NAJBOLJI ARHITEKTA U SARAJEVU? Zec vs Vuk

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Chisum

#76 Re: NAJBOLJI ARHITEKTA U SARAJEVU? Zec vs Vuk

Post by Chisum »

breuer wrote:Zec je definitivno bolji od Gološa, ali ima tu još sigurno dosta imena!
Mislis, bolje dzoni? :-D

Ne znam.... moram reci da mi se sva ova nova plejada carsijsko/rezimskih arhitekata poprilicno zgadila u ovom postratnom periodu, ali ako bih birao ozmedju njih dvojice (mada ovdje postoje ljudi koji imaju daleko sire poglede, ciji obrazi su daleko cistiji od ovih raznih dzonera, ali ih niko ne jebe 2% jer nisu "dio tala")... onda je Golos definitivno ispred Zeca (bolje mu stoji nego Vuk, definitivno)... od nastupa, stava, pa nadalje... Koliko god da se pribojavam i ne znam sta ce on koga da nauci, kada za koju godinu postane prof, Golos je ipak - kazem, ako ga poredim sa Zacom - gospodin, a Vuk, opet, a poznajem mnogo duze od Seje, i kao covjeka i kao arhitektu - bio i ostao - moram reci - piljar.

Ne kazem da Zec nije znao da ubode (i podzoniti nije lako - pogotovo danas kada je toliko toga vec receno), nekoliko stvari koje je radio su mi se svidjele, ali je pao u zamku u koju mnogi arhitekti upadnu i poceo se ponavljati, pa je nakon odredjenog vremena sve licilo jedno na drugo, te si mogao naci i u cevabdzinici, u kafani, u stambenoj kuci - i sve bi se cinilo isto.

Dalje...

Vidim i neku listu "arhitekata-zvijezda", pa ne znam da li ljudi stvarno zaboravljaju ili zaista NE znaju, a znam da ovo nije tema, ali posto se na ovom forumu rijetko pise o tome, onda moze i ovdje...

Elem, o profesionalnoj etici sarajevskih "najvecih" moze se mnogo govoriti... Isti taj Zec u novima da intervju na dvije stranice, pun lekcija i osuda bespravne gradnje, rak rane Sarajeva - pri tome i ne trepne - a samom su mu se izvodili objekti koji niti jedne jedine dozvole nisu imali, ciji su vlasnici rukama i nogama kopali ne bi li zaobisli zakonske procedure... :) Da se razumijemo, ni Golos tu nema pravo rijeci... Al-Shiddi je jos jedan primjer silovanja ovog nesretnog grada, pa ce, nakon sto siledjijski uguraju onaj mastodont tamo gdje izgleda da je pao s neba, morati mijenjati citav regulacioni plan...

Da se lista sarajevskih pobjegulja ne zaustavi na Zecu...
... o bezveznjaku tipa Igora Grozdanica, te njegovoj Sanji Galic, necu puno trositi rijeci, samo cu se sjetiti ljubavnog trougla sa onom SDA slinom Saidom Jamakovicem, njegovog silovanja grada i mlacenja pilava...

O Mladenu Gvozdenu... :-D Ne znam da li se raja sjeca, ali nakon njegove velicanstvene Papagajke, prije rata su sarajevske novine objavile da je u toku formiranje grupe kojoj je cilj zastita grada od Gvozdena... Eto kako su stvari postale ozbiljne...

Sto se Hadrovica tice, a vidim pominju i njega... dovoljno je pogledati ono ruglo na rasksnici na Mejtasu, pa vidjeti ko je bio, po SDA liniji, naravno, drzan kao dekan Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu... Ludilo... :)

To sto su ovi gore pomenuti danas postai broj jedan raznim "ugostiteljima", mesarima i sarajevskoj pseudoeliti koja nema ni trunku kritickog misljenja i stava - jer nema znanja - vise govori o onima koji njihove usluge traze. Otud valjda i taj popularni nakaradni, pseudobosanski stil kojim ih filuju ove razne "zvijezde", prodajuci im muda za bubrege.

Kada se privilegovanom polozaju rezimskih arhitekata doda nepostojanje prave elite, te beskonacno neznanje i nedostatak kritickog misljenja kao korektiva, onda su, pored svih ostalih posasti koje ovo stanje nosi, i urbicid i silovanje grada zagarantovani.
Dovoljno je otvoriti teme o raznim tvist tauerima, Al-Shidju, kurcima, palcima, pa vidjeti da ovdje jos uvijek pali onaj stari fazon na koji su fatali indijance... samo neka svjetluca - mora da valja, da ga jebes...

P.S. Znam da nije direktno vezano za temu, ali, rekoh, rijetko kada se na forumu povede prica o ovome, pa mi je sjelo k'o budali samar.
Last edited by Chisum on 07/09/2011 04:06, edited 3 times in total.
poznanik

#77 Re: NAJBOLJI ARHITEKTA U SARAJEVU? Zec vs Vuk

Post by poznanik »

Ko je autor ovog veličanstvenog i umjetničkog, betonskog remek-djela :lol:

Image
Chisum

#78 Re: NAJBOLJI ARHITEKTA U SARAJEVU? Zec vs Vuk

Post by Chisum »

Golos. A izvedba Argentaria.

Ovdje je pomjesano sve sto se moglo mijesati.... od Zahe, preko Holandjana, pa do Libeskinda i picki materina...

Elem, jos jedna rana Sarajeva.

