Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
- Cherry-Cherry
#401 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
A Vukosavlje u Posavini ? Neko reče da je jad i bijeda. Zar može u onoj gore ravnici biti jad i bijeda ?
Taj gore kraj, Odžak, Modriča, Orašje, sve su to fina mjesta, ravnica, plodna zemlja...
- Picajzla
- Location: U svijetu nepravde - http://i62.klix.com/ri6jht.png
#402 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
Zaboravio si napomenuti i frizerske salone, kladionice i butike. Stvano ovog pobrojanog na pretekkorisnik.1 wrote:Pa kad nisi ulazio u gradsku zonu, inače u gradskoj zoni pekara i apoteka na pretek, k'o da je narod samo gladan i bolestan, i naravno kafićaRidjobrki wrote:Halo, ljudi imaju aerodrom. Ne možeš biti nerazvijen a imati aerodrom.Heller wrote:Neki spomenuše Živnice, Živinice su totalno ok, fino razvijene, sad mentalitet je nešto drugo
Živinice su ok, ja prije dvije sedmice prolazim i hoću da stanem i kupim kakve kifle kad ono jedna do druge one firme što rade plastičnu stolariju al' pekare nigdje.![]()
Perspektivna sredina moje Živinice svakako, mada se slabo ulaže ali ima naznaka za bolju budućnost.
Inače, nisam puno proputovao po BiH a i ovo što sam obišao uglavnom su bili veći gradovi i gradići. Gledam ove vaše komentare i slike i kontam ono, šta se sve naziva opštinama i do koje gluposti se otišlo sa ovim "opštinama" do 5-6000 stanovnika, a pogotovo ovi zaseoci-opštine od po 200-300 ljudi.
- duminjo
#403 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
Samo da se upisem i od svega ovoga mi najvise Breza zapela za oci i problemi sa vodom
-
mistek
#404 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
Ja nisam ni siguran da li to Vukosavlje uopšte postoji ko mjesto, ili je to samo naziv za opštinu. Možda postoji neka zgrada opštine ili nešto u nečemu što se zove Vukosavlje, ali na području opštine se ni ne navodi postojanje takvog naselja/sela. Možda jedino da je to neki dio Odžaka koji je pripao RS?Cherry-Cherry wrote:A Vukosavlje u Posavini ? Neko reče da je jad i bijeda. Zar može u onoj gore ravnici biti jad i bijeda ?Taj gore kraj, Odžak, Modriča, Orašje, sve su to fina mjesta, ravnica, plodna zemlja...
- cyprus
#405 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
Čudi me da Trnovo nije prije spomenuto na temi... Meni je palo na um, ali mislim je ono više premalo nego što je jadno...mistek wrote:A šta je recimo s Trnovom? I tamo kažu da je perspektiva 0.
A Vukosavlje sada jeste naselje... 1991. je bilo u sastavu Jakeša, ali danas egzistira kao zasebno naseljeno mjesto i centar istoimene opštine... E sad nisam siguran da li su kuće koje danas čine Vukosavlje uopšte postojale prije osnivanja opštine...
- vazi
#406 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
tamo neke 1998 sam obisla Bosnu i Hercegovinu uzduz i poprijeko, poslom, naravno
Kalinovik mi je bio stravican...
Kalinovik mi je bio stravican...
-
mistek
#407 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
Pa federalno Trnovo ko opština ima najveći turistički potencijal u državi
S druge strane, mislim da ima većih sela po Bjelašnici od onog što se naziva sjedištem opštine u FBiH. Ono u RS je i nekako veličinom 
- dječak sa šibicama
#408 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
Jest da se ovi sa Dejcica, Bjelimica i Sabica vec odavno nisu svi naselili u rajvosa.mistek wrote:Pa federalno Trnovo ko opština ima najveći turistički potencijal u državiS druge strane, mislim da ima većih sela po Bjelašnici od onog što se naziva sjedištem opštine u FBiH. Ono u RS je i nekako veličinom
Gore idu "na ranc".
- cyprus
#409 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
Prema popisu, Dejčići su najveće naselje u federalnom Trnovu...dječak sa šibicama wrote:Jest da se ovi sa Dejcica, Bjelimica i Sabica vec odavno nisu svi naselili u rajvosa.mistek wrote:Pa federalno Trnovo ko opština ima najveći turistički potencijal u državiS druge strane, mislim da ima većih sela po Bjelašnici od onog što se naziva sjedištem opštine u FBiH. Ono u RS je i nekako veličinom
Gore idu "na ranc".
- Cherry-Cherry
#410 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
A Srbac u Posavini, kako se prije zvao ? Je li i to poslijeratna opština nastala čopkajući susjedne opštine ? 
