Meni se cini da je Hitler u vojsku pristupio vec tokom rata, a zna se da je ratovao tamo na zapadnom frontu.Cherry-Cherry wrote:Je li tačno da je Hitler služio vojsku u tom kraju, mislim u Kalinoviku ?
Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
- dječak sa šibicama
#451 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
- milaa
#452 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
.
Last edited by milaa on 16/02/2014 16:42, edited 1 time in total.
- It_is_a_Leclerc
#453 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
Koliko ja znam nije tačno. Hitler je mrzio austrougarsku vojsku, i radio je sve da ne ide u nju.Cherry-Cherry wrote:Je li tačno da je Hitler služio vojsku u tom kraju, mislim u Kalinoviku ?
Kad je počeo I svjetski rat, zarobili su ga Austrijanci za prinudnu mobilizaciju, ali je proglašen kao nesposoban jer je bio izuzetno nizak.
- topcam
- Vozim: uzbrdo
#454 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
Bio sam na rusevinama te kasarne i slusao, cuo te izjave, navodno da jeste.Cherry-Cherry wrote:Je li tačno da je Hitler služio vojsku u tom kraju, mislim u Kalinoviku ?
daxon wrote:Čini mi se da kroz Jeleč prolazi i nekakva uskotračna pruga, najvjerovatnije dio austrougarskog sistema za exploataciju šume ili nekakve rude, zna li neko odakle i gdje je išla linija te pruge?
Nisam vidio tragove pruge, mislim da je i nema u Jelecu. "Skoro" sam siguran da je nema 101%
Moze biti da je nekad nesto i bilo, ali nema vise, koliko sam hodao po Jelecu potuk´o bi bar jedan
put na te sine.
- dječak sa šibicama
#455 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
Odakle tebi ovo jarane?It_is_a_Leclerc wrote:Koliko ja znam nije tačno. Hitler je mrzio austrougarsku vojsku, i radio je sve da ne ide u nju.Cherry-Cherry wrote:Je li tačno da je Hitler služio vojsku u tom kraju, mislim u Kalinoviku ?
Kad je počeo I svjetski rat, zarobili su ga Austrijanci za prinudnu mobilizaciju, ali je proglašen kao nesposoban jer je bio izuzetno nizak.
Hitler se u WWI itekako istakao kao sposoban vojnik. I veliki patriot.
- aCme
#456 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
topcam wrote:cyprus wrote:![]()
Ovako je nekad kod mene izgledao pocetak u igri Age of Empires 2.
- topcam
#457 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
Evo gledam i slike iz Jeleca, i konfiguracija terena je takva, da bi za prugu trebalo par tunela, kojihdaxon wrote:Čini mi se da kroz Jeleč prolazi i nekakva uskotračna pruga, najvjerovatnije dio austrougarskog sistema za exploataciju šume ili nekakve rude, zna li neko odakle i gdje je išla linija te pruge?
nema, sumnjam da su prugu pravili za par stotina metara, a i sume u okolini ne izgledaju opustosene,
rude? !
- daxon
#458 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
Samo jednom sam nekad davno bio u Jeleču i kroz maglu se sjećam da sam iznad sela vidio nekakav tunel, a evo nakon tvog posta, ukucam u google pojam "pruga u jeleču" i odmah prvi rezultat mi izbaci nekekav forum ljubitelja željeznice i tu, između ostalog, vidim i ovo:topcam wrote:Evo gledam i slike iz Jeleca, i konfiguracija terena je takva, da bi za prugu trebalo par tunela, kojihdaxon wrote:Čini mi se da kroz Jeleč prolazi i nekakva uskotračna pruga, najvjerovatnije dio austrougarskog sistema za exploataciju šume ili nekakve rude, zna li neko odakle i gdje je išla linija te pruge?
nema, sumnjam da su prugu pravili za par stotina metara, a i sume u okolini ne izgledaju opustosene,
rude? !
http://www.zeleznice.in.rs/forum/viewto ... 9&start=10
Ova slika je snimljena u Jeleču na pruzi prema Paležu.
