Ajatolah_ wrote:http://www.klix.ba/vijesti/bih/grad-duh ... /140201032
tužno
Poslije rata je u Zenici izgrađeno cca 1000 stanova. Zenica kao i Tuzla nema potrebe za stanovima jer je izgubila 30.000 stanovnika isto kao i Tuzla i ima višak stanova u odnosu na broj domaćinstava za 20.000.rekla-kazala wrote:Koliko je stanova izgrađeno u Zenici nakon rata?bach wrote:[quote="kamen spoticanja"
![]()
![]()
izaberi grad u drzavi po svojoj zelji,pa cemo onda uporediti izgradjeno u tom gradu i ono izgradjeno u zenici nakon agresije
I sami ste svjesni da je stanje u našem gradu alarmantno, da zrak koji udišemo vodi ka popunjavanju odjela onkologije u KBZ, da se sve više djece rađa sa raznoraznim anomalijama... Moramo početi djelovati, ništa se već godinama ne mijenja, osim što smo sve bolesniji.
Video je napravljen prije četiri godine i za ove četiri godine, da li se išta promijenilo?! Ne, nije. Gore nam je, sve teže dišemo, naša djeca završavaju sa raznoraznim alergijskim bronhitisima, na inhalacijama, zbog oslabljenog imuniteta zakači se tu još koja bolešćura, piše nam sugrađanka Z.A., koja nam je i proslijedila video.
http://www.zenicablog.com/zuta-minuta/i ... enicu.html
- Ponekad mrzim svoj grad, ponekad mrzim one "ovlaštene" koji su dopustili ovakvo stanje, ponekad mrzim stanovnike ovog grada - koji su, blago rečeno, inertni u svemu. Bila sam na svakom protestu, ništa nismo dobili, možda bismo trebali agresivnije djelovati? Da zaključimo, Zenica je postala koncentracioni logor.
bila je nekad opcina, danas nije. sad pripada sanskom mostu, na putu prema bosanskoj krupikakavdanakneiskustvu wrote:ušće wrote:Lušci palanka sad djeluje malo ljepše i svjetlije prije 3 dana sam prošao na putu za Krupu još se vide ožiljci nedavne prošlosti ali prolazio sam tim putem i prije 8-9 godina tada je stvarno bilo nekako mračno i zastrašujuće ,a tako mali prostor ...Lakat Jebić wrote:lusci palanka
Lusci palanka, to je opstina ili ne?, gdje se tacno nalazi?
ho oponopono wrote:...đe ste beograđani!
Ima asfalt sve do Kulen Vakufa i kroz Cukove i Orasac i sve do Vakufa. Ali tamo je vrijeme po meni stalo. Ljudi su nekom svom svijetu. Izolovana i pasivna sredina. Jedna osnovna skola i par trgovina. Bihac im je sve.Lakat Jebić wrote:opet jakulen vakuf je realno zabit, slijepo crijevo. vjerovatno zivne kad je regata. ja kad sam bio cini mi se da ni asfalta do njeg nije bilo. ili ispod njega prema martin brodu, ne sjecam se tacno
Ključ je OK, neki prosjek bosanske čaršije poput Donjeg Vakufa ili Kladnja recimo. Situacija nije najbolja ali se ne može svrstati u te najgore općine tipa Grahova, daleko je tu više ljudi i prometa a samim tim i para nego u dosta bh. općina. Industrije nema ali ima dosta malih obrta a dijaspora im je jaka pa gura kao i dosta krajiških općina. Ima i neke novogradnje, pravila se zgrada-dvije i tako...spreca wrote:Mozel neko ko je bio u Kljucu nesto reci o tom gradicu?
Ma i ja sam negdi prije 3 godine samo prosao kroz Kljuc....isao od BL za Bihac....nazalost nisam imao vremena da se malo ustavim i pogledam........kako znam za sebe niti jedno mjesto mi nije toliko golicalo mastu ka Kljuc....bas zbog naziva Kljuckakavdanakneiskustvu wrote:spreca wrote:Mozel neko ko je bio u Kljucu nesto reci o tom gradicu?
