Najbolji gitarista u ex-yu
Moderator: _BataZiv_0809
-
Rexi1
#1 Najbolji gitarista u ex-yu
Koji vam na je najdrazi ex yu rock gitarista i zbog cega?
- mbenz
#2 Re: Najbolji gitarista u ex-yu
Meni stari kaze da je Tocak iz grpe SMAK jedan od najboljih gitarista. Postoji prica da ga je jedan provocirao i vezi pjesme "ulazak u harem" koja je cini mi se solaza i da je vise nebi mogao ponovo odsvirati, tocak uzeo gitaru i poceo svitari a ovaj mangupski sta ti je sad to kaze on ovo je izlazak iz harema (naopako mu je odsvir'o)

-
Rexi1
#3 Re: Najbolji gitarista u ex-yu
Cuo sam nesto slicno a Tocak jeste legenda i meni je jedan od najboljih zbog zvuka koju god gitaru u ruke uzme ona isto zvuci,isto volim i Zeleta i Vlatka da slusam imaju prelijepe solaze
-
Nostromo
#4 Re: Najbolji gitarista u ex-yu
Meni je to Brega,,, Elaboracija bi bila duza, ali sve se svodi na majstorluk da odsviras solo od par nota, ali da je svaka nota na perfektnom mjestu, savrseno odsvirana. Ovo pogotovo u sporijim stvarima. Takodjer, rifovi su mu solidni, upecatljivi i pamtljivi.
Ili sam trebao reci Rubisa Racic, da me shredderi ne meze...
- Izmedju CVile i DMalte
#5 Re: Najbolji gitarista u ex-yu
Tocak, nema dalje ! Dobar je i onaj iz Lacnog Franz-a sto je poslije presao u Laibach, Oto Rimele.....Vlatka sam volio dok ne preslusah sve od DiMeole, jbg vidis da je sve isto, cak i aranzmani...od novih snaga mislim da je Hot najbolji, ne samo u regionu vec i sire 
- Better Man
#6 Re: Najbolji gitarista u ex-yu
Vlatko je bog i otac za gitaru na ovim prostorima. Nakon njega je tu neponovljivi Točak. Jedan moj poznanik je imao priliku da sjedi s Vlatkom i Vlatko je tad u širem društvu rekao da ne dozvoljava da mu neko tvrdi da je Brega loš gitarista, jer je on po njemu vrhunski gitarista. Svirao je Vlatko s njim i sigurno zna šta priča,a dovoljno je poslušati dugme iz 70-tih i briljantne gitarističke dionice koje svira Brega. Ima još dosta dobrih gitarista poput Lipovače, Vedrana Božića, Miodraga Bate Kostića, Josipa Bočeka, Dragog Jelića, ali kao što rekoh na početku Vlatko i Točak su najveći. Ono što cijenim kod Vlatka je to da je skroman i da na sve epitete kako je najbolji i kako je vrhunski sluhista on kaže npr. da je daleko od toga da je vrhunski sluhista itd. Još prije rata su tvrdili da bi Vlatko komtono mogao svirati sa Claptonom, Pageom i drugim kraljevima gitare na istom nivou, ako ne i većem njihovu muziku, ali da oni ne bi mogli s njim svirati makedonsku muziku.
-
Rexi1
#7 Re: Najbolji gitarista u ex-yu
Pored toga sto su medju najboljima Tocak,Vlatko i Zele napravili su strasne stvari msm na pjesme i velike karijere barem su obiljezili rock scenu zauvijek na ovim prostorima.
-
bluesjunior
#9 Re: Najbolji gitarista u ex-yu
Bregovic je odlican...ipak mislim da je Vlatko najbolji. Ali brate ima ovih mladih pravo dobrih, Emir Hot, Muris Varajic...Nostromo wrote:Meni je to Brega,,, Elaboracija bi bila duza, ali sve se svodi na majstorluk da odsviras solo od par nota, ali da je svaka nota na perfektnom mjestu, savrseno odsvirana. Ovo pogotovo u sporijim stvarima. Takodjer, rifovi su mu solidni, upecatljivi i pamtljivi.