- So What!
#459 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
Pošto već nekoliko puta ljudi spominju famozno Vukosavlje-Jakeš pa da raščistimo:
Vukosavlje-Jakeš je opština u RS-u i trenutno je jedina opština u RS-u sa bošnjačkom većinom, a načelnik opštine je Elvir Hadžiomerović (SDA).
Nastala je nakon rata od dijelova opštine Odžak (Gnionica, Jošava, Srnava i dijelovi Ade i Potočana) te Modriče (Jakeš, Pećnik, Modrički Lug)
Komšija mi je izbjegao iz tog dijela i kaže da se dobro razvija, a ima preko 5 000 stanovnika.

Vukosavlje-Jakeš je opština u RS-u i trenutno je jedina opština u RS-u sa bošnjačkom većinom, a načelnik opštine je Elvir Hadžiomerović (SDA).
Nastala je nakon rata od dijelova opštine Odžak (Gnionica, Jošava, Srnava i dijelovi Ade i Potočana) te Modriče (Jakeš, Pećnik, Modrički Lug)
Komšija mi je izbjegao iz tog dijela i kaže da se dobro razvija, a ima preko 5 000 stanovnika.

- topcam
#460 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
Stvarno nisam prugu nigdje vidio. Ni tunel. Mislim da bi primjetio, a i karakter stanovnistva je takav,daxon wrote:Samo jednom sam nekad davno bio u Jeleču i kroz maglu se sjećam da sam iznad sela vidio nekakav tunel, a evo nakon tvog posta, ukucam u google pojam "pruga u jeleču" i odmah prvi rezultat mi izbaci nekekav forum ljubitelja željeznice i tu, između ostalog, vidim i ovo:topcam wrote:
Evo gledam i slike iz Jeleca, i konfiguracija terena je takva, da bi za prugu trebalo par tunela, kojih
rude? !
http://www.zeleznice.in.rs/forum/viewto ... 9&start=10
Ova slika je snimljena u Jeleču na pruzi prema Paležu.
da bi to spomenuo, ili sam ja zaboravio.
Evo i dvije-tri slike, vrijeme prije obnove dzamije u Jelecu.

Dzamija prije rekonstrukcije.

Ne sumjam u ovo sto pises, cudim se samo samom sebi.
Last edited by topcam on 16/02/2014 15:28, edited 1 time in total.
-
baxul
- It_is_a_Leclerc
#462 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
Jest, ali u njemačkoj vojsci u koju je svojevoljno otišao, nakon što su ga Austrougari proglasili nesposobnim (bio visok samo 1,74 cm). Čak je i stradio od bojnih otrova u Belgiji, pa je bio slijep nekoliko dana.dječak sa šibicama wrote:Odakle tebi ovo jarane?It_is_a_Leclerc wrote:Koliko ja znam nije tačno. Hitler je mrzio austrougarsku vojsku, i radio je sve da ne ide u nju.Cherry-Cherry wrote:Je li tačno da je Hitler služio vojsku u tom kraju, mislim u Kalinoviku ?
Dakle, to što je ratovao u vojsci Njemačke ga nije moglo dovesti ni u blizinu Kalinovika.
P.s. Ovi dijelovi Vukosavlja (Gnionica, Jošava, Srnava i dijelovi Ade i Potočana) se nalaze na pruzi Doboj-Tuzla ??
- topcam
#463 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
It_is_a_Leclerc wrote:Jest, ali u njemačkoj vojsci u koju je svojevoljno otišao, nakon što su ga Austrougari proglasili nesposobnim (bio visok samo 1,74 cm). Čak je i stradio od bojnih otrova u Belgiji, pa je bio slijep nekoliko dana.dječak sa šibicama wrote:
Odakle tebi ovo jarane?
Dakle, to što je ratovao u vojsci Njemačke ga nije moglo dovesti ni u blizinu Kalinovika.
