Najbolja rasa Psa
Moderator: anex
- propalismo
#1 Najbolja rasa Psa
Zelim da kupim Psa ali nisam siguran koju rasu da izaberem.Koju rasu preporucujete?Pas bi bio u dvoristu(nikako u kuci)i pozeljno je da makar malo bude cuvar i da laje sto manje(budi me)...
- Qler
#2 Re: Najbolja rasa Psa
I ako moze i da pospremi malo po dvoristu?
Bezveze pitanje koja je najbolja pasmina.. tebi treba pas cuvar, a to moze biti rotvajler, doberman, njemacki ovcar, moze i sarplaninac i tornjak, ali to zahtjeva malo vise vremena i obuke... ne mozes ocekivati od labradora da ti bude cuvar, ili od husky-a, malamuta... Moras znati sta hoces, za koju namjenu psa uzimas. Nema ga da ne laje, i to vise zavisi od samog psa nego od pasmine (ne racunamo malamuta i slicne koji ne laju nego zavijaju
)... tako ako uzimas psa samo da pricas da ga imas, bolje ti je nemoj nego plati gamu ili slicnu agenciju da ti cuva kucu...
Bezveze pitanje koja je najbolja pasmina.. tebi treba pas cuvar, a to moze biti rotvajler, doberman, njemacki ovcar, moze i sarplaninac i tornjak, ali to zahtjeva malo vise vremena i obuke... ne mozes ocekivati od labradora da ti bude cuvar, ili od husky-a, malamuta... Moras znati sta hoces, za koju namjenu psa uzimas. Nema ga da ne laje, i to vise zavisi od samog psa nego od pasmine (ne racunamo malamuta i slicne koji ne laju nego zavijaju
-
DragonStorm
#3 Re: Najbolja rasa Psa
Moj rodjak ima haskija a odlican cuvar, ja sam se iznenadio jer sam imao isto misljenje kao ti, mada je to vjerovatno samo individualno, nije dresiran al' odlicno cuvaQler wrote:I ako moze i da pospremi malo po dvoristu?
Bezveze pitanje koja je najbolja pasmina.. tebi treba pas cuvar, a to moze biti rotvajler, doberman, njemacki ovcar, moze i sarplaninac i tornjak, ali to zahtjeva malo vise vremena i obuke... ne mozes ocekivati od labradora da ti bude cuvar, ili od husky-a, malamuta... Moras znati sta hoces, za koju namjenu psa uzimas. Nema ga da ne laje, i to vise zavisi od samog psa nego od pasmine (ne racunamo malamuta i slicne koji ne laju nego zavijaju)... tako ako uzimas psa samo da pricas da ga imas, bolje ti je nemoj nego plati gamu ili slicnu agenciju da ti cuva kucu...
Nego, posto ima mnogo napustenih pasa, mislim da bi ti bilo najbolje da udomis nekog, prvo sto ces mu spasiti zivot a zauzvrat ces dobiti vjecnog prijatelja a vjerujem i dobrog cuvara, nije nikad kasno da se nauce
- Ramzess Veliki
#4 Re: Najbolja rasa Psa
Argentino Dogo ... taj ne laje. Još i maše repićem kad se neko primakne ogradi, kao da hoće da se igra ... ali to je navlakuša, to se on samo unaprijed raduje što će neko ući da ga iskomada. Voli tako da se igra sa komšijama.propalismo wrote:Zelim da kupim Psa ali nisam siguran koju rasu da izaberem.Koju rasu preporucujete?Pas bi bio u dvoristu(nikako u kuci)i pozeljno je da makar malo bude cuvar i da laje sto manje(budi me)...
Pogledaj tu medenu njuškicu kako željno očekuje da mu komšija pruži keksić, pa da mu iščupa ruku do ramena.

- Qler
#5 Re: Najbolja rasa Psa
Ja znam jednog muzijaka dogo argentino, koji je veca maza od labradora. Mozes ga za rep vuci nista
isto tako dajdzin doberman, meni se cini da bi jos ispratio lopova masuci repom...
Sve je do odgoja i dresure. Svaki pas naravno ima svoj karakter, ali ako ti njega od malena ucis jednom, takav ce biti. Znas kako kazu, nema los pas, samo los gazda. Na malti je bila jedna zenka pit bull-a, nikad vezana, nikad na povodcu, sjedila ispod bilijarskog stola, ja prvi sam joj x puta stao na rep ili nogu, nesvjesno, nikad nije zarezala.. ali kad vidi drugog cuku haos
Sve je do odgoja i dresure.
