Najgora fukara u Evropi

Shahab

#1 Najgora fukara u Evropi

Post by Shahab »

Evo jada i bijede fukare sa robovskim mentalitetom....
Prema istraživanju Agencije za statistiku Turske (TUIK), BiH i Albanija ima najlošiju kupovnu moć u Evropi

SARAJEVO

Prema relevantnim svjetskim istraživanjima, bruto domaći proizvod (BDP) po glavi stanovnika u Bosni i Hercegovini i Albaniji, mjeren prema paritetu kupovne moći, najniži je u Evropi, izvještava novinar agencije Anadolija.

Naime prema istraživanju Agencije za statistiku Turske (TUIK), BDP po glavi stanovnika u Bosni i Hercegovini, mjeren prema paritetu kupovne moći, 2011. godine je iznosio 30 posto evropskog prosjeka, kao i u Albaniji, što je najniže u Evropi.

Imajući u vidu činjenicu da je BDP po paritetu kupovne moći jedan od najrelevantnijih indikatora ekonomskog standarda građana, može se zaključiti da su građani BiH i Albanije najsiromašniji u Evropi.
Istraživanje je, međutim, pokazalo trend pada ovog indikatora u slučaju BiH, dok Albanija, za razliku od ranijih godina, bilježi rast.
Od ostalih zemalja jugoistočne Evrope, u najboljem položaju je Hrvatska, čiji BDP po glavi stanovnika iznosi 61 posto.

Slijede Crna Gora sa 42 posto, te Makedonijai Srbija sa po 35 posto BDP-a po glavi stanovnika evropskog prosjeka.

Od ostalih evropskih država, najviši BDP po glavi stanovnika je zabilježen u Luxemburgu, gdje iznosi 271 posto evropskog prosjeka. Slijede Norveška sa 186, Švicarska 157, Holandija 131, Irska 129, kao i Austrija i Švedska 127 posto evropskog prosjeka.

BDP Slovenije iznosi 84 posto evropskog prosjeka, a nju slijede Slovačka sa 73, Mađarska 66, Turska 52 i Rumunija s 49 posto evropskog prosjeka. Slovenija, inače, u posljednje vrijeme bilježi pad u pogledu ovog indikatora.

Inače, BDP po paritetu kupovne moći smatra se jednim od najrelevantnijih indikatora bogatstva građana određene države.

Postoje velike razlike u životnom standardu građana među pojedinim zemljama članicama Evropske unije. Tako je standard građana Luxemburga prošle godine bio oko šest puta veći od onog u Bugarskoj i Rumuniji.
Alfons Kauders

#2 Re: Najgora fukara u Evropi

Post by Alfons Kauders »

Nista, eto zato SDA i SBiH 2014 da nas vrate na pravi put... :D

I stara ljubav SDS, naravno.
CungaLunga

#3 Re: Najgora fukara u Evropi

Post by CungaLunga »

Novi dan, nova tema od Shahaba :D
elcaliente

#4 Re: Najgora fukara u Evropi

Post by elcaliente »

Ma ovo mjerenje je nigdje veze. Nama u Bosni ekonomija nikada nije bila prioritet, zato se nikada ni ne takmicimo sa ostalima sto se tice ekonomije, ne dajemo neku paznju ekonomiji niti ulazemo sta u ekonomiju.
barcelona_

#5 Re: Najgora fukara u Evropi

Post by barcelona_ »

Ne kontam kako, a Bosna ima toliko sume, rijeka, jezera, ruda, plodne zemlje, prelijepu prirodu...

Uzmi npr. jednu Dansku. Imaju jednu jedinu rijeku na svom teritoriju, koja vise lici na potok, a ne na rijeku. Nemaju nijednu rudu, cak niti ugalj, sve uvoze. Zemlja neplodna, samo raz i jecam uspijevaju. Sumu imaju samo u gradskim parkovima.
Niti su im ljudi neki radnici, ne vole da rade dugo i da se sataru na poslu. Sve polako.

