Najbolje knjige
Moderator: Chloe
-
Deluxe
Evo par dobrih naslova:
Joyce, James - Portret umjetnika u mladosti (Portrait of an Artist as a Young Man);
Ishiguro, Kazuo - Na kraju dana (Remains of the Day); The Unconsoled;
Doyle, Arthur Conan - Izgubljeni Svijet (The Lost World)
Clarke, Arthur C. - The Songs of Distant Earth
Joyce, James - Portret umjetnika u mladosti (Portrait of an Artist as a Young Man);
Ishiguro, Kazuo - Na kraju dana (Remains of the Day); The Unconsoled;
Doyle, Arthur Conan - Izgubljeni Svijet (The Lost World)
Clarke, Arthur C. - The Songs of Distant Earth
-
zili
ako vam se sviđa markez, odlijepićete na rushdieja, dakle
Salman Rusdie: Djeca ponoći i Tlo pod njenim nogama
u istom postkolonijalnom kontekstu, ali sa sasvim drugačijim temama, mlada i perspektivna...
Zadie Smith, White Teeth (Bijeli zubi)
od Kundere (neko ga je već spominjao, a svako zaslužuje da u životu prođe fazu Kundere) vrijedi sve pročitati, ali meni je najbolje Besmrtnost (sarajevska svjetlost je radila prevode - za pohvaliti)
svaka čast rusima, ali jesu li napisali šta u ovom vijeku? hajmo malo novije knjige, neke čiji su autori još živi, pls.
Salman Rusdie: Djeca ponoći i Tlo pod njenim nogama
u istom postkolonijalnom kontekstu, ali sa sasvim drugačijim temama, mlada i perspektivna...
Zadie Smith, White Teeth (Bijeli zubi)
od Kundere (neko ga je već spominjao, a svako zaslužuje da u životu prođe fazu Kundere) vrijedi sve pročitati, ali meni je najbolje Besmrtnost (sarajevska svjetlost je radila prevode - za pohvaliti)
svaka čast rusima, ali jesu li napisali šta u ovom vijeku? hajmo malo novije knjige, neke čiji su autori još živi, pls.
-
violentjack
U ovom vijeku nisu nista napisali onako da valja 
-
Opanak u tranziciji
SERBIAN ŽIGOLO
ISTINITA PRIČA SRBINA IZ BOSNE KOGA SU VJETROVI RATA ODUVALI U ZAPADNU EVROPU...
POPUST - STARA CENA: 14,80 EUR
Miodrag Lukić
232 strane
14 x 20.5 cm
latinica
EUR 7,40
USD 9,40 / AUD 12,10
Roman dijaspore 2000.
Ovo je originalan dijasporski roman – i po likovima, i po mestu gde se radnja dešava, i po tome ko je autor i gde je delo stvarano. Događaji su istiniti, a imena izmišljena. Junaci su obični ljudi koji se teško snalaze u situacijama u koje ih život na Zapadu nemilosrdno baca. Sve se dešava u vreme građanskog rata u Jugoslaviji...
Preporucujem
ISTINITA PRIČA SRBINA IZ BOSNE KOGA SU VJETROVI RATA ODUVALI U ZAPADNU EVROPU...
Miodrag Lukić
232 strane
14 x 20.5 cm
latinica
EUR 7,40
USD 9,40 / AUD 12,10
Roman dijaspore 2000.
Ovo je originalan dijasporski roman – i po likovima, i po mestu gde se radnja dešava, i po tome ko je autor i gde je delo stvarano. Događaji su istiniti, a imena izmišljena. Junaci su obični ljudi koji se teško snalaze u situacijama u koje ih život na Zapadu nemilosrdno baca. Sve se dešava u vreme građanskog rata u Jugoslaviji...
Preporucujem
-
Belle
Ma zar opanak cita?Opanak u tranziciji wrote:SERBIAN ŽIGOLO
Miodrag Lukić
232 strane
14 x 20.5 cm
latinica
EUR 7,40
USD 9,40 / AUD 12,10
Roman dijaspore 2000.
Preporucujem
-
Opanak u tranziciji
"Ma zar opanak cita?"
Jok bona...
Evo trenutno citam Pet dana u Parizu
od Danielle Steel
Jok bona...