Ja par puta prolazio,ne znam da se ima sta vidjeti
Prije godinu-dvije znam da je bilo nekoliko kilometara bez asfalta ali mislim da je to bilo iz pravca Martin-Broda. Došao sam sa te strane a vratio se preko Orašca u jednoj maloj Tour-de-Kulen Vakuf vožnji na ribu u Martin-Brod i nazad tako da znam da je bilo nekog makadama ali ne znam tačno na kojoj dionici. Vakuf jeste slijepo crijevo ali opet ljudi nekako žive i meni je ono preslatko mjesto. Kulen Vakuf je skriveni biser Krajine i jako dobra potencijalna lokacija za neki avanturističko-ekološko-historijski turizam. Sad imaju historijsku šansu da iskoriste vrijeme dok je Emdžad G. načelnik Bihaća. On je iz Vakufa rodom a koliko vidim već im navlači koliko god može, nije se "odrodio" koliko god ga u Bihaću prozivali zbog seljačkog porijekla.Hodidid wrote:Ima asfalt sve do Kulen Vakufa i kroz Cukove i Orasac i sve do Vakufa. Ali tamo je vrijeme po meni stalo. Ljudi su nekom svom svijetu. Izolovana i pasivna sredina. Jedna osnovna skola i par trgovina. Bihac im je sve.Lakat Jebić wrote:opet jakulen vakuf je realno zabit, slijepo crijevo. vjerovatno zivne kad je regata. ja kad sam bio cini mi se da ni asfalta do njeg nije bilo. ili ispod njega prema martin brodu, ne sjecam se tacno
Dobar pejzaž, ravna cesta a nema policije.kakavdanakneiskustvu wrote:put od livna do grahova,nekih 70-80 km,zna se desiti par vozila da vidim,pusto
@Brko hvala za Kljuc i ostaloRidjobrki wrote:Ključ je OK, neki prosjek bosanske čaršije poput Donjeg Vakufa ili Kladnja recimo. Situacija nije najbolja ali se ne može svrstati u te najgore općine tipa Grahova, daleko je tu više ljudi i prometa a samim tim i para nego u dosta bh. općina. Industrije nema ali ima dosta malih obrta a dijaspora im je jaka pa gura kao i dosta krajiških općina. Ima i neke novogradnje, pravila se zgrada-dvije i tako...spreca wrote:Mozel neko ko je bio u Kljucu nesto reci o tom gradicu?
Kad imaš u vidu da su Ključ, Bosanski Petrovac i npr Donji Vakuf općine u kojima je cjelokupno stanovništvo raseljeno u tri godine onda je situacija u tim općinama iznenađujuće dobra s obzirom da su se same od sebe podizale uz pomoć međunarodnih organizacija. U drugim općinama je obično jedan narod protjerao drugi i imaš neku polovičnu izbjegličku populaciju - ovdje su najprije jedni protjerali druge a ona bili protjerani i sami ili, bolje rečeno, utekli. Faktički te općine imaju jedan diskontinuitet života i nemaš nikog u njima da nije okusio izbjeglištvo i siromaštvo. Ono što je pozitivno jeste da su se ljudi vratili i krenuli graditi život i to ide nekako, nije bajno ali je s obzirom na okolnosti iznenađujuće dobro. Zato ja, iako dobro znam kakva je tamo situacija, ne mogu nijednu od ove tri općine staviti u kategoriju jadnih. Kakve su trebale biti one su Njujorkovi.
Još nešto - ove općine su smještene na jako prometnoj komunikaciji, magistralnom putu M-5 i živ je promet ljudi i roba. Kad bi im kojim slučajem paraziti iz kantona dopustili da gospodare svojim resursima to bi procvjetalo.
Grahovo i Drvar su drugo, ima dosta razloga što su te općine "čučnule" a svi se mogu svesti na tri osnovna:
1. Pad komunizma. Ove općine su bile bogato dotirane u komunističkom sistemu na račun ustaničkih zasluga i nije bilo kuće bez tzv. "boračke penzije" koja je skoro sama bila dovoljna za život manje obitelji. Uz te penzije u ovim gradićima je poticana industrija u planskoj ekonomiji kao i u ostatku BiH samo što je to u kombinaciji sa ovim boračkim beneficijama i niskim troškovima života bilo lova na kvadrat. Drvar je zatim imao jedan od najznačajnijih, što bi narod rekao, lendmarkova komunističkog turizma - Titovu kuću. I to je donosilo novac kroz ekskurzije, suvenire, noćenja... Znam da su likovi koji su mene učili svirati kuće napravili svirajući u hotelu u Drvaru.I na Oštrelju... Eh, vremena...
