Osuđuješ itekako...Zlata M. wrote:Zao mi je, ali ostajem pri onome sto vec rekoh o ovom slucajupiupiu wrote:Nek si nabavi stene ili macku????Zlata M. wrote: tOcno !( izmedju ostalog ... )
Zasto??? Zato sto ona kao zena nije uspjela naci muskarca za vezu ili iz nekog drugog razloga ne zeli vezu, pa je nasla neki drugi nacin da rodi dijete, na sta ima potpuno pravo -- i evolucionarno i ljudsko? Kako bi ljudi lako odlucivali o tudjoj sudbini. Kad nije nasla zagondziju, nek' si kupi macku. Hmmmm.
Inace ne trcim da osudjujem, trudim se da razumijem covjeka, da uzmem sve u obzir ... ali ovakve stvari ne odobravam. Dijete nije igracka. Dijete nije tacka na ' i ', ono nesto sto ce upotpuniti dekor.... jedno je - steci dijete u braku, sa vjerom da ce sve trajati dok nas smrt ne rastavi ... pa se, u slucaju razvoda ili smrti djetetovog oca, pomiriti sa sudbinom takvom kakva jeste, i ciniti ono najbolje moguce, da dijete sto bezbolnije prebrodi ...
I nesto sasvim drugo - svjesno kreirati tu sudbinu.
Itekako sam svjesna da je zena iz ove price, njen kompletan nacin zivota i razvoj dogadjaja ... da je sve to posljedica nacina zivota u zadnjih nekoliko decenija, u kojima je sve sto ima veze sa tradicionalnim, sa moralnim, sa nazocnim ... proglaseno nazadnim, glupim ... Svijetom tumaraju usamljeni muskarci, usamljene zene, ostavljeni roditelji, zapustena djeca ... ali svi u javnosti cooliraju o nekom fol naprednom vremenu, u kom, kaobajagi, skidaju okove i hrabro se razracunavaju sa predrasudama.... da ne bi, ne daj Boze, ispali zaostali.
Ovaj put bez mene !![]()
Moje duboko postovanje svim samohranim majkama ovog svijeta, ali ne i onima koje to postaju planski.
najcudnija kafa u zivotu
Moderators: _BataZiv_0809, Euridika
- vaca
#251 Re: najcudnija kafa u zivotu
-
radiostar
#252 Re: najcudnija kafa u zivotu
zao mi je sto quotas samo dio mog posta, cime se gubi cijela poenta, cupas iz konteksta, sto uopste nije fer.piupiu wrote:Nek si nabavi stene ili macku????Zlata M. wrote:tOcno !radiostar wrote:
ja mislim da je to sebicno s njene strane, mislim da poenta nije da se porodice zasnivaju na takav nacin. i mislim ako hoce vec na takav nacin da se brine o nekome ili necemu, da voli i da bude voljena, neka sebi nabavi stene ili macku...( izmedju ostalog ... )
Zasto??? Zato sto ona kao zena nije uspjela naci muskarca za vezu ili iz nekog drugog razloga ne zeli vezu, pa je nasla neki drugi nacin da rodi dijete, na sta ima potpuno pravo -- i evolucionarno i ljudsko? Kako bi ljudi lako odlucivali o tudjoj sudbini. Kad nije nasla zagondziju, nek' si kupi macku. Hmmmm.
ja pricam o necem sasvim drugom, sto, iz ne znam kojih razloga, vama bjezi iz fokusa. ovdje se diskusija svodi uglavnom sa samohrane roditelje i koliko je moguce dijete uspjesno odgojiti kao samohran roditelj. ja u to ne bih ulazio, jer time preskacemo jedan vrlo vazan segment cijele situacije.
nikome ne osporavam pravo na roditeljstvo, niti prejudiciram da nesto moze biti uspjesno ili ne. govorim o situaciji u kojoj osoba (nebitno da li je musko ili zensko) od druge osobe trazi, predlaze da zajedno zacnu dijete pa da se onda ta druga osoba odrekne roditeljstva
govorim o tome da mi nije jasno, kako neka osoba moze biti dovoljno dobra da bude bioloski roditelj djeteta ali nije dovoljno dobar da bude zivotni saputnik.
zamisli situaciju, ti i ja samo super prijatelji, uzajamno postovanje i sve to, i jednog momenta ja tebi dodjem i kazem: 'hej, znas, ja nisam u stanju naci djevojku koja je dovoljno dobra da bude moj zivotni saputnik, ali jako jako zelim da imam dijete, ti si mi onako pogodna, izgledas zdravo, lijepa si, pametna, hajde ti meni rodi dijete, pa ga se onda odrekni, jer ja zelim to dijete sam da odgajam, sta mislis o tome?"
mada sad, nakon nekih dodatnih informacija od pokretaca teme, mislim da su motivi nesto drugaciji... ali nije ni bitno
mozda sam bio malo ostar, ali i dalje stojim iza toga da ta osoba koja je trazila tu vrstu 'usluge' ili nije dobro promislila sta ustvari trazi ili je jako jako sebicna
p.s. i ne odlucujem ja ni o cijim sudbinama, samo sam iskazao neko svoje misljenje, ako nadje covjeka koji je spreman odreci se svog roditeljstva, ja nemam nista protiv, to je njihova stvar. samo sam se pitao koliko je fer od nekoga traziti da se odrekne roditeljstva. zao mi je sto se odmah nakostrijesite, bez da razmislite malo i o drugoj strani
-
Officer Crabtree
#253 Re: najcudnija kafa u zivotu
ako već nagađamo, neki je nju napumpao i valja sad svijetu pokazat ko je babo... bolje jaran nego hajvan 
- Zlata M.