P.s. Ovi dijelovi Vukosavlja (Gnionica, Jošava, Srnava i dijelovi Ade i Potočana) se nalaze na pruzi Doboj-Tuzla ??
Mjesto gdje je Hitler dobio prvi čin
Mjesto gdje je Hitler dobio prvi čin
Davud Muminović - 15.09.2007 20:58
"Ne znam ništa o tvrđavi, osim da su je izgradili Austrougari te da je u njoj služio Hitler", kao i skoro svaki stanovnik Kalinovika priču o prisustvu najvećeg zločinca 20. stoljeća u njihovom gradu ispričao nam je i Slavko Sladoje, načelnik opštine Kalinovik.
Kalinovik, prijeratna opština sa manje od pet hiljada stanovnika koja je bila jedna od najslabije naseljenih u BiH, danas je još više opustjela. Vijugavim putem od Dobrog Polja, koje se nalazi na cesti između Sarajeva i Foče, do Kalinovika u dužini od 35 kilometara skoro da se nije mimoišlo nijedno auto. I sam centar grada je skoro prazan. Poneki prolaznik i nekoliko mališana koji idu u školu.
Najstroža kazna za vojnike
Ovo u planini smješteno mjesto (Kalinovik se nalazi na oko 2.000 metara nadmorske visine) i prije rata bilo je `ozloglašeno` kod regruta JNA. Navodno je služenje vojnog roka na poligonu Meka Brda - drugom najvećem vojnom poligonu u Evropi i četvrtom u svijetu, bilo zbog surovih uslova čak i za JNA prestrog režim - najstroža kazna za svakog vojnika. Svaki regrut JNA znao je za priču o tome da je i Hitler služio vojsku u Kalinoviku. Priču koju su sa koljena na koljeno prenosili Kalinovičani.
`Sada u gradu i nije baš sve dobro. Nekada je ovo bio veliki vojni garnizon, tako da je bilo više ljudi. Od Austrougarske monarhije, ovo je vojnički kraj. Oni su ovdje imali stacioniran veliki vojni garnizon. Napravili su tvrđavu koja je imala za cilj odbranu od upada iz Srbije i Crne Gore. Ovo je faktički bila prva linija odbrane Austrougarske monarhije. I Adolf Hitler je služio vojsku ovdje. Čak je u našoj tvrđavi, kažu stariji, dobio čin narednika`, kazao je Sladoje.
Međutim, i sam načelnik priznaje da nikada zvanično nigdje nije pročitao da je Hitler služio vojsku u Kalinoviku.
`Ja nisam stručnjak, ali vrlo je moguće da je to zaista tačno`, naveo je Sladoje.
http://www.nezavisne.com/novosti/drustv ... 14465.html
- It_is_a_Leclerc
#464 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
Hitler, po službenoj biografiji, dakle, nikad nije služio austrijsku vojsku. Prisilno je mobiliziran, ali je vraćen u Munchen jer je proglašen nesposobnim. U Minhenu je pristupio njemačkoj vojsci, a oni nisu bili u Kalinoviku. Ni blizu.
Vjerovatno narod malo pretjeruje.
Vjerovatno narod malo pretjeruje.
- dječak sa šibicama
#465 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
Daj Boze, Vares je sistematski unisten od strane ZE-DO kantona, vjerovatno jer je bio vecinski katolicka carsija (da se isti nikada vise ne vrate u vecem broju). Pljackanje svih dobara je izvrseno temeljito, istakli su se kadrovi Stranke za BiH, i njihovi lokalni puleni. Pljacka kamenoloma, rudnika, sumskog bogatstva, unistavanje zeljezare.
Cak je i sud ukinut i premjesten u Visoko, slicno su pokusali sa domom zdravlja, ne znam kako se to zavrsilo.
