. :|
rekla-kazala

#528 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by rekla-kazala »

Cherry-Cherry wrote:Što se Zenice tiče, možda nije najjadnija, ali jest najružnija u BiH. Znam da to nije tema, al eto. :|
Poznaješ li Zenicu dobro ?
Po čemu je ružnija od Rajlovca, Stupa, Dobrinje, Buća Potoka, Alipašinog,... pa i Grbavice ?
Arhitektura u BiH je katastrofalna, imamo najružnije kuće u Europi, klasična BH kuća je kocka od tri sprata, napravljena od šljakobetonskih elemenata, sa ružnim balkonima, bez fasade i krovom na četiri vode.
iscrtani čovek

#529 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by iscrtani čovek »

NeenaSa wrote:Glasah za Bosansko Grahovo.
Tko je putovao prije, ... danas je jos sablasnije.
Uništeno je u ratu.
Postoje snimci ulaska HV u Grahovo, gde se vidi da je grad čitav, bez nekih velikih oštećenja.
Paljevina je usledila posle, dosta zgrada, Hotel Sarajevo, Dom kulture.
E sad zašto se to uradilo ( recimo Drvar, koliko znam nije spaljen) je pitanje. U Grahovu je pre rata živelo malo Hrvata, nije bilo nikakvih masovnih egzekucija niti šta tome slično, tako da je isključeno da je u pitanju neki čin osvete za to.
Navodno zbog poginulih pripadnika HV u borbama na tom području.
Mada slutim da je pravi razlog ipak ,,politički''. To je granična opština sa Kninom, Hrvatskom, i devastirana je zbog strukture stanovništva, iako je u Federaciji BIH. Prosto je uništena temeljno, i teško da će se ikada oporaviti.
radostan dan

#530 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by radostan dan »

stakasa wrote:
Objektivni navijac wrote:
radostan dan wrote:da ima države i strategije, il bi ovaj narod pokupili bliže centrima, il bi dali podsticaje za proizvodnju svega što se na betonu i asfaltu ne može proizvesti...no to nije problem samo bih...
tako je kako je, spasa nam nema, propasti nećemo...al da će nam djeca pobjeći - hoće.
Ovo je glavni zajeb i glavni razlog,sto su skoro svi mali gradici i sela na ovoj negativnoj listi. Cak i meni dragi i za razvoj BiH ultrapozitivni bosanski komunisti su poceli ovaj zajeb a to je gomilanje ljudi u novokomponovane gradove a unistenje sela i provincije. Samo u zemljama trecega svijeta ( Afrika,Azija i rubovi Evrope ) se ljudi gomilaju u velike gradove,jer im je to jedina sansa opstanka/egzistencije. U razvijenom svijetu,na selu,manjim gradicima,periferijama zivi bogato stanovnistvo a u gradovima samo najsiromasniji sloj i nesretni doseljenici. Zato jer su razvijene drzave,razvijene,imaju vec stotinama godina obrazovano vodstvo,koje brine za dobrobit zemlje i za pravilan ekonomski razvoj. Vec kada odete u Hrvatsku,posebno u Istru,vidjecete da tamo selo i mali gradici cvjetaju u odnosu na BiH a ako dobacite do Austrije,Ceske,Slovenije i vidite njihova sela i gradice izgledace vam kao da ste na drugoj planeti. A i jeste,ta planeta se zove Evropa.
Ne stoji ti ovo sto si napisao... Urbanizacija kao i rast stanovnistva u gradovima puno veci nego na selu je globalna pojava, i u razvijenom i nerazvijenom svjetu. Radostan dan prica o hladu kruske kad mu djeca narastu a zaboravlja da ce tad prije svega gledat da mu je Dom zdravlja u blizini. U svakom dobu zivota bolje je ziviti u gradu nego na selu. Pricamo o permanentnom zivotu, ne o odlasku na vikend
dozvoli da objasnim svoj stav.
ne treba ići u krajnost, nisam ja robinzon kruso...

pod selom podrazumjevam mjesnu zajednicu, naselje, kako god, od nekih 3000-4000 ljudi.. sa osnovnom školom, sa bar 3-4-5 stambenih zgrada za prosvjetne radnike i administrativno osoblje, sa domom zdravlja, apotekom, sa petnaestak prodavnica u pravom smislu te riječi, isto toliko kafana/kafića/restorana...
mjesto u kom su sve ulice asfltirane, gdje ima kablovska i internet, ulična rasvjeta, biblioteka, itd, itd.
mjesto koje je najviše 5-10 minuta udaljeno od glavne magistrale, a 20 do 30 minuta u vrh glave od većeg ili velikog grada.