- gnjev
#411 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
Al na ranc haha . Ovo Grahovo moze komotno da se pretvori u nesto tipa holivud I da ona ekipica iz Breze snima ratne filmove
- Cherry-Cherry
#412 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
Na ranč, na imanje...

- cyprus
#413 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
Srbac je stara opština, koja se ako se ne varam odavno zove Srbac...Cherry-Cherry wrote:A Srbac u Posavini, kako se prije zvao ? Je li i to poslijeratna opština nastala čopkajući susjedne opštine ?
- gnjev
#414 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
A koja je ono opstina sto ima krme na grbu ? 
- cyprus
#415 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
Srbacgnjev wrote:A koja je ono opstina sto ima krme na grbu ?![]()
- gnjev
#416 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
Koji su to kraljevicyprus wrote:Srbacgnjev wrote:A koja je ono opstina sto ima krme na grbu ?![]()
- rajvoSa0
#417 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
Srbac vam se nekad prije zvao Svinjar, to je preimenovano pa se to sad zove Srbac (grad 3000, opcina 20 000 ljudi)

http://www.politika.rs/rubrike/region/K ... ac.lt.html
Kalinovik je prica za sebe.. jao mati.
Jel ko bas bio, da nam bas poblize opise?
Znam da imaju nekog lokalnog kabadahiju, cini mi se deba ga zovu, on je gradski serif, diktator, za sve se pita, pravio je neki hotel tamo. Al hotel u Kalinoviku

http://www.politika.rs/rubrike/region/K ... ac.lt.html
Kalinovik je prica za sebe.. jao mati.
Znam da imaju nekog lokalnog kabadahiju, cini mi se deba ga zovu, on je gradski serif, diktator, za sve se pita, pravio je neki hotel tamo. Al hotel u Kalinoviku
-
mistek
#418 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
A Donji Žabar Kipre? Je li to ovo zapadno od Lončara kilometar-dva? Ako ovo selo ima 200 stanovnika, ubij me, a sjedište opštine.
Oštra Luka - još gora situacija.
Koja je funkcija postojanja ovakvih opština uopšte? U RS ih pun đavo. Pelagićevo, Vukosavlje, Berkovići, Ustiprača, Kupres RS, Istočni Mostar (mislim da su ove posljednje dvije ipak rekorderi).
Koja je funkcija postojanja ovakvih opština uopšte? U RS ih pun đavo. Pelagićevo, Vukosavlje, Berkovići, Ustiprača, Kupres RS, Istočni Mostar (mislim da su ove posljednje dvije ipak rekorderi).
- gnjev
#419 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
A Istocno Gorazde ? Imaju 2 zgrade I ogroman krst . 5 min voznje do Gorazda .
- cyprus
#420 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
Donji Žabar - jeste zapadno od Ločara... Ali ne znam po čemu si zaključio da ima tako malo stanovnika... Ovo je jedno tipično posavsko selo sa preko 1000 ljudi...mistek wrote:A Donji Žabar Kipre? Je li to ovo zapadno od Lončara kilometar-dva? Ako ovo selo ima 200 stanovnika, ubij me, a sjedište opštine.
A postoji opština koja je nadjebala i Istočni Mostar i Kupres
-
mistek
#421 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
http://kalinovikturizam.com/zvanicno-ot ... oskva.htmlrajvoSa0 wrote:Znam da imaju nekog lokalnog kabadahiju, cini mi se deba ga zovu, on je gradski serif, diktator, za sve se pita, pravio je neki hotel tamo. Al hotel u Kalinoviku
E koliko li je ovdje noćenje i koliko ljudi godišnje prenoći
-
mistek
#422 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
Ma vala, izgledom djeluje ko selo srednje veličine. Inače su mi simpatična ova mjesta po posavini, dosta se razlikuju od onih u srednjoj Bosni ili na jugu.cyprus wrote:Donji Žabar - jeste zapadno od Ločara... Ali ne znam po čemu si zaključio da ima tako malo stanovnika... Ovo je jedno tipično posavsko selo sa preko 1000 ljudi...
-
Korisničkoime
#423 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
Vukosavlje prijeratni Jakeš prije u sklopu opštine Modriča. Šta reći u ratu cijelo stanovništvo izbjeglo zatim se planski naseljavalo sa Srbima iz drugih krajeva mada ne tako uspješno budući da se nalazi malo izvan Modriče svi su se radije u Modriču naseljavali. Nakon rata uslijedio je povratak koji je bio nešto uspješniji nego inače što je dovelo do neke pomiješanosti stanovništva što u ovoj suludoj zemlji i nije značilo ništa dobro jer od tada Jakeš nekako nije ničiji u nikome nije u interesu niti je zanimljiv. Inače Jakeš je sada naseljeno mjesto i središte opštine Vukosavlje koja je slično "sklepana" kao i opština Pelagićevo i mnoge druge opštine bez ikakve potreba i razuma. Nikada prije nije bilo opština niti gradić, jednostavno su od skupa sela i dijelova sela napravili opštinu a sve skupa je moglo da bude u okviru opštine Modriča.Cherry-Cherry wrote:A Vukosavlje u Posavini ? Neko reče da je jad i bijeda. Zar može u onoj gore ravnici biti jad i bijeda ?Taj gore kraj, Odžak, Modriča, Orašje, sve su to fina mjesta, ravnica, plodna zemlja...