Sejo Golos je bio perspektian mladi arhitekt, ali se, postajuci sve vise jedan od vodecih rezimskih arhitekata, danas vec potpuno isprofanisao...
Last edited by Chisum on 07/09/2011 02:01, edited 2 times in total.
poznanik

#79 Re: NAJBOLJI ARHITEKTA U SARAJEVU? Zec vs Vuk

Post by poznanik »

Chisum wrote:Golos. A izvedba Argentarija.
Izgrađen je kao da je na najtrusnijem dijelu planete :D Pa ni mostovi u svojoj zapremini u odnosu na konstrukciju nemaju više sadržaja betona kao što ga ima ovaj bunker :D

Žali bože onakvog prostora :(
breuer

#80 Re: NAJBOLJI ARHITEKTA U SARAJEVU? Zec vs Vuk

Post by breuer »

hohoho @chisum - ipak mislim da si suviše daleko otišao :)

jamakovićev i 'žene mu u njega' prijeratni poštin toranj kod stanice je odličan projekat ;) - dokaz koliko 'vrijeme' tvori umjetnika/arhitektu ;)

gvozden je po meni izgrađen umjetnik bio kad je radio bilo šta po sarajevu ( papagajka, oslobođenje, stambene na m.d., penzioneri ) e sad mi je više onaj troglodit garibija devastirao lijevu obalu onom džamijom prekoputa paviljona nego papagajka jer je p. uradjena stilski korektno unutar teorije postmodernizma i sama cinjenica da nismo kosmopolite kolikima se predstavljamo tvori ovaj 'negativno zavjerenički' stav o njoj! ( ne kazem da je p. isto što i centar pompidou naravno al'... )...

(pr)dekan Hadrović :lol: :lol: - džamija na Ć vili, Jam Jan mejtaš, džamija Kobilja glOva - jednostavno čovjeku oduzeti sve akademske titule i spaliti ih na javnom mjestu :x

Ćema - uporediti onu stambenu uglovnicu u Mostaru prije rata i ovo sad - tuga golema :(

Gološ je po mom mišljenju odličan na mjestu koje predstavlja - sin režima i sinčić big mama-e :) neka, mnogo bi gubili bez njega, ali istočna fasada Evrope :x alShiddi u kontekstu naseg drustva ocrniti na prvu je malo preambiciozno iz razloga kojeg si i naveo :( mi smo mlado i neizgradjeno drustvo.....

Zec je po mom mišljenju jedini na tragu stila od relativno mlađih arh. ko nas - turski kul. centar :thumbup:

ima i pravo mladih likova, osvajali prilicno dobre pozicije na konkursima nedavno - Memorijalni centar Potočari, Most kod akademije, Trg sevdaha, Trimo Urban Clash i sl. :bih:

ako mi mozes pomoci za izvore turskog kulturnog centra i koji su moguci objekti koji su uticali na formiranje istog bio bih zahvalan, pošto spominješ kopiranje kod zeca :) i da! volio bih kad bi se rasprava nastavila :) pozdrav...

odoh crtat' :D
Wind

#81 Re: NAJBOLJI ARHITEKTA U SARAJEVU? Zec vs Vuk

Post by Wind »

Ah, napokon na forumu korektno-strucna rasprava iz koje se moze nesto nauciti.... :thumbup:
SPQR.SA

#82 Re: NAJBOLJI ARHITEKTA U SARAJEVU? Zec vs Vuk

Post by SPQR.SA »

nisam iz struke, ali ovako kao obicnom promatracu, golosev bosmal i sada al-shidi, su u totalnom neskladu sa okolinom
poznanik

#83 Re: NAJBOLJI ARHITEKTA U SARAJEVU? Zec vs Vuk

Post by poznanik »

Ko potpisuje ideju ove stambene zgrade u Halilbašića ulici na Kovačima?

Image Image
Alhemicarkaa

#84 Re: NAJBOLJI ARHITEKTA U SARAJEVU? Zec vs Vuk

Post by Alhemicarkaa »

Pošto primjećujem najezdu arhitekata na ovom topiku, imam jedno pitanje. Imam kuću, na parceli 8x8, kuća je na lakat, ima malo dvorište (cca 2x2), na sprat je i u ruševnom je stanju. Potrebna joj je rekonstrukcija, ali da ostane u tim gabaritima i da se iskoristi potkrovlje (u bosanskom stilu je kuća). Da bi dobila dozvolu za rekonstrukciju potreba je idejni projekat ili nacrt, u opštini su mi rekli da ne mora biti neka firma, može i neko sa SSS to napraviti. Ja imam ideju kako to treba izgledati, samo da neko stručan to prenese na papir. Ko bi to mogao uraditi i za koliko para? :D
ins

#85 Re: NAJBOLJI ARHITEKTA U SARAJEVU? Zec vs Vuk

Post by ins »

Po meni, odskacu Argentarija (nemaju nikako web :-) :-) :-) ) i Grozdanici (nije azuriran web site godinama :-) ), a ovi iz Normal su mi za sada najdrazi www.normal.ba
Chisum

#86 Re: NAJBOLJI ARHITEKTA U SARAJEVU? Zec vs Vuk

Post by Chisum »

breuer wrote:hohoho @chisum - ipak mislim da si suviše daleko otišao :)

jamakovićev i 'žene mu u njega' prijeratni poštin toranj kod stanice je odličan projekat ;) - dokaz koliko 'vrijeme' tvori umjetnika/arhitektu ;)

gvozden je po meni izgrađen umjetnik bio kad je radio bilo šta po sarajevu ( papagajka, oslobođenje, stambene na m.d., penzioneri ) e sad mi je više onaj troglodit garibija devastirao lijevu obalu onom džamijom prekoputa paviljona nego papagajka jer je p. uradjena stilski korektno unutar teorije postmodernizma i sama cinjenica da nismo kosmopolite kolikima se predstavljamo tvori ovaj 'negativno zavjerenički' stav o njoj! ( ne kazem da je p. isto što i centar pompidou naravno al'... )...

(pr)dekan Hadrović :lol: :lol: - džamija na Ć vili, Jam Jan mejtaš, džamija Kobilja glOva - jednostavno čovjeku oduzeti sve akademske titule i spaliti ih na javnom mjestu :x

Ćema - uporediti onu stambenu uglovnicu u Mostaru prije rata i ovo sad - tuga golema :(

Gološ je po mom mišljenju odličan na mjestu koje predstavlja - sin režima i sinčić big mama-e :) neka, mnogo bi gubili bez njega, ali istočna fasada Evrope :x alShiddi u kontekstu naseg drustva ocrniti na prvu je malo preambiciozno iz razloga kojeg si i naveo :( mi smo mlado i neizgradjeno drustvo.....