Nista drugacije ne izgleda ni jedna Belgija ili Holandija. Kako to da oni su oni bogati, a Bosanci fukara?
mO k3

#6 Re: Najgora fukara u Evropi

Post by mO k3 »

Shahab wrote:Evo jada i bijede fukare sa robovskim mentalitetom....
Prema istraživanju Agencije za statistiku Turske (TUIK), BiH i Albanija ima najlošiju kupovnu moć u Evropi

SARAJEVO

Prema relevantnim svjetskim istraživanjima, bruto domaći proizvod (BDP) po glavi stanovnika u Bosni i Hercegovini i Albaniji, mjeren prema paritetu kupovne moći, najniži je u Evropi, izvještava novinar agencije Anadolija.

Naime prema istraživanju Agencije za statistiku Turske (TUIK), BDP po glavi stanovnika u Bosni i Hercegovini, mjeren prema paritetu kupovne moći, 2011. godine je iznosio 30 posto evropskog prosjeka, kao i u Albaniji, što je najniže u Evropi.

Imajući u vidu činjenicu da je BDP po paritetu kupovne moći jedan od najrelevantnijih indikatora ekonomskog standarda građana, može se zaključiti da su građani BiH i Albanije najsiromašniji u Evropi.
Istraživanje je, međutim, pokazalo trend pada ovog indikatora u slučaju BiH, dok Albanija, za razliku od ranijih godina, bilježi rast.
Od ostalih zemalja jugoistočne Evrope, u najboljem položaju je Hrvatska, čiji BDP po glavi stanovnika iznosi 61 posto.

Slijede Crna Gora sa 42 posto, te Makedonijai Srbija sa po 35 posto BDP-a po glavi stanovnika evropskog prosjeka.

Od ostalih evropskih država, najviši BDP po glavi stanovnika je zabilježen u Luxemburgu, gdje iznosi 271 posto evropskog prosjeka. Slijede Norveška sa 186, Švicarska 157, Holandija 131, Irska 129, kao i Austrija i Švedska 127 posto evropskog prosjeka.

BDP Slovenije iznosi 84 posto evropskog prosjeka, a nju slijede Slovačka sa 73, Mađarska 66, Turska 52 i Rumunija s 49 posto evropskog prosjeka. Slovenija, inače, u posljednje vrijeme bilježi pad u pogledu ovog indikatora.

Inače, BDP po paritetu kupovne moći smatra se jednim od najrelevantnijih indikatora bogatstva građana određene države.

Postoje velike razlike u životnom standardu građana među pojedinim zemljama članicama Evropske unije. Tako je standard građana Luxemburga prošle godine bio oko šest puta veći od onog u Bugarskoj i Rumuniji.
sta je tvoje misljenje osim sto si napisao fukare?!?
Sezam

#7 Re: Najgora fukara u Evropi

Post by Sezam »

Nemoj da bi ko slucajno spomenuo crnu rupu :run:
swanfilter

#8 Re: Najgora fukara u Evropi

Post by swanfilter »

barcelona_ wrote:Ne kontam kako, a Bosna ima toliko sume, rijeka, jezera, ruda, plodne zemlje, prelijepu prirodu...

Uzmi npr. jednu Dansku. Imaju jednu jedinu rijeku na svom teritoriju, koja vise lici na potok, a ne na rijeku. Nemaju nijednu rudu, cak niti ugalj, sve uvoze. Zemlja neplodna, samo raz i jecam uspijevaju. Sumu imaju samo u gradskim parkovima.
Niti su im ljudi neki radnici, ne vole da rade dugo i da se sataru na poslu. Sve polako.

Nista drugacije ne izgleda ni jedna Belgija ili Holandija. Kako to da oni su oni bogati, a Bosanci fukara?

Al, imaju nesto, sto mi nikad nismo imali. Radnu etiku i postenost. U Danskoj sto je kriminala, je imported, bas od nas i ostatka svijeta ..
It_is_a_Leclerc

#9 Re: Najgora fukara u Evropi

Post by It_is_a_Leclerc »

Ja ponekad mislim da bi cijeli ovaj prostor valjalo sravniti sa zemljom, nasuti pjeskom i napraviti dobar parking za austrijsku gospodu.

Jednostavno sepktar boja nam se 20 godina kreće od sivog do crnog. I ni makac dalje.
antimobbing
Location: Gdje je percepcija Dženeta za 2% Koruptokracije, Džehenem za 98% BiH populacije.

