Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Najjadnije mjesto u BiH

Skender Vakuf
36
5%
Vareš
187
27%
Ilijaš
31
4%
Donji Vakuf
20
3%
Kladanj
33
5%
Olovo
50
7%
Bos. Gradiška
21
3%
Bos Grahovo
167
24%
Novi Travnik
24
3%
Zenica
133
19%

Total votes: 702

Škobo Habu

#2251 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by Škobo Habu »

dječak sa šibicama wrote:Realno, vecina tih malih mjesta u beiha su rupetine, Olovo, Kladanj, Srebrenica, Rogatica, Grahovo, Kalesija, cast izuzecima poput Gracanice ili Tesnja, Kreseva, Sirokog, gdje je jaka ta lokalna ekonomija i proizvodni pogoni, Visoko ja vjerujem nikada nece biti jadno jer oni su u genima trgovci i sposobni ljudi.

Kada neko napiše kako su Olovo ili Kladanj - rupetine, a Kreševo za njih pojam, takoreći, civilizacije, onda je riječ o osobi koja svoj subjektivan dojam o nekoj sredini bazira na osnovu pauze na lokalnoj autobuskoj stanici, najblaže rečeno, tako da je "težina" njegova zapažanja, sve u svemu, za qrac.

Kao prvo, svi oni koji poput @dječaka mlate praznu slamu o rupetinama po BiH, nisu sposobni, prvo i osnovno - na intelektualnom nivou, da raščlane zašto neke od nabrojanih sredina ne mogu u istu rečenicu sa nekim drugim.
Staviti Olovo sa Rogaticom u isti koš je krajnje nekorektno i glupo. Olovo je grad koji je bio među prvih pet u BiH po stepenu ratne devastacije.
Rogatica je grad na koji nikada nije pala granata, a i ako jeste - mogu se izbrojati na prste jedne ruke. Olovska industrija je kompletna devastirana u ratu, dok znam da to nije slučaj sa Tešnjom ili Visokom, za koje znam da su mu srpske snage bile bliže nego Olovu.

Kao drugo, mitovi o nekim "genetskim" trgovcima po Visokom i Tešnju su samo za naivne. I Visoko, i Tešanj su imali jak politički lobi koji ih forsira sve ove godine, pogotovo u ZD kantonu, na uštrb upravo opština kao što su Vareš, Olovo i Breza (donekle).
Je l' neko ovdje stvarno misli da su jedni Zavidovići do rata bili manje ekonomski razvijeniji od Visokog ili Tešnja, pa su propali zbog manjka "genetske" sposobnosti za ekonomiju?
Jedna Gračanica je u ratu, za mjesta tipa Olova, Srebrenice i Kalesije, bila El Dorado zbog činjenica da je bila pošteđena ratnih razaranja i da je život, za razliku od nabrojanih opština, išao više - manje ustaljenim tokom, pa tako dok su privatnici po Gračanici otvarali pogone, u Olovu su se čekale donacije za ustakljivanje zgrada.
I pored činjenice da je Visoko, koje veoma dobro poznajem po pitanju ekonomije i politike, jedna od industrijskih najjačih opština u BiH, to je i dalje dosta zapušten grad, dosta siv i prljav, u čijem centru možeš vidjeti kamionske gume u rijeci Bosni, te se po pitanju uređenosti i čistoće ne može mjeriti sa, recimo, Olovom. Na kraju, ni obale Stavnje u Varešu nisu zapuštene kao obala Bosne u Visokom.
To su prvi dojmovi koje možete čuti od turista koji dođu u posjetu u ovi zemlju ili su na proputovanju kroz nju.

