Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Najjadnije mjesto u BiH

Skender Vakuf
36
5%
Vareš
187
27%
Ilijaš
31
4%
Donji Vakuf
20
3%
Kladanj
33
5%
Olovo
50
7%
Bos. Gradiška
21
3%
Bos Grahovo
167
24%
Novi Travnik
24
3%
Zenica
133
19%

Total votes: 702

Tvrtko II Kotromanić

#2051 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by Tvrtko II Kotromanić »

breuer wrote:kažu i da je Hitler služio A-U vojsku u kasarni više Kalnovika! ruralni mit možda...
nije on sluzio AU vojsku nikako
ExNihilo

#2052 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by ExNihilo »

invincible1921 wrote:
Bazinga1234 wrote:Ma Konjic je najljepsi. Imas svasta da vidis. Pravo turisticko mjesto. Stolac je isto lijep ali propada nazalost. Capljina super sredjena i cista.
Trebinje, u moru jadnih mjesta u istocnoj Hercegovini divno.
Sto se tice istocne Bosne, bio sam u Zvorniku, nije los. Mada sam ga zamisljao malo veceg.
Naravno i Konjic opcenito Hercegovina sva :-D Sto se tice istocne hercegovine, ubi ih nacionalizam i zatvorenost...

@ExNihilo pa vala ako to mozes reci za jedan od najposjecenijih gradova od strane turista u ovom dijelu evrope onda je to tvoja percepcija svijeta i ljepote
Neko je kosookima prodao priču o Mostaru. Tuda posjećenost.

Ljudi koji Mostar spominju u kontekstu najljepšeg grada u BiH (u patološkim slučajevima i kao najljepši grad u Evropi) ili su rođeni u Mostaru, ili nisu proveli dovoljno vremena u tom urbanističkom zločinu gdje zrak miriše na fašizam.
edo_79

#2053 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by edo_79 »

invincible1921 wrote:Hercegovina je najljepsi dio Bosne :D :D

Salu na stranu, o ukusima se ne raspavlja al bar meni je fkt neshvatljivo da je nekom (kada govorimo o estetici i dojmovima) ljepse sivilo centralnte Bosne uz rijeku bosnu (maglaj, olovo, kakanj, zenica) nego li recimo mediteran na jugu nase drazve (stolac, pocitelj, blagaj, mostar) :D :D
Sivilo je tebi u glavi pajdo moj .... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Nadzorna_ploca

#2054 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by Nadzorna_ploca »

Braco moj odkud Olovo tu. :mrgreen:
invincible1921

#2055 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by invincible1921 »

Sto se tice kvalitete zivota i ostalog u to ne bih ulazio...ja govorim cisto estetkski i turisticki kako se osjecas kad odes. Ja sam mogu reci i rodjen tu, zivio sam do prije 20 godina dole, pa mozda me i emotivno nesto veze, ali pored Sarajeva ne posotji grad u koji vise volim otici i da mi je ljepsi mada opcenito kazem ti meni je meditarnska klima i ambijent puno bolja od recimo planina u Bosni....mada to je moje subjektivno misljenje.

Mozda ti vise volis komunizam i brda ovih mjesta u Bosni.... svakom svoje :thumbup:

@edo nisam htio nista lose rec nego meni ije nekako percepcija tih mjesta kad god odem da siva boja preovladava ...bez uvrede :D :D

@nadzorna_ploca Ma stavio sam pod isto ta mjesta u Bosni...
Nadzorna_ploca

#2056 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by Nadzorna_ploca »

Olovo je mili moj prelijepo. Ogroman turisticki potencijal.
Bazinga1234

#2057 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by Bazinga1234 »

Nadzorna_ploca wrote:Olovo je mili moj prelijepo. Ogroman turisticki potencijal.
A tek Vareš. :mrgreen:
Bazinga1234

#2058 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by Bazinga1234 »

.
Nadzorna_ploca

#2059 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by Nadzorna_ploca »

Bazinga1234 wrote:
Nadzorna_ploca wrote:Olovo je mili moj prelijepo. Ogroman turisticki potencijal.
Ne mogu se porediti ni po cemu.
edo_79

#2060 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by edo_79 »

invincible1921 wrote:Sto se tice kvalitete zivota i ostalog u to ne bih ulazio...ja govorim cisto estetkski i turisticki kako se osjecas kad odes. Ja sam mogu reci i rodjen tu, zivio sam do prije 20 godina dole, pa mozda me i emotivno nesto veze, ali pored Sarajeva ne posotji grad u koji vise volim otici i da mi je ljepsi mada opcenito kazem ti meni je meditarnska klima i ambijent puno bolja od recimo planina u Bosni....mada to je moje subjektivno misljenje.