#254 Re: najcudnija kafa u zivotu
vaca wrote:Osuđuješ itekako...Zlata M. wrote: Zao mi je, ali ostajem pri onome sto vec rekoh o ovom slucajuInace ne trcim da osudjujem, trudim se da razumijem covjeka, da uzmem sve u obzir ... ali ovakve stvari ne odobravam. Dijete nije igracka. Dijete nije tacka na ' i ', ono nesto sto ce upotpuniti dekor.... jedno je - steci dijete u braku, sa vjerom da ce sve trajati dok nas smrt ne rastavi ... pa se, u slucaju razvoda ili smrti djetetovog oca, pomiriti sa sudbinom takvom kakva jeste, i ciniti ono najbolje moguce, da dijete sto bezbolnije prebrodi ...
I nesto sasvim drugo - svjesno kreirati tu sudbinu.
Itekako sam svjesna da je zena iz ove price, njen kompletan nacin zivota i razvoj dogadjaja ... da je sve to posljedica nacina zivota u zadnjih nekoliko decenija, u kojima je sve sto ima veze sa tradicionalnim, sa moralnim, sa nazocnim ... proglaseno nazadnim, glupim ... Svijetom tumaraju usamljeni muskarci, usamljene zene, ostavljeni roditelji, zapustena djeca ... ali svi u javnosti cooliraju o nekom fol naprednom vremenu, u kom, kaobajagi, skidaju okove i hrabro se razracunavaju sa predrasudama.... da ne bi, ne daj Boze, ispali zaostali.
Ovaj put bez mene !![]()
Moje duboko postovanje svim samohranim majkama ovog svijeta, ali ne i onima koje to postaju planski.
Nije mi posebno vazno da se bilo ko sa istim slozi. Pricamo ...
- male_okice
#255 Re: najcudnija kafa u zivotu
joj koja je ovo nebuloza! Majke mi! Reci toj zenskoj nek se pod hitno sabere. Gledam taj sindrom zapada i ne mogu da se ne zapitam jesu li ti ljudi normalno a ocigledno da nisu. Ti aranzmani pa nije to ljetovanje pobogu. Citala sam dosta ovo i mogu reci da mi te zene koje eto imaju sve ali eto fali dijete a nema muza, momka ovoga onoga onda ganja neciju spermu
da nije tragicno bilo bi smijesno!!! Mislim se stvarno podrzavam svacije pravo i sve to sama sam zensko ali kad ovako nesto pa stvarno vise je to budalestina. Prvo te zene izlaze i imaju veze od svoje 15 godine (ako ne i prije) i ako su sad oko 35-40 i pocinje ih hvatati kriza sto nemaju vezu pa sta su one sve radile sve te godine, samo da su 1 momka po godini imali to bi bilo 20 pa zar da stvarno do svih tih nije bio nijedan dovoljno dobar za njih??? Ako je stvarno tako onda se one pod hitno trebaju zapitati sta nije uredu s njima. Princeva na bijelim konjima nema, i svi su normalni ljudi zato sta koji vrag izmisljaju i traze savrsentvo. Drugo dijete nije dekor koji eto upotpunjuje neki prostor ono je zivo bice: sta kad bude imalo 6, 7 10 godina i pita a mama ko je meni tata, sve moje kolegice/kolege imaju tatu a ja nemam, onda jel objasniti pa znas sine/kceri mama je htjela bebu ali ne i tatu i onda sam ja samo uhvatila tatu ili jos gore one banke sperme pa dijete nikad nece ni saznati ko mu je otac! Uzas! I sta onda ocekivati da ce takvo dijete jedno postati?! Trece zasto ocu zabraniti da stvori neki odnos sa svojim dijetetom, sta ako poslije par godina on to zazeli a majka neda ima li ona pravo na to, ili sta ako ne na kraju njoj nesto desi umre oboli sta ce biti sa tim djetetom ako ga odvedu i tom ocu koji ga nije ni htio i macehi npr koja nije ni znala za njega??? Mislim da su ljudi toliko postali sebicni i oholi da samo misle na sebe i ni na sto vise, a neko je spomenuo da sto bi se branilo nekome ako moze roditi i moze finansirati dijete, e pa nije rijec samo o tome da se rodi i da mu se daju finansije djetetu treba mnogo vise od toga, ali mislim da jedna takva osoba koja samo misli e sad mi jos treba dijete i sve ce biti ok je u biti duboko iskompleksirana i sebicna i misli samo na svoje potrebe a ne na potrebe svog djeteta kojemu ce trebati otac sigurno.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#256 Re: najcudnija kafa u zivotu
mi tek sada prolazimo ono što su ljudi na zapadu prošli prije mnogo godina
-
komunalac
#257 Re: najcudnija kafa u zivotu
Haj Boga ti ne izmišljaj...kokuz_sa wrote:ima koju godinu izadjem na kafu sa dugogodisnjom "prijateljicom"
i tamo vamo
ona meni iznese jedan prijedlog koji me je malo (djavla malo) malo vise sokirao
uglavnom ona zeli bebu i zeli da otac budem ja..
