Najbolje asusove maticne ploce???

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
BO

#1 Najbolje asusove maticne ploce???

Post by BO »

Selam,

Ee ovako, sta mislite koja ploca je ODLICNA asusova, naravno za 64-bitni procesor (AMD) :D , ali da se ne radi o DDR2 memoriji niti o PCI Express x16 slot koa i PCI Express x1 slot.???
Vase najbolje preporuke, iskustva i tako, malo komentariisite, al ne skrecite
sa teme!!! :D :D :D Al da ima najbolje karakteristike, ako je moguce uz cijenu
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

Post by Bobi »

BigusDickus

Post by BigusDickus »

Ne znam zasto si se ogranicio samo na Athlon 64? :?

Asus A8V je ploca za taj procesor, ako nemas averziju prema VIA chipsetu (sto ja imam, zbog losih iskustava u proslosti. Ali to sam samo ja...)
http://www.asus.com/products/mb/socket9 ... erview.htm

Za intel platformu imas puno veci izbor, dobijes slicne ili bolje karakteristike, za istu ili nizu cijenu.

Npr. Asus P5P800 je odlicna ploca, bazirana na provjereno dobrom i stabilnom i865PE chipsetu, a podrzava nove intelove procesore. Cijena i opremljenost su sasvim prihvatljivi, a brzine ti sigurno nece nedostajati.
http://www.asus.com/products/mb/socket7 ... erview.htm

Intel platforma je u ovom trenutku bolje i povoljnije rijesenje, posebno zato sto u vecini slucajeva i nemas neke koristi od "64-bitne arhitekture" Athlona 64 :-?
The_Fluid

Post by The_Fluid »

I shto samo Asus?!?!
BigusDickus

Post by BigusDickus »

I to sto kazes, zasto samo Asus...

Gigabyte, MSI, Abit...Intel... proizvode odlicne ploce :)
BO

Post by BO »

Nepodcjenjujem ja ostale ploce, tu je i statistika, najvise potrosaca ima Intel i Asus. A sto "asus" ? Pa asus mi izgleda kao malo bolji :D :D da malo to isprobam npr. ploca kao Asus K9VSE Deluxe tu je Epox-ova 8HDA3+
sa vrlo slicnim osobinama, al za AMD platformu, naravno.

Naveo sam u prvom postu da ne zelim ploce koje podrzavaju DDR2 memoriju, PCI Expres x16 koa x1 iz tog razloga sto se to tek poslo konzumirati, ima jedna vrlo dobra ploca sa ovim karakteristikama koa sto je
Asus P5GD2 Deluxe al je oko 500 >KM pa mislim da je mudro malo sacekat koji mjesec da se to malo slegne a u međuvremenu mozda se opredjelim za nju, ko zna!!!!ako padne cijena :D :D ima tu stvarno svasta, zanimljiva je ponuda, uvijek postoji ono ALI........
BigusDickus

Post by BigusDickus »

Mislim da je ovo vrlo nezahvalno vrijeme za upgrade kompjutera, pa cak i za kupovinu novog :-?

Upgrade je opravdano uraditi, samo ako ti je bas zastario kompjuter i onemogucava ti normalan rad... a kod nabavke novog, moras pripaziti da ne kupis sebi nesto sto je vec zastarjelo.

Mozda je ipak pametnije sacekati do, recimo, sredine iduce godine, kada ce cijene "novih" tehnologija (DDR2 memorija, PCI-Express graficke karte, SATA2 diskovi...) spasti na razuman nivo. :)
The_Fluid

Post by The_Fluid »

Mozda je ipak pametnije sacekati do, recimo, sredine iduce godine,
i onda tje se pojaviti josh neka novija tehnologija, i opet tjemo chekati ;) do sredine jeseni, zime, proljetja :)
BigusDickus

Post by BigusDickus »

Ma ne ide to bas tako. Periodicno se pojavi trenutak, u kome se isplati kupiti ili unaprijediti kompjuter. Samo ga treba znati prepoznati... :-?

Sada je nekako, previse zatalasano i previse novih stvari izlazi na trziste, odjednom... Lako se izgubiti u svemu tome, a jos lakse napraviti pogresan izbor...

Do sredine iduce godine bi se trebalo sve to, koliko toliko ustabiliti i iskristalizirati... to je neka moja pretpostavka, na bazi dosadasnjih iskustava.
The_Fluid

Post by The_Fluid »

Hm, da Bog da, neshto posljednjih 15-tak godina ne upratih da se desi to usporavanje i ako se desi, obichno iza toga slijedi promjena, totalna.

No, vratimo se temi, ako mozhesh nabavi negdje ASUS World magazin, evo listam July/August 2004, Issue 25, nekih 220 stranica, shto o matichnim plochama shto o drugim proizvodima koje nudi ASUS.

Uzgred, na naslovnoj je tema broja: ASUS P5AD2. :)
BigusDickus

Post by BigusDickus »

Ta ploca (P5AD2) je overkill. Chipset 925 je nesto malo bolji od 915, ali to obicnom korisniku stvarno nista ne znaci.

Od novijih ploca, ako neko hoce da ima sve novotarije, tipa podrske za DDR2, PCI Express itd., ovo izgleda kao dobar izbor:
http://www.asus.com/products/mb/socket7 ... erview.htm :)
The_Fluid

Post by The_Fluid »

Ne govorim da li je overkill ili ne, samo navodim shta je na naslovnoj stranici ASUS World magazina.

Elem,
gdje su najbolje cijene ASUS-ovih plocha u BiH?? Zanima me P4C800 i P4C800-E?
livadic

Post by livadic »

intel vec namjerava zakrpiti najnoviji propust ... :D ... !!!

;)

925x ... :roll: ... ide u penziju ... :oops:

... a na njegovo mjesto uskoro dolazi 925xe ... :-) :-) :-)

;)

:D

http://www6.tomshardware.com/cpu/200410 ... xe-02.html

;)
The_Fluid

Post by The_Fluid »

175 i 188 eura, za ploche, evo i prvih cijena, idemo dalje
livadic

Post by livadic »

cesto se ne mogu nacuditi ... :cry:

... mudrim ... sijedim ... glavama ... 8)

koje vode ovaj svijet ... :oops: ... !!!

;)

cist primjer su i ovi iz intela ... :-) :-) :-)

a da su samo pitali livadica ... :cry: ... seljaka iz bosne ... :shock:

sta misli o intelovoj razvojnoj strategiji ... :-)

... doticni bi im u startu rekao ... :) ... da im je to ... besmislica :oops: ... !!!

;)
Post Reply