Kao treće, interesuje me kako su Kladanj ili Olovo - rupetine, a nalaze se na jednoj od najprometnijih dionica u ovoj zemlji? Regionalna cesta Sarajevo - Tuzla.
I to rupetine za jedno Kreševo, koje je, baš kao i Vareš, saobraćajno slijepo crijevo. Ili, pak Fojnica?
Sve su to mjesta u koja se moraš zaputiti baš "maksuz". No, i pored toga imaju potencijal.
Je l fojnička banja išta ljekovitija od olovske? Nije. Olovskoj je konstantna temperatura preko 30 stepeni, fojnička nije ni blizu te temperature, ali su Fojnicu poslije rata ondašnje vlasti forsirale zbog sačuvane infrastrukture, dok su se oko olovske banje lomila koplja između SDA i Hilme Selimovića.

Šta je poenta svega ovoga - postoji masa ekonomskih, političkih, socijalnih, pa i kulturoloških razloga zbog čega su neke sredine u ovoj zemlji ostale na "repu", zadnja rupa na svirali, pa ih prosječan Bošnjo, dok ih posmatra kroz bočno staklo Transturistovog ili Centotransovog autobusa, smatra rupetinama, a ne zna, isti taj prosječan Bošnjo, dok stišće svoj studentski index, pun sebe, misleći kako je fakultet smisao životra, jer su mu to utuvili otac i mati u glavu, da je jedno Olovo, što se tiče srednjovjekovne kulturne baštine uopšte, nalazišta stećaka, srednjovjekovnih crkava, tragova rudarstva koji sežu do Rimskog Carstva, te hidro - potencijala i turističkih atrakcija, ništa manje vežnije od jedne Tuzle ili Sarajeva.
Isto kao što ne zna da je jedan Vareš do rata bio jedna od najrazvijenijih opština u BiH, i da je imao jaku kulturnu i umjetničku scenu koje se ne bi postidjeli ni mnogo veći gradovi. I da danas ima festival ozbiljne muzike koji vjerovatno tvoja rupetina nema, i ako ima - nema ništa više posjetilaca od onoga u Varešu. Ne bih me iznenadilo da u Varešu ih ima više...
dječak sa šibicama

#2252 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by dječak sa šibicama »

Dobro si ti to izfilozofirao, nadmeno i pomalo bezobrazno, poprilicno bezobrazno za nekog ko ne zna ni osnovne cinjenice osim nekih floskula.

Rat je zavrsio prije 20+ godina, ovdje govorimo o kvaliteti zivota u pojedinim sredinama, Kresevo je privredno jedno od najrazvijenijih manjih sredina u BiH, je li Olovu kriva politika ili polozaj zvijezda u svemiru nebitno je, govorimo o trenutnom stanju na terenu.
Kad vec spominjes Vares, trebao bi znati da su i zavidovicki tajkuni umijesani u kradju vareskog sumskog bogatstva bar u ono vrijeme dok je zavidovicki SDA tribun bio premijer ZDK. Vares je bio, kljucna rijec bio. Danas je rupa. Slicno kao i Olovo, iz politickih razloga, ali rupa.
lmo
Location: volim sto sam ero s kamena i drace....ko poskok sto skace

#2253 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by lmo »

azijske nedođije su kul, bosanskohercegovačke su odron.
JThomas

#2254 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by JThomas »

da budemo realni i olovo je zlatno čega ima.
Škobo Habu

#2255 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by Škobo Habu »

dječak sa šibicama wrote:Dobro si ti to izfilozofirao, nadmeno i pomalo bezobrazno, poprilicno bezobrazno za nekog ko ne zna ni osnovne cinjenice osim nekih floskula.
Ovim samo potvrđuješ da si ti daltonista po pitanju činjenica.

Zaspeš forum gomilom generalizacija i kontaš da si cool. :roll:

Pa ne budi bezobrazan...
Rat je zavrsio prije 20+ godina, ovdje govorimo o kvaliteti zivota u pojedinim sredinama, Kresevo je privredno jedno od najrazvijenijih manjih sredina u BiH, je li Olovu kriva politika ili polozaj zvijezda u svemiru nebitno je, govorimo o trenutnom stanju na terenu.
Kad vec spominjes Vares, trebao bi znati da su i zavidovicki tajkuni umijesani u kradju vareskog sumskog bogatstva bar u ono vrijeme dok je zavidovicki SDA tribun bio premijer ZDK. Vares je bio, kljucna rijec bio. Danas je rupa. Slicno kao i Olovo, iz politickih razloga, ali rupa