argumenti su joj ovi
(pokusam citirat)
znamo se vec dugo,trazim zdravog i snaznog momka i za mene si to ti..ti neces imat nikakve veze oko nje(bebe)..ucini to meni za ljubav a ti sa nkom drugom imaj djecu i porodicu..ja ne zelim da se udajem nit koga da obavezujem samo zelim tvoju bebu..ti napravis bebu i ja ti javim kad rodim..to je sve sto zelim od tebe..
ovu ponudu vise nikad neces dobiti u zivotu
znam da je BIH postala tj da se ugleda na zapad..alovoda nije malo previse za ipak konzervativnu BIH..
mislim..jedno je imat dijete al da ti neko ponudi da imas bebu i da ne sudjelujes u njenom odgoju il da naprosto se pravis da nemas djete to mi je previse..doduse ona je ozbiljna samostalna djevojka sa jako dobrim primanjima i poslom ali opet ono ........
- vaca
#258 Re: najcudnija kafa u zivotu
Naravno da imaš pravo na mišljenje i svoju percepciju 'morala'. Ali ako izneseš stav da ženi koja želi dijete van braka treba utrpati mačku znači da to isto pravo ne dopuštaš drugima.Zlata M. wrote:pa rekoh i sama ! U cemu je problem ?! To je moje misljenje na koje imam pravo, je l' tako ?
![]()
Vjeruj mi da ovdje mnogi dijele tvoje mišljenje, što je i razlog zbog kojeg samohrane majke u ovom društvu nailaze na osudu. I za mene, velika je hrabrost usuditi se na takvo nešto u BiH, jer podršku nemaš niti od države, rijetko od porodice, a o društvu da ne pričamo.
Zar ne želimo svi idealan brak i porodicu...i 'da živimo sretno do kraja života'?
Ali evo ja kada gledam svoje prijatelje i poznanike, njihove brakove. Uglavnom mladi ljudi... Malo koji od tih brakova je sretan. Ne znam zašto, čudna neka vremena... Koliko je razvoda? Koliko je nasilja u porodici? Koliko je djece koja ispaštaju zbog svakodnevnih svađa svojih roditelja? Ali to je valjda u skladu tradicije i 'morala'.
Po meni ovdje je prioritet kvalitet života djeteta, nikakva moralna i slična pravila...
- piupiu
#259 Re: najcudnija kafa u zivotu
Jesi bio ostar, i ona je ljudsko bice i ima pravo na neke osnovne ljudske stvari, cak i ako joj se okolnosti nisu poklopile.radiostar wrote: zao mi je sto quotas samo dio mog posta, cime se gubi cijela poenta, cupas iz konteksta, sto uopste nije fer.
ja pricam o necem sasvim drugom, sto, iz ne znam kojih razloga, vama bjezi iz fokusa. ovdje se diskusija svodi uglavnom sa samohrane roditelje i koliko je moguce dijete uspjesno odgojiti kao samohran roditelj. ja u to ne bih ulazio, jer time preskacemo jedan vrlo vazan segment cijele situacije.
nikome ne osporavam pravo na roditeljstvo, niti prejudiciram da nesto moze biti uspjesno ili ne. govorim o situaciji u kojoj osoba (nebitno da li je musko ili zensko) od druge osobe trazi, predlaze da zajedno zacnu dijete pa da se onda ta druga osoba odrekne roditeljstva![]()
govorim o tome da mi nije jasno, kako neka osoba moze biti dovoljno dobra da bude bioloski roditelj djeteta ali nije dovoljno dobar da bude zivotni saputnik.
zamisli situaciju, ti i ja samo super prijatelji, uzajamno postovanje i sve to, i jednog momenta ja tebi dodjem i kazem: 'hej, znas, ja nisam u stanju naci djevojku koja je dovoljno dobra da bude moj zivotni saputnik, ali jako jako zelim da imam dijete, ti si mi onako pogodna, izgledas zdravo, lijepa si, pametna, hajde ti meni rodi dijete, pa ga se onda odrekni, jer ja zelim to dijete sam da odgajam, sta mislis o tome?"
mada sad, nakon nekih dodatnih informacija od pokretaca teme, mislim da su motivi nesto drugaciji... ali nije ni bitno
mozda sam bio malo ostar, ali i dalje stojim iza toga da ta osoba koja je trazila tu vrstu 'usluge' ili nije dobro promislila sta ustvari trazi ili je jako jako sebicna
p.s. i ne odlucujem ja ni o cijim sudbinama, samo sam iskazao neko svoje misljenje, ako nadje covjeka koji je spreman odreci se svog roditeljstva, ja nemam nista protiv, to je njihova stvar. samo sam se pitao koliko je fer od nekoga traziti da se odrekne roditeljstva. zao mi je sto se odmah nakostrijesite, bez da razmislite malo i o drugoj strani
Mislim da u ovakvim slucajevima ima vise onoga da zenska tvrdi pazar time sto oslobadja donatora ocinske odgovornosti, od koje mnogi bjeze kao muhe bez glave. Dakle, ne mora uopste biti u pitanju to da ona zeli da ga lisi ocinstva, nego da ga nagovori na ocinstvo bez da ga plasi odgovornoscu -- ako ne smatraju da tu moze postojati veza izmedju njih dvoje kao para. Meni je nevjerovatno (i drago mi je) cuti da se ovdje muski nadjose jako uvrijedjeni takvom ponudom, ali od muskog svijeta kojeg ja znam 70% su neodgovorni ocevi, adolescenti, ne zele da se vezuju, ne zele djecu do 40.-e (pa onda navale na 23-ogodisnjakinje), itd, it sl ... Treba biti posten u nekim stvarima.
