Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Najjadnije mjesto u BiH

Skender Vakuf
36
5%
Vareš
187
27%
Ilijaš
31
4%
Donji Vakuf
20
3%
Kladanj
33
5%
Olovo
50
7%
Bos. Gradiška
21
3%
Bos Grahovo
167
24%
Novi Travnik
24
3%
Zenica
133
19%

Total votes: 702

Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#26 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by Truba »

meni je hrasnica odron ako se to može računati na ovom topiku

što se kreševa tiče zadnji put kad sam bio nije bilo loše... 2010 mislim...
cenecimoveocino

#27 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by cenecimoveocino »

imal ista od planova za AC Sarajevo-Gorazde?

Sent from my GT-I9195 using Tapatalk
bach

#28 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by bach »

jasko_ba wrote:Ovaj gore predstavi Zenicu ko da je Mordor :roll: Nigdje veze
Sasvim lijep i pristojan grad.
Preporuči mi makar jedan dobar restoran u njemu?
Mutivoda

#29 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by Mutivoda »

bach wrote:
kritichar wrote:šta će lukavac tu?

Modrac
, Nazif Mujić, Asim Bajrić kao poznata ličbost. Općina koju na površini drže građani zaposleni u Afganistanu i Iraku...

Nastavi niz...
Kad smo kod toga..
Nek' su panonska tu, ko šiša Modračko jezero. Fuj fuj fuj, zapustiti onakvo nešto, nikad mi neće biti jasno. :roll:
Last edited by Mutivoda on 14/02/2014 14:48, edited 1 time in total.
A1fa
Grijem se na: Lsdydon
Horoskop: **Nepoznato**

#30 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by A1fa »

Russki wrote:
StupskaBitanga wrote:
Russki wrote:Kreševo.
zar tamo nema neke industrije nešto a tamošnji prrivrednici kupuju firme po HR?
ima industrije, samo vecinom je to lose, nista posebno iskreno, plus, da ne govorim o stanovnistvu i slicnim stvarima
Zar se nije pričalo da je Kreševo jedinaopština u BIH koja nema nezaposlenog stanovništva??

Po meni je Vareš nažalost tu nekako najjadniji, od industrijskog gradića je ostalo samo slijepo crijevo sa kulisama za snimanje ratnih filmova... iako je meni recimo pozitivno što je to jedina možda mješana sredina gdje Bošnjaci i Hrvati žive zajedno a ne jedni pored drugih, valjda se u muci zaborave ove vještačke podjele..
StupskaBitanga

#31 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by StupskaBitanga »

Black swan wrote:meni je hrasnica odron ako se to može računati na ovom topiku

što se kreševa tiče zadnji put kad sam bio nije bilo loše... 2010 mislim...
u rangu sa Ilijašem
don vito

#32 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by don vito »

Russki wrote:
StupskaBitanga wrote:
Russki wrote:Kreševo.
zar tamo nema neke industrije nešto a tamošnji prrivrednici kupuju firme po HR?
ima industrije, samo vecinom je to lose, nista posebno iskreno, plus, da ne govorim o stanovnistvu i slicnim stvarima
U Kresevu se hvalili da uopste nemaju nezaposlenih
Dosta privatnih firmi i malih fabrika, svejedno gradic uredan i cist.
Stanovnistvo? Nisam vidio kucu bez fasade i sredjenog dvorista.

izgleda da lose kotiraju po ovim "bh. standardima najjadnijih mjesta"
jer nemaju premijerligasa u fudbalu ili neki ogromni trgovacki centar ispred kojeg bi besposlicari moglo rahat ispijati klipace.
anthraxQ
Location: sretan sam što osjećam,da nisam kao drugi,ne zatupljuju me medijima,u podsmijehu sam prvi

#33 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by anthraxQ »

oni koje sam vidio: najjadniji bosansko grahovo i drvar, u toj konkurenciji moze biti i maglaj.

maglaj doslovno smrdi, zbog natronke.

zenica je medju vecim gradovima u BiH doista najjadniji - ne zbog infrastrukture, tu je cak medju bolji, vec zbog zaista niskih plata i slabe ekonomije grada.
Russki

#34 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by Russki »

da odgovorim:

@don vito: to je netko izmislio da u kresevu nema nezaposlenih, pfff :lol: :lol:
a to za trgovacki centar? ne treba nam to, i bez toga se kave ispijaju tokom svih dijelova dana, vise nezaposlenih ima sad nego zaposlenih sigurno
AdnanSA

#35 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by AdnanSA »

Kreševo je beton. Čisto, uredno i sređeno. Dvorišta su veoma uredna i stari dio grada je više nego lijep. Cesta im nije ok. Puna rupa i izlomljen asfalt. Drvar, B Grahovo, Čajniče, Vareš i većina malih mjesta je jadna.
the_darkness

#36 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by the_darkness »

bach wrote:

Modrac, Nazif Mujić, Asim Bajrić kao poznata ličbost. Općina koju na površini drže građani zaposleni u Afganistanu i Iraku...

Nastavi niz...
Glupljih argumenata odavno nisam cuo. Kao prvo i nazif i asim bajric nisu iz Lukavca nego iz Poljica koji je od Lukavca udaljen 15km a vjerovatno obojica nisu bila u Lukavcu zajedno 20 puta.I na kraju kako neke dvije budale mogu bit neki validan argument kvaliteta zivota? Da je autor teme pisao o zagadjenosti zraka, o korumpiranosti vlasti itd itd razumio bih ali ovo je ocigledan primjer nekog ko misli da moze imati misljenje preko vijesti sa neta. Daleko da je u Lukavcu savrseno ali kao neko ko je prosao vecinu gradova u BiH mogu reci da je Lukavac Las Vegas kakvih gradova u nasoj Bosni nazalost imamo. I da se razumijemo nije lijepo u Lukavcu daleko od tog
Labirint

#37 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by Labirint »

Kastanienallee wrote:
bach wrote:
jasko_ba wrote:Ovaj gore predstavi Zenicu ko da je Mordor :roll: Nigdje veze
Sasvim lijep i pristojan grad.
Preporuči mi makar jedan dobar restoran u njemu?
Nije upuceno meni ali Dubrovnik je bio vise nego dobar.
Za onoliki grad to je i vise nego premalo :(

Lista onih u kojima sam bio: Skender Vakuf (kao Machu pichu, grad u sred sume, jedna ulica i to je to, opet suma),
Vlasenica,Han Pijesak, Cajnice, Bileca, Gacko (kompet taj dio "stabilnog dijela BiH"), u tom Varesu nisam bio al' mogu
mislit, Olovo (uzas, horor), Bugojno (vidi pod Olovo), Glamoc, Sipovo , Grahovo ( jedne prilike pravljenja turneja i
NIKAD VISE), Bosanski Petrovac (cini mi se jedna od najvecih opstina, teritorijalno) i to je to...mada, sve je
to u pet deka kad Zenica onako bijedno izgleda sta ocekivati od nekih palankica... Kao pozitivan primjer izdvojio bi
Gorazde, grad koji se bukvalno digao iz pepela i ukoliko ga ovi lesinari iz Sarajeva ne opeljese izuzetno perspektivan
gradic...
JThomas

#38 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by JThomas »

grahovo je hard core. nije lako istaći se po lošem u nas, ali grahovo je ne d'o bog nikome...
JThomas

#39 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by JThomas »

a velika je sreća za goražde što nije u kantonu sarajevo :D

još malo pa će se iz sarajeva ići u goražde da se radi.
klaki

#40 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by klaki »

Po mom misljenu to su

Grad Sarajevo
Centar - obuhvata dio naseljenog mjesta Sarajevo i naseljena mjesta: Mrkovići, Nahorevo, Poljine, Radava i Vića.

Ilidža - obuhvata dio naseljenog mjesta Sarajevo i naseljena mjesta: Buhotina, Gornje Mladice, Jasen, Kakrinje, Kasindo (Ilidža), Kobiljača, Krupac, Rakovica, Rudnik, Vela, Vlakovo, Zenik i Zoranovići.

Novi Grad - obuhvata dio naseljenog mjesta Sarajevo i naseljena mjesta: Bojnik i Rečica.

Novo Sarajevo - obuhvata dio naseljenog mjesta Sarajevo i naseljena mjesta: Klek, Kozarevići, Lukavica (Novo Sarajevo), Miljevići (Novo Sarajevo), Petrovići (Novo Sarajevo), Toplik i Tvrdimići.