Opštine poput Kreševa možeš samo porediti sa opštinama tipa Usore, Dobretića itd, jer cijela opština Kreševo ima preko pet hiljada stanovnika i dovoljno je da Stanić otvori dvije fabrike i da zaposli 50% radno sposobnog stanovništa.
No, koliki si ti diletant, dok držiš pridike o filozofiranju i činjenicama, ne vodiš računa po pitanju infrastrukture u samom Kreševu, to jeste šta to ima, pored razvijene industrije, to isto mjesto u usporedi sa nekim drugim, i koliko prosjek plaće odskaće u Kreševu u odnosu na susjedne kantone?
Ti furaš to Kreševo, pobogu, da neko neupućen ima dojam da raja iz Sarajeva ide tamo da radi!?
Na kraju, daj mi spisak razloga zbog kojih je bolje živjeti danas u Kreševu, nego li u Olovu i zašto?

I da...daj više neku elaboraciju na temu "rupe" u kulturnom, socijalnom, ekonomskom i svakom drugom polju, da znamo šta ti podrazumjevaš više pod tim?
dječak sa šibicama

#2256 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

U principu izbjegavam bilo kakvu komunikaciju sa bezrazlozno prepotentnim i bezobraznim ljudima. Posebno sa onima koji nastupaju sa stanovista "reci ti nama".
Da ne idem sad na taj nivo i kome si mozes govoriti da je diletant.
solidsnake

#2257 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by solidsnake »

dječak sa šibicama wrote:U principu izbjegavam bilo kakvu komunikaciju sa bezrazlozno prepotentnim i bezobraznim ljudima. Posebno sa onima koji nastupaju sa stanovista "reci ti nama".
Da ne idem sad na taj nivo i kome si mozes govoriti da je diletant.
kad vec nemas argumenata onda usuti a ne nazivaj nekog prepotentnim i bezobraznim
dječak sa šibicama

#2258 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Ko je tebe sta pitao :D

Argument "stradalo u ratu" i "politika ih pogurala" i vrtis teze kako ti odgovara. Zasto Olovo nema Stamal, Lastru, Boreas, Stanica? "stradalo u ratu". Zasto Kresevo ima? "politika ih pogurala" :-)

bjezi bolan.
Škobo Habu

#2260 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by Škobo Habu »

dječak sa šibicama wrote:Ko je tebe sta pitao :D

Argument "stradalo u ratu" i "politika ih pogurala" i vrtis teze kako ti odgovara. Zasto Olovo nema Stamal, Lastru, Boreas, Stanica? "stradalo u ratu". Zasto Kresevo ima? "politika ih pogurala" :-)

bjezi bolan.
Olovo nema Stanića i co, ali zato ima "Alma Ras". Najjači BH brend što se tiče donjeg rublja u regionu. Za vlasnika firme, recimo, se ne vežu afere kao za Staniće po Hrvatskoj, a imali su ih nekoliko. To je valjda mjera uspjeha za tebe u balkanskim okvirima?

I stvarno si naivan ako misliš da njihovo otvaranje fabrika nije vezano za politiku. :facepalm:
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#2261 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by plain vanilla »

Samo sam pogledala broj stanovnika prije i poslije rata, vidim da ih je znacajno manje u Kresevu. Neki se zaposlili, ostali otisli. Ipak nije neka navala za zivot tamo, rekla bih.
Nadzorna_ploca

#2262 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by Nadzorna_ploca »

Olovo je za Kresevo Kalesija.
Posto vidim da se i taj lijepi i prosperitetni gradic pojavio u temi..
Ajatolah_

#2263 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by Ajatolah_ »

Nadzorna_ploca wrote:Olovo je za Kresevo Kalesija.
Moram priznati da mi odnos prosperiteta Olova u odnosu na Kreševo i nije baš puno jasniji poslije ovog poređenja... :lol:
Zastozato

