Ako mislis na Izetbegovica, ono sto je on radio je bilo u skladu sa ustavom SFRJ u kojem se svaka federalna jedinica mogla referendumom odluciti da istupi iz zajednicke drzave. Nakon sto su to ucinili SLO i CRO, jedini logican slijed je bio da isto uradi i BiH. Ali to je bilo od '91 kada su Srbi napali Sloveniju. Prije toga Izetbegovic je vrsio "islamizaciju" (u kontekstu vracanja vjeri) bosanskih muslimana, sto takodje onim ustavom nije bilo zabranjeno, mada je postupcima one drzave bilo "obeshrabrivano" (najblaze receno).Vodenjak wrote:Da ne ulazimo u pravne formulacije...
Reci ti meni da li bi ovo sto su doticni uradili od 1990. pa na dalje bilo kaznjivo u onoj drzavi?
I drugo, KOME su donijeli dobro sa svim ucinjenim od 1990. pa na ovamo?
Ono sto je radio Karadzic, jeste bilo protiv ustava one drzave i protivno medjunarodnom pravu...
Mostarac, udba kao udba je imala slicne ciljeve kao i sve druge sluzbe tog tipa u svim zemljama. Medjutim, udba je radila i one stvari koje nisu imale veze sa osnovnom svrhom osnivanja jedne takve sluzbe (kao i sve druge sluzbe u svijetu), ali je neminovnost da svaka drzava ima jednu takvu sluzbu. Jednostavno je mora imati.
Ali profil ljudi koji radi u takvim sluzbama, a o cemu ja pricam, je sasvim druga stvar. Ako za sluzbu kao sluzbu moram reci da je neophodna svakoj drzavi, za ljude koji u njima rade ne moram reci da su to dobri ljudi visokih moralnih vrijednosti, vec naprotiv. To je jednostavno dno dna od ljudi. Moras biti i djubre, i prijetvoran, i spijun, i potkazivac i sta sve jos ne u jednoj osobi.
Interesuje me jesi li ti ikad bio u udba-i, db-u, sdb-u ili nesto tako slicno, posto primjecujem da ih cesto branis na forumu, a znam da si "crveni". To bi objasnilo mnoge tvoje stavove...