Svaka cast svima vama koji biste kompletan paket. Ali to je poprilicna rijetkost van brdovitog Balkana (a boga mi, ni Balkanu nije mane po nekim pitanjima). Znam milion i jednog frajera kojima je jako tesko sto imaju djecu, djeca im ne odgovaraju jer nemaju vise zeninu paznju, jer su im 'preuzela zivot', itd, it sl. Uopste ne vidim neke ljepote u mnogim brakovima gdje se muskarci ponasaju kao razmazena derlad, o djeci se brinu malo ili nikako, a okolo po*ebase sta im pod ruku stigne, jer, pobogu, njima je jaaaaako tesko dok im zene kuhaju, peru, peglaju, odgajaju djecu, rade ... i za njih nemaju vremena. Mozemo mi sad ovdje opisivati razne seoske idile, ali ovo su cinjenice. U zapadnom je svijetu stopa razvoda 50%.
Ako zena hoce dijete, fino ide posteno -- hocu ovako, ne znam cemu ovolika rasprava. Na kraju balade, ako on hoce da bude otac tome djetetu -- nek se izjasni, napravicu ti dijete, ali hocu da budem u njegovom zivotu. Sigurna sam da mu zenska ne bi rekla "e, necemo tako, Dino!". A, ako nece, onda kaze, ne svidja mi se takav aranzman, ne zelim dijete van braka, necu to s tobom, nadji nekog drugog, i mirna Bosna.
- Bluemore
#260 Re: najcudnija kafa u zivotu
iskreno, meni su te tvoje dvogodisnje kafice cudne, a nakon toga sto slijedi to je vec skoro za ocekivat....kokuz_sa wrote:cekaj a sto sam ja sada kriv?Ljuska_u_BaklaFi wrote:U svemu je razumijem (sto ne znaci da opravdavam) samo ne razumijem, kako joj izbor oca spade na ovog shto ju je dvije godine taslacio tek onako, tu nikako nije moglo biti s obje strane veza bez obaveze, ocito se zacorila toliko da bar dijete njegovo hoce, a on se sad (i mi sa njim ) na forumu iscuđavamo, sta sve zhenama padne na pametJa ne bih da mi dijete "povuce" gen nekog takvog
ma ne bih ni u prolazu da ga sretnem
ona je meni jedno vece dosla u kaficu uzela mob ukucala broj..da bi sutra po mene dosla autom i odvezla nas na neko pusto mjesto da malo isprobavamo amortizere..
ja nju nisam ganjao niti ista..
ona je ta koja je postavila pravila igre i svega sto je zeljela..
znaci ona je zvala kad je htjela ..uglavnom to nije bila VEZA tipa izlasci kafe i sta vec..nego samo nazove ja dodjem kod nje u stan i zavrsimo sta imamo i kraj i onda sve isponove za dan dva..
-
radiostar
#261 Re: najcudnija kafa u zivotu
u svemu dijelim misljenje sa tobom, osim u jednoj stvari, NE MOZE nijedna zena muskarca 'osloboditi' ocinske odgovornosti, isto kao sto nijedan muskarac NE MOZE osloboditi 'majcinske' odgovornosti, niti je neko nekome moze nametati. to je ono nesto sto je urodjeno u svakom covjeku, ili bi bar trebalo biti...
- Zlata M.
#262 Re: najcudnija kafa u zivotu
Naravno da uvazavam i drugacija misljenja... na osnovu cega zakljucujes suprotno ?
Cudno mi je malo da vecina navodi primjere iskljucivo losih brakova. Njih je bilo i bice ... kao i onih dobrih.
... ali to je vec neka potpuno druga prica.
A mozda i nije. Danasnji mlad covjek ima, znaci, kao i mladi od prije 50 godina jednaku zelju:
Problem je u tome sto sa potpuno drugacijim pretpostavkama ulazi u sve to.
Vremena jesu cudna, ali kreirali su ih ljudi ... sta da se radi ?
Mozemo, recimo, stati na loptu i prestati masovno aplaudirati svakom iskoraku iz onog vremena. 
a post sa cijim sadrzajem sam se slozila je ovaj ( u potpunosti) :
Cudno mi je malo da vecina navodi primjere iskljucivo losih brakova. Njih je bilo i bice ... kao i onih dobrih.
A mozda i nije. Danasnji mlad covjek ima, znaci, kao i mladi od prije 50 godina jednaku zelju:
[/quote]idealan brak i porodicu...i 'da živimo sretno do kraja života'?
Problem je u tome sto sa potpuno drugacijim pretpostavkama ulazi u sve to.
Vremena jesu cudna, ali kreirali su ih ljudi ... sta da se radi ?
a post sa cijim sadrzajem sam se slozila je ovaj ( u potpunosti) :
i ovaj boldirani tekst je njegova poruka.ispustate poentu... uopste se ne radi o tome kako ce tom djetetu biti s jednim, oba ili bez ijednog roditelja. kaze covjek da mu je ta cura prijateljica, i eto dosli ste do zakljucka da ona o njemu ima jako visoko misljenje, obzirom da je bas njega 'odabrala' da ga tako nesto pita. ali ja sad pitam, sta ona ustvari misli o njemu, ako mu kaze 'hajde mi napravi dijete, i pusti me da ja brinjem o njemu, da ga odgajam, a ne zelim da ti budes i na kakav nacin umijesan'. e hajde vi sad meni recite, ako covjek ima u sebi imalo onog neceg ljudskog, da li bi mogao to uraditi, da onda jednostavno nastavi zivot znajuci da ima dijete tamo negdje??? ja mislim da je to sebicno s njene strane, mislim da poenta nije da se porodice zasnivaju na takav nacin. i mislim ako hoce vec na takav nacin da se brine o nekome ili necemu, da voli i da bude voljena, neka sebi nabavi stene ili macku...