Zec je po mom mišljenju jedini na tragu stila od relativno mlađih arh. ko nas - turski kul. centar :thumbup:

ima i pravo mladih likova, osvajali prilicno dobre pozicije na konkursima nedavno - Memorijalni centar Potočari, Most kod akademije, Trg sevdaha, Trimo Urban Clash i sl. :bih:

ako mi mozes pomoci za izvore turskog kulturnog centra i koji su moguci objekti koji su uticali na formiranje istog bio bih zahvalan, pošto spominješ kopiranje kod zeca :) i da! volio bih kad bi se rasprava nastavila :) pozdrav...

odoh crtat' :D

Evo, hajde, neka se nadje nekoliko postova, pa da zaista porazgovaramo o gradu sa stanovista arhitekture i urbanizma - da ne ostane sve u pohvalama bez pokrica.

Mislim da nisam uopste daleko otisao... Sta vise - i rukama i nogama se bartgam da me ne ponese "pjesma", pa da pocnem da pricam o svoj ovoj prljavstini koja se nakupila u gradu... radi svojih zivaca i svog vremena, drzim rucnu i "divim" se sta se sve ljudima u Sarajevu prodaje pod arhitekturu. Al' eto, hajde da pricamo, posto mi je pun kurac tema na kojima se o arhitekturi govori jezikom zvanim "ovo je praaaaafo dobro... ma samo nek se gradi, Alise mi"...

____________ (zipa ovih linija)

Sto se tice stetocine (dva u jednom) Jamakovica i, kako ti rece, "zene mu u njega" (mada, znajuci Sefku, ovaj me duo podsjeca na Tanju I Stjepana Rosa... koliko god se Tanja i Sefka potpisivali, zna se ko tu radi i cije su ideje), prije bih rekao da je postin toranj, koji zaista jeste dobar projekat - koliko se sjecam i nagradjen (njegov najbolji, to stoji) - dokaz ne " koliko 'vrijeme' tvori umjetnika/arhitektu" kao sto ti napisa, nego - kako arhitekta koji ne radi na sebi vrlo lako propada. :)

Uzmimo primjer... Vistafon.. ako se onon papku Hadrovicu trebaju oduzeti sve akademske titule, sto se potpuno slazem, onda Jamakovic za ovo ruglo ne zasluzuje nista manje javno spaljivanje... Covjek je napravio halu koja nije ni za sporta - jer nema visinu, ni za koncerte - jer joj je akustika NULA, pa je nakon toga od svega ostao jedan usrani, prljavi buvljak... Onda, ovako sto mi padne na pamet, ono skrnavljenje vizure - kada se posmatra akademija i ona njegova zgradurina iza (o visokom prizemlju u zgradi s poslovnicama - da ne govorim...... :) )

Tako da, i te kako - arhitekti koji ne rade na sebi, iz ovih ili onih razloga, na kraju se spominju samo u psovkama.

Sto se Gvozdena tice i njegove postmoderne, ili, ako mene pitas - "postmoderne"... :)

Ja u Sarajevu nisam ocekivao jednog Gravesa, ali ako nam je ono dodir postmoderne, onda bolje da se nismo ni dirali.... :) Jedno je postmodernu citati kao gomilu citata, sto ona zaista i jeste, a drugo je te citate traziti tamo gdje ih nema... To je, po meni, inace najveci problem postmoderne - nakon sto se pljunulo na krutu jednolicnost i formalizam, svakakva su se sranja mogla zvati postmodernom, od ispraznog kica pa do nesuvislih intervencija, koje ce kasnije voditi jednom novom formalizmu... :)

To sto na Papagajki covjek nalazi par tih citata o kojima govorimo - onaj (zaklonjeni) satro-katedralni-satro-portal, i one nadjidjane dvije tri kupole bez jasne poruke - to ne moze oprati onaj mrak unutrasnjeg "dvorista" i galerija, mracne ulaze itd... (Dzamija preko puta paviljona jeste dno-dna, tu se slazem, ali nije joj se bilo tesko uklopiti u vec unisten pejzaz).

Sto se tice penzionera.... samo se sjetim onih kuceraka u pozadini, koje, uz sve - jos osudjene na one njegove boje, podsjecaju na obdaniste, na igraonice pa da se zapitam - da li se neko zaista zajebavao sa populacijom koja zivi svoje zadnje dane... :) O lokaciji da ne govorim... Objekat te vrste, naseljen tom populacijom, koja trazi mir i tijela i duse, natakariti kraj GLAVNE DZADE, s pogledom na bucnu i prasnjavu rijeku automobila... Ako tu postoji i gram humanizma i osjecaja za prostor i grad, onda :-) .... Ali, da ne zadjemo previse u problem urbanog planiranja - ili bolje reci, potpuni nedostatak znanja o istom, koji je ovom gradu donio toliko zla, da nema boga da se to ispravi.

Sto se tice lokacije Marijin Dvor onog njegovog stanovanja - OPET lokacije - zanemarena svaka logika urbanog planiranja, a toliko je price o tome bilo, toliko se o toj lokaciji pricalo decenijama... Ko bi tamo, gdje su svi ocekivali neki jebeni "city", natakario onu vrstu stanovanja??? :)

Mozda Mladen Gvozden, Strausov ucenik, koji je od Strausa naslijedio beskrajnu drskost, zamutio je u one svoje uzasne boje, okrenuo suprugu na fontele (dok je jos vedrila i oblacila po opstinskim "urbanizmima") - i zavrsio posao....

Ukusi jesu razliciti, a ja i nisam ljubitelj postmoderne, ali da se u ovom slucaju radi o umjetnosti - ne bih rekao... Kakav je to arhitekt-umjetnik, koji je u svadji sa prostorom, sa lokacijom, koji ne razumije i ne osjeca grad? :)

Sto se Ceme tice... ja vise uopste ne pratim tog covjeka... oni Roboti i cuda ne samo da mi ne zapadaju za oko, nego, da mi ga ti ne pomenu, ne bih ga se ni dotakao.

