najbolje pivo?
-
Eborg
#426 Re: najbolje pivo?
Hvala! 
- avantgarde
#427 Re: najbolje pivo?
ovdje gdje zivim nedaleko u centru grada je jedan bolji restoran sa pivskim podrumom,vlasnik je bio hrvat iz Dalmacije,prodao ga je nedavno a pravio je svoje vlastito pivo-i to svijetlo i tamno pivo...vrlo vrlo dobro pivo,ima karakteristican okus...bas mi se sad pije..a nemam ga..

- Hercegoviina
#428 Re: najbolje pivo?
donjobočanska travarica
-
Repo_man
#429 Re: najbolje pivo?
Definitivno jelen
od jelena glava ne boli
- Ridjobrki
#430 Re: najbolje pivo?
Nikšićko tamno. Jebe oca očinjeg.
A Jelen je bio dobar do prije par godina... Sad su ufatili fursata mada se opet poboljšao u zadnje vrijeme.
A Jelen je bio dobar do prije par godina... Sad su ufatili fursata mada se opet poboljšao u zadnje vrijeme.
-
frngla
#431 Re: najbolje pivo?
Bez uvrede raja, al' kakve vi splačine navodite kao dobra piva, to je strašno... Doduše, ponuda kod nas je kritična...
-
Eborg
#432 Re: najbolje pivo?
Nedavno prvi put probao banjalučki Nektar. Od ovih "granapskih" piva nije loša, pitka i nije gorka.
Eh, kad je Sarajevska bila na nivou to je piva bila...
Eh, kad je Sarajevska bila na nivou to je piva bila...
- brewer
#433 Re: najbolje pivo?
Evo da vam preporucim i predstavim jedno jako zanimljivo pivo - Flanders red ale.
Ovo pivo je zaista posebno i predstavlja poseban pivski stil. To znaci da vise proizvodjaca proizvodi pivo u skladu sa smjernicama ovog stila pod svojim brendovima.
Pivo ima duboku crvenu, skoro bordo nijansu, kiselo je kako to vole belgijanci, odlezava jako dugo od 12 do 18 mjeseci u hrastovim bacvama.
Ono sto ga cini specificnim su bakterijske kulture koje su koristene za fermentaciju. Inace se u 'normalnim' pivima koristi samo cista kultura pivarskog kvasca Saccharomyces Cerevisiae ili Saccharomyces Carlbergensis od kojih je prvi za piva gornjeg vrenja, a drugi za piva donjeg vrenja. To je standard u pivarstvu za 99% znanih piva.
Medjutim u flanders red ale se osim obicnog kvasca dodaju i druge kulture - brettanomyces cerevisiae (odmetnuti divlji brat obicnog kvasca) te mlijecne bakterije pediococcus i lactobacillus koje stvaraju ugodnu kiselost. Ovo pivo je stvarno nevjerovatno. Duga fermentacija i odlezavanje i aktivnost svih ovih kultura stvaraju aromatske i okusne komponente koje necete naci ni u jednom drugom pivu. Ima jak vocni karakter i potpuno je suho. Moze se osjetiti na crne ribizle ili slicno bobicasto voce zbog estera koji su zasluzni za vocne arome u pivu.
Ako neko bude isao u belgiju eto odlicne preporuke za pivo. I samo napomena, ako ste navikli samo na nase domace lagere ocekujte nesto POTPUNO drugacije.