#2264 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by Zastozato »

Cuj na Rogaticu nije pala granata. Ne pisite stvari o kojima nemate informacija, a sve se moze provjeriti. Rogatica je mjesecima granatirana, a dva najstarija naselja, naravno bosnjacka, Tekija i Gracanica, su skoro potpuno izgorjela. Postoje snimci na kojima se vidi koliko je grad bio devastiran. Posto su u gradu koji je imao 9.000 stanovnika (opcina 22.000) Bosnjaci 1991 cinili 65% stanovnistva, a svi su protjerani, ako nisu ubijeni, grad je ostao devastiran godinama poslije rata. Tu su kasnije dosli da zive neki drugi ljudi koji su doveli Rogaticu na nivo na kojem je sad, a to je pri samom dnu. U Rogatici ne da je vrijeme stalo 1991 , nego je vraceno unazad jos 20 godina. Sad gradsko naselje nema vise od 6.000 ljudi, a cijela opcina 12.000, od toga oko 1.000 ili cak i manje su Bosnjaci ( prije rata 61% Bosnjaka na nivou opcine). Istu sudbinu dijele drugi prije rata vecinski bosnjacki gradovi u istocnoj Bosni, ustvari oni se uopce vise ne mogu nazvati gradovima. Gorazde je, uz Bijeljinu, daleko ispred svih na tom dijelu Bosne.
cyprus

#2265 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by cyprus »

Olovo je strašno napredovalo u zadnjih 5-6 godina... To će reći apsolutno svaki Olovljak, čak i oni koji nisu fanovi trenutnog načelnika... A i vidljivo je golim okom... Usporediti samo fasade zgrada u Olovu i u drugim mjestima koji se pominju na ovoj temi... Znam da to nije ultimativni pokazatelj prosperiteta/jadnosti, ali i to nešto govori...

I ne bih rekao da spada u ovu kategoriju...
Last edited by cyprus on 24/08/2018 00:23, edited 2 times in total.
studiorum_tuzlaensis

#2266 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by studiorum_tuzlaensis »

U Tešnju (Gračanici) i okolici, inače okolini bez predratne industrije, u ratu je šverc-komerc uspješno transformisan u mirnodopski privatluk. To je kasnije pokrenulo dosta pozitivnih procesa pod pokroviteljstvom politike i danas imamo lijepu privrednu priču. Analogno, imamo i Široki Brijeg (Vitez izuzimajući VItezit) kod Hrvata.

Na kraju će se pokazati da su sredine koje nisu patile od posrnulih socijalističkih SOUR-a i OOUR-a, najbolje prošle. Zato što su imale ljude sposobne da razmišljaju na novi kapitalistički način, koji nisu čekali da im korumpirana Vlada FBiH uvezuje staž i obnavlja fabrike, nego su pratili šta ljudima treba i zasukali rukave. Poslije dolazi politika, kad lova krene da se obrće.

Goražde je naprimjer skroz druga filozofija. Gračanica je kombinacija svega, ali prije svega poduzetnih ljudi.

Ništa se iza rata nije moglo izroditi iz klasičnih socijalističkih gradića tipa Novi Travnik, Zavidovići, Visoko, Ključ, Olovo, Kladanj koji su ovisili o jednoj industriji usko vezanoj za tadašnju državu.

Sada je normalno situacija malo drugačija, u nekim sredinama se pokrenulo nabolje. Meni je npr. Srednja Bosna /Travnik-Bugojno-Novi Travnik-Vitez-Zenica/ odličan kandidat za jaku ekonomsku regiju ukoliko nas ljudi ne napuste prema Dojclandu.
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#2267 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by plain vanilla »

cyprus wrote:Olovo je strašno napredovalo u zadnjih 5-6 godina... To će reći apsolutno svaki Olovljak, čak i oni koji nisu fanovi trenutnog načelnika...

