Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
zanimaju me vaša mišljenja o tome koje ljetne, kao i koje zimske gume bi mi bile najbolje u dimenziji 145/80/13 za Fiat-ovu Pandu 4x4 Mk1, koju vozam otprilike 20% po gradu, 40% međugradski po asfaltu i 40% po raznoraznim gudurama (makadam, pijesak, blato, trava, snijeg, teški kamenjari ....).
Inače, vozilo ne vozim brzo, najviše zbog toga što je dodatno odignuto pa ne bih volio da se u krivinama izvrnem k'o kornjača. Ali s druge strane, vozim po dosta grdnim podlogama i zbog toga se bojim pojave "kile" (bubrega) na gumama zbog oštrog kamenja i sl. Već i mi je jedna zimska Sava Eskimo S2 dobila bubreg.
Masa praznog vozila je oko 750 kg, a snaga motora je 40 kW.
Uzimao bih odmah sve četiri gume iste. Molim vas da uz preporuku guma (i ljetnih i zimskih) navedete i gdje ih u Kantonu Sarajevo mogu kupiti.
Imam i još jednu dilemu - da li bi mi umjesto 145/80/13 bilo bolje uzeti 155/80/13? Veće gume su malo šire (negativna stvar za moje potrebe, ali su samo 7% šire), ali su s druge strane deblje tako da bi poluprečnik točka bio veći za 0,8 cm, a time bi i vozilo bilo odignutije za 0,8 cm. A mnogi od nas znaju da bi nam samo jedan dodatni centimetar dao mnogo više samopouzdanja .
Jedino šta me brine o gumama 155/80/13 je sljedeće:
Takva guma ima za 2,8% veći obim od gume 145/80/13, te stoga u teoriji proizilaze problemi, ponajviše pogrešno očitavanje brzinomjera i mjerenje odometra. Ne znam da li ima još kakvih dugoročnih posljedica?
Last edited by Hamzza on 24/06/2012 10:18, edited 1 time in total.
hamza za taj mali auto nema skoro pa nikakva guma koja bi udovoljila tvoje potrebe, mislim da ne postoji ni c guma u dimenziji 13 sto bi rijesilo bubrege.
ako nesto ima to bi bilo ruske proizvodnje a to ti savjetujem da potrazis u lukavici kod onog sto bi diler zastave lade i slicno.
U tome i jeste problem što idealne gume za ove zahtjeve nema, barem nema ljetne. Zato je moje pitanje koja od standardnih "asfaltnih" ljetnih guma bi mi bila najbolja? Npr, da li da bez puno razmišljanja uzmem Savu, Tigra, Sportivu i sl. "narodne" gume, ili da ipak dadnem višee novca za neke premijerligaše npr. Pirelli, Goodyear, Dunlop, Michelin, itd.
Koju god prodavnicu guma sam zvao i posjetio, svi imaju samo Savu, Tigra ili Sportivu u mojoj veličini. Gdje da nađem ove bolje "svjetske" gume? Znam da i one postoje u ovoj veličini, jer sam baš par Pandi vidio sa (doduše zimskim) Pirellijevim i Verdensteinovim gumama koje su bile prave ozbiljne on/off road gume.
Čuo sam za te ruske kramponske gume, ali koliko znam one su samo strogo za šume i gudura, a po asfaltu se ponašaju kao bagerske i troše se kao bejbi sapun?
ja imam na svome autu malom koje nije 4x4 barum briliantis koje gazim po makadamu i sumi evo 2 godina do sada im nije nista bilo, do sada kazem.
definitivno ti idi na 155/80, malo odstupanje ces imati toga sto tebe brine ali ces imati malkice veci momenat na tocku, sto to malom auticu treba.
ja bih ti preporucio ali da se ne smijes:
profil e ima u velicini 155/80 dosta su mekane sto znaci da ce imati mnogo gripa a imaju i odlicne kanale koji se lako ciste od blata.
kramponke gume kako ih vole nazivati, se na teskim vozilima na asfaltu tope kao puter ali na malim nema tih problema, bruje malo vise to da, ali svako zlo za neko dobro
U toku ovih par sedmica od kad tražim gume, ustanovio sam četiri stvari:
1.) Na 90% mjesta za moju veličinu (13" felge) nude samo ove "opštenarodne" gume Tigar, Sava i sl.
2.) Ako i nađem neke malo bolje gume ala Fulda, Goodyear, Pirelli, Continental, itd. situacija je ili da koštaju umjereno (recimo 10-15 KM više od Save) ali su stare 4-5+ godina, ili da ih naruče nove ali onda koštaju i do 50% više od opštenarodnih.
3.) Postoji i opcija da uzmem tzv. "protekt" gume, ali sam ustanovio da su sve one zimske gume. Drugim riječima, trošit će mi se znatno više na ljetnim temperaturama uz pružanje znatno većeg otpora kotrljanja = znatno veća potrošnja goriva.
