Najbolji Grad za Zivot u Americi

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
aba984

#1 Najbolji Grad za Zivot u Americi

Post by aba984 »

Dobro jutro svi, evo rekoh i ja da se uclanim. Imam jedno pitanje za nase Bosnjake sirom Amerike. Interesuje me kakav je zivot u vasem gradu, da li vam se svidja, ima li naseg naroda, da li su slozni, ima li mjesta za izlazak, ima li kriminala, kako je za odgajati djecu i za porodicu, itd?

Krecem iduce godine na doktorat pa hocu da izaberem jedan fini grad koji je blizu dobrih fakulteta. Trenutno zivim u Atlanti i nikako mi se ne svidja. Ne znam zasto, ali ovdje se puno naseg naroda ispija i radi koje kakve nemoralne stvari, zatvori, itd, i ne vidim sebe tu. Razmisljala sam o St. Louisu, ali puno sam cula da i tamo ima kriminala, a posto cu sama biti i duze vremena ostati tamo, vazno mi je takodjer naravno da budem negdje gdje je sigurno zivjeti.

Hvala vam svima :-D
klikerusa

#2 Re: Najbolji Grad za Zivot u Americi

Post by klikerusa »

aba984 wrote:Dobro jutro svi, evo rekoh i ja da se uclanim. Imam jedno pitanje za nase Bosnjake sirom Amerike. Interesuje me kakav je zivot u vasem gradu, da li vam se svidja, ima li naseg naroda, da li su slozni, ima li mjesta za izlazak, ima li kriminala, kako je za odgajati djecu i za porodicu, itd?

Krecem iduce godine na doktorat pa hocu da izaberem jedan fini grad koji je blizu dobrih fakulteta. Trenutno zivim u Atlanti i nikako mi se ne svidja. Ne znam zasto, ali ovdje se puno naseg naroda ispija i radi koje kakve nemoralne stvari, zatvori, itd, i ne vidim sebe tu. Razmisljala sam o St. Louisu, ali puno sam cula da i tamo ima kriminala, a posto cu sama biti i duze vremena ostati tamo, vazno mi je takodjer naravno da budem negdje gdje je sigurno zivjeti.

Tesko ces spojiti i fin grad, blizu dobrih fakulteta i slab kriminal. Nesto od to troje mora ispastati.

Ja sam u St Louisu, i kriminala ima, ali uglavnom u crnackim i siromasnijim djelovima, mada ni ostali dijelovi grada nisu imuni na sve. Medjutim, meni i mojoj porodici (ukljucujuci djecu) odgovara. Ima nasih podosta, nesto i ne haju jedni za druge, ali kad treba sjesti i pojesti onda mogu zajedno. Na osnovu velikog broja nasih mogu se i ja "ogrebati" i za poneki koncert/svirku, i za nasu hranu, uzitak, druzenje, itd

I ostali social life je dobar tako da imas i tu dosta izbora mimo bosanske zajednice...
jefferson

#3 Re: Najbolji Grad za Zivot u Americi

Post by jefferson »

aba984 wrote:Dobro jutro svi, evo rekoh i ja da se uclanim. Imam jedno pitanje za nase Bosnjake sirom Amerike. Interesuje me kakav je zivot u vasem gradu, da li vam se svidja, ima li naseg naroda, da li su slozni, ima li mjesta za izlazak, ima li kriminala, kako je za odgajati djecu i za porodicu, itd?

U svakom gradu ima kriminala, nemorala itd.
Sta jos hoces? kakav grad? Ako trazis grad koji ima veliki procenat obrazovanih, onda su to San Diego, San Francisco, Seattle, Denver/Boulder/Colorado Springs, Boston itd.
Inace Atlanta je meni super grad, ali se ti drzis Lawrencvilla previse :D
gidra

#4 Re: Najbolji Grad za Zivot u Americi

Post by gidra »

Valjal' šta Baltimore? :D
luckylaka

#5 Re: Najbolji Grad za Zivot u Americi

Post by luckylaka »

