Najdraža knjiga iz dječije književnosti?

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

RPM

Post by RPM »

...
Tako ga lija na konak sladi
a jež se brani, šta da se radi:
-Zahvaljujem se pozivu tvom,
al' mi je draži moj skromni dom!
-Ostani kume, lija sve guče,
moli ga, zove, za ruku vuče.
... :D
amnesiac

Post by amnesiac »

bravo za jacka londona!...dobro si me podsjetio...

jos bih dodao da je (nepravedno) zapostavljen i robert louis stevenson (ostrvo sa blagom)...

...i jos jedan biser: ko se lozio na gospodara prstenova sigurno ce voljeti i knjige od ursule leguin (koju je kod nas bilo teze naci), posebno bih izdvojio ciklus zemljomore (prije dvije godine je izasla jos jedna, peta knjiga!), covjek praznih saka i lijeva ruka tame, a ima jos vagon stvari od nje...tim sam se prije ponajvise bavio...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

lijevu ruku tame je moguće naći na svakom štandu
a ostalo na internetu
Ifigenijica

Post by Ifigenijica »

"Oliver Tvist"...Druzina Pere Kvrzice""Zlatna jabuka i devet paunica"...
Engram

Post by Engram »

A wrote:Ilistrovana Biblija za mlade - velika knjiga, sa lijepim slikama, sa fantasticnom pricom! Nosala sam to sa sobom na more, ma jedno godinu dana sam citala i vracala se na neke dijelove, ponavljala, citajuci usput druge stvari. Stari zavjet mi je jednostavno i dalje najuzbudljivija prica sto sam procitala.
crvene korice A5 formata?
Mjesecarka

Post by Mjesecarka »

Nabrojili ste sve knjige od Branka Ćopića, a zaboravili meni najdražu- Magareće godine. Tu knjigu sam pročitala jedno 10000 puta i pročitala bih je još 100000 da je nisam nekom posudila, a taj mi je neko nikad nije vratio. :x :x :x
zili

Post by zili »

jack london - BLJAK
meni se uopšte nije svidio, možda zato što su me zbog nakaradnih zubi u osnovnoj zvali bijeli očnjak (znala sam i da ugrizem)
7th_Heaven

Post by 7th_Heaven »

Mali Princ al to mi nije djecija knjiga jer je i danas dan rado citam..prekrasna je..
kao mala sam gutala partizanske knjige tipa: Orlovi rano lete, Dozivljaji Nikoletine Bursaca (inace mi je B.Copic super, sjecate se njegove pripovjetke Basta sljezove boje..), Tri Jesina junacka dana, Kurir Dragan i njegovo konjce, Djevojcica s plakata, Timur i njegova ceta, naravno Dnevnik Ane Frank, kad smo vec kod II svj rata :), Pinki je video Tita, cek sjetit cu se jos...uglavnom obozavala sam (naravno volim ih i sada) partizanske knjige..da i Ne tuguj bronzana strazo isto od Copica...

dok sam bila skroz mala isto sam voljela J.Jovanovica Zmaja i njegove pjesmice, znala sam onu cijelu veeeliku zutu knjigu napamet... :-D

onda osnovna skola i lektire...

i Hans C. Andersen je bio okej...

joj toliko toga ima... :-D
delimiter

Post by delimiter »

JUNACI PAVLOVE ULICE - Ferenc Molinar
Mandrak

Post by Mandrak »

Koko i Duhovi
Koko u Parizu,Ivan Kusan
arnel

Post by arnel »

Ja sam volio ,,ruske bajke,,, bilo je 12 dijelova tih bajki,, velike debele knjige bile za mene svaka je imala oko 100 stranica, sve sam ih procitao,,
a Robinzon Kruso mi je bila prva deblja kniga koju sam citao,
P.S sta mislite da li je Petko bio ,eto onako samo Robinzovon prijatelj, ili je tu bilo nekih desavanja koja nisu navedena u knizi. :-) :-) :-)
CiCiban

Post by CiCiban »

braca grim, grcka mitologija( bajke)
i medicinska enciklopedija koristena kao slikovnica :s
:)
korto_malteze

Post by korto_malteze »

"glava u klancu, noge na vrancu" - ćopić
"balada o slanom moru" - pratt
vučko

Post by vučko »

Ko ono reče da je Hans Christian Andersen najbolji pisac za djecu? ccc... Super je Andersen ako želiš da ti djeca imaju traume... Pa ja i dan danas nemogu čiste savjesti kupiti kutiju šibica (kad se samo sjetim one jadne djevojčice što se smrzla :sad: )

Nije baš striktno dječija književnost ali ja sam obožavala "Pitam se pitam 1000 puta"...sve sam odgovore naučila napamet i skoro godinu dana davila porodicu da me ko fol "ispituje".

