Nenaviknuti na ovu pojavu žitelji Male Čoline kape počeli su osjećati strah...
11.06.2009. 04:30
Najezda zmija otrovnica zabrinula je stanovnike padinskog dijela sarajevske općine Stari grad. U naseljenom području oko Male Čoline kape svakodnevo se pojavljuju zmije šarka i poskok, otrovnice koje nisu prije posjećivale ovo područje. Nenaviknuti na ovu pojavu, koja je karakteristična za hercegovački krš, ovdašnji žitelji počeli su osjećati strah.
- Pričao sam sa ljudima koji su odrasli ovdje i oni kažu da nikada ih nije bilo u ovolikom broju. Ne znam šta ih tjera da bukvalno dolaze na kućni prag - glad, žeđ ili nešto treće. Najviše se ovdje bojimo zbog djece koja su isprepadana najezdom. Komšije ih svakodnevno ubijaju. Neki dan sam uhvatio jednu malu zmiju, stavio je u teglu i odnio kod stručnjaka koji mi je objasnio da je to otrovna šarka - objašnjava nam Emir Smailbegović.
Saznali smo da su se neki stanovnici odlučili da riješiti navale ovih gmazova, glavnih likova u svim ozbiljnijim noćnim morama, raspitujući se za otrov koji ih svojim mirisom rastjeruje.
Oni koji poznaju ove životinjske vrste tvrde da nema mjesta za paniku.
- To jesu otrovne zmije, ali ne i smrtonosne. Postoji mnogo razloga za njhovu najezdu. Vjerovatno u blizini ima neka voda pa zbog toga dolaze ili možda nema dovoljno njihovih prirodnih neprijatelja kao što su vuk, blavor ili mačka. Paljenje guma i držanja mačaka je najbolji način da se uplaše i otjeraju zmije - rekao nam je Arman Akšamović iz Zoo centra u Sarajevu.
Autor: S. K.
http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/moza ... -otrovnica
Najezda otrovnica
Moderator: anex
- Amazonka27
#1 Najezda otrovnica
- Amazonka27
#2 Re: Najezda otrovnica
Dajte vamo sad sve slike maca koje nisu udomljene 
- Cholina_Lokica
#3 Re: Najezda otrovnica
sta dizu paniku nece im nist biti...
- Amazonka27
#4 Re: Najezda otrovnica
DILE Bolje je imati macku u avliji nego trcati u hitnu da ti daju serum koji moze biti upitnog kvaliteta. 
- Cholina_Lokica
#5 Re: Najezda otrovnica
ma oke, samo znam da kod nas ljudi paniku dizu kad vide 3-4 zmije, k'o da preuzimaju svijet... zmiju samo ne treba dirati i nece ti nista, ali ljudi ne bi bili ljudi kad ne bi u svasta barkali 
- Amazonka27
#6 Re: Najezda otrovnica
Zelimo da udomimo jos brdo NEUDOMLJENIH macaka, ovim putem spajamo ugodno s korisnim, ako treba detaljnije objasniti, sto bi rekla mIRCi,cekaj da upalim Paint

- Cholina_Lokica
#7 Re: Najezda otrovnica
gdje ima macka, tu zmija nece ni doci... nema nikake potrebe za ubijanjem zmijaProbuseniDolar wrote:Sta ce mi macka, znam i sam ubiti zmiju, nisam mutav
- JThomas
#8 Re: Najezda otrovnica
vidi je što se osjetila lično ugroženom
neće bona
neće bona
- Cholina_Lokica
#9 Re: Najezda otrovnica
- Amazonka27
#10 Re: Najezda otrovnica
Da ponovimo
Dajte vamo sad sve slike maca koje nisu udomljene
- kurty
#11 Re: Najezda otrovnica
Gdje je tacno ovo naselje???
Jel ima bilo kakav orjentir u blizini da se moze "locirati" gdje se nalazi naselje o kojem je rijec???
Jel ima bilo kakav orjentir u blizini da se moze "locirati" gdje se nalazi naselje o kojem je rijec???
-
gradjani svijeta
#12 Re: Najezda otrovnica
Zar treba pomoc da se locira Colina Kapa i dijelovi grada ispod?????