#10 Re: Najgora fukara u Evropi

Post by antimobbing »

Puni su zatvori raje, fukare i sirotinje sa Alipašinog polja.
Za sve su krivi ONI u vrhu koji su napravili ovako KLASNO RASLOJENO društvo.
Da je normalna SOCIJALNA država sa razvijenom EKONOMIJOM sigurno da niko od onih momaka koji su sada u zatvoru ne bi bio tamo.
Imamo slučajeva gdje su momci sa Alipašinog polja kojima su roditelji prije rata bili inžinjeri poginuli u ratu sa posthumnim zlatnim ljiljanom sada u zatvoru na Igmanu! Jednostavno, omladina nema posla, a ima velike potrebe zato ode u kriminal.
Za sve je kriva kriminalna elita u VRHU.
Ove zime fukara sa Alipašinog polja ide na zimski odmor u zatvor poluzatvorenog tipa na IGMANU, a multi-milioneri. Gdje oni idu na zimovanje?
Shahab

#11 Patrick Moon objavio rat KORUPTOKRACIJI

Post by Shahab »

Polako ali sigurno bliži se trenutak obračuna sa koruptokracijom na vlasti, odnosno sa maskiranim komunistima koji vladaju vrhovima stranaka. bastion demokratije i zemlja koja je srušila komunizam, putem svoga ambasadora jasno poručuje KOMUNJARAMA..ŠTO JE DOSTA DOSTA JE... Nije čudo što KORUPTOKRACIJA pokušava u ovom trenutku ovladati medijima i represivnim aparatom..Predosjećaju OLUJU...
http://www.zurnal.info/home/index.php?o ... Itemid=111
Što je dosta, dosta je: Vrijeme je za borbu protiv korupcije u BiH. Svaki građanin kojeg sam upoznao ima nešto reći o korupciji.
Svake sekunde u kojoj se korupcija toleriše u ovoj zemlji, 47 KM biva ukradeno od privrede, što je novac koji se može iskoristiti za izgradnju puteva i škola ili plaću poštenog policajca.

Svake godine rezultat korupcije je jednak direktnom porezu od 400 KM za svakog muškarca, ženu i dijete u BiH.

To predstavlja ogroman gubitak koji građani ne mogu priuštiti. Korupcija je složen problem i moramo se protiv nje zajedno boriti, napasti je sa svih strana.

Svaki građanin zna da su neki lideri koje je izabrao i pojedinci u vlasti i poslovnom svijetu korumpirani.
Građani bi trebali biti bijesni zbog takvog djelovanja korumpiranih lidera i lošeg primjera koji daju novim generacijama.

Neprihvatljivo je da građani misle da moraju platiti mito da bi dobili posao. Neprihvatljivo je da građani misle da se moraju uključiti u neku političku stranku da bi im se pružile osnovne usluge.
A neprihvatljivo je i da međunarodna zajednica šuti o korupciji. E, više neće.

Ambasada SAD opredijeljena je promociji građanskog zagovaranja programa za borbu protiv korupcije, obznanivanju prave cijene korupcije, podršci onima koji javno progovore o njoj, bez obzira koja je njihova pozicija, te podsticanju procesuiranja počinilaca.

Nažalost, korupcija nije ograničena samo na vladu, nego je ima u svim društvenim sektorima.

Efekti korupcije mogu se osjetiti u svakodnevnom životu. Jučer sam imao priliku otvoriti konferenciju koju je podržao USAID, a na kojoj je Transparency International prezentirala podatke o ozbiljnoj ugroženosti integriteta univerziteta u BiH.

Većina studenata vidi korupciju kao pojavu koja je široko rasprostranjena u visokoobrazovnom sistemu. Bio sam razočaran kad sam čuo da jedan od četiri studenta u BiH tvrdi da je lično naišao na korupciju, te da bi pola studenata bilo voljno platiti mito ukoliko ne postoji nikakav drugi način da polože ispit.

Duboko vjerujem da univerziteti i škole uopšte moraju biti primjeri etičkog ponašanja. Univerziteti treba da odgajaju buduće lidere društvenih i ekonomskih reformi i moraju biti kolijevke nove produktivne energije i znanja.