Šta li ova današnja djeca čitaju? :?
mrmot

Post by mrmot »

Tako se kalio čelik
mrmot

Post by mrmot »

delimiter wrote:JUNACI PAVLOVE ULICE - Ferenc Molinar
To majstore!
r-musica

Post by r-musica »

Magarece godine
Basta sljezove boje
Jezeva kucica
jos uvijek najdraze od Copica :)

Pa Robinzon Kruso,Bijela griva...ne sjecam se ko je napiso
ali mi je ostala u sjecanju
sunday_morning

Post by sunday_morning »

mozete pricati sta hocete, ali ''mali princ'' u moje vrijeme uopce nije bio tako izlizan! .. mislim skoro sam ga opet citala.. i nemam nista protiv da mi neko drag recimo posalje cvijece i na kartici jedan fini citat iz MP.

misim, vazna je originalnost ali ono jeste stil, ono jeste filozofija i def. nije knjiga za malu djecu iako su to mali ljudi a mi (kobejagi stariji) velika djeca ..

definitivno najdosadnija knjiga mi je bila ''bijeli ocnjak'' dzek london. sjetim se nekad na pocetku rata da sam se skoro upiskila citajuci je i tjerajuci se da lektiru (kao i svaku pobogu) procitam do kraja ..moja savjest mi tada nije dozvoljavala prepisivanje :)))

dok sam recimo u V osnovne sa police negdje u podrumu dok su roljale granate dohvatila i za 3 sata procitala Dostojevskog ''Ponizeni i uvrijedjeni'' i ostala pravo fascinirana..nikad je nisma smjela procitati ponovo da ne bih pokvarila utisak (kao stariji kriticniji citalac)... sad dok o njoj pricam prisjetih se da sam je nekome dala i nikad mi nije vracena..ahhhh sto to mrzim..

pa ''Gimnazijalka'' neki je slovenacki autor, to sam vec citala kao tinejdzer, od tada se bojim ''one night stand'' :)
hananah

Post by hananah »

Hajdi definitivno, znam jos uvijek zasto jer evo poslije skoro 30 godina otkad sam procitala tu knjigu prvi put opet je ponekad procitam, ako nista bar neki dio. Ukupno sam je procitala 19 puta do sada :)
verbal

Post by verbal »

Knjiga koju sam zasigurno najvise puta procitao (sigurno 20 puta) bila je "Kapelski kresovi".

Ipak, najdraza mi je bila Pinokio
Saian

Post by Saian »

mrmot wrote:
delimiter wrote:JUNACI PAVLOVE ULICE - Ferenc Molinar
To majstore!
bravo neki dan se sjetio knjige i sad ugledah temu, ta mi je knjiga ma joj ja mislim da sam zamalo zaplako kad je onaj mali jel od upale plucha ili tuberkuloze umro, chista petica to Ferenc majstore :)
Saian

Post by Saian »

zmijaIzmaj wrote:meni su super od zil verna, put u srediste zemlje, i ono putovanje oko svijeta za 80 dana...citala sam ih u ratu, i sjecam se kad je onaj lik zaboravio da ugasi plin u stanu u londonu, kako sam se ja cudila tome, ja koja je to budala, da je nama sad plin :D ...
a ima jedna knjiga, cudno sjecanje u mojoj glavi, svemocno oko, cini mi se, SF djecija prica o liku zoranu, ja mislim, koji je imao neke posebne moci :)
Citao sam "Svemochno oko" dobio kao nagradu u skoli za uspjeh nesto ako se sjecham pa reko treba je prochitati kad su ti je vech dali :D. Dobra knjiga. eh da ne znam jel ko spomenuo Kushana i "Koka"
mr_orange

Post by mr_orange »

Knjiga koja mi je bila najdraža u djetinjstvu, i koju sam procitao nekoliko puta zaredom, je ''Deni šampion svijeta'' autora Roalda Dala, a odmah iza toga su ''Winetou'' i ''Devetorica hrabrih''.
Belminator

Post by Belminator »

Kod mene bi to islo ovim redom:
Pinokio
ET vanzemaljac
Winnetou
Gospodar muha
- ova zadnja i nije bas djecija literatura ali eto ja sam je kao dijete na foru preko starijeg buraza izvukao iz biblioteke i procitao pa mi je ostala upecatljiva u tom vremenu
Sejla

Post by Sejla »

Branko Copic, "Orlovi Rano Lete"... :)
Post Reply