Stari Grad - obuhvata dio naseljenog mjesta Sarajevo i naseljena mjesta: Barice, Blizanci, Bulozi, Donje Biosko, Donje Međuše, Dovlići, Faletići, Gornje Biosko, Gornje Međuše, Hreša, Kumane, Močioci, Njemanica, Studenkovići i Vučja Luka.

Hadžići - obuhvata naseljena mjesta: Bare, Beganovi, Binježevo, Budmolići, Buturovići kod Drozgometve, Buturovići kod Osenika, Crepljani, Češće, Čičke, Deovići, Do, Doljani (Hadžići), Donja Bioča, Donja Raštelica, Donji Hadžići, Donji Zovik (Hadžići), Dragovići, Drozgometva, Dub, Dupovci, Duranovići, Ferhatlije, Garovci, Gornja Bioča, Gornja Raštelica, Gornji Zovik (Hadžići), Gradac (Hadžići), Grivići, Grude, Hadžići, Japalaci, Jeleč, Karaosmanovići, Kasatići, Kazina Bara, Korča, Košćan, Kućice, Lihovci, Lokve (Hadžići), Luke (Hadžići), Ljubovčići, Medvjedice, Miševići, Mokrine, Odžak, Orahovica, Osenik, Pazarić, Ramići (Hadžići), Resnik (Hadžići), Sejdanovići, Smucka, Tarčin, Trnčići, Trzanj, Urduk, Ušivak, Vrančići, Vrbanja, Vukovići (Hadžići) i Žunovnica.

Ilijaš - obuhvata naseljena mjesta: Balibegovići, Banjer, Bokšići, Buljetovina, Čemernica, Četojevići, Donja Bioča, Donja Misoča, Donje Selo, Donji Čevljanovići, Dragoradi, Draževići, Duboki Potok, Duševine, Gajevi, Gajine, Gojanovići, Gornja Bioča, Gornja Misoča, Gornji Čevljanovići, Hadžići, Han Karaula, Han Šići, Homar, Ilijaš, Ivančići, Kadarići, Kamenica, Karaula, Korita, Košare, Kožlje, Krčevine, Krivajevići, Kunosići, Lađevići, Lipnik, Luka, Luka kod Stublina, Lješevo, Ljubina, Ljubnići, Malešići, Medojevići, Moševići, Mrakovo, Nišići, Odžak, Ozren, Podlipnik, Podlugovi, Popovići, Rakova Noga, Ribarići, Rudnik Čevljanovići, Sirovine, Solakovići, Sovrle, Srednje, Stomorine, Stubline, Sudići, Šabanci, Šljeme, Taračin Do, Velika Njiva, Vidotina, Vilić, Visojevica, Višnjica, Vladojevići, Vlaškovo, Vrutci, Vukasovići, Vuknići, Zakutnica i Zlotege.

Pale - obuhvata naseljena mjesta: Bjelogorci, Bljuštevac, Bogovići, Brdarići, Brdo, Brezovice, Brnjica, Brojnići, Buđ, Čeljadinići, Čemernica, Ćemanovići, Datelji, Donja Ljubogošta, Donja Vinča, Gluhovići, Gornja Ljubogošta, Gornja Vinča, Gornje Pale, Gornji Pribanj, Gorovići, Gradac, Gute, Hotočina, Jahorina, Jasik, Jelovci, Kadino Selo, Kamenica, Kasidoli, Komrani, Kosmaj, Kostreša, Kračule, Luke, Miošići, Modrik, Mokro, Nehorići, Pale, Pavlovac, Petovići, Podgrab, Podloznik, Podmedenik, Podvitez, Ponor, Prača, Prutine, Pustopolje, Radonjići, Rakite, Rakovac, Renovica, Rogoušići, Rosulje, Saice, Sinjevo, Sjetlina, Srednje, Stajna, Stambolčić, Strane, Sumbulovac, Šainovići, Šip, Turkovići, Udež, Vinograd i Vlahovići.