- ferratilis
#10 Re: Najbolji gitarista u ex-yu
Meni je Točak neprikosnoven, gospodar Stratocastera na ovim prostorima, savršena fuzija Hendrixovog bluza sa balkanskim (mada više srpskim) etno motivima. Stefanovski je isto odličan, on malo više inkorporira jazz i etno, ima puno čistiji zvuk, bolje fraziranje. Ali kad Točak svira, emocija izbija iz svake note, čitav Smak (pogotovo pohvala za Kepu) ima onaj klasični zvuk roka iz 70-ih, bubnjevi nisu prenaglašeni, nema previše efekata, sve je sirovo, sa emocijom, pjesme su slobodnije, duže, stalna promjena tempa, jednstavno ljudi su se 70-ih upuštali u eksperimentisanje bez straha da će ih izdavačka kuća odbiti. Nikad se više neće ponoviti takvo razdoblje u muzici, nažalost.
Meni dvije najdraže njihove pjesme:
Odličan nastup!
Žalim što sam ovo propustio
Meni dvije najdraže njihove pjesme:
Odličan nastup!
Žalim što sam ovo propustio
- ferratilis
#11 Re: Najbolji gitarista u ex-yu
Što se tiče bas gitare, ako ovdje ima neko ko je poklonik, mislim da je rad i djelo Bojana Pečara iz EKV-a možda i ponajbolje od sve ex-yu scene. Po meni je njegov bas dominantan u zvuku EKV-a. Ne znam da je iko drugi koristio slap bass tehniku na našim prostorima u to vrijeme. Znam da je Azra imala basistu koji je na živim nastupima svirao svoje bas linije, baš onako sa energijom, ali Bojan je ipak bolji.
poslušajte samo kad se ukjluči bas, koji groove jbt
ovdje se vidi kakvu tehniku ima:
poslušajte samo kad se ukjluči bas, koji groove jbt
ovdje se vidi kakvu tehniku ima:
-
milojicabrzi
#12 Re: Najbolji gitarista u ex-yu
Za kategoriju "najbolji" tesko je reci jer tu ulogu ima vise faktora.
Slicno kao i kod auta, neki je startan, drugi bolje lezi na cesti, neki je udoban, neki ima veliki prtljaznik, sta je kome bolje, tesko je suditi.
Najbolje bi bilo da gitariste ocijenjuju muzicari ne-gitaristi, jer od gitaristickih ego tripova, mislim da nema gorih u muzickom svijetu
Dobar gitarista nije samo virtuozni tehnicar sa svemirski navjezbanim skalama i solazama u nedogled.
Dobar gitarista treba da ima sve- i tehniku i zvuk i mjeru i slusanje ostatka banda i pracenje dionica i aranzmana, da zna zasvirati a da zna i zasutati kad je trenutak...
Kad sretnem gitaristu koji prati aranzman i zna se vratiti nakon solaze na pravom mjestu u kompoziciju, od srece bih ga izgrlio k'o brata rodjenog
Slicno je i sa ostalim instrumentima.
Disciplinirana sujeta, kljuc je za uspjeh svakog muzicara...ostaviti se ego-tripova, ne paziti samo na pedalu i distorziju, vec slusati sebe i band u cjelini, slusati kolege, osluskivati kako band dise, sve su to finese koje dolaze sa godinama.
Ima gitarist, Ranko Svorcan, radi sada sa Atomskim sklonistem. Za tu vrstu muzike, on je ok, zna voditi rif, ima i solazu, nenametljivu, zanimljive ideje, rjesenja i aranzmane gitarskih dionica... svira u triju, sto je za gitaristu jako zahtjevan posao.
Po meni, on je dobar rock gitarista i nasao se u tom sta svira (poslusati Atomsko S. na gitarijadi Zajecar 2014. pa ce sve biti jasnije o cemu govorim).
Sa takvim gitaristom bih volio raditi.
Razliciti su tipovi gitarista za pojedine bandove, Milan iz EKV, sa svojim clean gitarama i zanimljivim rijesenjima, Zele iz Jagoda, koji je ego trip koji voli ravan bubanj, da on moze solirati i namjestiti frizuru u stilu gdje ste koke evo muzicara
(ne kazem da je on los gitarista, naprotiv), pa do zanimljive produkcije gitare kakvu ima npr. Bolero, sve su to razliciti tipovi i stilovi muzicara.
Najbolji za jednu vrstu muzike, nije najbolji za neku drugu itd.
Slicno kao i kod auta, neki je startan, drugi bolje lezi na cesti, neki je udoban, neki ima veliki prtljaznik, sta je kome bolje, tesko je suditi.
