Najdraze radijske emisije?

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

Post Reply
rikardoreis

#1 Najdraze radijske emisije?

Post by rikardoreis »

Radio mi je uvijek bio za nijansu drazi od TV. Sve donedavno nije bombardovao reklamama, a imao je jak edukativni znacaj, posebno u domenu muzike, gdje je uvijek postojao dovoljan broj emisija u kojima bi se pustala kvalitetna muzika. U zadnje vrijeme, koliko sam upratio, i radio je otisao u p.m. tako da sve rjedje sebe uhvatim kako ga palim sa odredjenom namjerom...

Povratak u buducnost – Hrvatski radio 2. Emitiranje islo srijedom od 20,00 do 24,00,
sad je, cini mi se, utorkom.
Muzika 50-tih, 60-tih i nesto malo sedamdesetih. Blues, jazz, rock, rockabilly....
Urednik i voditelj: Robert Marekovic. Sjajno vodi emisiju, ima nekako prislijevsku boju glasa...glas kao stvoren za vrijeme o kojem prica.

Svaka cast svima al na prvom mjestu je Radio Split sa legendarnom emisijom
Rock Klasika“. Emitovana tamo negdje od '96 do 2006. Sprva isla cetvrtkom od 22,00, kasnije utorkom od 20,00. Urednik i voditelj Edo Jakasa, splitski bard rock and rolla.
U dva sata trajanja emisije predstavljao po dva albuma. Upoznao me sa grupama za koje ne bi nigdje drugo saznao: Love ( albumi Da Capo i Forever Changes), The Bend, Bufallo Springfield, Iron Butterfly (In-A-Gadda-Da-Vida), Jefferson Airplane,
The Grateful Dead ( Blues For Allah) itd. Na pocetku emisije ide uvodna prica o bendu u trajanju od 5 minuta i poslije se covjek ne javlja do kraja. Mislim da imam svaku emisiju snimljenu na kasetama.

Setnja ulicom zrtava demokratije – Radio Studio 88, Mostar. Nastala krajem devedesetih.
Urednik i voditelj: Drumski, alias Veselin Gatalo (knjizevnik).Satiricna emisija u kojoj je Drumski, uz odlicnu pretezno buntovnu muziku ( The Clash, The Stooges itd), hirurski precizno secirao ovo nase gnojno postratno drustvo. Citao je karikirane vijesti iz „ Nocnog Avaza“, zatim vijesti iz buducnosti u kojima je sve napokon kako treba i tako to. Stalni gost je bio Meho Dzeger, lokalna mostarska rock i ulicna zvijezda, kojeg su mostarci tapsali po ledjima, a iza ledja mu se smijali, praveci budalu od njega...cast izuzecima. Meho je na pitanja uglavnom odgovarao sa Da ili NE i samo je rijetko koristio prostoprosirenu recenicu.
Hmm, taj dio emisije mi se bas i nije svidjao. Podsjecao me na Adijeve Vatrene ulice.
Ulica zrtava demokratije se ugasila prije tri, cetiri godine na insistiranje glavonja sa vrha. Prepoznali se pa zaprijetili balkanskim demokratskim sredstvima : tuzbama, ukidanjem finansiranja radija i dr.

Desetka – Radio Makarska Rivijera,.isla negdje u periodu '97-'03.g. Srijedom od 20 sati.
Voditelj Zoran Spajic bi doveo nekog gosta u emisiju i ovaj bi sa sobom ponio 10 njemu najdrazih pjesama o kojima bi diskutovali, poslije toga bi isao muzicki kviz.
Od emisija sa Federalnog radija i BH1 izdvajam Denisov „ Pachulli“ (objavljivao raritete, kraut rock, izmedju ostalih i prvi koji je pustio rijetke snimke sa prvog albuma velskog benda The Man), zatim „ Stari Vinil“ „Fonograf i....toliko za sad.
Dalje se ne mogu sjetit trenutno. Omladinski radio Sarajevo je prica za sebe i zasluzuje posebnu temu..
Ddur

Post by Ddur »

Denisov „ Pachulli“ (objavljivao raritete, kraut rock, izmedju ostalih i prvi koji je pustio rijetke snimke sa prvog albuma velskog benda The Man), zatim „ Stari Vinil“ „Fonograf...
\

Uz Primus naučili što je radio, uz Omladinski program odrasli. Danas je malo takvih, sve sami mainstream i reklame.
Orhanowski

Post by Orhanowski »

Sjecal se neko radioemisije Momo i Uzeir? Kako bih to volio cuti... :-D
debela

Post by debela »

oooj gdje ti oni padose na pamet :D
Orhanowski

Post by Orhanowski »

debela wrote:oooj gdje ti oni padose na pamet :D
Debela :D Haj ako negdje naletis, pa nabaci ovdje. Sjecam se da je Zike Sokolovic bio gost u jednoj emisiji i citao poeziju Muse Catica, a Uzeir (Rejhan Demirdzic) citao uvod iz Djelidbe od Skendera Kulenovica. Pravo bih volio opet to cuti :D Al... :-)
Ddur

Post by Ddur »

Momo i Uzeir u stvari nisu bili emisija, nego skeč u nastavcima kao dio emisije Cik Cak na nekadašnjem Radio Sarajevu. To je bila izvrsna humoristička emisija nedjeljom u vrijeme ručka. Stvarno su bili super. Sjećam se špice: "Ni po babu, ni po stričevima - bez uvrede, molim"
Orhanowski

Post by Orhanowski »

Ddur wrote:Momo i Uzeir u stvari nisu bili emisija, nego skeč u nastavcima kao dio emisije Cik Cak na nekadašnjem Radio Sarajevu. To je bila izvrsna humoristička emisija nedjeljom u vrijeme ručka. Stvarno su bili super. Sjećam se špice: "Ni po babu, ni po stričevima - bez uvrede, molim"
Spica je legendarna :D
Evo nasao sam ovo na sarajlije.com, al nesto ne fercera a forum je zatvoren :-)

http://www.sarajlije.com/index.php?name ... pic&t=1112
danas

Post by danas »

Ddur wrote:
Denisov „ Pachulli“ (objavljivao raritete, kraut rock, izmedju ostalih i prvi koji je pustio rijetke snimke sa prvog albuma velskog benda The Man), zatim „ Stari Vinil“ „Fonograf...
\

Uz Primus naučili što je radio, uz Omladinski program odrasli. Danas je malo takvih, sve sami mainstream i reklame.
:kravata: :kravata: :kravata: :kravata:
Larry3

Post by Larry3 »

Kucanj u ponoc
Ddur

Post by Ddur »

Evo nasao sam ovo na sarajlije.com, al nesto ne fercera a forum je zatvoren
\
Ne može ni kod mene. Al' kao što kaže Jergović, Momo i Uzeir dobili su najveći spomenik u gradu - nebodere. Ostaje u srcu i pamćenju.
patrius

Post by patrius »

ROCK-DISTORZIJA,hrvatski radio 2,urednik i voditelj:Goran Bakic.
new_jazzWa

Post by new_jazzWa »

Hmm,osim Omladinskog,slusala sam Top 20 Radio Zagreba,i nedeljom Tup-tup...Sta radiiis nedeljooom popooodne...grickam semenke i slusam tup-tup! :-D
gene

Post by gene »

INSOMNIJA STUDENTSKI IFM
rikardoreis

Post by rikardoreis »

patrius wrote:ROCK-DISTORZIJA,hrvatski radio 2,urednik i voditelj:Goran Bakic.
uh, u pravu si...smetno sam rock-distorziju.
dobar je bakic.
Post Reply