Mozda ti vise volis komunizam i brda ovih mjesta u Bosni.... svakom svoje :thumbup:

@edo nisam htio nista lose rec nego meni ije nekako percepcija tih mjesta kad god odem da siva boja preovladava ...bez uvrede :D :D

Znam da nisi, ali svaki grad je sam po sebi poseban .... i meni je lijep Mostar, i Stolac ali isto tako lijep mi je i Maglaj :mrgreen:
ExNihilo

#2061 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by ExNihilo »

invincible1921 wrote:Sto se tice kvalitete zivota i ostalog u to ne bih ulazio...ja govorim cisto estetkski i turisticki kako se osjecas kad odes. Ja sam mogu reci i rodjen tu, zivio sam do prije 20 godina dole, pa mozda me i emotivno nesto veze, ali pored Sarajeva ne posotji grad u koji vise volim otici i da mi je ljepsi mada opcenito kazem ti meni je meditarnska klima i ambijent puno bolja od recimo planina u Bosni....mada to je moje subjektivno misljenje.

Pazi kontrargumenta: ti voliš komunizam. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

To je taj famozni mostarski mentalitet. Operisan od svake logike.

Šta to Mostar ima ponuditi turistički mimo Starog grada? Jedina preostala atrakcija je Bruce fucking Lee. Tu je, naravno, devastirano Partizansko groblje ako poželiš da se rekreativno popišaš po spomen kosturnici heroja ili nabodeš na narkomansku špricu. Ako to ne zadovolji turističke apetite, uvijek se mogu pohoditi kukasti križevi i ode Paveliću po fasadama zgrada.

Estetski? Pa cijeli grad je stihijski izgrađen i čini neviđenu urbanističku katastrofu. Zgrada, pa kuća, pa brdo. I tako u svim pravcima. Nikakvog plana, nikakvog reda, nikakvog smisla. Gdje god stigneš, ti kuću posadi. Nit je grad, nit je selendra. Selendra-grad.

Ne vrijedi uopće trošiti riječi o tome da je svaka treća zgrada, pune 23 godine od završetka rata, ruševna, pa samo gledaš kad će ti betonski blok na glavu pasti.

Spominješ brda? Pa gdje brda više guše čovjeka nego u Mostaru. Otvoriš prozor, pred zgradom ti brdo. Pređeš ulicu, pred tobom odjednom brdo. Kolektivna klaustrofobija. Da barem na tim brdima kakvog zelenila ima. Već ničega do usijanog kamenjara prožetog trulom vegetacijom.

Samo takav grad i može iznjedriti taj mentalitet. Bože, sačuvaj me Mostara i mostarskog mentaliteta.
invincible1921

#2062 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by invincible1921 »

Moguce mozda sam ja u zabludi...ali opet meni je taj mediternaski duh puno drazi od bilo kakvog ozrcja koje preovdavala u Bosni :thumbup: Nikakve veze sa komunizmom kao ideologijom nego sam misio na arhitetkuru i samo razvijanje grada.

Na kraju krajeva sto se tice rusevina Mostar se ne moze poredit ni sa kim jer je to najrazruseniji grad uz Vukovar u bivsoj jugslaviji...
cyprus

#2063 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by cyprus »

dječak sa šibicama wrote:meni ce na Maglaj uvijek biti asocijacija Alma Cardzic i Maglajsko ljeto... nekad bjese Natron, ali onda dodje demokracija.
Pa ima ga valjda još... Samo se sad zove Natron Hayat :-D Tamo me rasporedilo da čistim nakon onih poplava...

A Han Pijesak, pa meni je nako simpa... Rijetko gdje imaš grad onako baš drito usred šume... Nikakvog međuprostora - ne znaš gdje završava šuma, a počinje grad :D On svakako može u ovu kategoriju, ali za razliku od Bosanskog Grahova i Kalinovika, po meni ima neku čar, a kako se nalazi na relativno važnoj saobraćajnici, ima i kakvu-takvu perspektivu...
dječak sa šibicama

#2064 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by dječak sa šibicama »

Nadzorna_ploca wrote:
Bazinga1234 wrote:
mogu, jad i bijeda i jedno i drugo, a sto se tice turistickog potencijala, Vares ima najveci zimski turisticki potencijal u cijeloj drzavi, ali sta im vrijedi
edo_79

#2065 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by edo_79 »

cyprus wrote:
dječak sa šibicama wrote:meni ce na Maglaj uvijek biti asocijacija Alma Cardzic i Maglajsko ljeto... nekad bjese Natron, ali onda dodje demokracija.
Pa ima ga valjda još... Samo se sad zove Natron Hayat :-D Tamo me rasporedilo da čistim nakon onih poplava...