- Chemist
#263 Re: najcudnija kafa u zivotu
Kokuz nije bio fer prema ljudima na forumu, bacio je pitanje i temu, a nije nas upoznao o svim bitnim stvarima u cijeloj toj prici. To sto je ona ponudila, to je u najmanju ruku cudno i strano za ovdasnji mentalitet. Ali nije ni on cvjecka, dok se "veza" svodila povremeni sex, sve je bilo ok za njega i on je bio tip koga cure zovu vani i koji je glavni u raji. Preneseno i metaforicki receno naravno. Mozda je nekada u roku te 2 godine i bilo price oko podizanja veze na ozbiljniji nivo, sto se njemu ocito nije svidjelo, jer ipak on misli da je bolje biti slobodan strijelac. To sto je asistentica ponudila se moze u nekoj teoriji i protumaciti kao jedan od pokusaja da ga veze sa sobom pod krinkom djeteta za koje nece imati odgovornost, ali u svemu tome postoji mogucnost da je ustvari htjela igrati na kartu njegovih ocisnih osjecaja, pa da mu na taj nacin kaze da zeli ozbiljnost. Mogucih teorija je dosta i nezahvalno je suditi o situacijama o kojima nemamo kompletnu sliku.
- Zlata M.
#264 Re: najcudnija kafa u zivotu
vaca wrote:Naravno da imaš pravo na mišljenje i svoju percepciju 'morala'. Ali ako izneseš stav da ženi koja želi dijete van braka treba utrpati mačku znači da to isto pravo ne dopuštaš drugima.Zlata M. wrote:pa rekoh i sama ! U cemu je problem ?! To je moje misljenje na koje imam pravo, je l' tako ?
![]()
Vjeruj mi da ovdje mnogi dijele tvoje mišljenje, što je i razlog zbog kojeg samohrane majke u ovom društvu nailaze na osudu. I za mene, velika je hrabrost usuditi se na takvo nešto u BiH, jer podršku nemaš niti od države, rijetko od porodice, a o društvu da ne pričamo.
Zar ne želimo svi idealan brak i porodicu...i 'da živimo sretno do kraja života'?
Ali evo ja kada gledam svoje prijatelje i poznanike, njihove brakove. Uglavnom mladi ljudi... Malo koji od tih brakova je sretan. Ne znam zašto, čudna neka vremena... Koliko je razvoda? Koliko je nasilja u porodici? Koliko je djece koja ispaštaju zbog svakodnevnih svađa svojih roditelja? Ali to je valjda u skladu tradicije i 'morala'.
Po meni ovdje je prioritet kvalitet života djeteta, nikakva moralna i slična pravila...
...sa zadovoljstvom, kolega. Sa zadovoljstvom.Chemist je napisao/la:
medjutim, danas je na snazi egoizam, svi bi da se nesto pitaju, svi bi da budu bolji, znacajniji od drugih, primjera za to je bezbroj. Veza, brak i odgoj djece u krajnjoj liniji takvo nesto ne poznaju. Te stvari poznaju stavljanje interesa porodice, u ovom slucaju kao osnovne celije drustva, prije sopstvenih interesa. To podrazumijeva odricanje od nekih licnih navika, razmisljanja, sopstvenu zrtvu u korist nekoga drugog itd. Kada se nadje dvoje ljudi koji imaju ovakvo ili slicno misljenje sanse za uspjeh te kombinacije su dosta velike.
Ove dvije recentne i aktuelne teme na ovom PDF se pomalo podudaraju pa ako sam rekao nesto ovdje sto ima veze sa drugom temom prebacite tamo
- kokuz_sa
#265 Re: najcudnija kafa u zivotu
btw nikada se nista nije pricalo ni o kakvoj vezi niti icemu..od pocetka su ono kontantovana veoma jasna pravila..Chemist wrote:Kokuz nije bio fer prema ljudima na forumu, bacio je pitanje i temu, a nije nas upoznao o svim bitnim stvarima u cijeloj toj prici. To sto je ona ponudila, to je u najmanju ruku cudno i strano za ovdasnji mentalitet. Ali nije ni on cvjecka, dok se "veza" svodila povremeni sex, sve je bilo ok za njega i on je bio tip koga cure zovu vani i koji je glavni u raji. Preneseno i metaforicki receno naravno. Mozda je nekada u roku te 2 godine i bilo price oko podizanja veze na ozbiljniji nivo, sto se njemu ocito nije svidjelo, jer ipak on misli da je bolje biti slobodan strijelac. To sto je asistentica ponudila se moze u nekoj teoriji i protumaciti kao jedan od pokusaja da ga veze sa sobom pod krinkom djeteta za koje nece imati odgovornost, ali u svemu tome postoji mogucnost da je ustvari htjela igrati na kartu njegovih ocisnih osjecaja, pa da mu na taj nacin kaze da zeli ozbiljnost. Mogucih teorija je dosta i nezahvalno je suditi o situacijama o kojima nemamo kompletnu sliku.