Meni za ove kvalitetnije "svjetske" gume (Goodyear, Continental, Fulda, Pirelli, itd.) nije problem što koštaju više od opštenarodnih, ali se bojim da i te gume ne fasuju kile/bubrege na grubom terenu. Jer to su sigurno bolje gume ali u svijetu/kontekstu asfaltne vožnje po suhom i mokrom, ali meni je značajniji kriterij kako će guma durati rupčage na ishrmbanom asfaltu, kamenje, stijene, granje, šljunak, itd.
Ja sad na vozilu imam Sava Eskimo S2 gume i na jednoj imam manju kilu a na drugoj se nedavno pojavila kila k'o tumor u četvrtoj fazi. To mi se desilo idući ratnim putem od Hrasnice uz Igman. A taj put je još i pitom kakvih ima.
Gdje mogu kupiti te češke Barum gume? Pročitao sam dosta povoljnih recenzija po zapadnoevropskim sajtovima i časopisima (za razliku od npr. Save).
P.S.:
Postoji u svijetu i veliki izbor "all terrain" guma od mnogo proizvođača koje bi bile super za moje potrebe, ali se sve prave u većim izvedbama, jer su za te gume proizvođačima na umu razni SUV-ovi i veliki terenci ala Land Rover Discovery, Mercedes G, Mitsubishi Pajero, Suzuki Vitara, itd. A sigurno znam da postoje i male "all terrain" gume jer je FIAT fabrički na nekim Pandama 4x4 isporučivao takve Pirellijeve gume, i vidio sam čak i par Pandi u gradu s tim gumama. Samo ne mogu da dokučim đe to kupiti ili naručiti.
Unitrade Ljubuški (preko svojih ASD filijala) je zastupnik Pirellija...raspitaj se kod njih za nabavku tih guma...
"C" gume za teretni program teško da ćeš igdje naći ispod 175 ili 185 širine u obimu 13"...tako da ti to otpada. Zimi su protekt gume dobro rješenje za tvoje potrebe, ali ljeti...
Pozdravljam, posto i sam vozim na 13-ma reko da ti saopstim situaciju iz mog ugla, mozda ti bude od pomoci.
Naime, ljetnu savu ne kupuj ni za zivu glavu, nemoj bit lud. Ja sam bio odusevljen tom gumom, ali to odusevljenje je spalo za nekih cirka 200 predjenih kilometara. Kupio 2 komada, nova, 2 mjeseca stare, 78 ili 68 maraka komad nemogu se sjetiti. Namontirao i iz pocetka bio pravo pravo zadovoljan s njima. Silom prilika otisao sam vani da radim, gume sve ukupno presle nekih mozda 500 kilometara, odstojale u garazi, fino skladistene i ususkane, da bi ih na proljece ponovo montirao na auto i vozio na njima. One iglice jos uvjek stoje na gumama, ali, dragi Boze, kad sam sjeo u auto i poceo voziti, ko da sanke vozim a ne auto.
Situacije.
1. Raskrsnica, moras malo jace krenuti da bi se ubacio u saobracaj, ocaj raskrsnica, krecem iz mjesta, daj gas, gume klize, kao na ledu. I klizi i klizi i polako hvata asvalt. Nije to nekakvo brutalno kretanje s gasom do kraja, nego negdje 3-3500 obrtaja. Tek nekad poslje jedno 3-4 sekunde hvata konacno asvalt i vuce naprijed, u autu se fino osjeti miris spaljene gume. Sva sreca pa nije niko brzo vozio, tih 3-4 sekunde moze ciniti razliku izmedju normalnog ubacivanja i raspolovljenog tvoga auta.
2. Voznja na 80-90 na sat, jednostavno ne osjetis trakciju, i imas osjecaj da auto konstantno klizi.
3. Na normalnim temperaturama ( 25-30 stepeni ) guma toliko omlitavi da se naprave oni bubrezi kao na zimskoj.
4. Kocenje na kisi...sva sreca pa imam ABS.
5. Blato i trava, nula bodova, zapao si i nema ti izach dok te neko ne izvuce sajlama ili da ostavis auto pa da dodjes za jedno 10-15 dana kad se isusi zemljiste.
Sve ukupno, ocaj od gume, OCAJ !
Poredjenja radi, vozio sam na Pirelliju Aquamile, vozio ljeto, i zimu, i ljeto citavo ponovo. Guma je bolja po kisi nego po suhom, feenomenalna guma. Citavu zimu vozio na njoj bio ubjedjen da je zimska, dok mi majstor na praoni ne rece pasane, sta je ovo recesija, na ljetnim vozis po ovakvoj snjezini. Kad ono fakat, ljetne gume. Nikad, nigdje, ni u kakvim uslovima nisam ostao u snijegu. Nagla kocenja su kriticna bila, ali sve ukupna trakcija..nemam rijeci. Po kisi je guma nevjerovatna, vozis po najvecim barustinama sa 60-70 a prednji kraj stoji ko zalijepljen za cestu.