Trnovo (SrBiH)
Balbašići, Bašci, Bistročaj, Bobovica, Bogatići, Boljanovići, Brda, Brutusi, Čeružići, Češina Strana, Čunčići, Dejčići, Delijaš, Divčići, Donja Presjenica, Dujmovići, Durakovići, Godinja, Gornja Presjenica, Govedovići, Grab, Gračanica, Hamzići, Ilovice, Jablanica, Jelačići, Karovići, Kijevo, Klanac, Kozija Luka, Kramari, Krsmanići, Ledići, Lisovići, Lukavac, Mađari, Mijanovići, Milje, Obla Brda, Ostojići, Pendičići, Podivič, Pomenovići, Prečani, Rajski Do, Rakitnica, Rijeka, Sjeverovići, Slavljevići, Šabanci, Šabići, Šišići, Tošići, Trebečaj, Trnovo, Turovi, Tušila, Ulobići, Umčani, Umoljani, Vrbovnik, Zabojska i Zagor.

Vogošća - obuhvata naseljena mjesta: Blagovac, Budišići, Donja Vogošća, Garež, Gora, Grahovište, Hotonj, Kamenica, Kobilja Glava, Kremeš, Krivoglavci, Ljubina - Poturovići, Nebočaj, Perca, Semizovac, Svrake, Tihovići, Uglješići, Ugorsko, Vogošća i Vrapče.

Ostatak: http://bs.wikipedia.org/wiki/Naseljena_ ... ini,_1991.
Last edited by klaki on 14/02/2014 15:04, edited 1 time in total.
StupskaBitanga

#41 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by StupskaBitanga »

JThomas wrote:a velika je sreća za goražde što nije u kantonu sarajevo :D

još malo pa će se iz sarajeva ići u goražde da se radi.
već idu oni iz Goražda koji su došli ovdje
luxferre

#42 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by luxferre »

bach wrote:

Modrac, Nazif Mujić, Asim Bajrić kao poznata ličbost. Općina koju na površini drže građani zaposleni u Afganistanu i Iraku...

Nastavi niz...
Pa Lukavac je za većinu većih mjesta Monte Carlo a kamoli za gore pomenute...Pa ta mala opština ima veći izvoz nego grad Sarajevo.Jezero Modrac je najveca akumulacija u BiH koju pije pola TK kantona i vodom snadbjeva industrijski najrazvijeniji dio BiH.Sad to što ga rudnici zagađuju (i okolna kanalizacija, ali ne u tolikoj mjeri kao rudnici) to je druga priča. Imaš dosta izletišta na površinskim kompovima.Standard u gradu je po prilično iznad BiH prosjeka.
Prvi olimpijski bazen u BiH otvoren je u Lukavcu!
Urbanistički plan postavljen za vrijeme Austro Ugarske je perfektan, mada sve više propada.
Zahvaljujući tim kojima rade u Afganistanu/Iraku izgrađen je dobar dio grada, mada su oni dosta napumali cijene kako po lokalima tako i u nekretninama...pa imaš smiješnu situaciju da je Tuzla jeftinija od Lukavca po pitanju noćnog života!!!!!! (Kvalitet daleko na strani Tz, mada dešavanja na jezeru prevazilaze regionalne granice, recimo "brodolom").

Uostalom tu imaš 3 velike kompanije FCL, Sisecam Soda Lukavac, gdje radi kako direktno tako i indirektno preko 1.000,00 ljudi (koja je najzjačajniji investitor zadnje 2 god u BiH!!!!, Koksno Hemijski Kombinat GIKIL (Mittal), koji je nestabilan ali ljudi tamo rade i plimaju platu, cca preko 1.000,00 ljudi, Rudknik Krečnjaka Vijenac (Akizicija Sisecam I Asamer Group)

I Nazif i Asim su iz Poljica (selo na jezeru Modrac). Čak mislim da je to jedno od većih sela u BiH, jer ima preko 5.000,00 st. To malo selo ima izletište Svatovac koje su otkrili Austro-Ugari. Valjda zbog neke mape puteva šta ja znam trvdili su da je tu zrak pravo zdrav za čovjeka.
Jasmila Žbanić je iz tog Poljica a ti spominješ Mujića (djed joj i danas dan živi tu)
Lukavački sajam LIST, Zeljko Zombra juiorski prvak Evrope ( ne znam kategoriju). Mislim da je skoro neki bilder iz Lukavca osvojio neku regionalnu nagradu u tom sportu. Purački vašer :D ali je takođe dio tradicije ove regije!

Nažalost kulturni život u Lukavcu je potpuno mrtav mada postoje pokušaji ljudi koji gravitiraju oko doma Kulture da rade nešto po tom pitanju, ali mislim da je Lukavac daleko od jadnog mjesta iako je zbog velike kličine novca koji je upumpan u njega poremećen kompletni društveni sistem vrijednosti, puno izraženije nego u dr.mjestima u BiH.