Evo trenutno citam Pet dana u Parizu
od Danielle Steel
-
7th_Heaven
Momo Kapor - Foliranti definitivno najdraza knjiga...
dalje ne striktno ovim redom: Nepodnosljiva lakoca postojanja - Kundera, Stranac - Camus, Lovac u zitu - Selinger
, dobra je i 100 godina samoce, Kafka je genijalan, Kisa isto volim, hm Selimovic (Tvrdjava i Dervis i Smrt)....
dalje ne striktno ovim redom: Nepodnosljiva lakoca postojanja - Kundera, Stranac - Camus, Lovac u zitu - Selinger
-
violentjack
20 vijeku 1900 pa nadalje
Mislim ako ima jedna dobra knjiga..poucna dajte mi naslov i procitat cu je
Mislim ako ima jedna dobra knjiga..poucna dajte mi naslov i procitat cu je
-
Belminator
Majstor i Margarita od Bulgakova ti je zavrsena 1940 god a zapoceo ju je negdje 1929, dobra knjiga skroz...
Sto se Rusdija tice dobar je stvarno citao sam skoro sve e sad ne znam da li je izdao nesto nakon Bijesa, 2000 god je izdata, mislim da mu je to zadnja onako pomalo je i autobiografska... ma đaba Rusi ipak najvise zasluzuju da se o njima govori, dobro je jedan moj haver rekao " kada su umrli Dostojevski, Tolstoj, Gogolj... trebali su i sve knjige koje su pisali zakopati sa njima da malo i drugi mogu doci do izrazaja" mada opet sa druge strane ne daj boze da su to ucinili, pa skontaj za kakvu bi literaturu ostali uskraceni ... od novijih naslova ma eto mozda onako mogu lupiti koju knjigu, dobra je od Markeza O ljubavi i drugim demonima, mada je daleko od ovih koje sam prethodno nabrojao, onda Trejsi Sevalije: Pali Anđeli, Megi o Farel: Kad si otisao, Helen Danmor: Opsada, Robert Vilson: Mala smrt u Lisabonu, Crveni sator je noviji naslov, knjiga 2000-te god. u Americi nije losa ni horor knjiga Dena Simonsa: Ljeto noci... to bi otprilike istakao od tih novih naslova... a sto se tice domace knjiz. ok necu spominjati Selimovica i Andrica o njima vise i ptice znaju, od ovih zivih Karahasan i Tvrtko Kulenovic su svim ovim drugim tate, onda Jergovic a ovo dalje bas me i ne odusevljava, pa cak ni Hemon...
Sto se Rusdija tice dobar je stvarno citao sam skoro sve e sad ne znam da li je izdao nesto nakon Bijesa, 2000 god je izdata, mislim da mu je to zadnja onako pomalo je i autobiografska... ma đaba Rusi ipak najvise zasluzuju da se o njima govori, dobro je jedan moj haver rekao " kada su umrli Dostojevski, Tolstoj, Gogolj... trebali su i sve knjige koje su pisali zakopati sa njima da malo i drugi mogu doci do izrazaja" mada opet sa druge strane ne daj boze da su to ucinili, pa skontaj za kakvu bi literaturu ostali uskraceni ... od novijih naslova ma eto mozda onako mogu lupiti koju knjigu, dobra je od Markeza O ljubavi i drugim demonima, mada je daleko od ovih koje sam prethodno nabrojao, onda Trejsi Sevalije: Pali Anđeli, Megi o Farel: Kad si otisao, Helen Danmor: Opsada, Robert Vilson: Mala smrt u Lisabonu, Crveni sator je noviji naslov, knjiga 2000-te god. u Americi nije losa ni horor knjiga Dena Simonsa: Ljeto noci... to bi otprilike istakao od tih novih naslova... a sto se tice domace knjiz. ok necu spominjati Selimovica i Andrica o njima vise i ptice znaju, od ovih zivih Karahasan i Tvrtko Kulenovic su svim ovim drugim tate, onda Jergovic a ovo dalje bas me i ne odusevljava, pa cak ni Hemon...
-
zima
a sada malo japanaca
haruki murakami-moj slatki sputnik
yukio mishima- zlatni paviljon, ispovijest maske...
kazuo ishiguro-a kraju dana (mada se on broji u engleze)
i o japankama (ne flip-flops, nego zenama iz japana
) arthur golden- ispovijest jedne geishe, mada nisam sigurna da je prica autenticna
vec sam spomenula-asmir kujovic-ko je zgazio gospodju mjesec (dio ima na album.co.ba)
haruki murakami-moj slatki sputnik
yukio mishima- zlatni paviljon, ispovijest maske...
kazuo ishiguro-a kraju dana (mada se on broji u engleze)
i o japankama (ne flip-flops, nego zenama iz japana
vec sam spomenula-asmir kujovic-ko je zgazio gospodju mjesec (dio ima na album.co.ba)
-
spongy
peporucujem hašku hroniku u pogledu/gleda karaktera rataSrpko wrote:
Junaci su obični ljudi koji se teško snalaze u situacijama u koje ih život na Zapadu nemilosrdno baca. Sve se dešava u vreme građanskog rata u Jugoslaviji...