A Han Pijesak, pa meni je nako simpa... Rijetko gdje imaš grad onako baš drito usred šume... Nikakvog međuprostora - ne znaš gdje završava šuma, a počinje grad :D On svakako može u ovu kategoriju, ali za razliku od Bosanskog Grahova i Kalinovika, po meni ima neku čar, a kako se nalazi na relativno važnoj saobraćajnici, ima i kakvu-takvu perspektivu...
U subotu otvoreno Studentsko Ljeto .... :mrgreen:

da da .... ima ga itekako .... samo je dobio još dodatak Hayat ..... hvala ti što si nam pomogao pajdo poslije poplava .... RESPECT!
Nadzorna_ploca

#2066 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by Nadzorna_ploca »

Olovo dijelom iskoristava taj potencijal dok Vares ni 1%. U Olovu imas bar poneku firmu. Koliko ja znam u Varesu nema nista, imaju li Bingo uopste pitanje je.
Putna i geografska lokacija takodjer nemjerljivo na strani Olova.
Ako je to isto onda se mogu porediti.
beni-bu-man

#2067 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by beni-bu-man »

Nadzorna_ploca wrote:
Bazinga1234 wrote:
rupetine
Nadzorna_ploca

#2068 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by Nadzorna_ploca »

Zanimljivo..
invincible1921

#2069 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by invincible1921 »

Turisticki potencijal je 3/4 infrastruktura...to sto neko ima snijeg, planinu i ostalo ti nista ne znaci....evo mi imamo nekoliko olimpjeksih planina pa hrvati imaju svjetski kup na obicnom brdu.

Ulozi, napravi, izgradi i imat ces turizam pa da si na ne znam ti kakvom mjestu...jos ako imas dobre prirodne uslove nema fule. Međutim bez para tesko da ista mozes
Nadzorna_ploca

#2070 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by Nadzorna_ploca »

Ne znaci tim u Varesu ili u Han Pijesku i u Kalinoviku. Ali Olovu znaci jer godinama imaju termalnu banju koju su cini mi se nedavno i renovirali. Otvorili centar Ajdinovice i Zeleni vir u zadnjih 2 godine.. Ljudi rade. Daleko je Olovo od idealnog ali tamo se bar nesto pokusava. A fakat lijep kraj i ima mogucnost jer je na jednoj od prometnijih cesta u drzavi.
invincible1921

#2071 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by invincible1921 »

Nadzorna_ploca wrote:Ne znaci tim u Varesu ili u Han Pijesku i u Kalinoviku. Ali Olovu znaci jer godinama imaju termalnu banju koju su cini mi se nedavno i renovirali. Otvorili centar Ajdinovice i Zeleni vir u zadnjih 2 godine.. Ljudi rade. Daleko je Olovo od idealnog ali tamo se bar nesto pokusava. A fakat lijep kraj i ima mogucnost je na jednoj od prometnijih cesta u drzavi.
Pa to sam i htio rec. Da se nije napravilo mogli bi usima mahat i sa banjom i izvorima..tako isto vazi i za sve druge.

Btw Ajdinovici vrh vrhova, i pristipuacnost i ugodjaj :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Partijaner

#2072 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by Partijaner »

Je li ko bio u Sipovu ?

Prodjes kroz nekakvu sumu i odjednom zgradice. :mrgreen:
beni-bu-man

#2073 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by beni-bu-man »

Međeđa ima infrastrukturu, lijepu rijeku ali djaba, niko nista ....
invincible1921

#2074 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by invincible1921 »

beni-bu-man wrote:Međeđa ima infrastrukturu, lijepu rijeku ali djaba, niko nista ....
Pa kakva je infrastkura kakva je pormocija...evo ja vala sam donedavno mislio da je to zaj.ebancija da se tako mjesto zove da to ne posotji :D :D :D
edo_79

#2075 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by edo_79 »

beni-bu-man wrote:Međeđa ima infrastrukturu, lijepu rijeku ali djaba, niko nista ....
Image

Image

Brat moi liepi .... hajd bujrum ručat :mrgreen:
Post Reply