Opet nazad na Seju Golosa... Seju zvanog - manje od ostalih zala.

Dobro si se sjetio... :D big mama :D i muzicka zelja - jailhouse rock (ili bolje reci - Ma Barker :D ).... Opet kazem, ja vjerujem da on ipak ima znanje, ali ga ne koristi na pravi nacin. Olako je postao jedan od onih kojem ce se, jednog lijepog dana, kada se ovim gradom konacno budu bavili urbanisti, a ne samo zanatlije, sjetiti najblizih radi onog mastodonta na Marijin Dvoru.

Ja mu zaista jesam dao mnogo kredita - bio bih sretan kada bi, u moru ovih rezimskih glodara, neznalica, ili bezveznjaka (tipa Grozdanica) - izabrali njega, ali moram da priznam da bih se slijedeci put zapitao da li sam bio u pravu ili ne.

------------ (idemo sad malo ove)

Zec... Piljar u mnogim stvarima, pokvarena ploca u drugim, ali - ja odmah i rekoh, i dzonjenje je umjetnost, a uz sve i dodah da postoje odredjeni objekti koji mi se svidjaju.... Golf klub, onaj objekat na Bjelasnici itd... a evo ti si se sjetio i Turskog kulturnog centra, a ako pitas koga je tu dzonio, sto se tice enterijera, evo kviz pitanja za tebe... mimo onih iskoraka, kao sto je ona "avionska" sala itd, na koga te podsjecaju one jasne ciste lijepe linije, oni bijeli zidovi uz smijeran, diskretan prizvuk tamnih drvenih elemenata? :-D

--------------------

Sto se tice mladih, slazem se. Nadam se da kada kazes most kod akademije, mislis na onaj Drndin projekat, koji je bio dobar i interesantnan, te jos par jako dobrih projekata koji su potisnuti ovim sranjem koje ce biti izvedeno, koje ce skrnaviti portal akademije, koja se vec gusi u raznim "Saidima" koji nicu okolo...
A slazem se i u slucaju "Trga" sevdaha... fina ideja, mladi i pametni na djelu (trg sam stavio pod navodnike, jer je, izgleda, samo Hamidovic u svemu tome vidio trg, ali nema veze :-D )

P.S. Naravno, ima ovaj grad jos mnogo stetocina, ali i mnogo onih koji su mu podarili lijepa zdanja, koja danas lagano nestaju, sto pod novim maskama, sto ugusena odurnim zgradurinama koje nicu iz dana u dan, dok stado bleji i vice

Ma 'ta ti je... Samo neka se gradi, Midhete mi...

Ima tu jos mnogo da se pise.... :) Steta sto tema nema neki drugi naslov, jer je prica odavno presisala uvodni post.
zijancer

#87 Re: NAJBOLJI ARHITEKTA U SARAJEVU? Zec vs Vuk

Post by zijancer »

Chisum wrote:Golos. A izvedba Argentaria.

Ovdje je pomjesano sve sto se moglo mijesati.... od Zahe, preko Holandjana, pa do Libeskinda i picki materina...

Elem, jos jedna rana Sarajeva.

Sejo Golos je bio perspektian mladi arhitekt, ali se, postajuci sve vise jedan od vodecih rezimskih arhitekata, danas vec potpuno isprofanisao...
mala opaska.. nevezano za temu :cry:
nije bio.
i nikada nece biti.
tacnije, on je Deen bosanske projektantske scene.
Hadzi Lojo

#88 Re: NAJBOLJI ARHITEKTA U SARAJEVU? Zec vs Vuk

Post by Hadzi Lojo »

Ja bi ovo nazvao turbo folk arhitektura.
nigdje.nikog wrote:I ovo je potpisao neki arhitekta!
Zna li se cije je ovo djelo svega vam!
Image

Inace sam clanak je djelo, a koga drugog, nego "promotora istinskih bosnjackih vrednota"...
Hadzi Lojo

#89 Re: NAJBOLJI ARHITEKTA U SARAJEVU? Zec vs Vuk

Post by Hadzi Lojo »

Htjeli ne htjeli ali jedan od najuspjesnijih ex Yu a danas BiH arhitekata je gospon profesor Zlatko Ugljen.
Covjek koji citavom dusom zivi sa projektom.
Zao mi je sto se njegov projekat katedrale u Mostaru nikada nije izveo, mislim da bi to bila katedrala svjetskog glasa i nevidjena do dana danasnjeg. Davno sam gledao maketu te katedrale i trga ispred nje sa zvonicima na zategnutim sajlama izmedju pilara. Da sam neki bogatas sam bi financirao izgradnju katedrale. Visocka dzamija i tuzlanska medresa govore o kavom se geniju radi.
Last edited by Hadzi Lojo on 13/09/2011 20:24, edited 1 time in total.
Hadzi Lojo

#90 Re: NAJBOLJI ARHITEKTA U SARAJEVU? Zec vs Vuk

Post by Hadzi Lojo »

Po meni Garibija i Zec zvani Vuk su dobri arhitekti ali im ne treba prepustiti sve na volju nego im dati do znanja sta zelis i kontrolisati tok projektovanja.
Jako talentovan arhitekta je bio Kale Stanislav iz Sarajeva, medjutim nije mi poznato da li je jos ziv i gdje se nalazi.
Faruk Sirbegovic iz Gracanice takodje vazi za jace arhitekte a i inzinjere.
Updated

#91 Re: NAJBOLJI ARHITEKTA U SARAJEVU? Zec vs Vuk

Post by Updated »

Arhitektura, ... šta je to ?
suncica24

#92 Re: NAJBOLJI ARHITEKTA U SARAJEVU? Zec vs Vuk

Post by suncica24 »