- Friesian
#13 Re: Najezda otrovnica
ma to je garant onaj dio oko Darive... one kuce na stijenama... nije ni cudo sto ima zmija... tu im najvise odgovara staniste i da im bude k'o u Hercegovini... iako bi ja rekao da su se zmije samo dosad dobro sakrivale jer su im gore ljudi dosli... uglavnom - Dajte slike maca

- The Nightwatchman
#14 Re: Najezda otrovnica
ja zmije jedem, ali samo četvrtkom.
javite mi gdje ih imade, jer sam ove svoje 'vamo sve potamanio
javite mi gdje ih imade, jer sam ove svoje 'vamo sve potamanio
- Andrej4MRN7H
#15 Re: Najezda otrovnica
zmije su korisne u svakom slucaju i nemojte ih ubijati,gdje imate zmija tu nema glodavaca kao sto su misevi,a oni su prenosioci mnogih zaraza.Zmija je cista i od nje se nece dobiti nikakva bolest.Naravno treba ih se paziti da se na njih ne stane,jer tada jedino u samoodbrani ujedaju.Nikad vas zmija nece sama napasti da tjera da bi stigla i ugrizla.
Ja se sjecam kao djecak poskoka na kosnici pcela uz samu kucu koji je danima i godinama zamotan lezao na toj kosnici i nikad nikoga nije ugrizao,A nana je tu kosnicu dizala i zavirivala imal meda.Nas djecu je upozoravala da je ne diramo i da je to dobra zmija iz dzeneta dosla,kako ona tada rece.
Ja sam kasnije odrastajuci zavolio te reptilije,bavio se njima i proucavao ih.Evo sad u stanu imam dva para mladih poskoka,dvije ridzovke i jednog smuka,hranim ih misevima i redovno cistim terarijum,cak i kad ih uzmem u ruke ni jedna ne pokusava da me ugrize.Mozda bi kad bi ih grubo stegnuo da uzvrate refleksno i ugrizu,inace to nece ni probati ako nisu ugrozene.
Ja se sjecam kao djecak poskoka na kosnici pcela uz samu kucu koji je danima i godinama zamotan lezao na toj kosnici i nikad nikoga nije ugrizao,A nana je tu kosnicu dizala i zavirivala imal meda.Nas djecu je upozoravala da je ne diramo i da je to dobra zmija iz dzeneta dosla,kako ona tada rece.
Ja sam kasnije odrastajuci zavolio te reptilije,bavio se njima i proucavao ih.Evo sad u stanu imam dva para mladih poskoka,dvije ridzovke i jednog smuka,hranim ih misevima i redovno cistim terarijum,cak i kad ih uzmem u ruke ni jedna ne pokusava da me ugrize.Mozda bi kad bi ih grubo stegnuo da uzvrate refleksno i ugrizu,inace to nece ni probati ako nisu ugrozene.
-
Shoshana
#16 Re: Najezda otrovnica
Jel' ih hranis zivim misevima? To mi jedan od bolesnijih hobijaAndrej4MRN7H wrote:zmije su korisne u svakom slucaju i nemojte ih ubijati,gdje imate zmija tu nema glodavaca kao sto su misevi,a oni su prenosioci mnogih zaraza.Zmija je cista i od nje se nece dobiti nikakva bolest.Naravno treba ih se paziti da se na njih ne stane,jer tada jedino u samoodbrani ujedaju.Nikad vas zmija nece sama napasti da tjera da bi stigla i ugrizla.
Sto se tice otrovnica koje setaju oko kuce.... jah, i meni sve nesto tuzno... korisne su, itakako. Ako ih poubijas dovoljano, mogla bi se i korisna tasna napravit.
Istina je da su se po selima smukovi uvijek rado vidjali oko kuca jer jedu miseve, a misevi su se opet sa radoscu ubijali, ne jer su prenosili zaraze (poljski mis je veoma cista zivotinja) nego sto su jeli ljudsku hranu. No reci da su se u Bosni tradicionalno poskoci drzali oko kuce da bi jeli miseve je van pameti
-
alijadzigibau
#17 Re: Najezda otrovnica
zahvaljujuci strahu od zmija udomio sam 3 maceta....treniram ih plasticnom zmijom za prave...kad porastu obecali su da ce slomit sve zmije na wikendici i sire

-
sasaxxl
#18 Re: Najezda otrovnica
Reklamiranje je zabranjeno na forumu.