Tako i taj Husky, karakterom je ocigledno malo ljuci pa neda svoje. Ali se zna da generalno, nisu bas prvi izbor za psa cuvara
Sve je do odgoja i dresure. Svaki pas naravno ima svoj karakter, ali ako ti njega od malena ucis jednom, takav ce biti. Znas kako kazu, nema los pas, samo los gazda. Na malti je bila jedna zenka pit bull-a, nikad vezana, nikad na povodcu, sjedila ispod bilijarskog stola, ja prvi sam joj x puta stao na rep ili nogu, nesvjesno, nikad nije zarezala.. ali kad vidi drugog cuku haos
Tako i taj Husky, karakterom je ocigledno malo ljuci pa neda svoje. Ali se zna da generalno, nisu bas prvi izbor za psa cuvara
- MorpheusAranea
#6 Re: Najbolja rasa Psa
Argentinska doga je lovacki pas tako da je rijetko dobar cuvar. Kao cuvare kuce su ti najbolji ovcari ali su odlicni i dobermani, rotvajleri i jos par rasa uzgajanih iskljucivo za cuvanje (iako im primarno to nije bilo 'zanimanje'). Ako si neiskusan vlasnik, preporucujem ti njemackog ovcara jer je relativno lako ga odgojiti a dobar je u svim parametrima. Ako si imao iskustva s psima od ranije, onda kavkaski ovcar, bez sumnje. Daleko najmocniji pas u zastiti i po istrazivanjima, statistici i iskustvima vlasnika (naravno, sve je individualno i moras naci karakterne roditelje koji ce najvjerojatnije dati karakterno potomstvo). Po jednom istrazivanju kinologa od odredjenog broja ispitanih kavkazaca, cak 97% njih je u stanju efektivno odbraniti ono sto brane, nebitno jel to covjek ili posjed. Samo ako nabavljas kavkasca za cuvara nemoj ga uciti besmislenim trikovima za kucne ljubimce jer mu snizavas ostrinu i upropastavas psa. Takodjer dobri cuvari mogu biti srednjeazijski ovcari i kangali, po snazi su ove dvije rase, zajedno s kavkascem tu negdje (razlike su na individualnom planu), ali je razlika sto je kavkazac prirodno ostriji pas. To ti je moja preporuka. Ali, ako zelis samo 'obavjestajnog' psa, koji ce samo lajati i upozoriti te kad neko prilazi, onda ti iskreno preporucujem nekog avlijanera jer su oni tu neprevazidjeni 
- Qler
#7 Re: Najbolja rasa Psa
Samo mala napomena, posto cesto ljudi zovu argentinska doga, nije ono doga, zovu je "dogo argentino" ili argentinski pas, na ne doga... samo sto je kod nas tako prevedeno, inace veze nema sa dogama 
- hopcup
#8 Re: Najbolja rasa Psa
pa kako kontaš da bude čuvar a da ne laje? valjda da odma zakolje uljeza, iskopa rupu i riješi se trupla, pa da ti mailom pošalje izvještaj u pdf-u?propalismo wrote:Zelim da kupim Psa ali nisam siguran koju rasu da izaberem.Koju rasu preporucujete?Pas bi bio u dvoristu(nikako u kuci)i pozeljno je da makar malo bude cuvar i da laje sto manje(budi me)...
-
registrovana onako
#9 Re: Najbolja rasa Psa
hopcup wrote:pa kako kontaš da bude čuvar a da ne laje? valjda da odma zakolje uljeza, iskopa rupu i riješi se trupla, pa da ti mailom pošalje izvještaj u pdf-u?propalismo wrote:Zelim da kupim Psa ali nisam siguran koju rasu da izaberem.Koju rasu preporucujete?Pas bi bio u dvoristu(nikako u kuci)i pozeljno je da makar malo bude cuvar i da laje sto manje(budi me)...
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#10 Re: Najbolja rasa Psa
hopcup wrote:pa kako kontaš da bude čuvar a da ne laje? valjda da odma zakolje uljeza, iskopa rupu i riješi se trupla, pa da ti mailom pošalje izvještaj u pdf-u?
- Krizzia
#11 Re: Najbolja rasa Psa
Akita?propalismo wrote:Zelim da kupim Psa ali nisam siguran koju rasu da izaberem.Koju rasu preporucujete?Pas bi bio u dvoristu(nikako u kuci)i pozeljno je da makar malo bude cuvar i da laje sto manje(budi me)...
hopcup wrote:pa kako kontaš da bude čuvar a da ne laje? valjda da odma zakolje uljeza, iskopa rupu i riješi se trupla, pa da ti mailom pošalje izvještaj u pdf-u?propalismo wrote:Zelim da kupim Psa ali nisam siguran koju rasu da izaberem.Koju rasu preporucujete?Pas bi bio u dvoristu(nikako u kuci)i pozeljno je da makar malo bude cuvar i da laje sto manje(budi me)...