Pozdrav :)
sinuhe

#43 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by sinuhe »

Gradove koji su u ratu ostali bez stanovnistva ne bih svrstao nigdje. Nije fer.
Russki

#44 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by Russki »

AdnanSA wrote:Kreševo je beton. Čisto, uredno i sređeno. Dvorišta su veoma uredna i stari dio grada je više nego lijep. Cesta im nije ok. Puna rupa i izlomljen asfalt. Drvar, B Grahovo, Čajniče, Vareš i većina malih mjesta je jadna.
U pravu se sto se tice tog, ali sve ostalo, od zajednice do ne znam ti ni ja cega sve ne nije normalno niti ce ikad biti.
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#45 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by Entropio »

.
A1fa
Grijem se na: Lsdydon
Horoskop: **Nepoznato**

#46 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by A1fa »

Labirint wrote:Lista onih u kojima sam bio: Skender Vakuf (kao Machu pichu, grad u sred sume, jedna ulica i to je to, opet suma),
Vlasenica,Han Pijesak, Cajnice, Bileca, Gacko (kompet taj dio "stabilnog dijela BiH"), u tom Varesu nisam bio al' mogu
mislit, Olovo (uzas, horor), Bugojno (vidi pod Olovo), Glamoc, Sipovo , Grahovo ( jedne prilike pravljenja turneja i
NIKAD VISE), Bosanski Petrovac (cini mi se jedna od najvecih opstina, teritorijalno) i to je to...mada, sve je
to u pet deka kad Zenica onako bijedno izgleda sta ocekivati od nekih palankica... Kao pozitivan primjer izdvojio bi
Gorazde, grad koji se bukvalno digao iz pepela i ukoliko ga ovi lesinari iz Sarajeva ne opeljese izuzetno perspektivan
gradic...
A Gorazde je primjer kako tim manjim sredinama malo treba da se zivot koliko toliko unormali. Od guznog crijeva Federacije, postadose uspjesna ekonomska prica, sve zahvaljujuci dvjema kompanijama, Prevent i Bekto. Oni izvoze, uvlace zivu lovu u Gorazde, odmah sve drugo zajedno sa njima procvjeta.
Naravno, daleko je to od nekog rahatluka ali slobodno mogu reci da u Gorazdu ko god hoce da radi taj i radi.
Anestezija

#47 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by Anestezija »

U Lukavcu je super :thumbup:
Labirint

#48 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by Labirint »

A1fa wrote:
Labirint wrote:Lista onih u kojima sam bio: Skender Vakuf (kao Machu pichu, grad u sred sume, jedna ulica i to je to, opet suma),
gradic...
A Gorazde je primjer kako tim manjim sredinama malo treba da se zivot koliko toliko unormali. Od guznog crijeva Federacije, postadose uspjesna ekonomska prica, sve zahvaljujuci dvjema kompanijama, Prevent i Bekto. Oni izvoze, uvlace zivu lovu u Gorazde, odmah sve drugo zajedno sa njima procvjeta.
Naravno, daleko je to od nekog rahatluka ali slobodno mogu reci da u Gorazdu ko god hoce da radi taj i radi.
Negdje sam cuo da je 5 % nezaposlenost :shock: pa ako ima neko od gorazdaka da nam
potvrdi... kad nadje vremena :D :D
anthraxQ
Location: sretan sam što osjećam,da nisam kao drugi,ne zatupljuju me medijima,u podsmijehu sam prvi

#49 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by anthraxQ »

luxferre wrote: Pa ta mala opština ima veći izvoz nego grad Sarajevo.Jezero Modrac je najveca akumulacija u BiH koju pije pola TK kantona i vodom snadbjeva industrijski najrazvijeniji dio BiH.

Pozdrav :)
odakle ti ta informacija?

koliko znam najveci izvoznik u fbih je zenicki kanton.
Mutivoda

#50 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by Mutivoda »

luxferre wrote: Pa ta mala opština ima veći izvoz nego grad Sarajevo.Jezero Modrac je najveca akumulacija u BiH koju pije pola TK kantona i vodom snadbjeva industrijski najrazvijeniji dio BiH.
Ma ko pije onu vodu?! :shock: :mrgreen:
Post Reply