Ponudu mozete poslat na http://www.market.ba/
Za sve ostalo tu je mastercard
Ponudu mozete poslat na http://www.market.ba/
Za sve ostalo tu je mastercard
- steve-nash
#19 Re: Najezda otrovnica
Mnogi ljudi misle da ce ih zmija napasti ako je vide, dok drugi misle drukcije, u mjestima gdje ima macaka i sljepića tu nema zmija. Ako niko nikad nije gledao kako sljepić jede zmiju i ulazi u nju i nakon pola sata izlazi iz nje dok su u njoj samo kosti ostale stvarno nezna mnogo o zmijama.
-
alijadzigibau
#20 Re: Najezda otrovnica
vala nisam znaosteve-nash wrote:Mnogi ljudi misle da ce ih zmija napasti ako je vide, dok drugi misle drukcije, u mjestima gdje ima macaka i sljepića tu nema zmija. Ako niko nikad nije gledao kako sljepić jede zmiju i ulazi u nju i nakon pola sata izlazi iz nje dok su u njoj samo kosti ostale stvarno nezna mnogo o zmijama.
-
Dr.Belajsuz
#21 Re: Najezda otrovnica
Zmije nisu opasne kad ih ne diraš, ali svakom stane govno u guzici kad vidi zmiju.
Nisam toliko često bio u dodiru sa njima. na planini naletio možda 10ak puta, i nikad nisam imao problema. Zmija na putu, zaobiđeš je i gotova priča. Nsaim sretao poskoka, kojeg me recimo najviše strah
U svakom slučaju, mačke oko kuće i to je to. A Boga mi, nerijetko i mačka zna miševe ganjati
Nisam toliko često bio u dodiru sa njima. na planini naletio možda 10ak puta, i nikad nisam imao problema. Zmija na putu, zaobiđeš je i gotova priča. Nsaim sretao poskoka, kojeg me recimo najviše strah
U svakom slučaju, mačke oko kuće i to je to. A Boga mi, nerijetko i mačka zna miševe ganjati
-
patrius
#22 Re: Najezda otrovnica
Ti bokcasteve-nash wrote:Mnogi ljudi misle da ce ih zmija napasti ako je vide, dok drugi misle drukcije, u mjestima gdje ima macaka i sljepića tu nema zmija. Ako niko nikad nije gledao kako sljepić jede zmiju i ulazi u nju i nakon pola sata izlazi iz nje dok su u njoj samo kosti ostale stvarno nezna mnogo o zmijama.
- idealnaM
#23 Re: Najezda otrovnica
Zmije imaju kosti
?OmG!
- Vitamin C
#24 Re: Najezda otrovnica
Tamo đe nema zmija ni guštera,
i nikakvih gmazova,
tamo gdje je more toplo,
odvest ću te tamo gdje ne postoji tamo,
pokazat ću ti sve što znam,
znam puno ja
znam puno ja...
Utopija sam se u tebi,
utopija sam se,
Utopija- zemlja koje nema
je tamo đe te vodim ja,
je tamo đe te vodim ja...
Pridružite nam se. Pođimo tamo đe ne postoji tamo.
i nikakvih gmazova,
tamo gdje je more toplo,
odvest ću te tamo gdje ne postoji tamo,
pokazat ću ti sve što znam,
znam puno ja
znam puno ja...
Utopija sam se u tebi,
utopija sam se,
Utopija- zemlja koje nema
je tamo đe te vodim ja,
je tamo đe te vodim ja...
Pridružite nam se. Pođimo tamo đe ne postoji tamo.
- uradi sam
#25 Re: Najezda otrovnica
Moze li slika tih nemaniAndrej4MRN7H wrote:zmije su korisne u svakom slucaju i nemojte ih ubijati,gdje imate zmija tu nema glodavaca kao sto su misevi,a oni su prenosioci mnogih zaraza.Zmija je cista i od nje se nece dobiti nikakva bolest.Naravno treba ih se paziti da se na njih ne stane,jer tada jedino u samoodbrani ujedaju.Nikad vas zmija nece sama napasti da tjera da bi stigla i ugrizla.