2. Humano preseljenje i problem Kantona 10. U Drvaru i Grahovu osim domicilnog povratničkog srpskog stanovništva žive Hrvati iz srednje Bosne i oni su dva različita svijeta, nije kao u B. Petrovcu ili Glamoču gdje su se ljudi poznavali i prije rata pa kasnije obnovili poslovne i susjedske odnose. Tamo se još na neki način gledaju preko nišana a cijeloj stvari ne pomaže što ih Kanton 10 diskriminira na svaki način. Narod koji je tu favoriziran je ustvari transplantat koji se nije baš najbolje primio i dugoročno nema nafake u Drvaru.
3. Prometna izoliranost. Prije rata je put ka moru vodio preko Drvara, Grahova i Knina a sada tuda prolazi samo ko mora. To dosta govori i ne ide na ruku tim općinama.
To je što se toga tiče a ne mogu vjerovati da niko nije spomenuo Cazin među ovim općinama koje se ubrzano razvijaju. Cazin se može porediti sa svim tim općinama tipa Srebrenika i Visokog u kojima ima dosta ljudskih i privrednih resursa koji omogućuju razvoj a politika im ide na ruku.
Kladanj je jedna od najsiromasnijih opstina u TK, ne moze se ni porediti sa ostalim opstinama, osim mozda ovih novih tipa Sapna.Ridjobrki wrote:Ključ je OK, neki prosjek bosanske čaršije poput Donjeg Vakufa ili Kladnja recimo. Situacija nije najbolja ali se ne može svrstati u te najgore općine tipa Grahova, daleko je tu više ljudi i prometa a samim tim i para nego u dosta bh. općina. Industrije nema ali ima dosta malih obrta a dijaspora im je jaka pa gura kao i dosta krajiških općina. Ima i neke novogradnje, pravila se zgrada-dvije i tako...spreca wrote:Mozel neko ko je bio u Kljucu nesto reci o tom gradicu?
Kad imaš u vidu da su Ključ, Bosanski Petrovac i npr Donji Vakuf općine u kojima je cjelokupno stanovništvo raseljeno u tri godine onda je situacija u tim općinama iznenađujuće dobra s obzirom da su se same od sebe podizale uz pomoć međunarodnih organizacija. U drugim općinama je obično jedan narod protjerao drugi i imaš neku polovičnu izbjegličku populaciju - ovdje su najprije jedni protjerali druge a ona bili protjerani i sami ili, bolje rečeno, utekli. Faktički te općine imaju jedan diskontinuitet života i nemaš nikog u njima da nije okusio izbjeglištvo i siromaštvo. Ono što je pozitivno jeste da su se ljudi vratili i krenuli graditi život i to ide nekako, nije bajno ali je s obzirom na okolnosti iznenađujuće dobro. Zato ja, iako dobro znam kakva je tamo situacija, ne mogu nijednu od ove tri općine staviti u kategoriju jadnih. Kakve su trebale biti one su Njujorkovi.
Još nešto - ove općine su smještene na jako prometnoj komunikaciji, magistralnom putu M-5 i živ je promet ljudi i roba. Kad bi im kojim slučajem paraziti iz kantona dopustili da gospodare svojim resursima to bi procvjetalo.
Grahovo i Drvar su drugo, ima dosta razloga što su te općine "čučnule" a svi se mogu svesti na tri osnovna:
1. Pad komunizma. Ove općine su bile bogato dotirane u komunističkom sistemu na račun ustaničkih zasluga i nije bilo kuće bez tzv. "boračke penzije" koja je skoro sama bila dovoljna za život manje obitelji. Uz te penzije u ovim gradićima je poticana industrija u planskoj ekonomiji kao i u ostatku BiH samo što je to u kombinaciji sa ovim boračkim beneficijama i niskim troškovima života bilo lova na kvadrat. Drvar je zatim imao jedan od najznačajnijih, što bi narod rekao, lendmarkova komunističkog turizma - Titovu kuću. I to je donosilo novac kroz ekskurzije, suvenire, noćenja... Znam da su likovi koji su mene učili svirati kuće napravili svirajući u hotelu u Drvaru.I na Oštrelju... Eh, vremena...
