Najbolji lijek protiv mucnine u putovanju?

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Stojadin

#1 Najbolji lijek protiv mucnine u putovanju?

Post by Stojadin »

Eh, ovako

Uskoro krecem na jedno prilicno dugo putovanje autobusom :-) Inace bjezim od autobusa ko djavo od krsta, ali eto, ovo je jedina opcija ovaj put. Otkad znam za sebe uvijek sam se jako puno mucio na putovanjima. Kad ja vozim i nije neki problem, kad sjedim naprijed u autu osjeti se, ali ako popijem tabletu protiv povracanja bude izdrzivo (jako neugodno ali barem na povracam). Nazad ako sjedim, e tu vec nastane velik problem.. Al u autobusu dusu ispovracam, bukvalno sve sto sam jeo sedmicu prije izadje iz mene :lol: :lol:

Inace popijem dvije tablete protiv povracanja (dramine il kako se vec zovu) i eto koliko toliko pomogne. Inace je dovoljno 5 minuta voznje gradom, bez tableta, da mi pocinje vec bit neugodno ali eto sa tabletama je malo bolje. Medjutim, cim je putovanje duze od po sata opet je bas problem.. Jos pogotovo po ovim nasim tzv. "cestama".. uf kad mi neko spoemene rijec KARAULA :-) :-) :-) :-) odma mi se kiselina u nos popne... Al eto, kazem, u kolima je donekle izdrljivo, al autobus jooj traume imam.

Pa eto, ko zna iz licnog iskustva sta najvise pomaze. Cuo sam za nekakve narukvice protiv povracanja, da li to fakat pomaze il je placebo?? Evo googlam, jedni kazu pomaze, drugi ne pomaze, treci opet kazu jos im gore bude.. Zna li ko gdje se to ima nabavit? Usput sam pitao u 2-3 apoteke al nisam nasao. Osim toga, kakvih jos preparata ima, il kakv

Ljudi pomagajte :sad:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2 Re: Najbolji lijek protiv mucnine u putovanju?

Post by Truba »

ja ne smijem čitati u busu... gledam naprijed i to je to
inače bude mi muka od rada motora i od "mirisa" busa

inače tri dana sam putovao do najzapadnije kote u europi
bukvalno sam gledao kako se pretvaram u kromanjonca :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Stojadin

#3 Re: Najbolji lijek protiv mucnine u putovanju?

Post by Stojadin »

Jooj kakvo crno citanje samo spavanje il buljenje prema horizontu dolazi u obzir :lol: Ne mogu ni na sat pogledat (bukvalno) :lol: :lol:
shambho

#4 Re: Najbolji lijek protiv mucnine u putovanju?

Post by shambho »

Cula sam da onim mornarima kad se prvi put nadju na moru pa ih mucnina ufati, daju onu mrezu da odvezu, otpetljaju.. Naravno skoro nemoguce je odvezat, al' je vrlo djelotvoran lijek protiv mucnine..

...

Pouka je pokusaj se zabavit necim da ne mislis da ti ej muka..krizaljke igrice..put.. I ne jesti bar dva sata prije puta..
Last edited by shambho on 28/07/2012 00:26, edited 1 time in total.
shambho

#5 Re: Najbolji lijek protiv mucnine u putovanju?

Post by shambho »

.
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#6 Re: Najbolji lijek protiv mucnine u putovanju?

Post by plain vanilla »

Tablete su zakon. Procitaj na uputstvu koliko ih smijes popiti, odnosno u kojim vremenskim razmacima, i pij :D

Meni je,narocito ljeti, muka i na kracim relacijama, a na karaulu ne idem bez tablete..a ako je "dobar" sofer, znam popiti i dvije :-)
skvo

#7 Re: Najbolji lijek protiv mucnine u putovanju?

