Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
mali_balon wrote: ↑09/12/2023 21:38
Najkraci nije i najbolji i najbrzi...a treba uzeti u obzir i granice
Naravno da nije. A koje granice? Iza HR vise nema granica.
Kako se kupuje vinjeta online, tj. kako izgleda, kako se dobiije?
Ja kupujem samo slo vinjetu elektronski i nije problem dok at vinjetu mi ne da kupiti elektrinsk, pokusao i na pumpi da mi kupe elektronski, jer nisu imali naljepnicu, i nije moglo i od tad se ne zajebajem sa at elektronskom vinjetom....
giovanni008 wrote: ↑09/12/2023 23:34
Pa ti si online kupovinom vinjete ustvari kupio sebi prolaz kroz te zemlje da te ne zaustavljaju jer je tvoja vinjeta tvoj registarski broj auta i njihovi skeneri na autoputu skeniraju tvoj registarski broj u sekundi i vide da si uredno kupio vinjetu posto se sve obradjuje digitalno. Ti mozes ako hoces da isprintas Email sto si dobio kao potvrdu o kupovini vinjete ali uopste nije potrebno.
mali_balon wrote: ↑09/12/2023 21:38
Najkraci nije i najbolji i najbrzi...a treba uzeti u obzir i granice
Ja kupujem samo slo vinjetu elektronski i nije problem dok at vinjetu mi ne da kupiti elektrinsk, pokusao i na pumpi da mi kupe elektronski, jer nisu imali naljepnicu, i nije moglo i od tad se ne zajebajem sa at elektronskom vinjetom....
A za granice sa mislio ako ides preko madzarske
Pa nema ni tamo granice nakon HR, koliko znam. HR je sad ulaz u EU.
Dozer wrote: ↑09/12/2023 22:56
A za granice sa mislio ako ides preko madzarske
Pa nema ni tamo granice nakon HR, koliko znam. HR je sad ulaz u EU.
mali_balon wrote: ↑10/12/2023 08:15
dok at vinjetu mi ne da kupiti elektrinsk, pokusao i na pumpi da mi kupe elektronski, jer nisu imali naljepnicu, i nije moglo i od tad se ne zajebajem sa at elektronskom vinjetom....
AT je komplikovana jer elektronska vinjeta moze da vazi tek 18ti dan nakon dana kupovine. Dakle ako znas da ces ici za 18 dana, danas kupis vinjetu i sve OK.
Razlog je koliko razumijem lokalni zakon gdje za online kupovinu imas 14 dana da otkazes kupovinu/trazis povrat novca, pa se time stite od kupovine i trazenja para nazad nakon sto si vec iskoristio vinjetu da se vozas.
swanfilter wrote: ↑09/12/2023 20:19
Kako, sta su skontali? Vozis se i ne kontas imas li sice, koliko ces izgubiti kod onih kucica i svako koliko te ceka nova naplatna i kolona ...
Hrpa EU zemalja nacelno ne naplacuje klasicno, al naplate nekim drugim putem.
Za Holandiju znam da ti preko osiguranja ili registracije naplate određen iznos godisnje.
Njemacka isto, ulaskom u gradove naplate ekolosku taksu.
Gdje ste vidjeli da drzava ne naplati svoje, ako su drzavne firme gradile. A da o onim pod koncesijom ne govorim ...
Provjeri ti. Ja sam bio i uvjerio se. Kako mislis da meni kao turisti naplate putem osiguranja ili registracije putarinu. Prvo razmisli pa nesto izjavi. Da li svojim ziteljima uzima drzava na neki nacin ne znam. Meni nisu uzeli ni centa. Prema tome ne naplacuju.
mali_balon wrote: ↑10/12/2023 08:15
dok at vinjetu mi ne da kupiti elektrinsk, pokusao i na pumpi da mi kupe elektronski, jer nisu imali naljepnicu, i nije moglo i od tad se ne zajebajem sa at elektronskom vinjetom....