Sent from my HTC Desire HD A9191
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#12 Re: Najbolja rasa Psa
Da pokušamo. Prvo malo pročitaj na kinološkim sajtovima o rasama, pogledaj slike, karakteristike, pročitaj šta pišu vlasnici itd. Ako želiš čuvara, idi na ovčare, nemoj na ptičare ili p se za pratnju i razonodu. Ako živiš u BIH, a pas je vani, logično je da ne bude dalmatiner, nego da ima dugu dlaku i dobro podnosi zimu. Meni na um padaju šarplaninac i tornjak za to što tražiš, ali sigurno će lajati na sve nepoznato što dolazi i prilazi dvorištu. Jednako, ne očekuj od šteneta od 2, 3 , 6 mjeseci da bude odličan čuvar. Pas mora da sazre i da ispolji svoje genetske karakteristike. Znači, puno rada i strpljenja treba sa psom, na osnovu pitanja koje si postavio nisam sigurna da si spreman na to. Ili jednostavno otiđi u azil i pitaj tamo koji pas ima karakteristike koje tražiš. Mješanci su neobično pametni i vjerni psi.propalismo wrote:Zelim da kupim Psa ali nisam siguran koju rasu da izaberem.Koju rasu preporucujete?Pas bi bio u dvoristu(nikako u kuci)i pozeljno je da makar malo bude cuvar i da laje sto manje(budi me)...
-
registrovana onako
#13 Re: Najbolja rasa Psa
svi mjesanaci koje znam su izrazito teritorijalni, nevezano za odgoj, primijeti se posebno kod onih koji su u dvoristu, i nema previse mahanja repom nepoznatima 
- propalismo
#15 Re: Najbolja rasa Psa
Upravo sam imao Malinou ali izgleda da nisam bio svjestan sta kupujem jer je pas pod 220 volti hiperaktivan i zeljan akcije.Inteligentan ali mnooogo zahtjev i laje mnogo glasno.A sto se tice kvaliteta vjerovatno najbolji pas cuvar na svijetupirpa wrote:
-
febo_acm
#16 Re: Najbolja rasa Psa
Meni je prvo pašče stafford, a mnogi su govorili nije to za tebe... Nemaš iskustva i slično. Međutim, sve za 10 
Inače belgijaner kao čuvar, drama
Inače, sama po sebi vrhunska rasa.
Inače belgijaner kao čuvar, drama
-
febo_acm
#17 Re: Najbolja rasa Psa
Možda u sebi imaju "čuvarske" raseregistrovana onako wrote:svi mjesanaci koje znam su izrazito teritorijalni, nevezano za odgoj, primijeti se posebno kod onih koji su u dvoristu, i nema previse mahanja repom nepoznatima
- propalismo
#18 Re: Najbolja rasa Psa
Dogo Argentino,AST,Pit Bull sve vise mi se svidjaju ove rase pasa.Imao sam Malinou i morao sam da je prodam jer se nismo nasli nikako.Bila je zenka i imala je samo 5 mjeseci a vrabac nije mogao od nje da sleti u dvoriste.Ja mislim da je ipak Dogo Argentino za mene jer ne laje mnogo a izgleda veoma opasno mada nikada nisam cuo da su napadali ljude.A bogami za AST,Rotvajler i Pit Bull sam citao da su napadali ljude pa malo zbog toga imam odstojanje prema njima jer nebih da imam problema sa policijom i sudom radi psa.Moj komsija ima Sar Peja i mogu vam reci to je jedno tesko s**** od psa.Ruzan nekakav blentav niti je kakav cuvar ma bezveze pas 
-
febo_acm
#19 Re: Najbolja rasa Psa
Pa sad... Da je AST veći problem od doge i nisam siguran 
Sent from my HTC One using Tapatalk
Sent from my HTC One using Tapatalk
-
Sunculish
#20 Re: Najbolja rasa Psa
Bernski planinski pas, slabašan i rijedak lavež a dobar čuvar. Jedina mahana je što mu je u gradu ljeti vrućepropalismo wrote:Zelim da kupim Psa ali nisam siguran koju rasu da izaberem.Koju rasu preporucujete?Pas bi bio u dvoristu(nikako u kuci)i pozeljno je da makar malo bude cuvar i da laje sto manje(budi me)...
-
anjaistkrank
#21 Re: Najbolja rasa Psa
Ovo za malione sto se prica i sto pokazuju ovi klipovi je sve tacno, ali za njega treba dosta rada, truda i znanja da bi pas bio ovo sto vidite na klipovima. I tek kad pas savlada ovo sve sto vidite na klipovima onda ide odrzavanje tih znanja. Posla u PM. Ako nemas zivaca za to onda malinoa i nije za tebe. To sto kazes da si imao malinoa od koje nije ni ptica mogla sletiti, a bilo joj 5 mjeseci, to ti je bilo idealno za cuvanje. Do tebe je bilo da daljim radom sa psom kad malo poraste to korigujes i naucis ga da ne krene na tebe, porodicu, prijatelje, goste i tako dalje i tome slicno. Danas sam bas sreo covjeka na vilsu sa stenetom malinoa i pustio sam malo da se igra sa mojom. Covjek mi se govori kako je prevelika maza taj njegov, a u roku od minute sam pokazao covjeku da apsolutno nije maza, samo treba znati sa tim psom. Treba znati sta hoces i nacin na koji to da postignes.
