Najdosadni BH film ( poslijeratni)

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
angelface

Post by angelface »

:thumbup: kod amidze idriza je najbolji bosanski film jer odise toplotom i bosanskim mahalskim duhom... :-D uostalom kome je dosadan to znaci da nisu shvatili bit price ili ga nisu nikako gledali..
nafaka dosad najgori film, meni licno odvatran sa neukusnim scenama sex-a, radnja, glumci pojedini itd da sad ne nabrajam
SijuksA

Post by SijuksA »

komi wrote:bolje reći mahala oće josh oskara

pa se i kurto i panto prihvatio režije
:thumbup:
legionarka

Post by legionarka »

komi ti si meni idol :)
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

:P :razz: :oops:
skyspy

#105 Re: Najdosadni BH film ( poslijeratni)

Post by skyspy »

CUVARI NOCI- e ,film ne da je dosadan ...a tek gluma sve skupa -KATASTROFA

p.s. -Moze li se iko sjetiti nekog goreg filma , evo ja pokusavam al neide.
Sounder

#106 Re: Najdosadni BH film ( poslijeratni)

Post by Sounder »

snijeg
duboka_misao

#107 Re: Najdosadni BH film ( poslijeratni)

Post by duboka_misao »

skyspy wrote:CUVARI NOCI- e ,film ne da je dosadan ...a tek gluma sve skupa -KATASTROFA

joj upravu si amidza idriz je mala maca za ovaj
karanana

#108 Re: Najdosadni BH film ( poslijeratni)

Post by karanana »

sinoc je bio ovaj na tv-u, prebacim bukvalno na minutu i ubijem se od dosade
blackepeace

#109 Re: Najdosadni BH film ( poslijeratni)

Post by blackepeace »

Gori Vatra :zzzz:
taksimetar

#110 Re: Najdosadni BH film ( poslijeratni)

Post by taksimetar »

Kad neko kaze da je "Kod amidze Indriza" najgori film, ja samo sa zaloscu konstatujem koliko su neciji kriteriji nezreli i neizgradjeni.

Ali kad neko ovaj film izjednaci sa Nafakom i Ljetom u zlatnoj dolini...onda konstatujem nevjerovatnu konfuziju u necijim glavama.

Vjerovatno se radi o nekome iz mladje generacije ko je odrastao na kung-fu filmovima.

Dakle, ove tema je nepotrebna. Nista njome necemo reci o filmovima koje smo gledali, vec samo govorimo o sebi.
A to nije za rubrike FILM/TV.
Rambo-Amadeus

#111 Re:

Post by Rambo-Amadeus »

chuchumbamayumbe wrote:
Bosanac_21 wrote:*ebo vas patak, meni je jedan od naboljih filmova "Kod Amidze Idriza".
Sad se jamda neki pitaju zasto, a meni se svidja zbog bosanske mahale i
ponasanja dede i majke. Pa kad dodje Begzada da vrati tanjir, a usput da
ispita sta ima novo. Kadaif, mandolina, pa "Djes ba Fuke".
Sve u svemu meni je fin i drag film.
Upravo tako, potpis.
Dosadan je onome ko ne konta fazone, suštinu, ko se fura na Ramba i slicno...
"Samo prava raja je znala u čemu je trik...."
sta fali Rambu????????? :D
ulpinian

#112 Re: Najdosadni BH film ( poslijeratni)

Post by ulpinian »

Kod Admidze Idrzira dosadan ? Možda jeste za likove koji slušaju Acu Lukasa, Sinana Sakića i ostale šabačke šumadije...
scena kad "Maca" pita S. Bašića: "Čiji su to kablovi ?" - "Moji, što ?" - "Što su dobri jebote" :lol:
pa kad ona nana pita... Idriiize, Idriiize ko je to ? - Fuke, Fuke... - "A vidim ja da je Fuke" :-D :-D :-D ili... "Đe nađe sad Rovinje... :D"

a ubjedljivo najgori film je "ljeto u zlatnoj dolini", koliko samo psovke i prostakluka... stid me bilo gledat ono sranje
Train to Bombay