ako ćeš mi reći da takvo selo/mjesna zajednica ne postoji, ili da je to - gradić, nisi u pravu, postoje.
i ovdje i srbiji (tamo pogotovu).
već sam napisao, geografija ne dopušta crnoj gori da ima takve prednosti u odnosu na bih i srbiju, makedoniji zbog nekih drugih stvari, a pitanje je i kako će se hrvatska snaći u planiranju ovoga o čemu diskutujemo, obzirom na ek. krizu i ulazak u eu.

zašto se ta mjesta nazivaju selima a ne gradićima?
zato što je primarna orjentacija njihovog stanovništva ili poljoprivreda ili stočarsvo.
zahvaljujući ili prirodnim resursima, ili sopstvenim radom i bogatstvom, ili planiranjem, uspjeli su da naprave to što imaju.

imao sam prilike da obiđem takva mjesta, imam poznanike i rodbinu u takvim mjestima, a i profesionalno se bavim ljudima, društvom, pojedincima, itd...
vjeruj mi na riječ da je ukupan kvalitet života tih ljudi veći od onog sa čengić vile, lukavice, zenice, urbanog jezgra banja luke itd, itd...

možda ti je čudno ovo što tvrdim, ali ako nisi imao priliku da se upoznaš i da vidiš one koji žive u semberriji ili šumadiji, znači svuda gdje su ravniji i plodniji dijelovi zemlje, onda nećeš razumjeti ovo što pišem, niti ćeš odobriti npr dangubinu odluku.

još malo o nivou kvaliteta života u takvim mjestma...ubjedljivo najveći nivo kvaliteta imaju oni koji su uspjeli da iskombinuju lično dostignuće u obrazovanju ili u nekoj vještini koja je neophodna gradu, i to svoje znanje i vještinu i prodaju gradu, a mjesto u kom žive im daje mogućnost dalje nadogradnje u slobodno vrijeme, ako to žele....

u takvim mjestima, većina domaćinstava ima po 3-4 kuće. delaju i izgledaju kao nezavisna preduzeća u odnosu na samo mjesto u kom se nalaze, opštinu, regiju, pa i državu...

u takvim domaćinstvima, odmah pri ulasku u dvorište, sem što zatičeš 2-3 generacije, odmah primjećuješ i šta je koja od pomentih generacija gradila i stvarala u vrijeme svog -prime time-a-...

itd, itd, ima mnogo toga da se priča i piše na ovu temu, malo sam skrenuo sa kursa ck skj, oprostite drugovi...
pametnom politikom, podsticajima i mjenjanjem svijesti bh balvana što se odazivaju na ime - građani, stvar se može promjeniti i bar 30 posto ovih nabrojanih sela i gradića može ponovo oživjeti.
stakasa

#531 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by stakasa »

Ok radosni, shvatili smo se, hvala na iscrpnom odgovoru
XOX100

#532 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by XOX100 »

rekla-kazala wrote:
Cherry-Cherry wrote:Što se Zenice tiče, možda nije najjadnija, ali jest najružnija u BiH. Znam da to nije tema, al eto. :|
Poznaješ li Zenicu dobro ?
Po čemu je ružnija od Rajlovca, Stupa, Dobrinje, Buća Potoka, Alipašinog,... pa i Grbavice ?
Arhitektura u BiH je katastrofalna, imamo najružnije kuće u Europi, klasična BH kuća je kocka od tri sprata, napravljena od šljakobetonskih elemenata, sa ružnim balkonima, bez fasade i krovom na četiri vode.
Nema nista arhitektura kuca u BiH sa ruznocom Zenice.
Koji jeste jedan od najruznijih gradova u BiH.
Jednostavno centar grada je oronuo. Saobracajnica u i oko centra grada nema nikakve veze.
Neka oronula robna kuca, Konzum gdje shibicari na parkingu prodaju igracke djeci. Parking se pretvorio u igraliste sa auticima za djecu.
Nikakve klase, nikakvog stila.
Pogledajte u ostale, manje gradove u BiH.
A Zenica je jedan od vecih gradova.
Ja bih streljao vaseg nacelnika, samo zato sto nemate normalan centar grada jer je dopustio onaj ciganluk u centru.
swanfilter

#533 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by swanfilter »

Arteta wrote:Koje je mjesto ova druga i treca slika?
Druga slika je iz centra Bosanske Krupe, treca je Bosanska Otoka. Te dvije slike nemaju veze sa opstinom Krupa na Uni ...
dezurni_ucenik

#534 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by dezurni_ucenik »

Iskreno meni je Zenica simpa grad,ne bih rekao da je ruzan.Nije ni mali nije niti veliki grad.Sve je nekako na dohvat ruke.Ali onaj kameni spavac i ono sto su uradili od Bege mi se ne svidja nikako.Bega izgleda kao Spunge Bob.