Najbolje bi bilo da gitariste ocijenjuju muzicari ne-gitaristi, jer od gitaristickih ego tripova, mislim da nema gorih u muzickom svijetu
Dobar gitarista nije samo virtuozni tehnicar sa svemirski navjezbanim skalama i solazama u nedogled.
Dobar gitarista treba da ima sve- i tehniku i zvuk i mjeru i slusanje ostatka banda i pracenje dionica i aranzmana, da zna zasvirati a da zna i zasutati kad je trenutak...
Kad sretnem gitaristu koji prati aranzman i zna se vratiti nakon solaze na pravom mjestu u kompoziciju, od srece bih ga izgrlio k'o brata rodjenog
Slicno je i sa ostalim instrumentima.
Disciplinirana sujeta, kljuc je za uspjeh svakog muzicara...ostaviti se ego-tripova, ne paziti samo na pedalu i distorziju, vec slusati sebe i band u cjelini, slusati kolege, osluskivati kako band dise, sve su to finese koje dolaze sa godinama.
Ima gitarist, Ranko Svorcan, radi sada sa Atomskim sklonistem. Za tu vrstu muzike, on je ok, zna voditi rif, ima i solazu, nenametljivu, zanimljive ideje, rjesenja i aranzmane gitarskih dionica... svira u triju, sto je za gitaristu jako zahtjevan posao.
Po meni, on je dobar rock gitarista i nasao se u tom sta svira (poslusati Atomsko S. na gitarijadi Zajecar 2014. pa ce sve biti jasnije o cemu govorim).
Sa takvim gitaristom bih volio raditi.
Razliciti su tipovi gitarista za pojedine bandove, Milan iz EKV, sa svojim clean gitarama i zanimljivim rijesenjima, Zele iz Jagoda, koji je ego trip koji voli ravan bubanj, da on moze solirati i namjestiti frizuru u stilu gdje ste koke evo muzicara
Najbolji za jednu vrstu muzike, nije najbolji za neku drugu itd.
- ultima_palabra
#13 Re: Najbolji gitarista u ex-yu
Gledao Točka prije 3 dana, a Vlatka prije mjesec i po... teško bi bilo odlučiti se 
-
elk
#14 Re: Najbolji gitarista u ex-yu
nema u muzici najbolji, to se ne može nikako izmjeriti i sve je stvar subjektivnog viđenja čovjeka.... neko ima brzinu, neko zvuk, neko emociju, neko dobar pr(poput Lipovače...)...ali eto, ako već moram da kažem onda je za mene RM Točak numero uno!
- Banksy
#15 Re: Najbolji gitarista u ex-yu
Goran Bregović je (bio) odličan gitarist, potcijenjen jer mu gitara nije bila primarni interes pa se nije razvijao u tom pravcu, iako se trudio na prvih par ploča pa bio uvršten u 4 najveća sedamdesetih godina, skupa s Božićem, Bočekom i Batom Kostićem.
https://itunes.apple.com/us/album/kongr ... d383886369
https://www.youtube.com/watch?v=AAFuF1Qqs-k
https://www.youtube.com/watch?v=A5Fwwkpn0NU
https://www.youtube.com/watch?v=1z-DNgDQuyY
https://www.youtube.com/watch?v=Gk9Wyit_u20
https://www.youtube.com/watch?v=kgEN33ZEQoY
https://www.youtube.com/watch?v=iGae6Gt56gY
Poslije te prve faze nastavlja svirati, pomalo šlampavo i nemarno, ali funkcionalno, pa melodiji, rifu i detalju daje prednost nad tehnikom. Na kraju, gitaru sasvim podređuje pjesmi i autorskom radu. Šteta, a možda i nije što dalje nije radio na sebi.
Ukusi su različiti. Meni je, uz Vedrana Božića i donekle Stefanovskog, on najdraži gitarist.
