Najezda otrovnica

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
Amazonka27

#1 Najezda otrovnica

Post by Amazonka27 »

Nenaviknuti na ovu pojavu žitelji Male Čoline kape počeli su osjećati strah...
11.06.2009. 04:30

Najezda zmija otrovnica zabrinula je stanovnike padinskog dijela sarajevske općine Stari grad. U naseljenom području oko Male Čoline kape svakodnevo se pojavljuju zmije šarka i poskok, otrovnice koje nisu prije posjećivale ovo područje. Nenaviknuti na ovu pojavu, koja je karakteristična za hercegovački krš, ovdašnji žitelji počeli su osjećati strah.

- Pričao sam sa ljudima koji su odrasli ovdje i oni kažu da nikada ih nije bilo u ovolikom broju. Ne znam šta ih tjera da bukvalno dolaze na kućni prag - glad, žeđ ili nešto treće. Najviše se ovdje bojimo zbog djece koja su isprepadana najezdom. Komšije ih svakodnevno ubijaju. Neki dan sam uhvatio jednu malu zmiju, stavio je u teglu i odnio kod stručnjaka koji mi je objasnio da je to otrovna šarka - objašnjava nam Emir Smailbegović.

Saznali smo da su se neki stanovnici odlučili da riješiti navale ovih gmazova, glavnih likova u svim ozbiljnijim noćnim morama, raspitujući se za otrov koji ih svojim mirisom rastjeruje.

Oni koji poznaju ove životinjske vrste tvrde da nema mjesta za paniku.

- To jesu otrovne zmije, ali ne i smrtonosne. Postoji mnogo razloga za njhovu najezdu. Vjerovatno u blizini ima neka voda pa zbog toga dolaze ili možda nema dovoljno njihovih prirodnih neprijatelja kao što su vuk, blavor ili mačka. Paljenje guma i držanja mačaka je najbolji način da se uplaše i otjeraju zmije - rekao nam je Arman Akšamović iz Zoo centra u Sarajevu.

Autor: S. K.

http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/moza ... -otrovnica

Amazonka27

#2 Re: Najezda otrovnica

Post by Amazonka27 »

Dajte vamo sad sve slike maca koje nisu udomljene :)
Cholina_Lokica

#3 Re: Najezda otrovnica

Post by Cholina_Lokica »

sta dizu paniku nece im nist biti...
Amazonka27

#4 Re: Najezda otrovnica

Post by Amazonka27 »

DILE Bolje je imati macku u avliji nego trcati u hitnu da ti daju serum koji moze biti upitnog kvaliteta. :)
Cholina_Lokica

#5 Re: Najezda otrovnica

Post by Cholina_Lokica »

ma oke, samo znam da kod nas ljudi paniku dizu kad vide 3-4 zmije, k'o da preuzimaju svijet... zmiju samo ne treba dirati i nece ti nista, ali ljudi ne bi bili ljudi kad ne bi u svasta barkali :D
Amazonka27

#6 Re: Najezda otrovnica

Post by Amazonka27 »

Zelimo da udomimo jos brdo NEUDOMLJENIH macaka, ovim putem spajamo ugodno s korisnim, ako treba detaljnije objasniti, sto bi rekla mIRCi,cekaj da upalim Paint :D :D
Cholina_Lokica

#7 Re: Najezda otrovnica

Post by Cholina_Lokica »

ProbuseniDolar wrote:Sta ce mi macka, znam i sam ubiti zmiju, nisam mutav :)
gdje ima macka, tu zmija nece ni doci... nema nikake potrebe za ubijanjem zmija
JThomas

#8 Re: Najezda otrovnica

Post by JThomas »

vidi je što se osjetila lično ugroženom :lol: :lol:

neće bona :lol:
Cholina_Lokica

#9 Re: Najezda otrovnica

Post by Cholina_Lokica »

:lol: :lol: :lol: :lol: ne 'nam ja hoce li ili nece... :roll:
Amazonka27

#10 Re: Najezda otrovnica

Post by Amazonka27 »

Da ponovimo :D
Dajte vamo sad sve slike maca koje nisu udomljene :)
kurty

#11 Re: Najezda otrovnica

Post by kurty »