Međutim, ugled ovih institucija je izložen riziku. Potplaćivanje da bi se položio ispit i ostali oblici korumpiranog ponašanja samo umanjuju kvalitet obrazovanja i obeshrabruju mlade ljude u njihovom nastojanju da postignu najbolje rezultate tokom studija.

Međutim, ohrabren sam činjenicom da je nekoliko univerziteta u BiH odlučilo koristiti prijedloge Transparency International za poboljšanje mehanizama i procedura za sprečavanje korupcije.

Nadam se da će ostali slijediti njihov hrabri primjer. Apelujem na univerzitete u BiH da se bore protiv korupcije i zaštite svakog studenta ili profesora koji joj se otvoreno suprotstavi i koji prijavi slučaj korupcije.

SAD su ponosne što podržavaju lokalne organizacije poput Transparency International u identificiranju uzroka korupcije, pomoći svim nivoima vlasti u BiH u borbi protiv korupcije i praćenju efikasnosti politika borbe protiv korupcije. I vi se možete boriti protiv korupcije.

Nedavno sam pomogao pokretanje projekta Jedistvene mreže građanskih organizacija za borbu protiv korupcije (ACCOUNT) kojem podršku pruža USAID.

ACCOUNT je opredijeljen da da podršku civilnom društvu i poštenim vladinim zvaničnicima koji se bore da iskorijene korupciju u društvu. Posjetite internet stranicu www.account.ba ako želite saznati više.

Obećavam da ću biti uz one koji identificiraju slučajeve korupcije i kažu “dosta je više”.
Ustanite, borite se za ono što je ispravno i uradite što vi možete da biste zaustavili korupciju u BiH. Što je dosta, dosta je.
graue_maus

#12 Re: Najgora fukara u Evropi

Post by graue_maus »

barcelona_ wrote:Ne kontam kako, a Bosna ima toliko sume, rijeka, jezera, ruda, plodne zemlje, prelijepu prirodu...

poredjenje sa danskom nidje veze , danska kolonijalna drzava , 200 godina nisu ratovali , velika pomorska sila i do danas ...a bosna prije 20 godina porusena , kolonija turske 500 godina ...
JeronimoBa

#13 Re: Patrick Moon objavio rat KORUPTOKRACIJI

Post by JeronimoBa »

UBLEHA!
antimobbing
Location: Gdje je percepcija Dženeta za 2% Koruptokracije, Džehenem za 98% BiH populacije.

#14 Najgora fukara u Evropi

Post by antimobbing »

http://www.avaz.ba/vijesti/sarajevo/u-s ... latio-3-km

Beskućnik Đevad Selak i ovu će zimu provesti u ruševini U sobi okovanoj ledom živi s Pakom kojeg je platio 3 KMNa plafon postavio najlon da mu ne kisne krevet FOTO: AvazDok većina njegovih sugrađana hladne zimske dane provodi u toplim domovima, beskućnik Đevad Selak ko zna koju zimu po redu pokušava preživjeti u ruševini na Otoci koja prokišnjava, bez prozora, vode, struje...

Kaže da ni sam ne zna kako se ujutro probudi nakon što se uvečer uvuče u improvizirani krevet, pokušavajući se koliko-toliko zagrijati pod starim dekama i krpama.

Sve otvoreno

- Nije nimalo lako kad se noću temperatura spusti i do 15 stepeni ispod nule. Često me usred noći probudi ledeni zrak koji šiklja kroz pukotine na zidovima. Najgore je što je sve otvoreno pa se mraz uvlači sa svih strana - priča nam Selak.

U prostoriji u kojoj živi zatekli smo samo mali krevet i sto. S plafona su visile ledenice, a i pod je bio prekriven ledom. Imali smo osjećaj da je toplije vani nego u sobi.

Đevad Selak kaže da je nekada živio "normalnim" životom - imao je porodicu, posao i krov nad glavom.

- Rođen sam u Hrasnici, gdje sam živio s roditeljima, a radio u "Famosu". Ubrzo sam se i oženio te dobio dvoje djece i preselio se u Švrakino Selo. Međutim, sve je krenulo naopako - počinje svoju životnu priču ovaj beskućnik.