AT je komplikovana jer elektronska vinjeta moze da vazi tek 18ti dan nakon dana kupovine. Dakle ako znas da ces ici za 18 dana, danas kupis vinjetu i sve OK.
Razlog je koliko razumijem lokalni zakon gdje za online kupovinu imas 14 dana da otkazes kupovinu/trazis povrat novca, pa se time stite od kupovine i trazenja para nazad nakon sto si vec iskoristio vinjetu da se vozas.
To su ukinuli. Sad tamo oznacis da se odrices prava za povrat novca i da ti vinjeta pocne vaziti kad si naznacio.
Za Holandiju znam da ti preko osiguranja ili registracije naplate određen iznos godisnje.
Gdje ste vidjeli da drzava ne naplati svoje, ako su drzavne firme gradile. A da o onim pod koncesijom ne govorim ...
Provjeri ti. Ja sam bio i uvjerio se. Kako mislis da meni kao turisti naplate putem osiguranja ili registracije putarinu. Prvo razmisli pa nesto izjavi. Da li svojim ziteljima uzima drzava na neki nacin ne znam. Meni nisu uzeli ni centa. Prema tome ne naplacuju.
Evo, malo guglao i pise da određene relacije jesu besplatne, i to one građene drzavnim parama. Ostalo se placa ...
U Spaniji se placa, ali se ne placa u Belgiji, Holandiji, Njemacku znate a cini mi se i u skandinavskim zemljama.
U Holandiji putovao od Ams do Haga covjekom i jer nisam vidio naplatnih, pitam ga jel se ovdje placa autocesta. Tada nije bilo vinjeta. Rece, da se naplati preko registracije ili osiguranja godisnje. Zaboravih, al oko 100 euro ...
EFD22 wrote: ↑09/12/2023 21:43
Putujem jako često na relaciji Zenica - Beč, i definitivno je najbolja, najbrža i najpovoljnija ruta preko Svilaja, Slavonike, Budimpešte.
samo da napomenem da prema becu poslije budimpeste tj obilaznice voze ljevom stranom kolko je moguce jedno 15 20km jer je desna bila puna rupa sad ne znam kako je
giovanni008 wrote: ↑09/12/2023 22:05
Neuporedivo je bolje ici preko Budimpeste. svom rutom je ravnica narocito od Budimpeste do Mohacsa gdje nema skoro nikoga, mozes komotno 200 na sat. Nasuti gorivo u Belom Manastiru.
Ruta preko Slovenije je slozenija, neuporedivo veca guzva i sa brdima gdje dodjes kuci puno umorniji jer moras biti puno vise biti koncentrisan.
Sve vinjete se kupuju ONLINE (osim Hrvatske), sad je 2023 godina ljudi moji.
Ne gubite vrijeme na stvarima koje mozete zavrsiti kod kuce.
pomislio bi covjek da je tako, ali Austrijsku vinjetu moras 20 dana ranije kupiti, zbog nekog glupog pravila o pravu na povrat
Albanija. Grcka. Doduse, Grcka je bila pocela uvoditi naplate prije 5 godina, tako da sad vjerovatno naplacuju. A do tad dobar dio AP nisu naplacivali.
Putujem jako često na relaciji Zenica - Beč, i definitivno je najbolja, najbrža i najpovoljnija ruta preko Svilaja, Slavonike, Budimpešte.
samo da napomenem da prema becu poslije budimpeste tj obilaznice voze ljevom stranom kolko je moguce jedno 15 20km jer je desna bila puna rupa sad ne znam kako je
Cesta je dobra ali je vecinom guzva prvih 100-ak kilometara pa se svi trpaju u lijevu pa cesto desna bude brza
Cesta je dobra ali je vecinom guzva prvih 100-ak kilometara pa se svi trpaju u lijevu pa cesto desna bude brza
bila je dugo ostecena desna strana nazalost jbo sam im majku od do 2 3 x jakog udarca sto me vjerovatno kostalo silent blokova