Gdje je tacno ovo naselje???
Jel ima bilo kakav orjentir u blizini da se moze "locirati" gdje se nalazi naselje o kojem je rijec???
gradjani svijeta

#12 Re: Najezda otrovnica

Post by gradjani svijeta »

Zar treba pomoc da se locira Colina Kapa i dijelovi grada ispod?????
:?
Friesian

#13 Re: Najezda otrovnica

Post by Friesian »

ma to je garant onaj dio oko Darive... one kuce na stijenama... nije ni cudo sto ima zmija... tu im najvise odgovara staniste i da im bude k'o u Hercegovini... iako bi ja rekao da su se zmije samo dosad dobro sakrivale jer su im gore ljudi dosli... uglavnom - Dajte slike maca :D :D :D
The Nightwatchman

#14 Re: Najezda otrovnica

Post by The Nightwatchman »

ja zmije jedem, ali samo četvrtkom.

javite mi gdje ih imade, jer sam ove svoje 'vamo sve potamanio :D
Andrej4MRN7H

#15 Re: Najezda otrovnica

Post by Andrej4MRN7H »

zmije su korisne u svakom slucaju i nemojte ih ubijati,gdje imate zmija tu nema glodavaca kao sto su misevi,a oni su prenosioci mnogih zaraza.Zmija je cista i od nje se nece dobiti nikakva bolest.Naravno treba ih se paziti da se na njih ne stane,jer tada jedino u samoodbrani ujedaju.Nikad vas zmija nece sama napasti da tjera da bi stigla i ugrizla.
Ja se sjecam kao djecak poskoka na kosnici pcela uz samu kucu koji je danima i godinama zamotan lezao na toj kosnici i nikad nikoga nije ugrizao,A nana je tu kosnicu dizala i zavirivala imal meda.Nas djecu je upozoravala da je ne diramo i da je to dobra zmija iz dzeneta dosla,kako ona tada rece.
Ja sam kasnije odrastajuci zavolio te reptilije,bavio se njima i proucavao ih.Evo sad u stanu imam dva para mladih poskoka,dvije ridzovke i jednog smuka,hranim ih misevima i redovno cistim terarijum,cak i kad ih uzmem u ruke ni jedna ne pokusava da me ugrize.Mozda bi kad bi ih grubo stegnuo da uzvrate refleksno i ugrizu,inace to nece ni probati ako nisu ugrozene. :wink:
Shoshana

#16 Re: Najezda otrovnica

Post by Shoshana »

Andrej4MRN7H wrote:zmije su korisne u svakom slucaju i nemojte ih ubijati,gdje imate zmija tu nema glodavaca kao sto su misevi,a oni su prenosioci mnogih zaraza.Zmija je cista i od nje se nece dobiti nikakva bolest.Naravno treba ih se paziti da se na njih ne stane,jer tada jedino u samoodbrani ujedaju.Nikad vas zmija nece sama napasti da tjera da bi stigla i ugrizla.
Ja se sjecam kao djecak poskoka na kosnici pcela uz samu kucu koji je danima i godinama zamotan lezao na toj kosnici i nikad nikoga nije ugrizao,A nana je tu kosnicu dizala i zavirivala imal meda.Nas djecu je upozoravala da je ne diramo i da je to dobra zmija iz dzeneta dosla,kako ona tada rece.
Ja sam kasnije odrastajuci zavolio te reptilije,bavio se njima i proucavao ih.Evo sad u stanu imam dva para mladih poskoka,dvije ridzovke i jednog smuka,hranim ih misevima i redovno cistim terarijum,cak i kad ih uzmem u ruke ni jedna ne pokusava da me ugrize.Mozda bi kad bi ih grubo stegnuo da uzvrate refleksno i ugrizu,inace to nece ni probati ako nisu ugrozene. :wink:
Jel' ih hranis zivim misevima? To mi jedan od bolesnijih hobija :oops:

Sto se tice otrovnica koje setaju oko kuce.... jah, i meni sve nesto tuzno... korisne su, itakako. Ako ih poubijas dovoljano, mogla bi se i korisna tasna napravit. :D