Hadzi Lojo wrote:Htjeli ne htjeli ali jedan od najuspjesnijih ex Yu a danas BiH arhitekata je gospon profesor Zlatko Ugljen.
Zao mi je sto se njegov projekat katedrale u Mostaru nikada nije izveo, mislim da bi to bila katedrala svjetskog glasa i nevidjena do dana danasnjeg. Davno sam gledao maketu te katedrale i trga ispred nje sa zvonicima na zategnutim sajlama izmedju pilara. Da sam neki bogatas sam bi financirao izgradnju katedrale. Visocka dzamija i tuzlanska medresa govore o kavom se geniju radi.
Ne zaboravi Hotel Ruza u Mostaru :)
Inace, potpisujem. Uz Neidtharta, mislim da je Ugljen zaista arhitekta koji prevazilazi okvire drustva, i vremena u kojem je stvarao.
VjecitiStudent

#93 Re: NAJBOLJI ARHITEKTA U SARAJEVU? Zec vs Vuk

Post by VjecitiStudent »

Krajnje je vrijeme da se napravi crna knjiga sarajevske arhitekture, u kojoj ce radovi i jednog i drugog zauzeti zapazeno mjesto.
suncica24

#94 Re: NAJBOLJI ARHITEKTA U SARAJEVU? Zec vs Vuk

Post by suncica24 »

A kad vec radimo neki presjek (sve mi nesto mrsko da uopste ista pisem, jer zaista nisam sigurna da zelim uopste poceti), da krenemo od toga da sve pocinje od urbanizma koji je u Sarajevu (da ne ulazimo u BiH) svodi na onih par predmeta kojim se zanimaju studenti arhitekture.
Ne postoji urbanisticki koncept, plan razvoja grada, zonska podjela... ono sto i postoji je toliko klimavo i podlozno promjenama da se uopste ne moze nazvati konceptom. Regulacioni planovi se mjenjaju po potrebi, skoro svake dvije godine, investitorima se dozvoljava da prelaze gabarite, prosiruju parcele, grade nepredvidjene objekte na planiranom zemljistu, itd, itd... samo dok se slijevaju pare.
I to se zna u cije dzepove.
Zavod za planiranje razvoja Kantona kao instituciju treba ukinuti, jer te stetocine toliko su razrusirle grad svojim radom/neradom to se ne moze u slijedecih stotinu godina popraviti (ni da dodju najvece svjetske face i kralj SA umjesto Dubaia sve novce odluci utrositi u Sarajevo, ta steta se ne moze popraviti).
Mislim, pogledajte samo prostor Alipasinog. Iako nazivan spavaonicom grada, taj prostor je bio projektovan po tadasnjim konceptima koji su vrijedili za urbano oblikovanje - slobodnostojeci objekti, parking prostori, zelene povrsine, prizemlja komercionalne namjene... (zar to ne zvuci kao Corbusier?). Onim vanzemaljskim padanjem objekata uz saobracajnicu, koji konceptualno nisu povezani ni medjusobno, ni sa neboderima iza, koji oblikovno ne vrijede ni pisljiva boba, prostor ne da nije funkcionalniji (pitajte nekog ko zivi na Alipasinom), vec je i urbanisticki, i oblikovno i socijalno unistena bilo kakv oblik i bilo kakva sansa da prostor bude dopunjen onim sto mu fali.
Pa da idemo dalje do Stupa npr. Mislim... nema se tu sta govoriti.
Ili Sip... prosto ne mogu vjerovati da su one zgrade posadjene samo onako, bez ikakvog plana i urbanistickog rjesenja i da smo opet na kraju dosli do toga da se moraju raditi neke "letece" saobracajnice da bi se objekti uvezali za glavnom cestom. Jer, napominjem, radi se o livadi, praznoj livadi idealnoj za projekat stambenog naselja. A o samim objektima da i ne govorim. Mislim... mansardni i dvovodni krovovi, dimnjaci (i to bas tamo gdje ne treba... kako su ti prosli Mirsu da mi je znati), balkoni od po metra...
Ili... ma ne znam vise gdje da zagrebem a da se ne uhvatim za glavu.
Uglavnom, Grbavica kao spavaonica iz onog vremena je za danasnja naselja sto i London za Sarajevo. Tugo moja...

Dalje, sto se tice tzv. pejzazne arhitekture, Sarajevo ima samo dva javna oblikovana prostora: Sebilj i Parlament. Djelomicno i prostor ispred BBI (mada oblikovno nije bas neka pljacka, ali je vrijedno koliko se taj prostor koristi). Gledam sad Altu i ono nesto ispred nje i ne mogu da vjerujem da je to krajnji domet sarajevske arhitektonske kreme.
Dalje da ne idemo.

Tek onda mozemo krenuti ka analizi pojedinacnih objekata.
Gdje skoro skroz na skroz potpisujem Chisuma.
Dodala bih npr. za Gvozdena da dok Pompidou ima pricu, ima smisao i ima sve sto vec ima (cega covjek postane svjestan tek kad udje u centar i ono... vilica mu otpadne), koncept, ideju, Papagajka nepostojanjem veze izmedju elemenata i price koja se potura, prostorom koji je stvoren oblikovanjem (siv, mracan, supalj) je ako ne sramota bh postmoderne, onda najgori prikaz njenog kica i fuseraja.
Zec... mogu li ja, mogu li ja (odgovoriti na pitanje)? :D
Golos... sve je vec receno. No comment.
Hadrovic... ko je ono predlozio javno spaljivanje?

Na kraju, individualnu arhitekturu tesko mozemo i spominjati. Mislim... hop hop (i jos par hopova) pa nesto ako ne vrijedno paznje, onda makar suvislo.
Ostalo... favele. Na bh nacin.

Ali, u svemu tome, kao sto neko rece ima nade u mladim arhitektima. Kao sto mi i u isto vrijeme dodje da se udavim kad vidim kakve debilizme mlade kolege rade.
Mada, najtuznije u svemu je sto ti debilizmi najcesce i dobiju priliku. Ovi kvalitetni projekti, poput Trga Sevdaha ili mosta kod Akademije, ili pak obnove Skenderije, parka sipod Alfakovca... do onih kvalitetnih diplomskih ili semestralnih projekata sto su se bavili Dobrinjama, Stupovima, prostorom uz Miljacku, novim muzejima, stanicama, hotelima... nekako ostanu samo "ulje na platnu" okaceno na hodnicima fakulteta, dok hahari unistise grad.