To sam i ja cula od jedne( nije olovka, ali ne znam kako se zove stanovnica Olova) :mrgreen:
Kaze da je sve nekako krenulo naprijed, i to bas zahvaljujuci nacelniku. Cura je totalno apoliticna, tako da nemam razloga da joj ne vjerujem.
Nadam se da ce u dogledno vrijeme parola Olovo grad buducnosti, postati i tacna. Uvijek to uslikam kad se zadesim tamo.
Haris.ba

#2268 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by Haris.ba »

studiorum_tuzlaensis wrote:Meni je npr. Srednja Bosna /Travnik-Bugojno-Novi Travnik-Vitez-Zenica/ odličan kandidat za jaku ekonomsku regiju ukoliko nas ljudi ne napuste prema Dojclandu.
Da naprave normalnu cestu (ja bih čak i prugu jedan kolosjek obnovio), tek tad bi skontao da je to nevjerovatan potencijal. To je u biti jedna organska cjelina. Sarajevsko - zenički bazen sa krakom prema Travniku je u regionalnim, Balkanskim okvirima neiskorištena šansa.

Samo za početak fali dobra saobraćajna povezanost. To je prostor koji ima policentrične osobine Rura u Njemačkoj. I slične mogućnosti razvoja ekonomije.

Ali, sve ostaje na mogućnostima.
Nadzorna_ploca

#2269 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by Nadzorna_ploca »

Olovčanka valjda.
Solidno je Olovo sad. Ima svakakvih aktivnosti ljeti. Moze se fino i brckati i suncati a vala malo i u banje. Zimi vjerovatno nemaju plaho smoga i zagadjenja. Popravili su fasade na zgradama. Nije daleko ni Sarajevo ni Tuzla. Napreduje to. Polako ali napreduje.
cyprus

#2270 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by cyprus »

plain vanilla wrote:
cyprus wrote:Olovo je strašno napredovalo u zadnjih 5-6 godina... To će reći apsolutno svaki Olovljak, čak i oni koji nisu fanovi trenutnog načelnika...

To sam i ja cula od jedne( nije olovka, ali ne znam kako se zove stanovnica Olova) :mrgreen:
Kaze da je sve nekako krenulo naprijed, i to bas zahvaljujuci nacelniku. Cura je totalno apoliticna, tako da nemam razloga da joj ne vjerujem.
Nadam se da ce u dogledno vrijeme parola Olovo grad buducnosti, postati i tacna. Uvijek to uslikam kad se zadesim tamo.
Ih, ja oženio takvu, pa nisam siguran kako je ispravno :oops: Znam samo da se naljuti kad joj kažem Olovka :D :oops:

Načelnik jeste SDA i vlada despot style... Vlasnik je Alma Rasa pa mu se može - ima sve konce i poluge u svojim rukama... Međutim, apsolutno mu niko ne može osporiti da ima rezultat i to strašan... Olovo je zaista procvjetalo sa njim na čelu, pogotovo ako se uzme u obzir stanje prije toga... Od sredine koja se činila beznadežna i oronula u svakom pogledu, napravio je opštinu u kojoj se već pojavljuje pitanje manjka radne snage...

Istina, kako su se iz Olova godinama masovno odseljavali ljudi, nastao je problem depopulacije i dugogodišnjeg negativnog prirodnog priraštaja... Taj problem je teško riješiti za kratko vrijeme... Vidjet ćemo šta će biti... Možda se nasele Arapi :D - koliko čujem masovno kupuju zemlju...
Škobo Habu

#2271 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by Škobo Habu »

[quote="plain vanilla"
Nadam se da ce u dogledno vrijeme parola Olovo grad buducnosti, postati i tacna. Uvijek to uslikam kad se zadesim tamo.[/quote]

Meni je parola "Olovo - Grad budućnosti" potpuno besmislena, odnosno potpuno apstraktan pojam za ovdašnje uslove.