Evo ga i u domacoj varijanti nakon citavih godinu dana nestrpljivog iscekivanja probali smo prve uzorke i jednostavno ostali bez rijeci koliko je ovo dobro

Sent from my iPad using Tapatalk
Ovo pivo je zaista posebno i predstavlja poseban pivski stil. To znaci da vise proizvodjaca proizvodi pivo u skladu sa smjernicama ovog stila pod svojim brendovima.
Pivo ima duboku crvenu, skoro bordo nijansu, kiselo je kako to vole belgijanci, odlezava jako dugo od 12 do 18 mjeseci u hrastovim bacvama.
Ono sto ga cini specificnim su bakterijske kulture koje su koristene za fermentaciju. Inace se u 'normalnim' pivima koristi samo cista kultura pivarskog kvasca Saccharomyces Cerevisiae ili Saccharomyces Carlbergensis od kojih je prvi za piva gornjeg vrenja, a drugi za piva donjeg vrenja. To je standard u pivarstvu za 99% znanih piva.
Medjutim u flanders red ale se osim obicnog kvasca dodaju i druge kulture - brettanomyces cerevisiae (odmetnuti divlji brat obicnog kvasca) te mlijecne bakterije pediococcus i lactobacillus koje stvaraju ugodnu kiselost. Ovo pivo je stvarno nevjerovatno. Duga fermentacija i odlezavanje i aktivnost svih ovih kultura stvaraju aromatske i okusne komponente koje necete naci ni u jednom drugom pivu. Ima jak vocni karakter i potpuno je suho. Moze se osjetiti na crne ribizle ili slicno bobicasto voce zbog estera koji su zasluzni za vocne arome u pivu.
Ako neko bude isao u belgiju eto odlicne preporuke za pivo. I samo napomena, ako ste navikli samo na nase domace lagere ocekujte nesto POTPUNO drugacije.

Evo ga i u domacoj varijanti nakon citavih godinu dana nestrpljivog iscekivanja probali smo prve uzorke i jednostavno ostali bez rijeci koliko je ovo dobro

-
makthemak
#434 Re: najbolje pivo?

Ovo iznad sto vidite je nova piva Oldbridž ale pivare zove se vrisak honey stout i s obzirom da je cika omer bio fin poslo mi je jednu boce s obzirom da nisam bio u black dog pubu kad su imali promociju piva.
U ovoj godini mozda i najbolja piva koju sam probao. To je normalan stout sa 4,9% ABV. Imaju dodatak med iz vriska koji se savrseno uklopio u pivu. Ako vas put nanese u mostar savjetujem da je probate
- matic.ivan
#435 Re: najbolje pivo?
brewer wrote:Evo da vam preporucim i predstavim jedno jako zanimljivo pivo - Flanders red ale.
- stativa
#436 Re: Najbolje pivo
Nedavno mi je jaran iz Austrije donio Guinness draught, nešto najbolje što sam popio u životu.Eborg wrote:Guinness ubjedljivo najjače pivo, donedavno ga nije bilo kupiti nigdje, sada su krenuli sa staklenim flašama koje nisu baš isplative - 4.50 KM za flašu od 0.33 l.
Nažalost, u BiH nema nigdje kupiti draught verzije Guinnessa sa widgetom u limenci a to vani ima u svakoj samoposluzi.
-
frngla
#437 Re: najbolje pivo?
U Grčkoj sam naletio na John Smiths pivo, odlično je tipa Guiness-a, a u CG sam naletio na Efes draft i ta mi se svidjela dosta pivka 

- OldMayor
#438 Re: najbolje pivo?
Ma ponuda je kod nas kriticna fakat. Nisam strucnjak ali volim isprobavati nova piva.
Uglavnom od ovijih sto su u masovnoj ponudi tipa lasko, heineken, tuborg itd. ova mi nekako najvise odgovara Paulaner psenicno...

Uglavnom od ovijih sto su u masovnoj ponudi tipa lasko, heineken, tuborg itd. ova mi nekako najvise odgovara Paulaner psenicno...