A samo da se podsjetimo... kamen, celik, cigla je to... ne moze se tek tako sakriti kao kad neko zajebe knjigu, usere izlozbu, pa i pronevjeri lovu... ova steta koja se nanosi gradu ce da ostane da se vidi i sa Mjeseca jednog dana kada zemljani okupiraju i tu planetu.
Ne moze se obrisati i jednostavno poceti ponovo. Mislim, moze, ali to vec ne d'o bog (ponovo) nikome.
VjecitiStudent

#95 Re: NAJBOLJI ARHITEKTA U SARAJEVU? Zec vs Vuk

Post by VjecitiStudent »

Hadzi Lojo wrote:Ja bi ovo nazvao turbo folk arhitektura.
nigdje.nikog wrote:I ovo je potpisao neki arhitekta!
Zna li se cije je ovo djelo svega vam!

Inace sam clanak je djelo, a koga drugog, nego "promotora istinskih bosnjackih vrednota"...

Predlazem posebnu temu za ove gadarije, uz ustanovljavanje svecane godisnje nagrade za najgori rad.
Inace, trebalo bi zakonom propisati da na svakom objektu stoji ploca sa imenom arhitekte koji se potpisao pod projekat, pa da se lijepo zna ko sve ove gadosti potpisuje.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#96 Re: NAJBOLJI ARHITEKTA U SARAJEVU? Zec vs Vuk

Post by PipiDugaDevetka »

Image

Uprkos svojoj ''naopakosti'' ova zgrada je izdržala topove sa ''navarona''. Jedna od rijetkih koju bih ostavio, a iz socijalističkog je perioda.
Mora da je autorovo ime zvučno?

Image
breuer

#97 Re: NAJBOLJI ARHITEKTA U SARAJEVU? Zec vs Vuk

Post by breuer »

ne znam zašto njenu stabilnost uvrštavaš pod vrijednost likovnog djela al' ok ;)

autor je akademik ivan štraus :)
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#98 Re: NAJBOLJI ARHITEKTA U SARAJEVU? Zec vs Vuk

Post by PipiDugaDevetka »

breuer wrote:ne znam zašto njenu stabilnost uvrštavaš pod vrijednost likovnog djela al' ok ;)

autor je akademik ivan štraus :)
Izvinjavam se, nisam pratio temu od početka, pa se desilo da dadnem tačan odgovor na pogrešno pitanje.
Gledaću da drugi put pročitam temu od početka do kraja, pa onda u diskusiju.
Evo priloga u vezi sa temom od strane jednog starijeg Zeca iz bliske, ali drgačije umjetnosti:
OSLOBOĐENJE 24/12/2009 wrote:Poružnjenje jednog GRADA
Autor: SAFET ZEC

Podnaslov: Nestajanje bašti, velikih krošnji, a prije svega potpuno nestajanje kuća i time njihovih visina, širina i oblika da bi ustupile mjesto novokomponovanim bez rada i mjere!

Razmišljam I pitam se koliko dugo gledam I prisustvujem ovom rijetkom nezapamćenom uništavanju, destrukciji I poružnjenu jednog GRADA koji je bio I kao takav mogao ostati I postati jedan od najzanimljivijih , pa I najljepših gradova na širokom evropskom prostoru!

Rušenje, rušenje…

Ali nažalost! Još kao dijete sam uništavao, svuda gdje sam nalaio stare bakrenen predmete, gužvao i odnosio na otpad, da bih kupio kartu za kino. Već tada je čitava jedna baština kulture i civilizacije, njene rukotvorine, bila osudjena na nestajanje. Pošast novog vremena, era plastike i sintetike, era iverice i šperploče će ubrzo zavladati našim prostorima i sobama. Divni prelijepi ćilimi jednog vremena bit će zamijenjeni ili prekriveni ružnim sintetičkim zamjenama. Tako ćemopočeti i da rušimo naše stare kuće (Bože sačuvaj da ih popravimo), zavladat će stid nad svim onim što je bilo, da bismo krenuli u tu NOVU, svijetlu budućnost?!

Kao dijete ću gledati rušenje Kolobara hana, Bezistana, požar/gorenje Morića hana…poslije će doći do rušenja džamija, rušenja i nestajanja divnih primjeraka starih kuća…rušenje, rušenje.

Naravno, nije mu išla naruku ni istorija, dogadjaji, ratovi, požari, smjene režima i osvajača, bombardovanja…i što sve ne. U tome nije jedini svakako, ali svoje duge tužne dane uništenja i unakazivanja, imat će u mirnim vremenima izgradnje i ‘’preporoda’’- to je NAŠA jedinstvenost.

Bit će zapuštena i ostavljenana propast, divna uskotračna struktura prema istoku. Srušen i bačen u staro gvoždje predivni bistrički željezni, željeznički most (mogao je još stotinama godina služiti!). Gledam kako svoje posljednje dane živi još jedina preostala željeznička stanica na Bistriku, divan primjerak te epohe i tog staničnog svijeta?!

Nema kraja. Šta je sve srušeno da bi nastali divni primjerci NEBODERA Gorenje-Skenderija i kod Drvenije mosta kakav ansambl starih kuća i veliki jablan su srušeni da bismo imali ‘’divnu’’ zgradu ‘’papagajku’’ kod Ćumurije mosta! Ništa sretnije rješenje nije ni neboder kod Pivare!

Napustiti vjekovni sluh, običaj, nepisano pravilo koji je tako dugo poštovano u padinskim dijelovima grada, pravo na POGLED ili pravo na sunce, nečuveno je barbarstvo! Pogledajte sa kakvim kućama, sa kojim materijalima, otvorima, pokrovima, visinama i širinama, ulaznim vratima, ogradama i balkonimasu zamijenjene tradicionalni tipovi kuća i to u istorijskom jezgru! Od hiljada ‘’kapija’’, ulaznih vrata, od hiljade avlija ostalo je još samo nekoliko. SVE, SVE su zamijenjene aluminijskim i željeznim ulazima da bi, naravno, automobil ušao i imao svoju garažu!? Ne morate mrziti svoj grad, ali je dovoljno da ga ne razumijete u širem smislu te riječi! Dovoljno je da ste takav čovjek, pa i cijela grupa na mjestima sa kojih dolaze odluke i odobrenja u relativnom kratkim periodima, pa da se učine nepopravljive stvari utkivu jednoga grada, a pogotovo jednog Sarajeva.