Presao sam Tuzlanski kanton uzduz i poprijeko trazeci te gume, da ih kupim ponovo, ali ih nigdje nisam mogao naci, bila je jedna prodavnica i kao mozemo ti naruciti te gume ali ce ti komad biti 160 maraka. Sta ima, sta radis, ko ti ima ? Ne vozim aston martina.
Tad sam se i zajebo i uzeo Savine. Uglavnom dok sam ziv, Savina ljetna guma na moje auto nece biti montirana.
Zimske ?
Sava eskimo, dobra za prtine, odvratna za asvalta, i po mom vidjenju daje najbolje rezultate prvu sezonu, drugu zimu su vec...kriticne. Vrlo mekana guma, ovi kamenici, rizla, kako to vec zovu, sto posipaju po cesti, moje je pofino poderala.
Ovu zimu poslje par sumljivih situacija sa zimskom savom odlucim se za kupovinu Fulde. Fulda Montero Kristal 3 Winter. Uglavnom, 98 maraka komad. Kad sam uzimao u auto dijelovima ono sve svijeta sto je bilo u prodavnici je govorilo uzmi Savu, Sava je Bog za zimu. I namontiram. I vozim. I penjem se uz Bjelasnicu. I snijeg do karambolke. I ja prvi gazim. I gledam sa strane kako ljudi staju i montiraju lance. Ona grabi i ne klize. Kocis, ne klize, ubrzas ne proklizava, udjes u krivinu, ne zanosi se. I parkiram auto, i stoji tako par dana, pa krenem opet s njim nazad a ono led ispod auta, i samo malo prikliza i iscupa se. Kisa, snijeg, blato. Nikakvih problema.
Ako ces zimsku, Fuldu tu ganjaj, nje barem ima u 13 dimenziji. Kod mene je 175-70-13. Na suhom malo vise huce, i malo je tezi volan. Ali brate, po snijegu...
Ljetne cu traziti Pirellija ponovo, ili Fuldu ali ljetnu.
Sa još par strana sam dobio prijedloge da potražim "C" gume. Iako sumnjam da ih ima u širinama 145 i 155, ipak ću provjeriti.
Ono šta još moram potražiti su izdanja asfaltnih guma sa "RF" (reinforced) ili "XL" (extra load) oznakama. Kada bih mogao naći regularnu asfaltnu gumu te klase, mislim da bi to bio skoro pa optimalan izbor za ono šta meni treba.
Ringhio,
posebno zahvaljujem na opširnom izlaganju. I ja sam zaključio da su Savine gume srednja žalost ako ne i gore od toga. Ako išta barem su pošten proizvod - dobiješ koliko platiš. A ja više volim dati malo više za nešta mnogo bolje. Naravno ne treba sada ići u krajnost pa kupovati neke premijerligaške gume za auto klase Yuge 45 ili Golfa 2.
Da se ja ne verem po hrmbačama i vrletima bez razmišljanja bih uzeo neke standardne asfaltne gume proizvođača kao što su Fulda, Vredestein, Goodrich, Kleber (sve sam ih uspio naći u Kantonu Sarajevo, po cijenama od 67-85 KM/kom). Međutim, iz straha da mi i one ne stradaju kao što su mi stradale Savine (bruhovi, milion poderotina po gumama), pokušavam da nađem neka ojačana izdanja ili male gume koje su iz "all terrain" kategorije.
Nagledao sam se ovih dana mnogo superodličnih "all terrain" guma, ali sve su velike (15" i veće).
Toyo 720F guma bi bila odlična - međutim Toyo ih ne proizvodi više već četiri godine. Tu informaciju sam na upit dobio direktno od Toyo-eve ispostave u Evropi.
Ima više od mjesec dana kako na pet strana svijeta tražim malo bolje gume u veličini 13 (zainatio sam se namrtvo), i evo šta sam nakon svega zaključio:
1. Iako su mnogi proizvođači nekada prije proizvodili A/T gume, M/T gume, kao i asfaltne ojačane gume u veličini 13", u zadnjih ~5 godina su skoro svi to prestali praviti ispod veličine 15" (a i 15" je rijetkost), uz opravdanje da sva današnja vozila koja imaju tolišne točkove spadaju u najnižu klasu vozila i kao takva nisu isplativ tržišni segment za njihove proizvodne programe. (naravno da se danas puno više isplati praviti gume za ML-ove, X5-ice, A8-ice itd. a ne za mala narodna drdnala).