#113 Re: Re:

Post by Train to Bombay »

Rambo-Amadeus wrote:
chuchumbamayumbe wrote:
Bosanac_21 wrote:*ebo vas patak, meni je jedan od naboljih filmova "Kod Amidze Idriza".
Sad se jamda neki pitaju zasto, a meni se svidja zbog bosanske mahale i
ponasanja dede i majke. Pa kad dodje Begzada da vrati tanjir, a usput da
ispita sta ima novo. Kadaif, mandolina, pa "Djes ba Fuke".
Sve u svemu meni je fin i drag film.
Upravo tako, potpis.
Dosadan je onome ko ne konta fazone, suštinu, ko se fura na Ramba i slicno...
"Samo prava raja je znala u čemu je trik...."
sta fali Rambu????????? :D
Amadeusu ništa. :D

''Kod amidže Idriza'' najbolji bosanski film ikada.
''To je više jedan 'nako strujni problem.''
ajgenrauh

#114 Re: Najdosadni BH film ( poslijeratni)

Post by ajgenrauh »

Jedini stvarno dobar film je "Savrseni krug". Nije mi zao niti sto sam gledao "Remake", "Snijeg" i "Kod amidze Iblisa". Ostali su za mene predstavljali jedno traumaticno iskustvo i bojim se da cu zbog takve statistike neodlucno i drhtave ruke da posezem za produktima brendiranim ko bh film.
enya

#115 Re: Najdosadni BH film ( poslijeratni)

Post by enya »

ajgenrauh wrote:Jedini stvarno dobar film je "Savrseni krug". Nije mi zao niti sto sam gledao "Remake", "Snijeg" i "Kod amidze Iblisa". Ostali su za mene predstavljali jedno traumaticno iskustvo i bojim se da cu zbog takve statistike neodlucno i drhtave ruke da posezem za produktima brendiranim ko bh film.
"Ljeto u zlatnoj dolini" je na mene ostavio snazan "utisak" zbog izražajnog scenarija :D sjecam se kad je moja mala rodica sa skolom isla u kino gledati taj film :? :? mislim da je bila 3,4 razred osnovne...ako nista, osvjezila je svoj vokabular impresivnim psovkama... :mrgreen: :mrgreen:
iceman ze

#116 Re: Najdosadni BH film ( poslijeratni)

Post by iceman ze »

Nisam ljubitelj nase kinematografije, pa rekoh ipak da i ja dam doprinos temi, s obzirom da je najvise rijec o filmu "Kod Amidze Idriza". Ja se sjetih scene, kad Fuke kaze onu pametnu " Nije bitno gdje zivis, nego s kim" :-)
pustopoljina

#117 Re: Najdosadni BH film ( poslijeratni)

Post by pustopoljina »

"ljeto u zlatnoj dolini" mi je tako losa furka. najbezvezniji domaci film.
"nebo iznad krajolika" mi se cak i svidio...valjda zbog krajolika :)
ostali su mi u razlicitim nijansama dobri.
tranquil

#118 Re: Najdosadni BH film ( poslijeratni)

Post by tranquil »

enya wrote:
ajgenrauh wrote:Jedini stvarno dobar film je "Savrseni krug". Nije mi zao niti sto sam gledao "Remake", "Snijeg" i "Kod amidze Iblisa". Ostali su za mene predstavljali jedno traumaticno iskustvo i bojim se da cu zbog takve statistike neodlucno i drhtave ruke da posezem za produktima brendiranim ko bh film.
"Ljeto u zlatnoj dolini" je na mene ostavio snazan "utisak" zbog izražajnog scenarija :D sjecam se kad je moja mala rodica sa skolom isla u kino gledati taj film :? :? mislim da je bila 3,4 razred osnovne...ako nista, osvjezila je svoj vokabular impresivnim psovkama... :mrgreen: :mrgreen:
One oznake sa brojem "12", "15" ili "18" koje se stavljaju na filmove stvarno nešto znače. Nažalost, to se kod nas ne poštuje, inače se ne bi dešavale ovakve stvari, ili scene kao kada je moja poznanica otišla sa isto tako malim djetetom na "Borata"... :roll:

"Ljeto u zlatnoj dolini" inače ne smatram toliko lošim filmom, ali oba Žalicina filma ("Vatra" i "Amidža") su meni lično mnogo bolji, "Gori vatra" možda najbolji poslijeratni, a "Amidžu" ne smatram ni sekunde dosadnim. To je takav tip filma, ne mora se svakome sviđati niti je svako obavezan da ga gleda, nije akcija, nego laganija porodična drama. Recimo da me je po toku i laganom pristupu radnji potsjetio na Oskarovca "Na zlatnom jezeru" ("On Golden Pond"), s tim da meni lično "Amidža" ima puno više šarma i topline i od tog poznatog stranog filma.

S druge strane, film koji mi je ubitačno dosadan je "Armin", film bez ikakve muzike (ne računajući ispad sa harmonikom), popunjen scenama nogu kako hodaju po Zagrebu ili Bosni, pun likova koji se pojave, nemaju nikakvu funkciju i nestanu. Perfektna gluma kantonalnog ministra, ali grizao sam nokte pri kraju projekcije.

"Tunel" i posebno "Čuvari noći" su na glasu kao dosadni, ali ne mogu da ih komentarišem, nisam ih gledao.

BTW amidža se zvao "Idriz" a ne "Iblis", jel' to neka frojdijanska omaška? :D
Eweleen

#119 Re: Najdosadni BH film ( poslijeratni)

Post by Eweleen »

Snijeg. Jedan moj jaran i dan danas misli da im je nestalo finansija pa da su završili film onako u po snimanja :mrgreen:
Film je bezveze. Liči na dokumentarni. I svako hoće da se proslavi na ratu.

Kod amidže Idriza je odličan film. Mnogi koji nemaju duh, taj duh i ne osjete.
Risto Kuglarić

#120 Re: Najdosadni BH film ( poslijeratni)

Post by Risto Kuglarić »

skyspy wrote:CUVARI NOCI- e ,film ne da je dosadan ...a tek gluma sve skupa -KATASTROFA

uhhhhhhhhhhh jadna ti majka, đe ga iskopa, prispava mi se samo kad čujem naslov... vela havle, oko amidže idriza se mogu lomiti koplja i imati različita mišljenja, al još nisam upozno čovjeka da je reko da mu je ovaj film nije u najmanju ruku odron.
tranquil wrote: "Ljeto u zlatnoj dolini" inače ne smatram toliko lošim filmom, ali oba Žalicina filma ("Vatra" i "Amidža") su meni lično mnogo bolji, "Gori vatra" možda najbolji poslijeratni, a "Amidžu" ne smatram ni sekunde dosadnim. To je takav tip filma, ne mora se svakome sviđati niti je svako obavezan da ga gleda, nije akcija, nego laganija porodična drama. Recimo da me je po toku i laganom pristupu radnji potsjetio na Oskarovca "Na zlatnom jezeru" ("On Golden Pond"), s tim da meni lično "Amidža" ima puno više šarma i topline i od tog poznatog stranog filma.
a đe ga tek ti iskopa kume :lol: trebala mi je sekunda da se sjetim (jer ga se sjećam kao "Ljetnikovac na zlatnom jezeru") da je to onaj smor sa fondama i ketrin hepbern koji je išo na TVSA najmanje jednom mjesečno i to redovno utorkom, do početka igranja lige prvaka u današnjem formatu ubjedljivo najdosadnijim televizijskim danom :D

al što kažeš, ukusi se razlikuju. :)
quayofrepose

#121 Re: Najdosadni BH film ( poslijeratni)

Post by quayofrepose »

Meni je najdosadniji onaj u kojem je Seve radikalno promijenila žanr :run:
nigdje.nikog

#122 Re: Najdosadni BH film ( poslijeratni)

Post by nigdje.nikog »

ova se tema svela na film - kod Amidze Idriza.