St.Louis je raj za Bosance sve je tu kafane,restorani,klubovi,dzemati...E sad sto prethodnik kaze zavisi sta ti trazis za dobar zivot u gradu.Za ozbiljnu osobu svasta nesto ima za neozbiljnu nema (nocnih klubova,striptis barova,jeftinih djevojaka premda se i toga nadje)Sve u svemu svaki grad ima svoje mane i do tebe je.Bujrum u St.Louis.
Rob_Atl

#6 Re: Najbolji Grad za Zivot u Americi

Post by Rob_Atl »

Koliko dugo zivis u Atlanti? Mozda se i znamo, no nebitno. Ljudi se ispijaju, hmmmmm jednu kafanu imamo koja radi jednom mjesecno kako treba, jedan restoran i jedan kafic gdje nema alkohola. Gdje se opijamo ja ne znam, doduse popije se, ljeto je jebem li ga. Zatvor? Ne pamtim ko je zadnji put bio u zatvoru zbog nekog veceg belaja. Nenormalne stvari? Ne znam skim se druzis , ali volio bi da opises te nenormalne stvari gdje se u drugim gradovima ne rade? Skole? Pa imas 3 skole koje su u top 50 koledza u americi i ti bi da ides negdje drugo da se skolujes :-) , ako nisi cula za njih UGA, Ga TEch i Emory , sve su ti na dohvat ruke, poskupe jesu ali ako nista tu je uvijek georgia state.

Vise mi zvucis da te neko razocarao t, mozda momak/covjek koji se opija , po zatvoru visi i radi nenormalne stvari pa opisujes cijeli grad. Bjezis od pijanki , problema i nenormalnih stvari a ides u STL :shock: . Tamo je raj za pijanke i probleme :lol: . Da se ne lazemo meni se STL dopada, ne znam bili mogao zivjeti ali ovako u posjetu doci da, i bude mi fino, bruku nasih ljudi ima bas ono ko na svom si. Samo eto cudno mi ti bjezis iz atlante gdje eto po tebi ljudi se opijaju , po zatvorima noce a ides u grad gdje slobodno mogu reci da je gori od atlante sto se tice ovog. :oops:

Kako god sretno ti, samo mi ne diraj Atlante :kiss:
luckylaka

#7 Re: Najbolji Grad za Zivot u Americi

Post by luckylaka »

Rob_Atl wrote:Koliko dugo zivis u Atlanti? Mozda se i znamo, no nebitno. Ljudi se ispijaju, hmmmmm jednu kafanu imamo koja radi jednom mjesecno kako treba, jedan restoran i jedan kafic gdje nema alkohola. Gdje se opijamo ja ne znam, doduse popije se, ljeto je jebem li ga. Zatvor? Ne pamtim ko je zadnji put bio u zatvoru zbog nekog veceg belaja. Nenormalne stvari? Ne znam skim se druzis , ali volio bi da opises te nenormalne stvari gdje se u drugim gradovima ne rade? Skole? Pa imas 3 skole koje su u top 50 koledza u americi i ti bi da ides negdje drugo da se skolujes :-) , ako nisi cula za njih UGA, Ga TEch i Emory , sve su ti na dohvat ruke, poskupe jesu ali ako nista tu je uvijek georgia state.

Vise mi zvucis da te neko razocarao t, mozda momak/covjek koji se opija , po zatvoru visi i radi nenormalne stvari pa opisujes cijeli grad. Bjezis od pijanki , problema i nenormalnih stvari a ides u STL :shock: . Tamo je raj za pijanke i probleme :lol: . Da se ne lazemo meni se STL dopada, ne znam bili mogao zivjeti ali ovako u posjetu doci da, i bude mi fino, bruku nasih ljudi ima bas ono ko na svom si. Samo eto cudno mi ti bjezis iz atlante gdje eto po tebi ljudi se opijaju , po zatvorima noce a ides u grad gdje slobodno mogu reci da je gori od atlante sto se tice ovog. :oops:

Kako god sretno ti, samo mi ne diraj Atlante :kiss:
Bujrum u St.Louis u martu na Cardinals arenu a prije toga kod mene na Blue moon.Sta ja znam meni Atl.onako simpaticna kasaba ,podsjeca me na moju carsiju :D Ipak St.L.je St.L. 50,60,70.000 Bosanaca mozes zamisliti koji je to haos.Ovamo Refkini ahbabi ovamo Halid M.,ovamo Hule ma nema nas na daleko ali zajednicki cilj nam je 50.000 bosanaca(ili kako neki podrugljivo kacu,,dijasporaca,,) do godine na utakmici Usa-BiH.
minderpuza

#8 Re: Najbolji Grad za Zivot u Americi

Post by minderpuza »

Chicago je meni sasvim ok :) tu sam vec 12 godina i nemam primjedbe :) . Zavisi kakav doktorat spremas ali imas UIC of Chicago ili Loyola university na primjer :) u svakom slucaju sretno prilikom odabira :)
Rob_Atl

#9 Re: Najbolji Grad za Zivot u Americi

Post by Rob_Atl »

Cikago je sila od grada i stvarno mi se dopada , bio sam par puta i rekao sam sam sebi sto me nisu ovamo bacili kad su nas bacali :D .

@Lucky

Nemoj samo Bluemoon, ostalo moze :D . Pa normalno da cu doci samo nemoj mi reci da ce se igrati na bezbol stadionu, nebi trebalo jebemu :twisted: .
Sivka_Planinc

#10 Re: Najbolji Grad za Zivot u Americi

Post by Sivka_Planinc »

Chicago.... 8)
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#11 Re: Najbolji Grad za Zivot u Americi

Post by corolla02 »

Seattle, Portland, Boise su moj izbor...
Samo onda možeš zaboraviti na loko bosance il vacation u BiH
corvus_edin

#12 Re: Najbolji Grad za Zivot u Americi

Post by corvus_edin »

Onako radi interesa (inace zivim u Njemackoj- od 1971.)...u kojem US gradu ima najvise Bosanaca?
klikerusa

#13 Re: Najbolji Grad za Zivot u Americi

Post by klikerusa »

corvus_edin wrote:Onako radi interesa (inace zivim u Njemackoj- od 1971.)...u kojem US gradu ima najvise Bosanaca?
Bosnjaka kazu ima najvise u St. Louisu. Namjerno kazem Bosnjaka jer pripadnici drugih naroda iz Bosne u veoma malom broju kazu da su odatle...Jedan slucaj je kad polazu za drzavljanstvo pa "moraju"

Po mojim procjenama i informacijama koje sam vidio (liste telefonskih brojeva), mislim da Bosnjaka nema vise od 35,000. E sad, kako ko prica sa kaponjama, i zavisno sta mu treba, ta cifra ide i do 70,000
Kleopatra8

#14 Re: Najbolji Grad za Zivot u Americi

Post by Kleopatra8 »

Zanima me kakav je život u Des Moinesu? Naših ljudi ima tamo dosta (oko 25000)
Osim što je preko zime veoma hladno,kakve su druge karakteristike? Da li imaju kakva događanja, noćni život? Da li je jeftinije u odnosu na druge gradove ili možda skuplje? Sve što znate napišite,tj. ako neko zna :-)
klikerusa

#15 Re: Najbolji Grad za Zivot u Americi

Post by klikerusa »

Kleopatra8 wrote:Zanima me kakav je život u Des Moinesu? Naših ljudi ima tamo dosta (oko 25000)
Osim što je preko zime veoma hladno,kakve su druge karakteristike? Da li imaju kakva događanja, noćni život? Da li je jeftinije u odnosu na druge gradove ili možda skuplje? Sve što znate napišite,tj. ako neko zna :-)
Nema nasih 25,000 u Des Moinesu. Mozda negdje izmedju 5 i 7,000. Izmedju ostalih i moj badzo i svastika :)
Veoma fin i tipican midwest grad. Ljeti vrucine i sparine, zimi snijeg, vjetar i hladnoce. Mislim da je dosta fino sto se posla tice jer ima nekoliko velikih kompanija koje dosta rade i ulazu u zajednicu. Sto se nasih stvari tice, imas tu par prodavnica, kafica/restorana, ali nista narocito. Pored toga tu su dvije "nase" i dvije "arapske" dzamije. sto se tice kulturno-zabavnog programa, u Des Moinesu pocesto gostuju "pevaci" jer su skontali da je u Des Moinesu situacija daj sta das pa puno se puno i ne bira. A narod hoce veselo.