Zbog zdravstvenih problema bio je prinuđen napustiti posao u "Famosu" i nastavio je raditi druge fizičke poslove. Ubrzo nakon toga ostavila ga je supruga.

Bez primanja

- Našao sam posao u Zadru, gdje sam utovarao pijesak i šljunak. Nakon mog povratka u Sarajevo izgubio sam svaki kontakt s porodicom - navodi Selak.

Kako kaže, rat ga je zatekao u Njemačkoj, pokušao se vratiti u Sarajevo, ali grad je bio zatvoren, tako da je završio u Orašju, gdje je ostao da se bori.

- Ranjen sam u desnu nogu, zbog čega danas nisam sposoban ni za kakav posao. Prosim jer nemam nikakvih primanja. Ali pomirio sam se s ovakvom sudbinom. Od države ne očekujem ništa, jednostavno, živjet ću ovako do kad mi bude propisano - naveo je Selak.

Psa kupio za tri marke

Kako kaže, jedino što ima u životu je pas Pako, kojeg je kupio za tri marke.

- Kupio sam ga ljetos od nekog dječaka. Za novac koji svaki dan sakupim prvo kupim njemu hranu, pa tek sebi. Često se desi da samo on legne sit spavati. On mi je najbolji i jedini drug - kazao je Selak.
Šta kriminalci uradiše od države i naroda!

Ovih psihopata ima oko stotinjak u VRHU i samo se rotiraju sa pozicije na poziciju!
Last edited by antimobbing on 14/12/2012 15:13, edited 2 times in total.
Challenger__

#15 Re: Najgora fukara u Evropi

Post by Challenger__ »

graue_maus wrote:... kolonija turske 500 godina ...
415 godina, a Hercegovina i kraće ;-) .
mg

#16 Re: Najgora fukara u Evropi

Post by mg »

Mi smo najgori u europi zato sto nam je tamo i mjesto sa nasom uobrazenoscu i misljenjem "'ta ce oni."

Koliko sam puta cuo nasi su doktori najbolji, nasi faxovi najtezi pa su inzenjeri naj, ma nema odvaljujemo...

Za sve ima opravdanje uz kafu...

A evo pogledam moj grad Sarajevo. Iz godine u godinu sve je vidljivije kako propada i tone kao titanik. Osim centra i sg, ovo ostalo lici na pristinu iz osamdesetih. Alpasino kakvo-takvo je prije rata na nesto licilo, sad su po trgu u b fazi postavljene alkoholicarske kolibe, kladionice itd.

Sve je gore, teze i ruznije...jednostavno nemam nade.

A na to sve se osjecam i prevareno, dao sam glas " drzavi za covjeka " a ti isti daju mjesta ministarska medijskim manipulatorima i lazovima.

Kleptorkacija, autokracija, korupcija, kriminal, siromastvo slika je drustva koje svi dijelimo. I ovo nije dno, ima jos. Ima da se krv propisamo u vremenu koje dolazi. Kad budemo vracali od mmf-a finansirane socijalne budzete.

Demokracija je drugi naziv za kleptokraciju i neoliberalizam u BiH.

Tito vrati se....
antimobbing

#17 Re: Najgora fukara u Evropi

Post by antimobbing »

Vidite ovo ...

http://www.klix.ba/vijesti/bih/pismo-pr ... /121214067

I ove žene, majke i nečije kčerke i sestre su mogle biti normalne, da nisu oni u VRHU nenormalne psihopate koje su napravile od ovog naroda fukaru i sirotinju!

Ustaj narode!
Last edited by antimobbing on 14/12/2012 15:20, edited 1 time in total.
Shahab

#18 Re: Najgora fukara u Evropi

Post by Shahab »

mg wrote:Mi smo najgori u europi zato sto nam je tamo i mjesto sa nasom uobrazenoscu i misljenjem "'ta ce oni."

Koliko sam puta cuo nasi su doktori najbolji, nasi faxovi najtezi pa su inzenjeri naj, ma nema odvaljujemo...

A evo pogledam moj grad Sarajevo. Iz godine u godinu sve je vidljivije kako propada i tone kao titanik. Osim centra i sg, ovo ostalo lici na pristinu iz osamdesetih. Alpasino kakvo-takvo je prije rata na nesto licilo, sad su po trgu u b fazi postavljene alkoholicarske kolibe, kladionice itd.