Gradovi budućnosti su milionske metropole u kojima je koncept svakodnevnog života u potpunosti prilagođen najmodernijim arhitektonskim, urbanističkim, ekonomskim i ekološkim riješenjima današnjeg high - tec društva.
Stoga smatram tu parolu dosta prepotentnom, i da oni koji su je osmislili nisu uopšte svijesni tog značenja.

Ono što meni ide na živce na ovoj temi, koja je odavno promašena, jesu forumaši poput ovoga sa šibicama, koji, zapravo, i ne znaju definisati zašto je određeno područje, grad, regija "rupa", osim što ponude neki ad hoc turistički zaključak na brzinu.

Ja, na primjer, dobro znam kako je izgledala Zenica sa početka 2000 - ih, i kako ona izgleda danas. Dva sasvim suprotna pojma.
Isto tako dobro znam kako je Olovo izgledalo sa kraja dvijehiljaditih i danas. Drastična razlika.

Kao prvo, izgrađena moderna sportska sala, kapaciteta 1500 mjesta, sa vanjskim teniskim i košarkaškim terenima.
Izgrađeno moderno gradsko izletište sa bazenima za odrasle i djecu - Zeleni Vir.
Sve fasade na zgradama zamjenjene novim.
Izgrađena potpuno nova zgrada suda na mjestu bivše zgrade opštine koja je srušena u ratu.
Izgrađena zgrada Centra za kulturu.
Izgrađena posve nova stambena zgrada za smještaj socijalno ugroženih i raseljenih lica.
U posljednjih par godina je "Akvaterm" Olovo je vlastitim sredstvima proširivao smještajne kapacitete i gradi posve novi dio hotela u kom će biti daleko veći bazen za pacijente i dodatne sobe.
Gradi se nova gradska džamija u sklopu koje će biti izgrađen islamski centar.
Trenutno se radi na projektu izrade dokumentacije za Poslovnu zonu "Danac".
Izgrađena gradska zaobilaznica, mada ne kompletan dio, nasatavk izgradnje ostatka treba da započne uskoro.

Ovo je samo dio infrastrukturni projekata koji su završeni u dva mandata dosadašnjeg načelnika.
Škobo Habu

#2272 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by Škobo Habu »

cyprus wrote:
Ih, ja oženio takvu, pa nisam siguran kako je ispravno :oops: Znam samo da se naljuti kad joj kažem Olovka :D :oops:
Lociraj se onda: Gornje Olovo, Čaršija, Kolona, Karagino Polje, Bioštica, Jasen, Zagrađe...?
Načelnik jeste SDA i vlada despot style... Vlasnik je Alma Rasa pa mu se može - ima sve konce i poluge u svojim rukama... Međutim, apsolutno mu niko ne može osporiti da ima rezultat i to strašan... Olovo je zaista procvjetalo sa njim na čelu, pogotovo ako se uzme u obzir stanje prije toga... Od sredine koja se činila beznadežna i oronula u svakom pogledu, napravio je opštinu u kojoj se već pojavljuje pitanje manjka radne snage...

Istina, kako su se iz Olova godinama masovno odseljavali ljudi, nastao je problem depopulacije i dugogodišnjeg negativnog prirodnog priraštaja... Taj problem je teško riješiti za kratko vrijeme... Vidjet ćemo šta će biti... Možda se nasele Arapi :D - koliko čujem masovno kupuju zemlju...
Haj'mo biti realni - prvi je pokrenuo neke stvari sa mrtve tačke njegov predhodnik - Alija Hadžiabdić. On je započeo sa projektom obove fasada, postavljanjem semafora, rekonstrukcijom ulica...

A što se tiče Keme - čovjek ima jake političke i ekonomske veze, a kad imaš to - onda ti je sve lako. Zato i ima rezultate.
sumirprimus

#2273 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by sumirprimus »

ulice, sapna, sućeska a haa koj bio :D
studiorum_tuzlaensis

#2274 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by studiorum_tuzlaensis »

Bloo wrote:
Ko brzo cita, ispada.glup. :mrgreen:
:srce: :gooza:
Bloo
Globalna šefica