Sto se americkih mjesta tice, toga ima, ali sve je dostupno na internetu pa proberi sta te zanima
Drivee

#16 Re: Najbolji Grad za Zivot u Americi

Post by Drivee »

Ha,
XOX100

#17 Re: Najbolji Grad za Zivot u Americi

Post by XOX100 »

Sve i jedan americki grad ima kriminal, kradju, prostituciju.
Sve zavisi u kojem si predjelu grada.
Bosanci, kao i ostali imigranti, vecinom su zaposjeli najlosije dijelove gradova.
Malo su ih popravili, ali to je sve jos uvijek jad i cemer.
Prosjecan grad u BiH je cistiji i ljepsi od bilo kojeg dijela grada u Americi gdje se nalazi BiH populacija.
Nemoj da te zavaraju filmovi.
Nasi emigranti ne zive u Hollywoodu.
sinuhe

#18 Re: Najbolji Grad za Zivot u Americi

Post by sinuhe »

Bosnjaka vjerovatno ima najvise u New Yorku gdje Plavo-Gusinjana ima oko milion, a najvise bosanskih Bosnjaka kazu da eto ima u Saint Louisu.
Šveđanin

#19 Re: Najbolji Grad za Zivot u Americi

Post by Šveđanin »

sinuhe wrote:Bosnjaka vjerovatno ima najvise u New Yorku gdje Plavo-Gusinjana ima oko milion
Molim?
sinuhe

#20 Re: Najbolji Grad za Zivot u Americi

Post by sinuhe »

Tamo su od 60-tih. To ja 'nako da ih ima milion. Svakako da ih je najvise.
BornInHell

#21 Re: Najbolji Grad za Zivot u Americi

Post by BornInHell »

XOX100 wrote:Sve i jedan americki grad ima kriminal, kradju, prostituciju.
Sve zavisi u kojem si predjelu grada.
Bosanci, kao i ostali imigranti, vecinom su zaposjeli najlosije dijelove gradova.
Malo su ih popravili, ali to je sve jos uvijek jad i cemer.
Prosjecan grad u BiH je cistiji i ljepsi od bilo kojeg dijela grada u Americi gdje se nalazi BiH populacija.
Nemoj da te zavaraju filmovi.
Nasi emigranti ne zive u Hollywoodu.
Daj ba nemoj brljezgati eno ti teme najjadnija mjesta u BiH pa tamo prosipaj šuplje

Sent from my iPhone using Tapatalk
doboj71

#22 Re: Najbolji Grad za Zivot u Americi

Post by doboj71 »

Da mi ovaj ne rece ,ne bih znao da zivim u najlosijem dijelu grada . :D
XOX100

#23 Re: Najbolji Grad za Zivot u Americi

Post by XOX100 »

Ja sam realan.
Svidjelo se to vama ili ne.
XOX100

#24 Re: Najbolji Grad za Zivot u Americi

Post by XOX100 »

sinuhe wrote:Tamo su od 60-tih. To ja 'nako da ih ima milion. Svakako da ih je najvise.
Bosnjaci iz Sandzaka su u Queens'u
(i nisu izgubili svoj naglasak i ekavicu poslije toliko vremena tamo)
U Queensu ima svega, od crnaca, indijaca,pakistanaca,itd.
A najmanje bijelaca,
Novi Pazar je ljepsi.sigurniji. ima bolje i zdrastvo i skolstvo
sinuhe

#25 Re: Najbolji Grad za Zivot u Americi

Post by sinuhe »

Plavogusinjani su ijekavci kao Fahro. :D
A sad Brooklyn ili Queens svejedno. Ima ih u Astoriji u Brooklynu prilicno.

PS: Astoria Queens, ne Brooklyn.
Last edited by sinuhe on 22/02/2014 20:57, edited 1 time in total.
Post Reply