Post by skvo »

Nema te zabave da me sprijeci da ne mislim na to. Ja kad krenem na put prvo sto ponesem su kese. Rekord buljavih pogleda u kesu mi je 20 :D

Kazu da pomaze sok od djumbira, jabuka i cackalica u uglu usana.

Meni je pomogla tableta Rodavan. Sutne te i spavas k'o veliki :lol Sa dvije tablete sam izdrzala put od 36 sati.

http://www.healthbosnia.com/lijeci/OTC/rodavan.htm
plain vanilla

#8 Re: Najbolji lijek protiv mucnine u putovanju?

Post by plain vanilla »

skvo wrote:Nema te zabave da me sprijeci da ne mislim na to. Ja kad krenem na put prvo sto ponesem su kese. Rekord buljavih pogleda u kesu mi je 20 :D

Kazu da pomaze sok od djumbira, jabuka i cackalica u uglu usana.

Meni je pomogla tableta Rodavan. Sutne te i spavas k'o veliki :lol Sa dvije tablete sam izdrzala put od 36 sati.

http://www.healthbosnia.com/lijeci/OTC/rodavan.htm
e i ja sam pila radovana, cak budem i gladna od njih :mrgreen:
skvo

#9 Re: Najbolji lijek protiv mucnine u putovanju?

Post by skvo »

Ja se jedva probudim na granici :D
terremoto

#10 Re: Najbolji lijek protiv mucnine u putovanju?

Post by terremoto »

i ja isto ako citam malo mi dodje muka,ali Karaula je posebna prica,meni pomazu mentol bombone
sheilak

#11 Re: Najbolji lijek protiv mucnine u putovanju?

Post by sheilak »

ne znam je li neko spomenuo, ali limun (mirisati) zaista pomaze. vrijedi pokusati.
granita

#12 Re: Najbolji lijek protiv mucnine u putovanju?

Post by granita »

Evo moj prvi post, pa ovdje :)

Inace, imam cesto isti problem, narocito u busu (ne toliko u autu). Lijek sam pronasla u djumbiru (ingver) koji se ima kupiti na sve strane. Narezem par ploskica, zavijem u foliju i ponesem. Ako mi je lose malo grickam i mirisem koru od limuna ili narance, i zaista prodje. Inace je djumbir uvijek lijek za mucninu, cak i kod trudnica. Kunem se u djumbir :D
P308

#13 Re: Najbolji lijek protiv mucnine u putovanju?

Post by P308 »

uskoro krecem na put, ima li jos neko kakvih savjeta protiv mucnine. Ja inace patim od mucinina ne samo na putovanju iako tada posebno dodje do izrazaja
dorkcic

#14 Re: Najbolji lijek protiv mucnine u putovanju?

Post by dorkcic »

Meni pomaže Reglan, ali ne znam da li se može kupiti bez recepta (ako neko zna nek javi), ja sam ga dobila na recept kad sam imala stomačnu gripu i dušu sam povraćala svako malo dok nisam to počela da pijem. Ostalo mi je malo reglana od tad pa sam ga pila u dugim vožnjama.
P308

#15 Re: Najbolji lijek protiv mucnine u putovanju?

Post by P308 »

dorkcic wrote:Meni pomaže Reglan, ali ne znam da li se može kupiti bez recepta (ako neko zna nek javi), ja sam ga dobila na recept kad sam imala stomačnu gripu i dušu sam povraćala svako malo dok nisam to počela da pijem. Ostalo mi je malo reglana od tad pa sam ga pila u dugim vožnjama.
Hvala na odgovoru. Pio sam i ja Reglan i Pylomid tablete (to je isti sastav kao Reglan), medjutim nisam bas nesto najzadovoljniji. Stvarno pomogne, istina ali treba dugo vremena da djeluje a i ne smiri me potpuno. Sta mislite o Dramina (Dramamine) tabletama? Jesu li bolje, jace? Citao sam da uspavljuju, ni to mi se ne svidja.....
plain vanilla

#16 Re: Najbolji lijek protiv mucnine u putovanju?