Primjer kako i savršen gitarist ipak, prije svega, mora imati melodiju, i kako sviranje gitare, i bilo kojeg drugog instrumenta, nije trka na 100 m, Stefanovski i Bregović zajedno:
https://www.youtube.com/watch?v=2KtZxGEo0q4
https://itunes.apple.com/us/album/kongr ... d383886369
https://www.youtube.com/watch?v=AAFuF1Qqs-k
https://www.youtube.com/watch?v=A5Fwwkpn0NU
https://www.youtube.com/watch?v=1z-DNgDQuyY
https://www.youtube.com/watch?v=Gk9Wyit_u20
https://www.youtube.com/watch?v=kgEN33ZEQoY
https://www.youtube.com/watch?v=iGae6Gt56gY
Poslije te prve faze nastavlja svirati, pomalo šlampavo i nemarno, ali funkcionalno, pa melodiji, rifu i detalju daje prednost nad tehnikom. Na kraju, gitaru sasvim podređuje pjesmi i autorskom radu. Šteta, a možda i nije što dalje nije radio na sebi.
Ukusi su različiti. Meni je, uz Vedrana Božića i donekle Stefanovskog, on najdraži gitarist.
Primjer kako i savršen gitarist ipak, prije svega, mora imati melodiju, i kako sviranje gitare, i bilo kojeg drugog instrumenta, nije trka na 100 m, Stefanovski i Bregović zajedno:
https://www.youtube.com/watch?v=2KtZxGEo0q4
- ultima_palabra
#16 Re: Najbolji gitarista u ex-yu
Ma i ta gitaristička faza mu je bila kopija, kao i sve ostalo... Jimmy Page, Jeff Beck, Peter Green itd...
Smak je ovu pjesmu znakovitog naziva posvetio Bregi i Bijelom Dugmetu
Smak je ovu pjesmu znakovitog naziva posvetio Bregi i Bijelom Dugmetu
- Banksy
#17 Re: Najbolji gitarista u ex-yu
Bio na Ušću? Čestitam.
Dobro, svi su kopirali sve, kad je Bregović uveo etno, njegovim putem su krenuli i drugi, i Vlatko i Točak, a i to je negdje neko prije njih.
Meni je Bregović odličan, ne volim trkače, zato su mi on, Božić i Bodo vrh, i Vlatko je najbolji u onim pjesmama gdje ima duše, gdje nema, liči na Lipovaču, i Clapton je ta vrsta, pomalo nespretan i šlampav, ali uvijek prepoznatljiv, kao i Bregović (nekad) ...
Domaći zadatak
Točak mi je uvijek bio onako, provincijski, pomalo trkač, pomalo duše, ponekad ... Sad će radosni skočit' ...
Dobro, svi su kopirali sve, kad je Bregović uveo etno, njegovim putem su krenuli i drugi, i Vlatko i Točak, a i to je negdje neko prije njih.
Meni je Bregović odličan, ne volim trkače, zato su mi on, Božić i Bodo vrh, i Vlatko je najbolji u onim pjesmama gdje ima duše, gdje nema, liči na Lipovaču, i Clapton je ta vrsta, pomalo nespretan i šlampav, ali uvijek prepoznatljiv, kao i Bregović (nekad) ...
Domaći zadatak
Točak mi je uvijek bio onako, provincijski, pomalo trkač, pomalo duše, ponekad ... Sad će radosni skočit' ...
-
milojicabrzi
#18 Re: Najbolji gitarista u ex-yu
Tocak jest shvatio u cemu je bit gitare, svirao i svira bez efekata, sto bi rekao Vlatko "Stratokaster direktno u Marshall"
Obojica su "gitaristicki - gitaristi", puno sola, duge solaze, itd.
Meni je ok kada gitarista neobicnim aranzmanima, zvukom i bravurama, pravi svoj stil.
Dragan Knezevic nekadasnji gitarista iz novosadskog Obojenog Programa, je bio jako dobar na tom polju, zanimljive i neobicne gitare.
Svako od velikih gitarista je imao svoje vidjenje instrumenta i njegove "zvucne slike" od Bregovica, pa do Stulica i ovih virtuoza tipa Vlatka i R.M. Tocka.
Tocak osim gitare, ima i izrazenu pravoslavno-asketsku crtu shvatanja zivota, ponasanja i djelovanja u muzici i zivotu...
By the way, mislim da su i Tocak i Vlatko prije Bregovica koristili etno, u njegovom pravom melodijskom obliku
Obojica su "gitaristicki - gitaristi", puno sola, duge solaze, itd.
Meni je ok kada gitarista neobicnim aranzmanima, zvukom i bravurama, pravi svoj stil.
Dragan Knezevic nekadasnji gitarista iz novosadskog Obojenog Programa, je bio jako dobar na tom polju, zanimljive i neobicne gitare.