A na to sve se osjecam i prevareno, dao sam glas " drzavi za covjeka " a ti isti daju mjesta ministarska medijskim manipulatorima i lazovima.

Kleptorkacija, autokracija, korupcija, kriminal, siromastvo slika je drustva koje svi dijelimo. I ovo nije dno, ima jos. Ima da se krv propisamo u vremenu koje dolazi. Kad budemo vracali od mmf-a finansirane socijalne budzete.

Tito vrati se....
Opet praviš istu grešku jer prizivaš nešto što je odavno postalo politička lešina i utopija. Riješenje je u hrabrom iskoraku ka pravom kapitalizmu gdje će se cijeniti rad i znanje.
Kolt12

#19 Re: Najgora fukara u Evropi

Post by Kolt12 »

elcaliente wrote:Ma ovo mjerenje je nigdje veze. Nama u Bosni ekonomija nikada nije bila prioritet, zato se nikada ni ne takmicimo sa ostalima sto se tice ekonomije, ne dajemo neku paznju ekonomiji niti ulazemo sta u ekonomiju.
Zato nam u sportu nema premca? :mrgreen:

Ne sad ozbiljno, jesmo fukara u Europi za mnoge, medjutim i ali, u regiji nismo. Cak naprotiv, BDP, BDP po stanovniku, BDP po paritetu kupovne moci, sve su to indikatori koji ti zapravo nista ne govore.

Znate zasto Hrvatska i Srbija imaju sve to vece od BiH? Zato sto su puno, puno vise i zaduzene nego BiH.

Jer kad sutra recimo Zlaja, Dodik I Covic zaduze BiH kod MMF-a za svoje licne potrebe, BDP, BDP po stanovniku i BDP po paritetu kupovne moci BiH ce da skoci i zato to nicemu ne sluzi.

Srbija, Hrvatska i Slovenija ukupno duguju oko 140 milijardi Eura, i sve tri su visoko zaduzene zemlje kojima nije iskljuceno da ce bankrotirati u naredne dvije godine. Naravno da ce im BDP i ostali biti visok, kad u obracun ulazi lova i koju su zaduzili u inostranstvu i ubacili u sistem. Medjutim oni su tu lovu potrosili i sad je trebaju vracati.
Last edited by Kolt12 on 14/12/2012 15:23, edited 1 time in total.
mO k3

#20 Re: Najgora fukara u Evropi

Post by mO k3 »

@shahab jeli sta je tvoje misljenje osim sto si napisao fukare , ja cak mislim da ti i neznas sta tacno u ovom tekstu pise
antimobbing

#21 Re: Najgora fukara u Evropi

Post by antimobbing »

Kolt12 wrote:
elcaliente wrote:Ma ovo mjerenje je nigdje veze. Nama u Bosni ekonomija nikada nije bila prioritet, zato se nikada ni ne takmicimo sa ostalima sto se tice ekonomije, ne dajemo neku paznju ekonomiji niti ulazemo sta u ekonomiju.

Ne sad ozbiljno, jesmo fukara u Europi za mnoge, medjutim i ali, u regiji nismo. Cak naprotiv, BDP, BDP po stanovniku, BDP po paritetu kupovne moci, sve su to indikatori koji ti zapravo nista ne govore.

Znate zasto Hrvatska i Srbija imaju sve to vece od BiH? Zato sto su vise i zaduzene.

Jer kad sutra recimo Zlaja, Dodik I Covic zaduze BiH kod MMF-a za svoje licne potrebe, BDP, BDP po stanovniku i BDP po paritetu kupovne moci BiH ce da skoci i zato to nicemu ne sluzi.

Srbija, Hrvatska i Slovenija ukupno duguju oko 140 milijardi Eura, i sve tri su visoko zaduzene zemlje kojima nije iskljuceno da ce bankrotirati u naredne dvije godine. Naravno da ce im BDP i ostali biti visok, kad u obracun ulazi lova i koju su zaduzili u inostranstvu i ubacili u sistem. Medjutim oni su tu lovu potrosili i sad je trebaju vracati.
Hrvati jesu zaduženiji od nas ali su napravili autoputeve, a u Bosni su napravili 85 ljudi koji drže u svojim privatnim seharama 9.000.000.000 $ milijardi dolara http://www.klix.ba/biznis/news/u-bih-zi ... /120927201 dok 4 miliona fukare UMIRE od gladi!
mO k3

#22 Re: Najgora fukara u Evropi

Post by mO k3 »

Kolt12 wrote:

Znate zasto Hrvatska i Srbija imaju sve to vece od BiH? Zato sto su puno, puno vise i zaduzene nego BiH.