Post by plain vanilla »

P308 wrote:
dorkcic wrote:Meni pomaže Reglan, ali ne znam da li se može kupiti bez recepta (ako neko zna nek javi), ja sam ga dobila na recept kad sam imala stomačnu gripu i dušu sam povraćala svako malo dok nisam to počela da pijem. Ostalo mi je malo reglana od tad pa sam ga pila u dugim vožnjama.
Hvala na odgovoru. Pio sam i ja Reglan i Pylomid tablete (to je isti sastav kao Reglan), medjutim nisam bas nesto najzadovoljniji. Stvarno pomogne, istina ali treba dugo vremena da djeluje a i ne smiri me potpuno. Sta mislite o Dramina (Dramamine) tabletama? Jesu li bolje, jace? Citao sam da uspavljuju, ni to mi se ne svidja.....
dramine su men ekstra
nemoj piti Reglan, nije to protiv mucnine u voznji (moze se kupiti bez recepta)

meni zna biti muka i u voznji od 10-tak kilometara :mrgreen:
ali kad popijem tu tabletu protiv mucnine u voznji, rahat sam
P308

#17 Re: Najbolji lijek protiv mucnine u putovanju?

Post by P308 »

plain vanilla wrote:
P308 wrote:
dramine su men ekstra
nemoj piti Reglan, nije to protiv mucnine u voznji (moze se kupiti bez recepta)

meni zna biti muka i u voznji od 10-tak kilometara :mrgreen:
ali kad popijem tu tabletu protiv mucnine u voznji, rahat sam
Hvala ti puno na odgovoru, smirila si me. Ja se po gradu vozim bez poteskoca, ali ako je voznja duza od pola sata, pocinje nevjerovatna mucnina. Da li ti podnosis Draminu bez poteskoca i nus pojava?
plain vanilla

#18 Re: Najbolji lijek protiv mucnine u putovanju?

Post by plain vanilla »

meni se od dramina otvori apetit :lol: i budem zedna

tako da obavezno nosim stapice (one najobicnije) i flasicu kiseljaka
u neka doba to pojedem, napijem se kiseljaka i sve ok

zaista imam los zeludac, meni iz TZ do Lukavca bude muka, a ako popijem tabletu sve bude ok (ne do Lukavca nego dalje :D), cak i zapalim cigaretu kad bus pravi pauzu

i jos jedan savjet, prije puta nesto lagano doruckuj
P308

#19 Re: Najbolji lijek protiv mucnine u putovanju?

Post by P308 »

plain vanilla wrote:meni se od dramina otvori apetit :lol: i budem zedna

zaista imam los zeludac, meni iz TZ do Lukavca bude muka, a ako popijem tabletu sve bude ok (ne do Lukavca nego dalje :D), cak i zapalim cigaretu kad bus pravi pauzu

Hvala puno na pomoci i savjetima, nadam se da ce sve proteci u najboljem redu. Valja izdrzati 4 sata putovanja :(
plain vanilla

#20 Re: Najbolji lijek protiv mucnine u putovanju?

Post by plain vanilla »

P308 wrote:

Hvala puno na pomoci i savjetima, nadam se da ce sve proteci u najboljem redu. Valja izdrzati 4 sata putovanja :(
hej, ja s tim tabletama izdrzala put u Neum, a isli smo preko Zenice i Sarajeva, pa preko Hutova...putovali 10 sati :mrgreen: ko je isao tim putem, zna o cemu govorim..i to odmah poslije rata....putevi bili 100 puta gori nego sad

a preko karaule idem redovno, samo popijem bobu :D

nista ne brini, samo popij pola sata ranije da pocne djelovati
P308

#21 Re: Najbolji lijek protiv mucnine u putovanju?