-
pakica_
#22 Re: Najbolja rasa Psa
ako nisi mogao da se izboris sa stenetom od 5 mjeseci, pa makar to bila i malinoa, nemoj onda ni pomisljati na argentinca.. to je prejeben ker da bi se nasao u pogresnim rukama, kakvima mi se tvoje cine.. izvini ali.. a Boga mi nisi ni za terijera (pita, stafa..)
uzmi neku lunju, zaradi sevapa, a oni imaju urodjenu teritorijalnost.. moja udomljena kuja ima 20 kila zive vage, ali srce kera od 80kg.. kad se zaleti na kapiju, kontas ode sve u materinu!
i da, to da nisi cuo da argentinci napadaju ljude, nisi dovoljno prica cuo.. jedan momak je draufn'o svog argentinca kad je ovaj im'o 7 mjeseci.. ker je bio poslusan i divan narednih 4 godine, nakon cega je pokusao zaklati vlasnike na spavanju.. zeni je odgrizao komad ruke.. u rano jutro nakon toga pas je bio uspavan..
ako neces raditi sa psom onoliko koliko treba, nemoj nista uzimati, razvedi alarme i kamere po avliji i rahat na spavanje
uzmi neku lunju, zaradi sevapa, a oni imaju urodjenu teritorijalnost.. moja udomljena kuja ima 20 kila zive vage, ali srce kera od 80kg.. kad se zaleti na kapiju, kontas ode sve u materinu!
i da, to da nisi cuo da argentinci napadaju ljude, nisi dovoljno prica cuo.. jedan momak je draufn'o svog argentinca kad je ovaj im'o 7 mjeseci.. ker je bio poslusan i divan narednih 4 godine, nakon cega je pokusao zaklati vlasnike na spavanju.. zeni je odgrizao komad ruke.. u rano jutro nakon toga pas je bio uspavan..
ako neces raditi sa psom onoliko koliko treba, nemoj nista uzimati, razvedi alarme i kamere po avliji i rahat na spavanje
- SaNsEo
#23 Re: Najbolja rasa Psa
potpuno se slazem sa @pakica_
Izvini @propalismo ali na osnovu ovi nekoliko postova koje si napisao nevjerujem da je Dogo Argentino pas za tebe,,, to su vrlo nezgodni psi ako snjima neradis svakodnevno od rane socijalizacije pa do ozbiljne dresure. Njihov fizicki izgled nekad moze da prevari ali vjeruj mi ti psi mogu da budu "zvijeri" , ja neznam koliko si ti o njima citao , dali si imao priliku da se druzis s njima , imao priliku da upoznas "dominantnog" argentinca itd....Pokusaj googlati malo o njima ... taj pas nije za lanca i cuvanja dvorista i zivota odvojenog od familije ...
Izvini @propalismo ali na osnovu ovi nekoliko postova koje si napisao nevjerujem da je Dogo Argentino pas za tebe,,, to su vrlo nezgodni psi ako snjima neradis svakodnevno od rane socijalizacije pa do ozbiljne dresure. Njihov fizicki izgled nekad moze da prevari ali vjeruj mi ti psi mogu da budu "zvijeri" , ja neznam koliko si ti o njima citao , dali si imao priliku da se druzis s njima , imao priliku da upoznas "dominantnog" argentinca itd....Pokusaj googlati malo o njima ... taj pas nije za lanca i cuvanja dvorista i zivota odvojenog od familije ...
- propalismo
#24 Re: Najbolja rasa Psa
Trenutno imam zenku pekinezera(zenin ljubimac)i mogu vam reci da je mnogo dobar pas.Svi nepoznati su u velikoj opasnosti ako udju u dvoriste.Cesto se desi i da ujede postara a narocito starije ljude(to naravno nista ne boli jer njen ugriz nema snage).Treba da se okoti krajem januara parena naravno isto sa pekinezerom.Isprodam stenad na Pik-u i spojim korisno i dobro.A veci psi su skroz druga stvar!Pekinezer kad laje to nije mnogo glasno a Malinoa kad laje ima nesto piskaviji i prodorniji lavez od vucjaka i mene probudi taj lavez 
- hopcup
#25 Re: Najbolja rasa Psa
po ovo malo postova, ja bih rekao da nikakav pas nije za njegaSaNsEo wrote:potpuno se slazem sa @pakica_