Svako od velikih gitarista je imao svoje vidjenje instrumenta i njegove "zvucne slike" od Bregovica, pa do Stulica i ovih virtuoza tipa Vlatka i R.M. Tocka.
Tocak osim gitare, ima i izrazenu pravoslavno-asketsku crtu shvatanja zivota, ponasanja i djelovanja u muzici i zivotu...
By the way, mislim da su i Tocak i Vlatko prije Bregovica koristili etno, u njegovom pravom melodijskom obliku
- zg1911
#19 Re: Najbolji gitarista u ex-yu
i da niko nije spomenuo antona iz partibrejkersa? blasfemija... ako vam je do tehniciranja slusajte petrita cekua, otherwise nema do antona.
- Dr Kova
#20 Re: Najbolji gitarista u ex-yu
Miroslav Tadić za kojeg je svojevremeno i Vlatko rekao da je bolji njega,
Vlatko Stefanovski koji je u svom stilu nenadyebiv.. Jednom prilikom je Dave Murray iz Maidena dobio nagradu za najboljeg gitaristu Europe i rekao je da je neko na Balkanu bolji od njega (tu je mislio na Vlatka)
i Muris Varajić, koji iako je dosta mlađi, jednostavno je genije.
Ne nužno ovim redoslijedom, ali meni su ova trojica najbolji.
Brk iz Valjka je isto odličan gitarista..
Tu je i Hot, ali mi je on nekako divlji shreder... Muris mi je prefinjenjiji i mnogo bolji za slušati.
Vlatko Stefanovski koji je u svom stilu nenadyebiv.. Jednom prilikom je Dave Murray iz Maidena dobio nagradu za najboljeg gitaristu Europe i rekao je da je neko na Balkanu bolji od njega (tu je mislio na Vlatka)
i Muris Varajić, koji iako je dosta mlađi, jednostavno je genije.
Ne nužno ovim redoslijedom, ali meni su ova trojica najbolji.
Brk iz Valjka je isto odličan gitarista..
Tu je i Hot, ali mi je on nekako divlji shreder... Muris mi je prefinjenjiji i mnogo bolji za slušati.
- Edin H.
#21 Re: Najbolji gitarista u ex-yu
Pava kresno La Toju Dzekson kad su svirali na onom festivalu u Turskoj, i sad se postavlja pitanje ko je najbolji. 
- stakasa
#22 Re: Najbolji gitarista u ex-yu
Edin H. wrote:Pava kresno La Toju Dzekson kad su svirali na onom festivalu u Turskoj, i sad se postavlja pitanje ko je najbolji.
Sta je s tim covjekom, niko da ga spomene
- Edin H.
#23 Re: Najbolji gitarista u ex-yu
U Kanadi je, znas da je ozenio onu djevojku sto joj je babo drzao kafanu na Ibarskoj magistrali.stakasa wrote:Edin H. wrote:Pava kresno La Toju Dzekson kad su svirali na onom festivalu u Turskoj, i sad se postavlja pitanje ko je najbolji.![]()
Muntali su ga da dodje u Zagreb kada su snimali film o Orkestru, ali odbio, kaze ne moze dobiti slobodno s posla i nema ko da cuva dijete.
Gigant ko i Johny
- stakasa
#24 Re: Najbolji gitarista u ex-yu
Nisam znao za La Toju. Vazda je glumio frajera. Sjecam se jednog intervjua, mozda i prvog intervjua Plavog Orkestra, gdje je odma u startu izjavio kako je u srednjoj kresno profesoricu engleskogEdin H. wrote:U Kanadi je, znas da je ozenio onu djevojku sto joj je babo drzao kafanu na Ibarskoj magistrali.stakasa wrote:Edin H. wrote:Pava kresno La Toju Dzekson kad su svirali na onom festivalu u Turskoj, i sad se postavlja pitanje ko je najbolji.![]()
Muntali su ga da dodje u Zagreb kada su snimali film o Orkestru, ali odbio, kaze ne moze dobiti slobodno s posla i nema ko da cuva dijete.
Gigant ko i Johny
- Edin H.
#25 Re: Najbolji gitarista u ex-yu
E za to nisam cuo.stakasa wrote: Nisam znao za La Toju. Vazda je glumio frajera. Sjecam se jednog intervjua, mozda i prvog intervjua Plavog Orkestra, gdje je odma u startu izjavio kako je u srednjoj kresno profesoricu engleskog