Post by P308 »

plain vanilla wrote:
P308 wrote:

hej, ja s tim tabletama izdrzala put u Neum, a isli smo preko Zenice i Sarajeva, pa preko Hutova...putovali 10 sati :mrgreen: ko je isao tim putem, zna o cemu govorim..i to odmah poslije rata....putevi bili 100 puta gori nego sad

a preko karaule idem redovno, samo popijem bobu :D

nista ne brini, samo popij pola sata ranije da pocne djelovati
Znam, isao sam tim putem iz Sarajeva do Neuma i dusu ispovracao :D Mada rijetko povratim, obicno mi samo nagon bude na povracanje i nesnosna mucnina. Nemas pojma kakav osmijeh imam dok citam tvoje pozitivno iskustvo, samo se nadam da ce i meni jednako djelovati.
plain vanilla

#22 Re: Najbolji lijek protiv mucnine u putovanju?

Post by plain vanilla »

slusaj, mozda ima nekih prirodnih lijekova, ali bgm ne isprobavala ja to.. na put bez boba ne idem, popijem i rahat... meni se ljudi smiju sto do Sarajeva pijem bobe, ali najbolje ja znam svoj stomak, meni je jednom bila muka na ljuljacki :shock: :mrgreen:

rekla sam ti, lagano nesto prije pojedi, popij bobu pola sata ranije, ponesi kiseljak i kifle ili stapice i to je to... dozvoljeno je u putu popiti jos jednu tabletu, ali mislim da nece biti potrebe, jer ako meni nije trebala, nece ni tebi

i nemoj citati u putu, nego gledaj ispred sebe, to takodjer pomaze
AmiĐa_Idriz

#23 Re: Najbolji lijek protiv mucnine u putovanju?

Post by AmiĐa_Idriz »

Ja sam skor'o putovao u Italiju..automobilom..i cugn'o sam one Bosnalijekove tablete protiv mučnine...ne da ti neće biti muka,već će te i ošamutiti tako da ćeš prespavati jedno 2-3 sata u putu...vjeruj mi,isto neka droga,pola te nema kad je popiješ..
P308

#24 Re: Najbolji lijek protiv mucnine u putovanju?

Post by P308 »

plain vanilla wrote:slusaj, mozda ima nekih prirodnih lijekova, ali bgm ne isprobavala ja to.. na put bez boba ne idem, popijem i rahat... meni se ljudi smiju sto do Sarajeva pijem bobe, ali najbolje ja znam svoj stomak, meni je jednom bila muka na ljuljacki :shock: :mrgreen:

rekla sam ti, lagano nesto prije pojedi, popij bobu pola sata ranije, ponesi kiseljak i kifle ili stapice i to je to... dozvoljeno je u putu popiti jos jednu tabletu, ali mislim da nece biti potrebe, jer ako meni nije trebala, nece ni tebi

i nemoj citati u putu, nego gledaj ispred sebe, to takodjer pomaze

Znam, isti sam. Od kad znam za sebe imam probleme sa zelucem. Hvala ti puno na savjetima, nadam se da ce sve proteci u najboljem redu, puno mi je sad lakse. Inace ne mogu 7 dana prije puta spavat, samo razmisljam kako cu povracati :D
AmiĐa_Idriz wrote:Ja sam skor'o putovao u Italiju..automobilom..i cugn'o sam one Bosnalijekove tablete protiv mučnine...ne da ti neće biti muka,već će te i ošamutiti tako da ćeš prespavati jedno 2-3 sata u putu...vjeruj mi,isto neka droga,pola te nema kad je popiješ..
To sam i ja procitao negdje, a to mi se bas i ne svidja, ali bolje i to nego da se patim 4 sata :cry: Mozda ne djeluje na svakoga isto :(
plain vanilla

#25 Re: Najbolji lijek protiv mucnine u putovanju?

Post by plain vanilla »

ma bit ces chio i veseo, nista ne brini

osim ako ne budes spavao 7 dana ranije :lol:
Post Reply