Haris.ba wrote: ↑27/01/2025 09:56
belfy wrote: ↑27/01/2025 09:52
Haris.ba wrote: ↑27/01/2025 09:18
Da nije bilo politicke odluke o fabrikama namjenske industrije, mislis da bi ti ostali gradovi postojali u tadasnjem obliku?
to je vec domena gdje se treba nagadjati, a tome nisam bas sklon, jer je pretpostavka majka svih zajeba. sve kada bih odgovorio sa da ili ne nece nista promijeniti, kao ni poboljsati ovo o cemu pricamo. ne znam ni zasto ides u sbb kbb zonu... bez namjenske bi postojali i Bugojno i Vitez, jer su vec i postojali. Novi Travnik nije... ne znam sta je tu nejasno.
Postojali bi kao mnogo manja i nerazvijena mjesta. To je poenta.
Nije termoelektrana u Tuzli postavljena radi politike - vec je postojala ekonomska logika.
Namjenska industrija u srednjoj Bosni, jos sa ukinutom prugom, ascare je politicka odluka.
Jesu bili i sigurnosni razlozi priznajem.
Ne vidim cime bi se to znacajnim u Bugojnu i Vitezu bavili za vrijeme Juge bez namjenske.
pa, ostajes samo u domenu nagadjanja. mogu i ja reci da bi u Vitezu bio CERN, a u Bugojnu Centar za Lansiranje Raketa. ne vidim gdje nas to vodi...
sto nema nikakve veze sa ekonomijom i TE. no, posto je ekonomija bila planska, a da Bugojnu i Vitezu (a i Novom Travniku) nisu dodijeljenja postrojenja namjenske industrije, onda bi im mogla biti dodijeljena druga, bas i upravo zbog planske ekonomije, a onda smo opet na sbb kbb, sto nas opet vodi u isto - nigdje. to je isto kao da pitas sto je Agrokomerc nastao tamo gdje jeste i sta bi bilo da nije, kao i zasto je Soko, nastao tamo gdje jeste i sta bi bilo da nije, pa onda i Sipad, pa sve ostalo cega je previse i za nabrojati...
jer, ako jednom krenes preispitivati istoriju sa sbb kbb mozes doci do bilo kakvog zakljucka kojeg zelis. no, to ce ti samo reci da si ti poceo od tog zakljucka, a onda stimao sbb kbb istoriju.
evo ti jedna interesantna prica iz Zenice. da bi se napravila Zeljezara cijela rijeka Bosna je tada skrenuta na drugi pravac. od tog dana, pa do danas se taj dio zove Kanal (vjerujem da ovo zna cak mali broj zenicana). elem, rijeka je izmjestena iz svog prirodnog toka, a i dan-danas ide tim drugim. sta bi bilo da ne ide i da nije skrenuta? nadam se da razumijes da je takve tacke sa sbb kbb suludo ispitivati. jos mi je nejasnije da ti to kao pravnik pokusavas... doduse, nisi se ni prije pokazao kao dobar pravnik, ali valjda si tokom vremena postao bolji...