BDP se izražava kao tijek proizvodnje (BDP = C + I + G + X, gdje je C = osobna potrošnja, I = investicije, G = državna potrošnja i X = razlika izvoza i uvoza) ili kao tijek prihoda odn. troškova (BDP = w + i + R + Pf + Dp + T, gdje je w = najamnine, i = kamate, R = renta, Pf = Profit, Dp = Amortizacija, T = indirektni porezi)
wiki :)
mg

#23 Re: Najgora fukara u Evropi

Post by mg »

Shahab wrote:
mg wrote:Mi smo najgori u europi zato sto nam je tamo i mjesto sa nasom uobrazenoscu i misljenjem "'ta ce oni."

Tito vrati se....
Opet praviš istu grešku jer prizivaš nešto što je odavno postalo politička lešina i utopija. Riješenje je u hrabrom iskoraku ka pravom kapitalizmu gdje će se cijeniti rad i znanje.

To nije istina. Kapitalizam je utopija. To se sad u cijelom svijetu pokazuje. To je predatorski sistem u kojem su bogati ko monarsi neka. Mogu sta hoce.

U BiH je kaptalizammi sta?

Jedini izlaz je welfare state. I to sa jakom ideologijom. Danasnja ideologija ubi sve i vrati se u x5 dok slusas turbo folk nije dobra.
elcaliente

#24 Re: Najgora fukara u Evropi

Post by elcaliente »

antimobbing wrote:Puni su zatvori raje, fukare i sirotinje sa Alipašinog polja.
Za sve su krivi ONI u vrhu koji su napravili ovako KLASNO RASLOJENO društvo.
Da je normalna SOCIJALNA država sa razvijenom EKONOMIJOM sigurno da niko od onih momaka koji su sada u zatvoru ne bi bio tamo.
Imamo slučajeva gdje su momci sa Alipašinog polja kojima su roditelji prije rata bili inžinjeri poginuli u ratu sa posthumnim zlatnim ljiljanom sada u zatvoru na Igmanu! Jednostavno, omladina nema posla, a ima velike potrebe zato ode u kriminal.
Za sve je kriva kriminalna elita u VRHU.
Ove zime fukara sa Alipašinog polja ide na zimski odmor u zatvor poluzatvorenog tipa na IGMANU, a multi-milioneri. Gdje oni idu na zimovanje?
Ova ti je dobra imaju velike potrebe.
Jesu li to i njihovi roditlji imali velike potrebe pa im bivsa YU sve dala.
Neka se pokriju koliki im je jorgan, sto se furaju na MTV.
Znaci ja ako imam velike potreba a nemogu toilo zaraditi onda odem i oplljacka, reketiram, ubijem i silujem.
Na kraju kazem, drzava me zajebala ja imam velike potrebe.
Shahab

#25 Re: Najgora fukara u Evropi

Post by Shahab »

mg wrote:
Shahab wrote:

Tito vrati se....

To nije istina. Kapitalizam je utopija. To se sad u cijelom svijetu pokazuje. To je predatorski sistem u kojem su bogati ko monarsi neka. Mogu sta hoce.

U BiH je kaptalizammi sta?

Jedini izlaz je welfare state. I to sa jakom ideologijom. Danasnja ideologija ubi sve i vrati se u x5 dok slusas turbo folk nije dobra.
Nema ni "welfare state" bez rada i truda...Kapitalizam je jedini sistem koji artikuliše vrijedne i sposobne da vode društvo u progres. Današnja kriza nije rezultat iskonskog kapitalizma nego njegove dekadencije u vidu lihvarske ekonomije. Novac nije hemofrodit da može sam sebe reprodukovati. Novu vrijednost stvara samo rad i trud, a ne kamata...
Post Reply