Znam da se u sklopu opštine Vukosavlje nalazi selo Modrički Lug koje se drži znatno bolje od ostatka opštine dijelom zbog poljoprivrede, dijelom zbog dijaspore dijelom zbog mogućnosti zapošljavanja i u Odžaku.
Odžak je nažalost mrtav grad, Orašje je prije rata bila kasaba sada budući da je središte Posavskog Kantona se malo podiglo ali to sve uglavnom slabo izgleda jer je slično kao i opština Vukosavlje vještački napravljeno i nije samoodrživo. HR im je napravio nekoliko zgrada i to je to, privreda slabo, trgovina onako ali sve ukupno loše.
Modriča i nije bila toliko poljoprivredni grad oslanja se više na industriju, Rafinerija ulja Modriča, Pamo koji više ne postoji, Sodaso Modriča koja više ne postoji i slično. Jedino ozbiljnije poljoprivredno zemljište ono poljoprivrednog kombinata "Pustara" je parcelisano i nasljene tako da je najplodnija zemlja uništena stanogradnjom u svrhu naseljavanja i što većeg ostanka izbjeglih Srba iz drugih krajeva BiH, isto je i sa malo voćarskog zemljišta kao što je bio "Višnjik" "Jabučik".
U biti loša situacija koja se malo popravlja dolaskom Rusa u rafineriju koja je i prije bila okosnica razvoja Modriče međutim i nije baš dovoljno. Od navedenih gradića Odžak, Orašje, Vukosavlje Modriča na kraju ipak možda još i najbolje stoji prije svega zahvaljujući rafineriji.
Na tom dijelu najgore stanje po pitanju zapošljavanja, radnih mjesta, primanja i sličnog je u Doboju, veoma malo privrede. U tom dijelu najbolje stoje Gradačac i Gračanica koji su daleko ispred navedenih mjesta.
-
Korisničkoime
#424 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
Ista sitaucija kao navedena mjesta po pitanju nastanka vještački nastala opština. Prije rata bilo selo u sklopu opštine Orašje sada je opština za sebe. Tako nekako oko 1.000 stanovnika ima za selo sasvim ok za opštinu malo. Žabare malo izvlači lokacija nalaze se između Šamca i Brčkog te Orašja i Gradačca. Da nije toga stanje bi bilo znatno lošije a ni sada nije nešto bajno. Ista je situacija sa opštinom Pelagićevo, prije rata selo u opštini Gradačac sada zasebna opština.mistek wrote:A Donji Žabar Kipre? Je li to ovo zapadno od Lončara kilometar-dva? Ako ovo selo ima 200 stanovnika, ubij me, a sjedište opštine.
Od prijeratnih gradića najviše me je u tom dijelu razočarao Bosanski Šamac propao grad skroz ali baš.
- cyprus
#425 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Potoci - sjedište opštine Istočni Drvar
Istočni Drvar je opština sa najmanje stanovnika u Bosni i Hercegovini... Prošle godine ih je popisano 109, mada je realan broj vjerovatno dosta manji... Sjećam se priloga u dnevniku prije dvije godine, kada je jedan mještanin ispred kamere odgovorno tvrdio da tu stalno živi 17 osoba, koje on zna poimenice... Ovu opštinu sačinjavaju tri sela usred šume, od kojih su dva: Uvala i Srnetica napuštena... Dakle, svo njeno stanovništvo živi u selu Potoci koje se gore vidi... Ipak, ovoj opštini nisam dao epitet najjadnije iz razloga što prema brojkama na papiru ona ima najveći BDP po glavi stanovnika u BiH... Nagađam da je to poseljedica mizernog broja stanovnika i ogromnog šumskog bogatstva (odokativno šume zauzimaju 90% teritorija opštine) koje se eksploatiše... To je razlog za različite političke igre oko ove postdejtonske opštine... Naime na prošlim izborima za načelnika je bilo čak četvero kandidata... Zbog prvobitnih neregularnosti, izbori su se morali ponoviti... Pobjedu je na kraju odnio SNSD-ov kandidat... Inače, za izbore je registrovano 339 glasača, iako je evidentno da velika većina njih ne živi na području opštine...