Interesantno, kad je ovaj film u pitanju nema sredine - ili je najbolji ili najgori.

Ja ga smatram jednim od najboljih BH filmova (najbolji je i bez konkurencije - Ovo malo duse)

Ali da bi se ovi filmovi skontali moras biti Bosanac.
Ja da se pitam ova dva filma bih film uvrstio u test za dobijanje pasosa!

Uostalom, pogledajte:

http://www.youtube.com/watch?v=dWOqVM7FDUQ

http://www.youtube.com/watch?v=0zCTnzGOLDk
Richard Peti

Post by Richard Peti »

.
Last edited by Richard Peti on 28/05/2015 14:17, edited 3 times in total.
samo malo

#124 Re: Najdosadni BH film ( poslijeratni)

Post by samo malo »

Kad gledam Kod amidze Idriza, vratim se u djecacke dane i odrastanje u sarajevskoj mahali, koje je po mnogo cemu specificno i ukratko receno lijepo iskustvo.

Taj film mozda jeste dosadan, nekome, slazem se da je posvadjan sa dinamikom, ali prica kao prica sigurno nije dosadna ako je mozes razumjeti i dozivjeti. U svakom slucaju film ima svoju ciljanu publiku, kao sto i ljeto u zlatnoj dolini ima svoju ciljanu publiku u koju svakako ne spada profesorica latinskog ili bosanskog jezika ili ne znam, violinista iz narodnog pozorista.

Meni licno najdosadniji film moze biti ono njesra sa Crvenim okom, kako vec, jel to Nafaka? a pod dosadno moze i uvrijezena navika posljeratnih filmadzija da se igraju Emira Kusturice pa pokusavaju sa nekim nadrealnim scenama i sabloniziranim kvazihumoristicnim likovima a la Perhan. Najbolji primjer sa onim vozom iz Vranduka do Sarajeva, voz koji pokrece traktor, ili kako vec bjese.
nigdje.nikog

#125 Re: Najdosadni BH film ( poslijeratni)

Post by nigdje.nikog »

samo malo wrote:Kad gledam Kod amidze Idriza, vratim se u djecacke dane i odrastanje u sarajevskoj mahali, koje je po mnogo cemu specificno i ukratko receno lijepo iskustvo.
Taj film mozda jeste dosadan, nekome, slazem se da je posvadjan sa dinamikom, ali prica kao prica sigurno nije dosadna ako je mozes razumjeti i dozivjeti. U svakom slucaju film ima svoju ciljanu publiku...
Ja sam film kod Amidze Idriza gledao nekoliko puta i svaki put otkrijem novi detalj koji me takne.
Oko "posvadjanosti sa dinamikom" imao sam isti osjecaj nakon prvog gledanja. A onda sam skonto da je to Zalica namjerno napravio. Cijeli film polagano, bas kao sto i treba, a onda u pet minuta sve se desi - sve spremno ko zapeta puska: i meza i muzika i raspolozonje i ljubav i prastanje...bas kao sto jeste u Bosni.
I sve to pokriveno isvrsnom pjesmom koja je postala hit za sebe.
Ma sta da kazem - svaka cast Zalici.
Dugo sam razmisljao o scenariju ovog filma kojeg je napisao Kabil i mislio da je on najzasluzniji, ali nakon jedne radijske emisije gdje je gostovao Kabil, cuh iz njegovih usta da se scenarij i ono sto je Zalica napravio bitno razlikuju.
A kad je i rekao u kojim se to "detaljima" razlikuju, tek onda sam shvatio koliko je Zalica dobar!
Ne bih sad da blatim, ali Kabil se okusao i kao reziser i znamo sta je od toga ispalo! Nije to za svakog, mada je Danisov uspjeh, i jos neki biseri, te i ovaj SFF stvorili euforiju kako su u Bosni sve sami reziseri!
Neka ih, Bog i pozivio, ali moramo znati - iz kvantiteta nastaje kvalitet, ali to dvoje nije isto.
Post Reply