Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
hahhahha, uzas. mogle bi se ovdje stavit kojekakve sehabovicke i basicke itd. da ne trosim prste. al je strasno zalosno to sto mi nemamo kvalitetne spisateljice. pa niti jedne. evo, i ovdje su nabrojani samo muskarci. pitam se jel to ima veze sa patrijarhalnom sredinom. kad se i pojavi neka 'pjesnikinja' il nesto slicno, njene je kolege uglavnom zele pojebat. i cak se usudjuju da je savjetuju iz pozicije znalaca. sve je to uzasno zatrovano i za povracat. uzdrzat cu se od navodjenja imena. bljak!
medulla wrote:hahhahha, uzas. mogle bi se ovdje stavit kojekakve sehabovicke i basicke itd. da ne trosim prste. al je strasno zalosno to sto mi nemamo kvalitetne spisateljice. pa niti jedne. evo, i ovdje su nabrojani samo muskarci. pitam se jel to ima veze sa patrijarhalnom sredinom. kad se i pojavi neka 'pjesnikinja' il nesto slicno, njene je kolege uglavnom zele pojebat. i cak se usudjuju da je savjetuju iz pozicije znalaca. sve je to uzasno zatrovano i za povracat. uzdrzat cu se od navodjenja imena. bljak!
Pa ne znam koliko si u toku, Medulla, ali su se nase "pjesnikinje" i spisateljice (ne generalizujem, ali vecina onih koje igrom slucaja znam) probile do svoje pozicije preko kreveta. Ruzno je to reci, ali je uglavnom tako. Uzroci su mahom ti koje si navela - patrijarhalno poimanje. Cak i u umjetnickim krugovima. Ako ne sa knjizevnim kriticarima i slicnim sortama, onda sa pjesnicima i piscima. Faruk Sehic je najbolji primjer za to.
black wrote:e dobro vas je vratite se temi, jer ovo ce se pretvoriti u temu o mladoj i "perspektivnoj spis(k)ateljici"
Gdje je ovaj sto je postavio temu. Nek mijenja naziv. Anketu mozemo preobliciti u Koji je Anilin decko bio najnacitaniji? Black, i ovo su opservacije vezane za temu. Pricamo o mladim nadama nase knjizevnosti. Doduse, malo vise "juicy", ali neka.
Niko više ne spominje ponuđene autore... Hoćemo li saznati na kraju forumskog maratona ko je najbolji bh. pisac mlađe generacije? smije li se dvaput glasati?
medulla wrote:hahhahha, uzas. mogle bi se ovdje stavit kojekakve sehabovicke i basicke itd. da ne trosim prste. al je strasno zalosno to sto mi nemamo kvalitetne spisateljice. pa niti jedne. evo, i ovdje su nabrojani samo muskarci. pitam se jel to ima veze sa patrijarhalnom sredinom. kad se i pojavi neka 'pjesnikinja' il nesto slicno, njene je kolege uglavnom zele pojebat. i cak se usudjuju da je savjetuju iz pozicije znalaca. sve je to uzasno zatrovano i za povracat. uzdrzat cu se od navodjenja imena. bljak!
Pa ne znam koliko si u toku, Medulla, ali su se nase "pjesnikinje" i spisateljice (ne generalizujem, ali vecina onih koje igrom slucaja znam) probile do svoje pozicije preko kreveta. Ruzno je to reci, ali je uglavnom tako. Uzroci su mahom ti koje si navela - patrijarhalno poimanje. Cak i u umjetnickim krugovima. Ako ne sa knjizevnim kriticarima i slicnim sortama, onda sa pjesnicima i piscima. Faruk Sehic je najbolji primjer za to.
patrijarhalno da, i ne samo trenutno poimanje vec i naslijedje. jeste li se ikad upitale zbog cega su zene stidljivije, pa i onih koje zaista odlicno pisu (nebitno da li bolje ili losije od muskaraca) u nasoj javnosti ima neuporedivo malo? Lamija Begagic je tek nedavno objavila zbirku prica 'Godisnjica mature' iako se u periodici pojavljuje prilicno dugo. kvalitetnih zena ima malo i u drugim granama covjekovog djelovanja, dok ih zapravo u prirodi ima vise od muskaraca.
no da ne sirim temu pricom o rodu i feminizmu.
u BiH objavljuje nekoliko jako dobrih knjizevnica. Fadilu Nuru Haver i zbirku 'Kad umrem da se smijem' sam vec spomenuo, nisam spomenuo Ceciliju Toskic cija me je zbirka prica 'Pa da krenem ispocetka' odusevila.