- insomnia78
#466 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
Jes' vidio ti podmuklih dzihadlija, unistise grad da se ne bi vratilo vecinsko katolicko stanovnistvodječak sa šibicama wrote:Daj Boze, Vares je sistematski unisten od strane ZE-DO kantona, vjerovatno jer je bio vecinski katolicka carsija (da se isti nikada vise ne vrate u vecem broju). Pljackanje svih dobara je izvrseno temeljito, istakli su se kadrovi Stranke za BiH, i njihovi lokalni puleni. Pljacka kamenoloma, rudnika, sumskog bogatstva, unistavanje zeljezare.
Cak je i sud ukinut i premjesten u Visoko, slicno su pokusali sa domom zdravlja, ne znam kako se to zavrsilo.
Jel pricamo o onom sranovnistu koje jedva doceka svoje pa da komsijama metnu noz pod vrat?
Envoyé de mon iPhone à l'aide de Tapatalk
- cyprus
#467 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
A ja se čudio kako tema dosad nije zatrovana ovim pričama 
- So What!
#468 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
Lančana reakcija, a šta ćeš kada je stvarno većina ovih opštinica nastala radi inata, a tamo gdje postoji potreba za opštinom, ne dozvoljavaju jecyprus wrote:A ja se čudio kako tema dosad nije zatrovana ovim pričama
- It_is_a_Leclerc
#469 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
So What! wrote:Lančana reakcija, a šta ćeš kada je stvarno većina ovih opštinica nastala radi inata, a tamo gdje postoji potreba za opštinom, ne dozvoljavaju jecyprus wrote:A ja se čudio kako tema dosad nije zatrovana ovim pričama
P.S.. Dječak sa šibicama je započeo vrlo neopreznom i netačnom opaskom.
- dječak sa šibicama
#470 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
Cinjenice su cinjenice, Grahovo je onakvo kakvo jeste da se Srbi nebi vratili, Agrokomerc je unisten do temelja da se Babini nebi vratili, i takvih primjera je bezbroj u BiH.
Naravno, subjektivni vide samo anamo one, nista novo.
Naravno, subjektivni vide samo anamo one, nista novo.
- insomnia78
#471 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
Zato si ti tu da nam prosiris vidike
- cyprus
#472 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
Pa zato se i čudim, jer tema jest vrlo bliska polju etnopolitike... Ali bez obzira na to, mislim da se o njoj može diskutovati na korektan i objektivan način, kao što je to teklo na ovih 20-tak strana...So What! wrote:Lančana reakcija, a šta ćeš kada je stvarno većina ovih opštinica nastala radi inata, a tamo gdje postoji potreba za opštinom, ne dozvoljavaju jecyprus wrote:A ja se čudio kako tema dosad nije zatrovana ovim pričama![]()
Last edited by cyprus on 16/02/2014 17:19, edited 1 time in total.
- dječak sa šibicama
#473 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
Tebi se nisam ni obracao
Ionako nisi sposoban napisati post na forumu, a da nije pokusaj sprdanja nekoga, podjebavanja, svadjanja, konflikta, ismijavanja, nesretni covjece.
Na temu, neko spomenu Domaljevac, to je malo vece selo, i nista vise. Nepolodno tlo, vise mocvarno, poznati su po proizvodnji namjestaja od pruca, ili kako se vec zove, siblje? i po brojnoj dijaspori. Jos od `70 godina proslog stoljeca.
Ionako nisi sposoban napisati post na forumu, a da nije pokusaj sprdanja nekoga, podjebavanja, svadjanja, konflikta, ismijavanja, nesretni covjece.
Na temu, neko spomenu Domaljevac, to je malo vece selo, i nista vise. Nepolodno tlo, vise mocvarno, poznati su po proizvodnji namjestaja od pruca, ili kako se vec zove, siblje? i po brojnoj dijaspori. Jos od `70 godina proslog stoljeca.
- insomnia78
#474 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
Isto ko sto i ti nisi sposoban sastaviti dva a da u trecem ne pocne kmecanje odnosno prica o ugrozenosti katolickog zivlja
- dječak sa šibicama
#475 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
Niko ne spomenu Odzak, kakva je tamo situacija, zna li neko?