Koliko je žalosna, recimo, jedna ničim razumljiva odluka NEKOGA, ili nekih o svojevremenom ukidanju uličnih česmi u podnožju staroga grada, pa i sire?! Koliko je primjeraka divnih, klesanih kamenih korita, pa i onih željeznih česmi bačeno! Ali bitnije i još važnije od korita je postojanje vode, postojanje HAJR česme, vode kao potrebe- lijeka u strmim sarajevskim, padinskim sokacima i ulicama.

Neki sam, eto slikar. Dato mi je da gledam, što bi rekao Sidran, da vidim i ono što drugi ‘’ne vide’’?!

‘’Likovni sentimenti’’

Svoje prve ‘’likovne sentimente’’, slikarske čežnje, prve opsesije jednim ‘’krajolikom’’, posvetio sam Bentbaši. U dugom već nizu godina nastale su čitae grupe radova, crtanih slikanih, velikih, malih radova na pločama, posvećenih ovoja padini na samom sjevernom ulazu u grad.

Nisam na NJU- Bentbašu – vodio bijelo janje, ali dvije bijele koze – jesam. Zagorčale su mi moj dječački život. Napravio sam od nje svoj ‘’mitski’’ predio, svoj TOLEDO, mećao je i provlačio u mnogim mojim djelima.

Bentbaša i Babića bašta čine taj trbuh, tu cjelinu koju ću godinama i fotografski dokumentovati, te bilježiti tu ‘’mijenu’’, to postepeno mijenjanje, to poružnjavanje, zbog kojih i pišem sve ovo.

Image

Nestajanje bašti, velikih krošnji, a prije svega potpuno nestanje tradicionalnih, ružno rečeno, starih arhe tipova, kuća, i time i njihovih visina – širina i oblika da bi ustupile mjesto novim- novokomponavanim-tvorevinama bez reda i mjere.

Doslovno svako pravi kuću kakvom hoće, od materijala kojeg hoće, bez minimum sporazuma sa mjestom gdje se gradi, materijalim i tipovima i standardima kuća koje je srušio!? Ili nedajbože, gdje postoji neki stil, neka tradicija…

Tako eto dolazimo, do ove već četverospratne zgrade na samoj Babića – bašti, dakle, u n ultoj zoni staroga grada. Već sam, nažalost, pisao i o nečuvenoj skalameriji, monstruoznoj strukturi hotela SARAJ preko puta Babića baste, dakle u još vidljivoj lokaciji, kada god i odakle god iz južnih dijelova bacite pogled ka spektakularnoj Jajce kasarni – kao prst u oko čeka vas ‘’Ova’’ prekrasna dundjersko-primitivna kreacija jedne monstruozne građevine!

Uz benzinsku pumpu to su već tri graditeljska ‘’remek-djela’’, smještena uz najstarije i najljepše gradske padine nad Mlinima, Alifakovcem i ispod Jajce kasarne. To smo dakle MI! To su naše mirnodopske graditeljske sreće kojih se duboko stidim. Zapravo se pitam kako je to moguće!? Kako je moguće u ‘’zemlji’’ gdje se ponosimo bosanskim i sarajevskim arhitektima, čitavom jednom arhtektonskom ‘’školom’’, sjajnim profesorima i čitavim generacijama izuzetnih studenata, da činimo i ne prestajemo činiti ovako nepopravljive civilizacijeske greške!

Gledam i zgražavam se čitavoj poplavi ovih ružnih formi novokomonovanih džamija, pa se pitam da li ‘’iko’’ vidi ljepotu, dostojanstvenost, skromnost vjekovne bosanskohercegovačke tradicije u njihovoj gradnji.

Toliko godina se piše i priča o toj nesretnoj mostarskoj RUŽI, a niko ne spominje ‘’prelijepi’’ betonski zvonik Mostarske katedrale koja je samo sto metara dalje, ali nažalost i sa ‘’sto kilometara vidljiva’’.

Volio bih mome djetetu, prijatelju, strancu…kada udjem u Bosnu i Hercegovinu, kod Bosanskog Broda ili bilo gdje drugdje- pa idući kolima sve do MORA pokazati i reći(idući kolima-automobilom): dragi sine , dragi prijatelju-evo ili eno, ono ti je bosanska kuća ili grupa kuća ili selo-varošica, pa ih povesti da to vide izbliza itd. Ne, nema takoreći niti jedne kuće koju bih mogao nazvati – kuća u Bosni – ili kuće u Bosni- ne! Smjenjuju se nesretne novokomponovane kreacije, svaka na svoju rukku i mjeru, nezavršene, poluzavršene, ni u kakvoj harmoniji- redu. Kao da dvije velike imperije i civilizacije nisu ni prišli ovoj zemlji.

Gore gladac – dolje jadac

Jedna srednjoevropska austrougarska civilzacija u svome ‘’kratkom’’ boravku na ovim prostorima, pa i na samome gradu je ostavila reprezentativne primjerke graditeljstva. Možda taj dio nije doživio rušenje i nestajanje kao ‘’ONAJ’’ koji je ostao iz prethodnog perioda, ali je zato čitav njegov parterni dio potpuno unakažen, unakažen nevjerovatnim nesporazumom ‘’novokomponovanih’’ otvora- vrata i izloga, pa samim tim parterne arhitekture i stilskih rješenja koja sučinila cjelinu i harmoniju sa gornjim spratovima. Jeftini aluminijsko- željezni izlozi i vrata raznih kreacija, zamijenili su nekadašnje , odgovarajuće i stilske harmonizirane drvene strukture! Prelijepi prostori, otvori, vrata, izlozi u tim solidnim stambnim srednjoevropskim gradjevinama počeli su da lice na jeftine ulične kioske po svim našim provincijama!