2. Humano preseljenje i problem Kantona 10. U Drvaru i Grahovu osim domicilnog povratničkog srpskog stanovništva žive Hrvati iz srednje Bosne i oni su dva različita svijeta, nije kao u B. Petrovcu ili Glamoču gdje su se ljudi poznavali i prije rata pa kasnije obnovili poslovne i susjedske odnose. Tamo se još na neki način gledaju preko nišana a cijeloj stvari ne pomaže što ih Kanton 10 diskriminira na svaki način. Narod koji je tu favoriziran je ustvari transplantat koji se nije baš najbolje primio i dugoročno nema nafake u Drvaru.
3. Prometna izoliranost. Prije rata je put ka moru vodio preko Drvara, Grahova i Knina a sada tuda prolazi samo ko mora. To dosta govori i ne ide na ruku tim općinama.
To je što se toga tiče a ne mogu vjerovati da niko nije spomenuo Cazin među ovim općinama koje se ubrzano razvijaju. Cazin se može porediti sa svim tim općinama tipa Srebrenika i Visokog u kojima ima dosta ljudskih i privrednih resursa koji omogućuju razvoj a politika im ide na ruku.
Nebih rekao da je Kladanj u goroj situaciji od grahova i nekih mjesta kao sto neko rece Srebrenica,Milici ,H.pijesak .....Sapna je mala i ako se ne varam posle ratna opcinaArteta wrote:Kladanj je jedna od najsiromasnijih opstina u TK, ne moze se ni porediti sa ostalim opstinama, osim mozda ovih novih tipa Sapna.Ridjobrki wrote:Ključ je OK, neki prosjek bosanske čaršije poput Donjeg Vakufa ili Kladnja recimo. Situacija nije najbolja ali se ne može svrstati u te najgore općine tipa Grahova, daleko je tu više ljudi i prometa a samim tim i para nego u dosta bh. općina. Industrije nema ali ima dosta malih obrta a dijaspora im je jaka pa gura kao i dosta krajiških općina. Ima i neke novogradnje, pravila se zgrada-dvije i tako...spreca wrote:Mozel neko ko je bio u Kljucu nesto reci o tom gradicu?
cyprus wrote:Već ranije rekoh da Bosansko Grahovo je broj jedan na listi najjadnijih gradova, uz ozbiljnu konkurenciju jedino u vidu Kalinovika... Ta dva grada su ultimate level... Iza njih bi išli Čajniče, Han Pijesak, Glamoč, Vareš, Drvar, Srebrenica, Lopare, Ljubinje... To bi recimo bilo nekih mojih TOP 10... Nisam siguran da li bi tu možda trebalo uvrstiti i Rudo i Bosanski Petrovac...
A spominjati Živinice i Gračanicu u ovom kontekstu je blasfemija![]()
I nije, ali svakako ne bih rekao da spada u te srednje razvijene gradove, jer ako spada u srednje razvijene gradove onda okolni gradovi svi odreda spadaju medju najrazvijenije.spreca wrote: Nebih rekao da je Kladanj u goroj situaciji od grahova i nekih mjesta kao sto neko rece Srebrenica,Milici ,H.pijesak .....Sapna je mala i ako se ne varam posle ratna opcina
Neznam dali nesto radi u kladnju osim sumarije........mada nekada nisu bili losi.......mislim da imaju uslove za turisam pa i zimske sportove ali je problem sto mi nismo narod koji bas obozava te zimske sportoveArteta wrote:I nije, ali svakako ne bih rekao da spada u te srednje razvijene gradove, jer ako spada u srednje razvijene gradove onda okolni gradovi svi odreda spadaju medju najrazvijenije.spreca wrote: Nebih rekao da je Kladanj u goroj situaciji od grahova i nekih mjesta kao sto neko rece Srebrenica,Milici ,H.pijesak .....Sapna je mala i ako se ne varam posle ratna opcina
Sapna jeste poslijeratna opstina, ali tu je negdje sa Kladnjom, mozda samo po infrastrukturi je losija.
Najbolji primjer razvijenosti te opstine se moze vidjeti u sportu, gdje fudbalski klub je daleko losiji od prosjecnih sela iz Kalesije, Lukavca, Gracanice itd.