i tako da se islo po njima..
ako sta nije jasno pitaj
- Chemist
#266 Re: najcudnija kafa u zivotu
Ne bih da budem previse grub, isto tako ne bih zelio da se uvrijedis, ali prosto moram malo iskarikirati. Prica ide ovako:kokuz_sa wrote:btw nikada se nista nije pricalo ni o kakvoj vezi niti icemu..od pocetka su ono kontantovana veoma jasna pravila..Chemist wrote:Kokuz nije bio fer prema ljudima na forumu, bacio je pitanje i temu, a nije nas upoznao o svim bitnim stvarima u cijeloj toj prici. To sto je ona ponudila, to je u najmanju ruku cudno i strano za ovdasnji mentalitet. Ali nije ni on cvjecka, dok se "veza" svodila povremeni sex, sve je bilo ok za njega i on je bio tip koga cure zovu vani i koji je glavni u raji. Preneseno i metaforicki receno naravno. Mozda je nekada u roku te 2 godine i bilo price oko podizanja veze na ozbiljniji nivo, sto se njemu ocito nije svidjelo, jer ipak on misli da je bolje biti slobodan strijelac. To sto je asistentica ponudila se moze u nekoj teoriji i protumaciti kao jedan od pokusaja da ga veze sa sobom pod krinkom djeteta za koje nece imati odgovornost, ali u svemu tome postoji mogucnost da je ustvari htjela igrati na kartu njegovih ocisnih osjecaja, pa da mu na taj nacin kaze da zeli ozbiljnost. Mogucih teorija je dosta i nezahvalno je suditi o situacijama o kojima nemamo kompletnu sliku.
i tako da se islo po njima..
ako sta nije jasno pitaj
Osoba A, zensko, asistent, (fizicke generalije ne znamo), slobodoumna, modernog kova
Osoba B, muskarac, recimo pozeljan cim ga je osoba A sama pozvala na "kafu"
-Osoba A poziva osobu B na kafu i citiram "isprobavanje amortizera". Sastanci traju duze vremena (2 godine)
-Da se pretpostaviti da se u toku takvog druzenja uspostavlja i emocionalni afnitet osobe A prema osobi B i obrnuto (ne znamo tacno, osoba B nije rekla)
-Osoba B vjetovatno je govorila osobi A da nije zainteresirana za ozbiljan odnos
-Osoba A pod uticajem emocionalnog afiniteta koji sve vise i vise jaca pod krinkom zelje za djetetom, a u cilju provociranja pojave ocinskih osjecaja osobe B trazi od osobe B da joj napravi (ili da spermu da umjetnu oplodnju) dijete.
Druze sve je meni jasno, kristalno
- vaca
#267 Re: najcudnija kafa u zivotu
Najmanje je bitno šta ti ili ja 'uvažavamo', ni jedna nije u sličnoj situaciji... Ali tako se gradi stav društva. U društvu gdje ti živiš (ako sam dobro razumjela negdje van BiH) žene koje same izdržavaju djecu, iz bilo kojih razloga, pretpostavljam imaju podršku države? Ovdje kao što vidiš po komentarima ovog pismenijeg dijela, osim što nedostaje slična podrška....još malo pa na lomaču!Zlata M. wrote:Naravno da uvazavam i drugacija misljenja... na osnovu cega zakljucujes suprotno ?![]()
Možda zato što ih je više nego ranije? Zato što je više razvoda nego ranije? Ili većina brakova nikada nije ni bila kvalitetna za sve članove istog, samo što sada, u eri informacija i 'ljudskih prava' na vidjelo izlaze razna zlostavljanja, što supružnika, što djece, o kojima se ranije nije smjelo pričati. Valjda nije moralno, nije u skladu tradicije...radije šuti i trpi?Zlata M. wrote:Cudno mi je malo da vecina navodi primjere iskljucivo losih brakova.
A mozda i nije.
I nije to druga priča, zašto bi bila?
Kako znaš koje su njene pretpostavke? Kako možeš na osnovu onoga što je napisao kokuz ili kako već, suditi koji su motivi i koji je background ove djevojke?Zlata M. wrote:Problem je u tome sto sa potpuno drugacijim pretpostavkama ulazi u sve to.
Aplaudirala ili ne vremena se mjenjaju, uvjek su i uvjek će. Možda prestati kukati za prošlim vremenima i raditi na kvalitetu svoga i života svojih bližnjih...i daljih. Što, naravno ne implicira prihvatanje svega što donose ova 'čudna vremena' ali ne možeš ni nazad kroz vrijeme...Zlata M. wrote:Vremena jesu cudna, ali kreirali su ih ljudi ... sta da se radi ?
Mozemo, recimo, stati na loptu i prestati masovno aplaudirati svakom iskoraku iz onog vremena.
