haj nek mi neko ovo pojasni.
u dizela sa 15.8:1 kompresijom da motor razvija preko 170 ks. kako?
Toyota: Dizel motori treće generacije
Toyota je predstavila dva nova dizelska D-4D motora snage 148 KS i 175 KS. Riječ je o dvije verzije 2.2-litarskog, četvero-cilindričnog motora.
Prvi, slabiji, trebao bi se odmah početi ugrađivati u sve karoserijske verzije Avensisa. Avensis sa ugrađenim D-4D motorom snage 148 KS, na Evropskom tržištu bi se trebao pojaviti 1. juna, dok bi jači motor trebao stići 2006. godine u modelu RAV4, a u budućnosti i u modelima Lexusa.
Novi 2.2-litarski D-4D motori su vrlo lagani, izliveni od aluminija sa pokretnim dijelovima od čelika za osiguravanje veće dugotrajnosti.
Za verziju od 148 KS omjer kompresije je smanjen na relativno niskih 16.8:1 što je rezultovalo smanjenjem buke i vibracija, pa motor radi mirnije i manje se haba.
Drugi motor (175 KS) ima još niži odnos kompresije 15.8:1, što je kod dizelskih motora najniži odnos na svijetu. Motor koristi piezoelektrične brizgaljke goriva koje su dvostruko brže od konvencionalnih, a omogućavaju pet ubrizgavanja tokom jednog takta motora. Jedinstvenost motora je i u smještaju brizgaljki, te u tehnologiji koja izgara čestice čađi prije re-cirkulisanja ispušnih plinova.
najbolji dizel???
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
The_Flyer2002
-
nineac
Pa vjerovatno su trenutno najnapredniji 4-cilindarski diesel motori.
Sam si objasnio kako je postignuta snaga, piezzo brizgaljkama, te ultra mofdernim turbo punjačem.
Kod 6-cilndarskih motora dobro će se namučit neko da stigne BMW, dok je Audi očito preuzeo primat kod V8 diesela.
Sam si objasnio kako je postignuta snaga, piezzo brizgaljkama, te ultra mofdernim turbo punjačem.
Kod 6-cilndarskih motora dobro će se namučit neko da stigne BMW, dok je Audi očito preuzeo primat kod V8 diesela.
- Kareem Abdul-Jabbar
Ma, nije problem u snazi, nego u kompresiji
..... 
da znas, The_Flyer2002 , da bih voliJo da ti objasnim
:D, ali het nemrem
, ali i mene zanima...
:lol:
-
The_Flyer2002
sta mene najvise cudi je to sto su spustili kompresiju i dobili toliko konja. uzmi TDi i on ima kopresiju od oko 19.x:1. Automobili (dragsteri) koji idu na ethanol ili sl imaju ovu kopresiju od 15.x :1.LeKo wrote:Hmmm, pa sad da je snaga zacudjujuca i nije bas, kazes dvije verzije 148 i 175 KS iz 2,2L, npr VW TDI 140 i 170 KS iz 2,0L, ili BMW 2,0 163 KS ......sve je to tu negdje.
nesto kontam. ako su smanjili kompresiju na dizelu da bi dobili ovu snagu onda su morali povecati pritisak na turbini.
hm... sad kad ovo vidim onda ovo ima i + i - . kao prvo jedan VELIKI + je to sto motor se manje haba jer je manja kompresija ali onda sljedi VELIKI - jer se turbo vrti jace i pravi veci pritisak sto dovodi do smanjenja zivota turbine.
ma japanci su oni. smislit ce oni vec nesto.
-
RPM
svemu tome najvise doprinosi novi Common Rail Fuel Injection System koji u sebi "stornira" gorivo poslje nabijanja pritiska pumpom sto omogucava stabilan pritisak ubrizgavanja koji je konstantan cak i kod malog broja obrtaja i malih brzina, dakle nema uticaja RPM-a i opterecenja samog vozila ... 
-
The_Flyer2002
STORNIRA???