- Pitarrr82
#439 Re: najbolje pivo?
brewer wrote:Pijaca ciglane, stand Samon Promet cini mi se. Onaj red blize groblju. To je ustvari firma ali imaju stand na pijaci. Napisao sam to par postova gore....
Trenutno ima samo Bock (kojeg upravo pijem
- brewer
#440 Re: najbolje pivo?
Pitarrr82 wrote:brewer wrote:Pijaca ciglane, stand Samon Promet cini mi se. Onaj red blize groblju. To je ustvari firma ali imaju stand na pijaci. Napisao sam to par postova gore....
Trenutno ima samo Bock (kojeg upravo pijem), White i Isid'or 0,33 na Ciglanama ali kazu da ima negdje na Stupu isto njihova radnja gdje imaju i ostale...
ja kad sam zadnji put bio imali su sve one koje sam nabrojao, prakticno cijeli asortiman. a sad mi pade na pamet, definitivno za moj pojam medju najboljim kupovnim pivima dostupnim u BiH mi je urthel saisonniere.

ovo pivo pripada grupi Saison piva ili takozvanih farmhouse ale-ova. Nastalo je u Valoniji, juznom dijelu belgije koji granici sa francuskom, ali se pravilo i na teritoriji francuske. Francuska nije nesto poznata po pivima ali je Saison uz Bière de Garde jedno od onih koja se povezuju i sa francuskom.
pravilo se u zimskim mjesecima i fermentiralo je u ovim ambarima na selu (farmhouse) a pili su ga seljaci koji su radili u poljima ljeti.
ima oko 7% alkohola, sadrži oko 20% pšenice i u njega stavljaju šećer kako bi se pivo potpuno isušilo i dobilo onaj britki, kratki, reski okus koji osvježava. osim toga opet posebni kvasci igraju ulogu u konačnom profilu ovog piva.
Saisoni su super piva
Ž!
- Pitarrr82
#441 Re: najbolje pivo?
Gdje si to kupovao brewer?
- brewer
#442 Re: najbolje pivo?
sluzilo se u alti gore u 4 seasons. mislim da jos ima toceni. boce sam vidio u samon prometu na pijaci ciglane, ali poodavno....
- Pitarrr82
#443 Re: najbolje pivo?
brewer wrote:sluzilo se u alti gore u 4 seasons. mislim da jos ima toceni. boce sam vidio u samon prometu na pijaci ciglane, ali poodavno....
Raspitivao sam se u Samonu imaju li jos sta kvalitetno, to nemaju barem ne na Ciglanama
-
makthemak
#444 Re: najbolje pivo?
Brewer jel ima neka razlika izmedju tog i Urthel Samaranth jer mi se ne podudara abv jer koliko znam urthel samaranth ima 11,5% alkohola
- brewer
#445 Re: najbolje pivo?
Naravno, dva potpuno razlicita piva!makthemak wrote:Brewer jel ima neka razlika izmedju tog i Urthel Samaranth jer mi se ne podudara abv jer koliko znam urthel samaranth ima 11,5% alkohola
Sent from my HTC One X using Tapatalk
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#446 Re: najbolje pivo?
uhhhh kakvo sam u Podgorici prije mjesec i kusur piJo toČeno Bavarija...ko mlijeko
nisam pivopija al sam klipaČu zrdmo ko sok 
-
rasuta_riza
#447 Re: najbolje pivo?
Ako koga put nanese u Novi Travnik, u pivnici točeni Heineken, pitak samo tako. Mada ja nisam čemu ljubitelj točenki, stara dobra flaša zakon, a trenutno je barem što se mene tiče banjalučki nektar flaširana najbolja.
- muminovic
#448 Re: najbolje pivo?
ne bi bilo lose kada spomenete neko pivo, da napisete gdje u BiH se moze kupiti.
-
Pirija
#449 Re: najbolje pivo?
Moze i preoporuka za neke kafane u Sarajevu koje imaju dobre pive, jedino znam za Freaky's na Skenderiji da ima La Trappe i Paulaner
- brewer
#450 Re: najbolje pivo?
U Alti gore imas la trappe i urthel, ukljucujuci i onaj saisonniere o kojem sam pisao nekoliko postova iznad. Ja ne znam da igdje vise ima boljeg piva po lokalima. Ako neko zna neka napise...