![]()
To je do njega, zašto njoj onda mačka?Zlata M. wrote:a post sa cijim sadrzajem sam se slozila je ovaj ( u potpunosti) :i ovaj boldirani tekst je njegova poruka.ispustate poentu... uopste se ne radi o tome kako ce tom djetetu biti s jednim, oba ili bez ijednog roditelja. kaze covjek da mu je ta cura prijateljica, i eto dosli ste do zakljucka da ona o njemu ima jako visoko misljenje, obzirom da je bas njega 'odabrala' da ga tako nesto pita. ali ja sad pitam, sta ona ustvari misli o njemu, ako mu kaze 'hajde mi napravi dijete, i pusti me da ja brinjem o njemu, da ga odgajam, a ne zelim da ti budes i na kakav nacin umijesan'. e hajde vi sad meni recite, ako covjek ima u sebi imalo onog neceg ljudskog, da li bi mogao to uraditi, da onda jednostavno nastavi zivot znajuci da ima dijete tamo negdje??? ja mislim da je to sebicno s njene strane, mislim da poenta nije da se porodice zasnivaju na takav nacin. i mislim ako hoce vec na takav nacin da se brine o nekome ili necemu, da voli i da bude voljena, neka sebi nabavi stene ili macku...
-
radiostar
#268 Re: najcudnija kafa u zivotu
zato sto, ako misli, da je ON kao osoba, sposoban odreci se ocinstva, ona ima jako nisko misljenje o njemu, sto onda dovodi do pitanja zasto je njega odabrala da bude bioloski otac, sto hoce reci da ne rezonuje dobro, sto opet hoce reci da mozda ni ona ne zna sta hoce i samim tim je bolje da se okrene kucnim ljubimcima...
vrlo usko citas sta je napisano... steta
- ljubav_aha
#269 Re: najcudnija kafa u zivotu
pa tako narod ,sredina,razmislja,brutalno i bezobraznoOfficer Crabtree wrote:ako već nagađamo, neki je nju napumpao i valja sad svijetu pokazat ko je babo... bolje jaran nego hajvan
- pustopoljina
#270 Re: najcudnija kafa u zivotu
panta rei
do sada mi se najvise svidja ono sto je piupiu napisala. realno nekako. i isto ne mogu sebi doci od cuda da ima toliko onih koji ne bi pravili dijete, a da nemaju nikakve odgovornosti za njega. i moja okolina je puna onih koji bjeze od obaveze.
... onaj jedan momak je pisao iskustvo iz stvarnog zivota,gdje je zenska- nakon sto je dobila dijete-pocela zvati oca tog djeteta i ipak traziti ucesce u njihovom zivotu. posto sam sigurna da bih bila ista takva- za mene ova opcija ne dolazi u obzir.
mislim da sam produkt tipicne balkanske porodice...nekad malo liberalnijih shvatanja...ali tu je to...
ucesce mog oca u odgoju je bilo pasivno i nekad kao faktor zabrane. i kad se prekontam...mama mi je bila referentna tacka za sve.
ipak...pogotovo kako starim...sve vise vidim na sebi i pecat od oca. ne da mi se ici u detalje, ali cak i pasivno- taj pecat stoji na dosta mojih stavova i preferenci.
nije tu sve pozitivno, ali uglavnom je vecina toga takva da nista ne bih promijenila.
sigurno da neko ko je odrastao bez oca isto za sebe misli da nista na sebi ne bi promijenio. ne moze se u zivotu ni postici, ni imati idealno...mi smo kombinacija dobrih i losih gena, dobrih i losih vanjskih uticaja u razlicitim omjerima.
tako gledano sve je dozvoljeno.
a ipak uglavnom pokusavamo prvo nesto "stvoriti",pa onda...ono...ici po redu.
jednostavno- to je kao pravljenje kolaca- mozes kako ti hoces, ali mozes i po receptu od indigo-x ili hadzince
licno- radije bih po njihovom receptu, kad vec imamo dokaze da znaju znanje.
mozes ici na pravljenje djeteta kojeg ces sama odgajati, ali se pribliziti idealu mozes onda kad imas sve sastojke. nije ni to garant, ali je veca sansa.
@vaca...znas sta...i ja sam kontala o ovim "nesretnim brakovima" . ma nisu oni nesretni. oni samo kukaju. nemas pojma koliko cesto -odem na kafu, a dobijem zalopojke...a nista se ne mijenja, niti se sta pokusava promijeniti.
oni nesretni uglavnom se i razidju. ovi razmazeni uglavnom se jadaju okolo i ostaju u tim svojim "nesretnim brakovima".
kao sto onaj rece...pozvace na rostilj OZENJENE muskarce, pa da oni onom momku kazu kako nista ne propusta...mislim...halo...al bundy?
do sada mi se najvise svidja ono sto je piupiu napisala. realno nekako. i isto ne mogu sebi doci od cuda da ima toliko onih koji ne bi pravili dijete, a da nemaju nikakve odgovornosti za njega. i moja okolina je puna onih koji bjeze od obaveze.
... onaj jedan momak je pisao iskustvo iz stvarnog zivota,gdje je zenska- nakon sto je dobila dijete-pocela zvati oca tog djeteta i ipak traziti ucesce u njihovom zivotu. posto sam sigurna da bih bila ista takva- za mene ova opcija ne dolazi u obzir.
mislim da sam produkt tipicne balkanske porodice...nekad malo liberalnijih shvatanja...ali tu je to...
ucesce mog oca u odgoju je bilo pasivno i nekad kao faktor zabrane. i kad se prekontam...mama mi je bila referentna tacka za sve.
ipak...pogotovo kako starim...sve vise vidim na sebi i pecat od oca. ne da mi se ici u detalje, ali cak i pasivno- taj pecat stoji na dosta mojih stavova i preferenci.
nije tu sve pozitivno, ali uglavnom je vecina toga takva da nista ne bih promijenila.
sigurno da neko ko je odrastao bez oca isto za sebe misli da nista na sebi ne bi promijenio. ne moze se u zivotu ni postici, ni imati idealno...mi smo kombinacija dobrih i losih gena, dobrih i losih vanjskih uticaja u razlicitim omjerima.
tako gledano sve je dozvoljeno.
a ipak uglavnom pokusavamo prvo nesto "stvoriti",pa onda...ono...ici po redu.
jednostavno- to je kao pravljenje kolaca- mozes kako ti hoces, ali mozes i po receptu od indigo-x ili hadzince
mozes ici na pravljenje djeteta kojeg ces sama odgajati, ali se pribliziti idealu mozes onda kad imas sve sastojke. nije ni to garant, ali je veca sansa.