Svaki put, sa toliko tuge gledam, iz mog ateljea u Titovoj ulici, dolje, preko puta n ate ozbiljne i lijepe zgrade srednjoevropskog stila i – tu bijedu od izloga, radnji i ulaza u njima – šarenilo…
Gore gladac – dolje jadac.

Nedvno me je jedna grupa dragih ljudi, sa puno entuzijazma odvela u jedno bjelašničko selo, sa dosta starih napuštenih kuća i njihovom željom i uvjerenjem da bi na tim divnim planinskim prostorima, a u neposrednoj blizini Sarajeva, moglo da zaživi, zapravo da se izgradi i rekonstruiše jdno pravo (kakvo je i bilo) etno selo. Sve bi moglo biti divno i krasno da jedna od prvih napravljenih kuća u tom istom selu ne pripada fakultetski obrazovanoj i društveno angazovanoj osobi, koja im je rekla:
-‘’Neću ja, vala, mojukuću pokrivati šindrom…’’ I naravno, kuća je pokrivena novokomponovana, sa nekoliko spratova i pokrivena ‘’njmačkim’’ plastičnim (zelenim pločama) itd.

Sve ovo pišem da bih konstotovao devijantnu misao ove vlasnice kuće kojoj je jedan autohtoni drveni pokrov, mnogo trajniji, bolji u svim važnim elementima, kojim se vjekovima pokrivalo i manje važno, ali mnogo ljepše…Njoj je – taj pokrom odraz siromaštva, zaostalosti i čega sve ne još.

Nije me iznenadilo (ali me je rastužilo) kada smo moja supruga Ianka i ja u jednom restoranu u Eskorijalu, u Španiji, sjedili čitav se restoran služio i upotrebljavao namještajem, sigurno tristo, četiristo godinam starim, sve stolice, stolovi, orari, kredenci za tanjire i pribore…

Ili recimo, tramvaj u Milanu, a nije samo tamo, isti je onaj za koji sam se ja kao dijete ‘’kačio’’ u Sarajevu…Uglancan, ukreman, mesingani dijelovi se blistaju…

Došlo mi da plačem od bijesa kada sam prije par godina u Sarajevu gledao kolonu od nekoliko tramvaja, a povodom neke godišnjice, kako tužno voze neke lose uradjene kopije jednog od ‘’onih’’ tramvaja iz prve garniture prvih tramvaja. Dakle, nemamo ni muzejski primjerak bar jednog vagona…

Koliko smo garniture i vrsta tramvaja promijenili- BACILI u našem Sarajevu od vremena onih istih koji u Milanu još valjaju.

Koliko smo raskošno izopačeni u bogatom bagatelisanju, ubogatom porivu nepoštivanju minimum istorije i tradicije, pa i njenih izuzetnih primjeraka vrijednosti i ljepote na svim područjima, tako nekljudski premni s mržnjom srušiti SVE – SVE, baciti, odbaciti. Srce me boli (i o tome sam pisaoi govorio) za Umjetničkim paviljonom, koji je baš ovom rušilačkom strašću i bez ikakvog razloga poravnan sa zemljom…Pa da smog a – istoga takvog u javni WC pretvorili, zaradili bismo hvalu i sevab svih budućih generacija.

Stid me je, pred samim sobom, za sve ovo ili ono, gdje sam bio odsutan, gdje sam bio inertan, pasivan (kakvi smo mnogi često) pa da se sa nama i pred našim očima čine zločini u urbanom tkivu ovoga grada, apsurdni, nepotrebni, ružni, a nepopravljivi su u jednoj, dvije, tri generacije ili nepopravljivi za svagda.
Ima likraja?
Danas u sretnijoj varijatni, svi ti naši sanduci, škrinje, tepsije, demirlije, sahani, ibrici, ćilimi, vezovi, peškiri…krase dobrostojeće kuće diljem Evrope, na zadovoljstvo i ponos njihovih novih vlasnika…

A mi ćemo samo Svrzinu i još nekoliko kuća (od stotina) u Sarajevu pokazivati djeci , budućuim generacijama, strancima. Kakve su bile naše kuće i kak je mogao izgledati naš grad! Tužno!

A ima li kraj ovome URBICIDU?

Svakako da ima, KRAJ JE!
Ako ne, onda smo sasvim blizu.

Venecija, novembar, decembar 2009.
Antrfile:
PRST U OKO
Tako, eto dolazimo do ove već četverospratne zgrade na samoj Babića bašti, dakle, u nultoj zoni staroga grada! Već sam , nažalost, pisao i o nečuvenoj skalameriji, nonstruoznoj strukturi hotela SARAJ prekoputa Babića baste, dakle u još vidljivijoj lokaciji, kada god i odakle god iz južnih dijelova bacite pogled ka spektakularnoj Jajce kasarni-prst u oko čeka vas ‘’Ova’’ prekrasna dunđersko-primitivna kreacija jdne nonstruozne građevine!
Hadzi Lojo

#99 Re: NAJBOLJI ARHITEKTA U SARAJEVU? Zec vs Vuk

Post by Hadzi Lojo »

Hotel ruza je uspio projekat samo je postavljen na pogresno mjesto. :-D
Svi su morali da za dovolje zelje politicarapa i Ugljen u odredjenim vremenima.
suncica24 wrote:
Hadzi Lojo wrote:Htjeli ne htjeli ali jedan od najuspjesnijih ex Yu a danas BiH arhitekata je gospon profesor Zlatko Ugljen.
Ne zaboravi Hotel Ruza u Mostaru :)
Inace, potpisujem. Uz Neidtharta, mislim da je Ugljen zaista arhitekta koji prevazilazi okvire drustva, i vremena u kojem je stvarao.
Hadzi Lojo

#100 Re: NAJBOLJI ARHITEKTA U SARAJEVU? Zec vs Vuk

Post by Hadzi Lojo »

Hotel Saraj treba srusiti i vratiti izgled te strane grada kako je i prije bilo.
Projektantu istog oduzeti pravo na projektovanje.
Post Reply