Preporucujem
p.s.
znam da ne citas, pa rekoh mozda da upalis TV
-
Opanak u tranziciji
Pa nece meni cirkus od suda govoriti o karakteru rata u bosnispongy wrote:peporucujem hašku hroniku u pogledu/gleda karaktera rataSrpko wrote:
Junaci su obični ljudi koji se teško snalaze u situacijama u koje ih život na Zapadu nemilosrdno baca. Sve se dešava u vreme građanskog rata u Jugoslaviji...
Preporucujem
![]()
znam da ne citas, pa rekoh mozda da upalis TV
Nego mog'o si procitat Njegosa...
pozdrav Srpsko
-
zili
jao, evo napokon neko da mi objasni privlačnost Kafke! please, jer stvarno ne kontam...7th_Heaven wrote:Momo Kapor - Foliranti definitivno najdraza knjiga...
dalje ne striktno ovim redom: Nepodnosljiva lakoca postojanja - Kundera, Stranac - Camus, Lovac u zitu - Selinger, dobra je i 100 godina samoce, Kafka je genijalan, Kisa isto volim, hm Selimovic (Tvrdjava i Dervis i Smrt)....
mislim, ako sam dobro shvatila, ti si neko ko bi čitao Kafku čak i da ne mora
- Soul_Sista
Pocela citati "Proces"...i stanem..zatvorim knjigu i opet se vratim, tako nekih deset puta ali nikako mi ne ide, ne mogu uci u to njegovo djelo da si pitazili wrote:jao, evo napokon neko da mi objasni privlačnost Kafke! please, jer stvarno ne kontam...7th_Heaven wrote:Momo Kapor - Foliranti definitivno najdraza knjiga...
dalje ne striktno ovim redom: Nepodnosljiva lakoca postojanja - Kundera, Stranac - Camus, Lovac u zitu - Selinger, dobra je i 100 godina samoce, Kafka je genijalan, Kisa isto volim, hm Selimovic (Tvrdjava i Dervis i Smrt)....
mislim, ako sam dobro shvatila, ti si neko ko bi čitao Kafku čak i da ne mora
...inace preporucujem "Portret crtan ugljem i kisom" od Midhata Ajanovica, do sada po meni njegovo naj bolje djelo. Druga procitana su "Usljenik" i "Katapult".
-
violentjack
Ode u veliku biblioteku da vidim ima li ta knjiga
Inace ovdje ti je najveca biblioteka u Usa preko 6 miliona knjiga
Bulgakov Mihael Majstor i Margarita ok
I ovog Idiota cu vidjeti takoder
Inace ovdje ti je najveca biblioteka u Usa preko 6 miliona knjiga
Bulgakov Mihael Majstor i Margarita ok
I ovog Idiota cu vidjeti takoder
-
Zreli
Mladic je autobiografski roman o odrastanju i o ideji o stvaranju bogatstva, Idiot je tezak, ali ima sjajan kraj, svi su mrtvi ili ludi, samoubistva nekoliko, kao i u svim drugim romanima.
Krokodil je pripovjetka, ali ja sam se naglas smijao u biblioteci kad sam je citao. Procitas je za dva sata.
Don Kihot je nesto o muskom umu, ja se mogu upisat od smeha kad ga citam; donkihoterija je jedan pojam koji je Dostojevski ceto koristio, a i Gogolj, i nesto slicno kao Guliverova putovanja ili slicno.
Krokodil je pripovjetka, ali ja sam se naglas smijao u biblioteci kad sam je citao. Procitas je za dva sata.
Don Kihot je nesto o muskom umu, ja se mogu upisat od smeha kad ga citam; donkihoterija je jedan pojam koji je Dostojevski ceto koristio, a i Gogolj, i nesto slicno kao Guliverova putovanja ili slicno.
-
violentjack
Dobar je roman Sehid Kljucanina Zilhada ..moze se citati

-
FortunaBela
Ako moram izdvojiti jednu od stre dobre klasike, onda je to- Zločin i kazna.