@vaca...znas sta...i ja sam kontala o ovim "nesretnim brakovima" . ma nisu oni nesretni. oni samo kukaju. nemas pojma koliko cesto -odem na kafu, a dobijem zalopojke...a nista se ne mijenja, niti se sta pokusava promijeniti.
oni nesretni uglavnom se i razidju. ovi razmazeni uglavnom se jadaju okolo i ostaju u tim svojim "nesretnim brakovima".
kao sto onaj rece...pozvace na rostilj OZENJENE muskarce, pa da oni onom momku kazu kako nista ne propusta...mislim...halo...al bundy?
- ljubav_aha
#271 Re: najcudnija kafa u zivotu
radiostar,a ti ides presirokoradiostar wrote:zato sto, ako misli, da je ON kao osoba, sposoban odreci se ocinstva, ona ima jako nisko misljenje o njemu, sto onda dovodi do pitanja zasto je njega odabrala da bude bioloski otac, sto hoce reci da ne rezonuje dobro, sto opet hoce reci da mozda ni ona ne zna sta hoce i samim tim je bolje da se okrene kucnim ljubimcima...
- Zlata M.
#272 Re: najcudnija kafa u zivotu
Tu gdje sam ja - nemaju. Samohrana majka se sama brine o tome, ko ce cuvati dijete dok ona radi. Ako ne moze da radi, onda je na birou za nezaposlene toliko dugo koliko ima pravo na to, a ako nije tu, onda zivi od socijalne pomoci ( ukoliko, naravno, nije jako bogata, pa joj ne treba ni jedno ni drugo ). Ali takvu podrsku od drzave imaju svi.vaca je napisao/la:
Najmanje je bitno šta ti ili ja 'uvažavamo', ni jedna nije u sličnoj situaciji... Ali tako se gradi stav društva. U društvu gdje ti živiš (ako sam dobro razumjela negdje van BiH) žene koje same izdržavaju djecu, iz bilo kojih razloga, pretpostavljam imaju podršku države? Ovdje kao što vidiš po komentarima ovog pismenijeg dijela, osim što nedostaje slična podrška....još malo pa na lomaču!
No, to je samo dio price.
Tacno je i to da je niko ne bi 'na lomacu'.
Ali nije ni to najvaznije.
Poznajem jako puno ( nazalost ) samohranih majki ovdje i sve redom imaju slatki limun pricu. I to je normalno ... nece valjda ici ulicom i otvarati dusu .
... ali, kad je otvori ...
Teske su to stvari.
Upravo zato evo opet kazem da ne razumijem i ne odobravam takvo kreiranje sudbine. Ne odobravam ufuranost danasnjih zena, po kojoj su one, zaboga, toliiiiko cool, da mogu bez problema biti i tata i mama.
Djetetu treba i otac.
Bilo i bice !
Svi vidimo kud plovi ovaj brod
...a tebi pozdravcic !
Dosta i nas, pretvorismo temu u chat.
-
radiostar
#273 Re: najcudnija kafa u zivotu
evo, ovo je napisao kokuz u svom uvodnom postu, i mislim da je to ono na sta se treba fokusirati...mislim..jedno je imat dijete al da ti neko ponudi da imas bebu i da ne sudjelujes u njenom odgoju il da naprosto se pravis da nemas djete to mi je previse..doduse ona je ozbiljna samostalna djevojka sa jako dobrim primanjima i poslom ali opet ono ........
ONA ima pravo na roditeljstvo, ali to njeno pravo ne smije oduzimati pravo nekome drugom na isto to... iskreno, mislim da je taj njen zahtjev/molba/zelja, kakogod, suplja prica, i da u pozadini ima nesto sasvim drugo. ja stvarno ne znam sta vise reci na ovu temu.
-
LakiThePiton
#274 Re: najcudnija kafa u zivotu
Ma ti budi pametan, ako ti nećeš uvijek će se naći neko drugi. 
-
Zoya
#275 Re: najcudnija kafa u zivotu
Hoces ti meni jedno da napravis ?radiostar wrote:evo, ovo je napisao kokuz u svom uvodnom postu, i mislim da je to ono na sta se treba fokusirati...mislim..jedno je imat dijete al da ti neko ponudi da imas bebu i da ne sudjelujes u njenom odgoju il da naprosto se pravis da nemas djete to mi je previse..doduse ona je ozbiljna samostalna djevojka sa jako dobrim primanjima i poslom ali opet ono ........
ONA ima pravo na roditeljstvo, ali to njeno pravo ne smije oduzimati pravo nekome drugom na isto to... iskreno, mislim da je taj njen zahtjev/molba/zelja, kakogod, suplja prica, i da u pozadini ima nesto sasvim drugo. ja stvarno ne znam sta vise reci na ovu temu.