2. Od onih proizvođača koji i dalje prave bilo kakve gume u veličini 13", 98% njih pravi gume standardnog opteretnog indeksa, koji za veličinu 145/80/R13 iznosi 75 (387 kg).
3. 98% presvučenih ("protektiranih") guma su pravljene sa šarom za zimske uslove, a i sama šara je napravljena od matrijala koji su strogo miješani za teške zimske uslove, dakle nisu nikako pogodne za iole toplije i suho vrijeme.
4. Par proizvođača proizvodi teretne gume u veličini 13". To su gume za male kamiončiće i mala dostavna vozila. Obično imaju znatno veći opteretni indeks (npr. 88 za veličinu 145/80/R13, a to bi bilo oko 520 kg). Takve gume sad pokušavam naći kod nas. Primjeri guma: Hankook RA08 i Bridgestone R 410. Jedina dilema u vezi takvih guma mi je da li su one znatno tvrđe od standardnih putničkih i da li značajno povećavaju potrošnju goriva.
Ako neko sazna gdje mogu kupiti ove teretne gume u veličini 13" (naš narod ih obično zove "C" gumama), neka mi javi.
Da pojednostavim, pitam se šta bi mi od ovo troje bio optimalan izbor:
1.) Standardne putničke ljetne gume ala Barum Brillantis 2, Vredestein Sprint, Fulda Diadem Linero, Sportiva T80, itd. Tipična cijena se kreće od 65 do 75 KM/kom.
2.) Gume klase "C" za dostavna vozila. Ove gume imaju znatno veći indeks opterećenja (trpe do ~ 550 kg u odnosu na do ~ 380 kg kod standardnih putničkih). Tipična cijena se kreće od 110 do 130 KM/kom, dakle 50%-75% skuplje od standardnih putničkih. Primjeri guma: Hankook RA08, Bridgestone R 410.
3.) Presvučene ("protektirane") gume sa ljetnom smjesom. Makbel ih pravi, kao i Sintex iz Doboja (moram samo potvrditi da li Sintex radi ljetne). Tipična cijena je 40-50 KM/kom.
Ovo su tri kriterija koja su mi bitna za ljetnu gumu:
1.) Da vrlo dobro trpi opterećenje (što manji rizik od dobijanja bruha pri vožnji po drndama). Najbitniji kriterij.
2.) Da dobro hvata i u blatu i pijesku (u proljeće i na jesen bude dosta blata, a temperature između 10 i 20 C). Bitan kriterij
3.) Da ne povećava potrošnju mnogo u odnosu na neki prosjek.
4.) Kriteriji kao što su buka od trenja i udobnost nisu bitni. Volim voziti sporo (čitaj: po propisu) i vozilo mi je svakako drndalo po dizajnu pa šta ima veze ako drnda malo više.
Na osnovu svega ovoga, dileme su sljedeće:
1.) Da li se isplati dati 60% više para za ojačanu teretnu gumu "C" u odnosu na standardnu putničku gumu? Da li bi mi jedina prednost te gume bila manji rizik od pojave bruha, ili bi C guma dala još neke prednosti u terenskoj vožnji s obzirom na svoju tvrdoću? Da li takve gume značajno povećavaju potrošnju?
2.) Da li bi za navedenu terensku ljetnu upotrebu bolji izbor bila presvučena guma od standardne putničke? Po logici bi presvučene gume trebale biti najviše podložne pojavi bruha, jer su već prešle xxxxx kilometara i žičana struktura im je sigurno oslabila vremenom (pretpostavka). S druge strane presvučena guma bi valjda trebala bolje da hvata po blatu, travi i pijesku, ali pretpostavljam da se znatno više troši od standardne putničke (posebno po asfaltu). Pitanje je i potrošnje goriva.
Eto nadam se da će ovo moje detaljno razlaganje odabira gume poslužiti nekim budućim dilemašima koji bi se mogli naći u sličnoj situaciji kao ja. Još se samo nadam da će neko i pripomoći u razrješenju dilema.
I ja sam razmišljao o tom faktoru, tj. o činjenici da bi C guma na Pandi bila znatno ispod nominalno predviđenog opterećenja.
Pitao sam mnoge vulkanizere da li bi taj nedostatak mase/pritiska značajno uticao na rad gume i ponašanje vozila, međutim pola njih su jednostavno rekli da ne znaju, a pola je halapljivo rekla u stilu "ma može baa samo kupi kod mene" jer svima je slatko prodati skupe C gume.
Uglavnom uspio sam jeftino naći neke polovne ljetne Dayton gume stare 3 godine i sad to gulim ljeti, jer ionako sad ljeti ne vozam puno a i ne vozam brzo po asfaltu. Ako se te gume i oštete briga me jer sam ih jeftino platio. Nisam ih još drndao po gudurama pa nemam mišljena o izdržljivosti.
Hit the road Jack