Dobro je pa nisu uradili onu kapiju u centru sto su htjeli :lol: .Koji bi to uzas tek bio :evil:
Arteta

#535 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by Arteta »

swanfilter wrote:
Druga slika je iz centra Bosanske Krupe, treca je Bosanska Otoka. Te dvije slike nemaju veze sa opstinom Krupa na Uni ...
Hvala, i mislio sam da je tako nesto.
Nego, jesi li iz Bosanske Krupe?
XOX100

#536 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by XOX100 »

Meni se Bosanska Otoka veoma svidja.
Una protice sredinom grada.
Mostovi preko njih, i restorani sa strane. Meni ne bi smetalo zivjeti tamo.
Oi

#537 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by Oi »

ružna jbg
Image
swanfilter

#538 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by swanfilter »

Arteta wrote:
swanfilter wrote:
Hvala, i mislio sam da je tako nesto.
Nego, jesi li iz Bosanske Krupe?
Jesam, i veoma sam sretan zbog toga :izet:
preludezalude

#539 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by preludezalude »

Po meni je Sarajevo najjadniji grad. Uzevsi u obzir da je to glavni grad drzave pa onda pogledas od Rajlovca do Stupa... Pravi ciganluk. Pa kad dodas nepotizam, ravnodusnost gradjana prema drugima... jos kad se uzme u obzir koliko zivi stanovnika na tom podrucju, ocekivao bi nesto puno bolje i reprezentativnije. Iz tih razloga je za mene najjadniji grad.
Bez uvrede za Sarajlije, ali stvarno od glavnog grada drzave ocekujem puuuuuno vise.
Nadzorna_ploca

#540 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by Nadzorna_ploca »

A i Živinice su jadne..bas je onako papanski mentalitet ljudi..Sreca pa je drugdje dosta drugacije.. :D
I bas steta sto je ovako kuca do kuce i zgrada do zgrade, vjerovatno smo mi ludi a drugi pametni.. :D

Image

Image
Last edited by Nadzorna_ploca on 17/02/2014 12:58, edited 5 times in total.
x_lecter

#541 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by x_lecter »

expertx wrote:Olovo
na mom bolovo 8-)
rekla-kazala

#542 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by rekla-kazala »

Oi wrote:ružna jbg
Image
Čini mi se da o ljepoti Zenice sude ljudi koji su je vidjeli iz auta putujući iz pravca Sarajeva prema Doboju pa im se ona gadna željezara toliko ogadila da im se i grad ogadio.
Evo čovjek kaže da je centar zapušten,.. a od Carine do Bosanke sve i jedna fasada obnovljene, pločnik promjenjen, nove lampe postavljene, moderna natkrivena pijaca urađena.
Ne znam šta bi više, a to što se uličnih prodavača tiče,... njih ima i na Ferhadiji.

P.S. Mjenjam trosoban stan u centru Zenice za dvosoban stan na periferiji B.Grahova. Spreman sam i nadoplatiti do 10.000 KM :lol: :lol: :lol:
Last edited by rekla-kazala on 17/02/2014 13:08, edited 1 time in total.
baxul

#543 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by baxul »

mislim da olovo i kladanj pored ovih nabrojanih sredina imaju nekakvu perspektivu jer se nalaze na nacionalno bitnoj saobraćajnici. olovo prida ima problem što se nalazi u pogrešnom kantonu.

od novonastalih opština doboj istok i doboj jug prilično dobro koriste svoju situaciju jer se oba nalaze na dobrim prometnicama i mogu postati nekakvi centri nečega.

tešanj je odličan ali će tek da postane bitan grad kada autoput prođe bliže tešnju nego što m17 sada prolazi (kako sam shvatio autoput zaobilazi maglaj i primiče se tešnju odnosno prolazi kroz doboj jug).
preludezalude

#544 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by preludezalude »

Nadzorna_ploca wrote:A i Živinice su jadne..bas je onako papanski mentalitet ljudi..Sreca pa je drugdje dosta drugacije.. :D
I bas steta sto je ovako kuca do kuce i zgrada do zgrade, vjerovatno smo mi ludi a drugi pametni.. :D

Image

Image
Potpuno se slazem.
Nadzorna_ploca

#545 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by Nadzorna_ploca »

Da smo papci jeli? :mrgreen:
To je tabu tema ovih dana..
Last edited by Nadzorna_ploca on 17/02/2014 13:13, edited 1 time in total.
Nadzorna_ploca

#546 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by Nadzorna_ploca »