Istina je da su se po selima smukovi uvijek rado vidjali oko kuca jer jedu miseve, a misevi su se opet sa radoscu ubijali, ne jer su prenosili zaraze (poljski mis je veoma cista zivotinja) nego sto su jeli ljudsku hranu. No reci da su se u Bosni tradicionalno poskoci drzali oko kuce da bi jeli miseve je van pameti :-)
alijadzigibau

#17 Re: Najezda otrovnica

Post by alijadzigibau »

zahvaljujuci strahu od zmija udomio sam 3 maceta....treniram ih plasticnom zmijom za prave...kad porastu obecali su da ce slomit sve zmije na wikendici i sire :D :lol:
sasaxxl

#18 Re: Najezda otrovnica

Post by sasaxxl »

Reklamiranje je zabranjeno na forumu.
Ponudu mozete poslat na http://www.market.ba/
Za sve ostalo tu je mastercard
steve-nash

#19 Re: Najezda otrovnica

Post by steve-nash »

Mnogi ljudi misle da ce ih zmija napasti ako je vide, dok drugi misle drukcije, u mjestima gdje ima macaka i sljepića tu nema zmija. Ako niko nikad nije gledao kako sljepić jede zmiju i ulazi u nju i nakon pola sata izlazi iz nje dok su u njoj samo kosti ostale stvarno nezna mnogo o zmijama.
alijadzigibau

#20 Re: Najezda otrovnica

Post by alijadzigibau »

steve-nash wrote:Mnogi ljudi misle da ce ih zmija napasti ako je vide, dok drugi misle drukcije, u mjestima gdje ima macaka i sljepića tu nema zmija. Ako niko nikad nije gledao kako sljepić jede zmiju i ulazi u nju i nakon pola sata izlazi iz nje dok su u njoj samo kosti ostale stvarno nezna mnogo o zmijama.
vala nisam znao :-)
Dr.Belajsuz

#21 Re: Najezda otrovnica

Post by Dr.Belajsuz »

Zmije nisu opasne kad ih ne diraš, ali svakom stane govno u guzici kad vidi zmiju.
Nisam toliko često bio u dodiru sa njima. na planini naletio možda 10ak puta, i nikad nisam imao problema. Zmija na putu, zaobiđeš je i gotova priča. Nsaim sretao poskoka, kojeg me recimo najviše strah :D
U svakom slučaju, mačke oko kuće i to je to. A Boga mi, nerijetko i mačka zna miševe ganjati :D
patrius

#22 Re: Najezda otrovnica

Post by patrius »

steve-nash wrote:Mnogi ljudi misle da ce ih zmija napasti ako je vide, dok drugi misle drukcije, u mjestima gdje ima macaka i sljepića tu nema zmija. Ako niko nikad nije gledao kako sljepić jede zmiju i ulazi u nju i nakon pola sata izlazi iz nje dok su u njoj samo kosti ostale stvarno nezna mnogo o zmijama.
Ti bokca :shock: Taj ne'a pojma o sljepicima :run:
idealnaM

#23 Re: Najezda otrovnica

Post by idealnaM »

Zmije imaju kosti :shock: ?OmG!
Vitamin C

#24 Re: Najezda otrovnica

Post by Vitamin C »

Tamo đe nema zmija ni guštera,
i nikakvih gmazova,
tamo gdje je more toplo,
odvest ću te tamo gdje ne postoji tamo,
pokazat ću ti sve što znam,
znam puno ja
znam puno ja...

Utopija sam se u tebi,
utopija sam se,
Utopija- zemlja koje nema
je tamo đe te vodim ja,
je tamo đe te vodim ja...

Pridružite nam se. Pođimo tamo đe ne postoji tamo. :D
uradi sam

#25 Re: Najezda otrovnica

Post by uradi sam »

Andrej4MRN7H wrote:zmije su korisne u svakom slucaju i nemojte ih ubijati,gdje imate zmija tu nema glodavaca kao sto su misevi,a oni su prenosioci mnogih zaraza.Zmija je cista i od nje se nece dobiti nikakva bolest.Naravno treba ih se paziti da se na njih ne stane,jer tada jedino u samoodbrani ujedaju.Nikad vas zmija nece sama napasti da tjera da bi stigla i ugrizla.
Moze li slika tih nemani :-D
Post Reply