Dupli post...Brisi..
Arteta

#547 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by Arteta »

swanfilter wrote:
Jesam, i veoma sam sretan zbog toga :izet:
I kakvo je stanje tamo?
Kakvo u opstini Krupa na Uni?
Cherry-Cherry

#548 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by Cherry-Cherry »

Ja bih voljela da živim u Posavini ili Krajini. Znači: Bihać, Sanski Most, Ključ... ili bilo koji grad na Savi. :) Recimo Basanski Šamac, ne znam zašto ali privlači me.
NeenaSa

#549 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by NeenaSa »

iscrtani čovek wrote:
NeenaSa wrote:Glasah za Bosansko Grahovo.
Tko je putovao prije, ... danas je jos sablasnije.
Uništeno je u ratu.
Postoje snimci ulaska HV u Grahovo, gde se vidi da je grad čitav, bez nekih velikih oštećenja.
Paljevina je usledila posle, dosta zgrada, Hotel Sarajevo, Dom kulture.
E sad zašto se to uradilo ( recimo Drvar, koliko znam nije spaljen) je pitanje. U Grahovu je pre rata živelo malo Hrvata, nije bilo nikakvih masovnih egzekucija niti šta tome slično, tako da je isključeno da je u pitanju neki čin osvete za to.
Navodno zbog poginulih pripadnika HV u borbama na tom području.
Mada slutim da je pravi razlog ipak ,,politički''. To je granična opština sa Kninom, Hrvatskom, i devastirana je zbog strukture stanovništva, iako je u Federaciji BIH. Prosto je uništena temeljno, i teško da će se ikada oporaviti.
Ne znam da li si uocio "sablasnije" , ako uopce postoji pojam.
Manje - vishe, svi koji smo pogodjeni zadnjim ratom, ako nisu (sa)znali tokom istog, saznali su poslije. Koliko god tuzhno bilo.
P.S.
Off; Osobno, Bosansko Grahovo, mali odmor, jer te chekaju kninske krivine i Senj i nastavak putovanja.
VCorp

#550 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by VCorp »

filozofija wrote:
Arteta wrote:
Objektivni navijac wrote: U gradu zivi sirotinja i doseljenici a u manjim gradovima i na selu srednji sloj i bogatasi.
Da sam jučer umro ovo ne bih znao :skoljka:
O čemu ti majke ti?!? Pa u cijeloj zapadnoj Evropi, u centrima gradova žive baš upravo najbogatiji. Primjer ti je Beč, Minhen, Pariz, Rim, pa i Zagreb, Ljubljanja, pa i Sarajevo, ako ćemo iskreno. Ja sam živio u tri europske zemlje i tri različita grada i još nigdje nisam vidio sirotinju da živi u centrima gradova ili u nekim ekskluzivnijim naseljima. Stranaca tu ima, ali vecinom umjetnici, intelektualci, diplomate, isl.

Ako si u ovom svome postu pod gradovima mislio ghetto-e i slamove, onda je to druga priča. Oni jesu po većim gradovima, ali ne čine grad u kontektsu o kome mig govorimo.

Na selima u Njemačkoj i Austriji večinom žive siromašnije porodice koje su iselile iz grada zbog visine troškova rente. U Austriji na selu možeš da iznajmiš isti stan koji košta do 40% manje, nego isti stan u gradu. Druga kategorija onih koji žive na selu su ljudi koji su tu rođeni ili koji vode ugostiteljsko-turističke objekte. Btw, ovdje ne mislim na prigradska naselja, jer to ne smatram selom.

Ja sam zivio u Austrij( Grac) i, sad zivim u Sloveniji ( Ljubljana ) i mogu reći da se ne slažem. Najbogatiji ljudi koje sam upoznao u Štajerskoj ( regija Graza ) su upravo ljudi sa sela a većina stanova se renta u gradu. Ovi u manjim sredinama zarađuju isto jer se plata dobija po diplomama pa ti skontaj gdje ti je lakše napraviti uštedu, u centru gdje vlada cjenovno preseravanja kao i u svakom većem gradu ili možda u predgrađu. U centru ljudi spjaju kraj s krajem, čisti primjer ti je Ljubljana gdje sam ja danas. Dio grada u kojem ja zivim je u predgrađu, pet minuta od mene se nalazi rejon sa bogatašima. Kuće u američkom stilu, luksuzna auta, psi s pedigreom, staze za trčanje itd ... U centru grada su zgrade koje nisu ništa bolje od sarajevskih, a šta je Sarajevo prozivjelo dobro da ih i ima. Imam prijatelja po centru koliko hoces, samo za jednog se moglo reci da je bogatas ali i njega je recesija pojela ko Krajišnik kljukušu :D
Post Reply